Now Reading
Γέμισε τις μπαταρίες σου με 6 απλούς τρόπους για να είσαι zen ακόμη και στο γραφείο

Γέμισε τις μπαταρίες σου με 6 απλούς τρόπους για να είσαι zen ακόμη και στο γραφείο

Avatar photo
Τα 7 είδη ξεκούρασης που χρειαζόμαστε για να πούμε αντίο στην εξουθένωση

Ο ύπνος δεν είναι αρκετός για να ξεκούραση. Ένας ειδικός όμως αποκαλύπτει τα διαφορετικά επίπεδα ξεκούρασης που απαιτούνται για να ανακτήσουμε την ψυχοσωματική μας ενέργεια και να βγούμε από το χρόνιο εργασιακό στρες. 

Βρισκόμαστε στις αρχές του Αυγούστου, περιμένοντας τις ημέρας που θα πάρουμε άδεια και θα χαλαρώσουμε. Αν υποφέρεις και εσύ από επαγγελματική εξουθένωση μέχρι να έρθει η ώρα της ξεκούρασης, για πραγματική ψυχοσωματική χαλάρωση, ο ύπνος δεν είναι αρκετός. Χρειάζεσαι 7 διαφορετικούς τύπους ξεκούρασης. Όπως εξηγεί ένας ειδικός σε θέματα αλληλεπίδρασης μεταξύ εργασίας και προσωπικής ζωής. 

Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε στη Γαλλία το 2022, το 34% των εργαζομένων πάσχει από επαγγελματική εξουθένωση, μια κατάσταση χρόνιου εργασιακού στρες που χαρακτηρίζεται από το αίσθημα πλήρους εξάντλησης της σωματικής και ψυχικής ενέργειας. Η κατάσταση αυτή συνδέεται με μια ολοένα και πιο αγχωτική και οικονομικά δύσκολη καθημερινότητα.

Τα 7 είδη ξεκούρασης που χρειαζόμαστε για να πούμε αντίο στην εξουθένωση

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να βγούμε από αυτόν τον φαύλο κύκλο: σωματικές δραστηριότητες όπως η γιόγκα και το πιλάτες, διαλογισμός, σοφρολογία (μια δυναμική μέθοδος χαλάρωσης που στοχεύει στη βελτίωση της εσωτερικής αρμονίας και της ισορροπίας με τον κόσμο γύρω μας), κατανάλωση τροφών που χαλαρώνουν το στρες και χαλαρώνουν τον εγκέφαλο. Υπάρχει όμως μία, συγκεκριμένα, που έχει προκαλέσει τον ενθουσιασμό των εθισμένων στην ομορφιά τον τελευταίο καιρό.

Ονομάζεται «7 βήματα ξεκούρασης» και αναπτύχθηκε από τη δρα Saundra Dalton-Smith, ερευνήτρια στον τομέα της αλληλεπίδρασης μεταξύ εργασίας και ζωής, η οποία την εξήγησε στο βιβλίο της Sacred Rest: Recover Your Life, Renew Your Energy, Restore Your Sanity (2017). Σύμφωνα με την Dalton-Smith και την Vogue, για να επαναφορτιστούν πλήρως οι μπαταρίες, το σώμα πρέπει να βιώσει επτά διαφορετικούς τύπους ανάπαυσης: σωματική, νοητική, αισθητηριακή, δημιουργική, συναισθηματική, κοινωνική και πνευματική. Μόλις αποκατασταθεί η ισορροπία σε κάθε ένα από αυτά τα επίπεδα, ο κίνδυνος της επαγγελματικής εξουθένωσης δεν θα είναι παρά ένα δυσάρεστο πράγμα του παρελθόντος.

Τα 7 είδη ξεκούρασης που χρειαζόμαστε για να πούμε αντίο στην εξουθένωση

Τα 7 βήματα ξεκούρασης για να ξεπεράσετε το χρόνιο εργασιακό στρες:

Οι παράγοντες που οδηγούν σε κατάσταση εξάντλησης είναι πολλοί. Όπως επισημαίνει η Dalton-Smith, το σώμα χρειάζεται ενέργεια σε καθημερινή βάση όχι μόνο για να κινηθεί, αλλά και για να σκεφτεί, να νιώσει, να δημιουργήσει, ακόμη και να αλληλεπιδράσει με τους άλλους. Τόσες πολλές πτυχές της ζωής που καταναλώνουν ενέργεια και, με την πάροδο του χρόνου, αδειάζουν τις μπαταρίες του σώματος, μερικές φορές χωρίς να το καταλαβαίνουμε. Πριν λοιπόν βρεθούμε στο αδιέξοδο της εξάντλησης, η συγγραφέας συνιστά ξεκούραση, αλλά σε πολλά επίπεδα.

