Now Reading
Κύματα καύσωνα: Τι προκαλούν στη σωματική και ψυχική μας υγεία και πόσο επικίνδυνα είναι

Κύματα καύσωνα: Τι προκαλούν στη σωματική και ψυχική μας υγεία και πόσο επικίνδυνα είναι

Avatar photo
Κι όμως μπορείς να δροσιστείς και χωρίς κλιματιστικό μέσα στον καύσωνα

Οι υπερβολικές θερμοκρασίες μπορούν να βλάψουν κάθε μέρος του σώματός μας προκαλώντας, σε ακραίες περιπτώσεις, καρκίνο, εγκεφαλικά επεισόδια και καρδιακές προσβολές

Αυτές οι ζεστές ημέρες που ζήσαμε τον Ιούλιο δεν είναι μεμονωμένα γεγονότα και θα γίνονται όλο και πιο συχνά: η πρώτη ολοκληρωμένη παγκόσμια αξιολόγηση των κυμάτων καύσωνα, μια έκθεση που κυκλοφόρησε το περασμένο καλοκαίρι, αποκάλυψε ότι σχεδόν σε κάθε μέρος του κόσμου, οι καύσωνες αυξάνονται σε συχνότητα και διάρκεια από τη δεκαετία του 1950. Αυτό είναι ανησυχητικό, δεδομένης της επίδρασης που έχει η ζέστη στο περιβάλλον αυξημένες δασικές πυρκαγιές και ξηρασίες- και στην ανθρώπινη υγεία. Η ζέστη δεν επηρεάζει μόνο το σώμα- επηρεάζει και το μυαλό. Με ποιον τρόπο όμως μας επηρεάζει η έκθεση στη ζέστη; Η έκθεση στην υπερβολική ζέστη για μεγάλο χρονικό διάστημα  επηρεάζει τη σωματική και ψυχική υγεία, τις πολιτικές που μπορούν να εξασφαλίσουν ισότιμη πρόσβαση σε «κέντρα ψύξης» και τις συμβουλές για να παραμείνεις ασφαλείς όταν οι θερμοκρασίες φτάνουν σε επικίνδυνα υψηλά επίπεδα.

Το να κολυμπάς με κοσμήματα μπορεί να δίνει extra στυλ, αλλά είναι καλή ιδέα;

1.Ιδρώτας

Ο ιδρώτας είναι το φυσικό σύστημα ψύξης του σώματος μας. Το σώμα μας βγάζει ιδρώτα στην επιφάνεια του δέρματός. Καθώς ο αέρας τον απορροφά (εξάτμιση), απομακρύνει τη θερμότητα και μας δροσίζει. Αυτό λειτουργεί καλύτερα σε ξηρότερα κλίματα όπου η υγρασία είναι χαμηλή. Μπορεί να κουραστείς πολύ και μερικές φορές να αρρωστήσεις σοβαρά αν δεν λειτουργήσει αρκετά γρήγορα.

2.Εξάντληση από θερμότητα

Συμβαίνει σε ακραία ζέστη όταν το σώμα  δεν μπορεί να δροσιστεί αρκετά και ιδρώνει πάρα πολύ νερό και αλάτι. Γίνεσαι χλωμή και υγρή και η θερμοκρασία συχνά ανεβαίνει υπερβολικά. Μπορεί επίσης να είσαι κουρασμένη, αδύναμη, ζαλισμένη και να έχεις ναυτία και πονοκέφαλο. Πήγαινε σε μια δροσερή σκιερή περιοχή, ξάπλωσε και πιες κάτι με αλάτι και ζάχαρη. Η θερμοπληξία μπορεί να οδηγήσει στο νοσοκομείο ως επείγον περιστατικό.