Να πώς: «Φυσική ανάπαυση Σύμφωνα με την Dalton-Smith», η φυσική ανάπαυση μπορεί να είναι παθητική ή ενεργητική.

Τα 7 είδη ξεκούρασης που χρειαζόμαστε για να πούμε αντίο στην εξουθένωση

Η παθητική αποτελείται από τον ύπνο (και τους σχετικούς μεσημεριανούς ύπνους) και περιλαμβάνει τουλάχιστον οκτώ ώρες ξεκούρασης, κατά προτίμηση ξαπλωμένη μέχρι τις 11 το βράδυ. Η ενεργητική ξεκούραση, από την άλλη πλευρά, συνίσταται στην απελευθέρωση της μυϊκής έντασης μέσω ασκήσεων stretching, συνεδριών γιόγκα ή Pilates και μασάζ.

1.Η «πνευματική» ανάπαυση

Αφού βοηθηθεί το σώμα να χαλαρώσει, πρέπει να ληφθεί μέριμνα για το μυαλό. Για το σκοπό αυτό, η Dalton-Smith συνιστά να καταγράφει κανείς τις σκέψεις του σε ένα ημερολόγιο και να κάνει διαλείμματα κατά τη διάρκεια της εργάσιμης ημέρας για να καθαρίσει το μυαλό του. Οι ασκήσεις αναπνοής είναι επίσης ένας πολύ καλός τρόπος για να τεθεί ο εγκέφαλος σε κατάσταση ανάπαυσης.

2.Αισθητηριακή ανάπαυση

Βομβαρδιζόμαστε συνεχώς από εξωτερικά ερεθίσματα που αφορούν την αισθητηριακή μας σφαίρα: τα φώτα των συσκευών, ο ήχος των ειδοποιήσεων. Όλα ερεθίσματα που μπορούν να οδηγήσουν σε αισθητηριακή υπερφόρτωση. Σε αυτή την περίπτωση, λοιπόν, ο στόχος είναι να αποσυνδεθείς από το περιβάλλον, έστω και για λίγα λεπτά. Η Dalton-Smith ενθαρρύνει ιδιαίτερα τις «σκόπιμες στιγμές» στέρησης των αισθήσεων: απλά κλείσε τα μάτια σου για ένα λεπτό στη μέση της ημέρας, κάθε μέρα.

3.Δημιουργική ανάπαυση

Πρόκειται βασικά για την απόλαυση των όμορφων και ευχάριστων πραγμάτων που μας προσφέρει ο κόσμος.

Τα 7 είδη ξεκούρασης που χρειαζόμαστε για να πούμε αντίο στην εξουθένωση
Βλέποντας μια ταινία, επισκεπτόμενοι ένα μουσείο, θαυμάζοντας ένα ηλιοβασίλεμα, ακούγοντας μουσική. Η εμβάπτιση στη φύση ή στην τέχνη εμπνέει και διεγείρει την καλή διάθεση.

4.Συναισθηματική ανάπαυση

Το να κάνεις τον εαυτό σου προτεραιότητα είναι ένας από τους πυλώνες της συναισθηματικής ξεκούρασης. Βάλε τις απόψεις των άλλων σε δεύτερη μοίρα και άκουσε τα δικά σου συναισθήματα. Μπορείς να εξασκηθείς σε αυτό το είδος ανάπαυσης αρνούμενη μια πρόσκληση σε ένα πάρτι στο οποίο δεν θέλεις να παρευρεθείς, εκφράζοντας ελεύθερα τις ιδέες σου χωρίς να σε ενδιαφέρει τι θα σκεφτούν οι άλλοι ή απλά κάνοντας αυτό που νιώθεις ότι θέλεις να κάνεις, όσο ασυνήθιστο κι αν αυτό φαίνεται στα μάτια των άλλων. Υπάρχουν αμέτρητοι τρόποι για να ηρεμήσετε τα συναισθήματά σας.

5.Κοινωνική ανάπαυση

Αυτός ο τύπος ανάπαυσης βασίζεται σε μια βαθιά επίγνωση των αλληλεπιδράσεών μας με άλλους ανθρώπους. Ο στόχος; Να μπορέσουμε να εντοπίσουμε τις σχέσεις που μας κάνουν καλό και εκείνες που μας εξαντλούν. Στο τέλος, οι στιγμές κοινωνικής αλληλεπίδρασης θα μας φαίνονται ποιοτικά πιο ικανοποιητικές, επειδή είναι αποτέλεσμα προσεκτικής επιλογής των ανθρώπων με τους οποίους τις περνάμε.

6.Πνευματική ανάπαυση

Η πνευματική ανάπαυση βασίζεται στην καθολικά κοινή ανάγκη να συμμετέχουμε στην εκπλήρωση ενός μεγαλύτερου αγαθού.

Τα 7 είδη ξεκούρασης που χρειαζόμαστε για να πούμε αντίο στην εξουθένωση
Η έλλειψη εμπιστοσύνης στην αξία αυτού που κάνει κανείς θα μπορούσε να είναι σύμπτωμα της ανάγκης για πνευματική ανάπαυση. «Αν αισθάνεστε ότι η δουλειά σας δεν έχει νόημα, αυτό θα οδηγήσει σε επαγγελματική εξουθένωση», εξηγεί η Dalton-Smith. «Βρείτε έναν τρόπο να παραμείνετε συνδεδεμένοι με τις επιθυμίες σας, να γεμίσετε αυτό που κάνετε με νόημα, είτε αυτό γίνεται μέσω της κοινότητας, είτε μέσω μιας δουλειάς όπου αισθάνεστε ότι προσφέρετε κάτι, είτε μέσω ενός τρόπου ζωής που βασίζεται στην πίστη. Όλοι έχουμε ανάγκη να νιώθουμε μια αίσθηση του ανήκειν και να ξέρουμε ότι αυτό που κάνουμε αναγνωρίζεται από τους άλλους ως πολύτιμο».

Διάβασε επίσης:

Ποιο χρώμα μειώνει το άγχος και ποιο το αυξάνει; Μια είναι η απόχρωση που μπορεί να το θεραπεύσει

‘Eχεις σκεφτεί ποτέ πως για το αυξημένο άγχος και στρες που έχεις μπορεί να οφείλεται το χρώμα που έχεις σπίτι σου; Σύμφωνα με τους ψυχολόγους των χρωμάτων παίζει σημαντικό ρόλο το χρώμα που έχεις στον χώρο σου και υπάρχει ένα χρώμα που μπορεί να σε βοηθήσει στη μείωση του στρες. Και αυτό είναι το μπλε.

Συμβολίζοντας την ενσυναίσθηση, τη φρεσκάδα και τη ζωντάνια, το μπλε χρώμα είναι ένα υπέροχο χρώμα όταν πρόκειται για εσωτερικούς χώρους. Η χρήση του μπλε στο σπίτι είναι μια δοκιμασμένη μέθοδος για τη μείωση του άγχους, την ηρεμία και τη θεραπεία του μυαλού. Σύμφωνα με το homesandgardens.com μια διακόσμηση με μπλε χρώμα θα σε ανακουφίσει από την ύπαρξη του άγχους.

Ποιο χρώμα μειώνει το άγχος και ποιο το αυξάνει;

Ποιο χρώμα μειώνει το άγχος;

Εκτός από τη μείωση του στρες, αυτό το διαχρονικό χρώμα είναι δροσερό, ήρεμο και λειτουργεί καλά τόσο σε κλασικά όσο και σε μοντέρνα σπίτια. Το μπλε έρχεται επίσης με θετικά χαρακτηριστικά στην ψυχολογία των χρωμάτων, όπως ανακούφιση από το άγχος, συμπάθεια, ζεστασιά, ενθάρρυνση, πνευματικότητα, πίστη και στοχαστικότητα. Το μπλε δεν χρειάζεται να είναι βαρετό.

Δες εδώ ποιο χρώμα διώχνει το άγχος

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Νιώθεις στρες γιατί αγχώνεσαι; Μάλλον ήρθε η ώρα να το δεις αλλιώς 
 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
-α



Ακολούθησε το TheIssue.gr στο Google News και μάθε πρώτη όλα τα νέα!







OPINION POST

Dnews

theissue.gr

OPINION POST

Copyright © 2022 – 2024 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by OPINION POST