3.Θερμοπληξία

Αυτή είναι η ζέστη στην πιο επικίνδυνη μορφή της. Δεν μπορείς να ελέγξεις τη θερμοκρασία του σώματός σου. Το δέρμα ζεσταίνεται και ξηραίνεται. Μπορεί να έχεις σύγχυση ή ταραχή, γρήγορο σφυγμό, ναυτία και πονοκέφαλο. Καλέστε αμέσως το 166. Αν δεν αντιμετωπιστεί, μπορεί να προκαλέσει επιληπτικές κρίσεις, κώμα και μπορεί να είναι απειλητική για τη ζωή. Πήγαινε σε έναν δροσερό χώρο και βάλε πάγο κάτω από τα χέρια και ανάμεσα στα πόδια σου.

4.Αφυδάτωση

Όταν κάνει πολύ ζέστη, μπορεί να ιδρώσεις πάρα πολλά υγρά, μαζί με βασικά μέταλλα όπως το νάτριο και το κάλιο. Μπορεί να διψάς και να πηγαίνεις πιο αραιά στην τουαλέτα από το συνηθισμένο, ενώ το στόμα και η γλώσσα μπορεί να είναι ξηρά. Μπορεί ακόμη και να αισθάνεσαι ζαλάδα, ζάλη και σύγχυση. Πήγαινε σε ένα δροσερό μέρος και πιες κάτι ισορροπημένο με αλάτι και ζάχαρη. Οι σοβαρές περιπτώσεις χρειάζονται επείγουσα φροντίδα, συμπεριλαμβανομένων των υγρών που χορηγούνται μέσω ενδοφλέβιας χορήγησης.

ο AC δεν είναι φτιαγμένο γι' αυτή τη ζέστη-Συμβουλές που μπορούν να ενισχύσουν την απόδοση

5.Εξάνθημα από τη ζέστη

Συμβαίνει, συχνά σε ζεστό και υγρό καιρό, όταν ιδρώνεις τόσο πολύ που μπλοκάρονται οι ιδρωτοποιοί αδένες. Όταν οι πόροι δεν μπορούν να απαλλαγούν από αυτό, δημιουργούνται μικροσκοπικά κόκκινα εξογκώματα. Είναι πιο πιθανό στις μασχάλες, τη βουβωνική χώρα, το λαιμό, τους αγκώνες και κάτω από το στήθος. Τα μωρά επίσης μπορεί να έχουν τον ίδιο τύπο αντίδρασης, ειδικά κάτω από το πηγούνι τους ή στην περιοχή της βουβωνικής χώρας. Για αρχή φόρα ελαφριά, χαλαρά, απορροφητικά ρούχα όπως το βαμβάκι και προσπάθησε να παραμείνεις όσο το δυνατόν πιο δροσερή και στεγνή.

6.Ηλιακό έγκαυμα

Το γυμνό δέρμα καίγεται αν παραμείνει στον ήλιο για πολύ ώρα. Μπορεί να κοκκινίσει, να φαγουρίσει, να πονέσει και να ζεσταθεί στην αφή. Αν είναι σοβαρό, μπορεί να έχεις φουσκάλες, πονοκέφαλο, πυρετό και ναυτία. Μακροπρόθεσμα, το ηλιακό έγκαυμα αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του δέρματος. Ένα κρύο, υγρό πανί και λοσιόν με αλόη βέρα μπορεί να σε βοηθήσουν να καταπραΰνεις τον πόνο. 

7.Λιποθυμία

Η ζέστη μπορεί να σε αφυδατώσει και να δυσκολέψει την αιμάτωση του τον εγκεφάλου. Αυτό μπορεί να σε κάνει να ζαλιστείς και να λιποθυμήσεις.  Εάν αισθάνεσαι λιποθυμία, ξάπλωσε και σήκωσε τα πόδια πάνω από το κεφάλι. Πήγαινε σε δροσερό χώρο και πιες υγρά το συντομότερο δυνατό.

Πώς να κάνεις switch off μυαλό και υποχρεώσεις στις διακοπές σύμφωνα με έναν ψυχολόγο του Harvard

8.Οίδημα λόγω θερμότητας

Η ζέστη μπορεί να προκαλέσει πρήξιμο των δακτύλων, των ποδιών ή των αστραγάλων και να κάνει το δέρμα να το νιώθεις σφιχτό. Δεν είναι σοβαρό και συνήθως υποχωρεί όταν δροσίζεσαι και ανυψώνεις τα πόδια. Μίλησε με το γιατρό σου εάν προκαλεί πόνο, συνεχίζει να συμβαίνει ή δεν βελτιώνεται.

9.Υψηλότερος καρδιακός ρυθμός

Όταν ζεσταίνεσαι, η καρδιά σου μπορεί να χτυπάει πιο γρήγορα. Αυτό το κάνει για να αντλήσει περισσότερο αίμα στο δέρμα, όπου μπορεί να απελευθερώσει μέρος της επιπλέον θερμότητας. Ως αποτέλεσμα, άλλα μέρη του σώματός μπορεί να μην παίρνουν αρκετό αίμα. Αυτό μπορεί να σε κάνει κουρασμένη και νωθρή, ειδικά αν προσπαθείς να κάνεις σκληρή σωματική ή πνευματική εργασία.

5 τρόποι για να διατηρήσεις τις fitness συνήθειές σου στις διακοπές και να έχει fun
@shoptanlines

10.Χαμηλότερη αρτηριακή πίεση

Όταν ζεσταίνεσαι, ιδρώνεις. Αυτό σε κάνει να χάνεις υγρά και ηλεκτρολύτες. Επιπλέον, η ζέστη κάνει τα αιμοφόρα αγγεία να διαστέλλονται για να αυξηθεί η εφίδρωση. Μαζί, αυτά τα πράγματα μπορούν να ρίξουν την αρτηριακή πίεση, μερικές φορές αρκετά ώστε να ζαλιστείς ή ακόμα και να λιποθυμήσεις. Θα μπορούσε να είναι ακόμη χειρότερα αν η καρδιά σου δεν αντλεί κανονικά και δεν είναι σε θέση να προσαρμοστεί στις μεγαλύτερες απαιτήσεις.

11.Σύγχυση

Μπορεί να δυσκολεύεσαι να συγκεντρωθείς και να κάνεις δύσκολες εργασίες καθώς αυξάνεται η ζέστη. Συνήθως δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας και μπορείς να το διορθώσεις με ξεκούραση σε δροσερό μέρος και κάτι να πιείς. Αλλά αν είσαι ήδη άρρωστη από τη ζέστη και έχεις σοβαρή σύγχυση σχετικά με το πού βρίσκεσαι ή τι κάνεις, μπορεί να είναι σημάδι θερμοπληξίας, η οποία χρειάζεται άμεση ιατρική φροντίδα.

Διάβασε επίσης:

Ζέστη ενώ εργάζεσαι από το σπίτι; Έτσι θα δροσιστείς ακόμη και χωρίς AC

Το φετινό καλοκαίρι είναι από τα πιο ζεστά των τελευταίων χρόνων για τη χώρα μας και για πολλά άλλα μέρη του πλανήτη μας. Ήδη καταγράφονται θερμοκρασίες ρεκόρ για τα δεδομένα της εποχής και περιμένουμε κι άλλη άνοδο τις επόμενες ημέρες. Μπορεί να ανήκεις στην κατηγορία των ανθρώπων που δουλεύουν από το σπίτι και να χάνεις την πολυτέλεια να δουλεύεις σε έναν χώρο που έχει κλιματισμό με αποτέλεσμα να είσαι λιγότερο παραγωγική.

Στην πραγματικότητα η επιστήμη το έχει υποστηρίξει αυτό. «Υπάρχει έρευνα που έχει υποτεθεί ότι ο εγκέφαλος λειτουργεί καλύτερα σε ψυχρότερα περιβάλλοντα σε σύγκριση με θερμότερα περιβάλλοντα λόγω της διαθέσιμης γλυκόζης που χρησιμοποιεί ο εγκέφαλος, η οποία είναι χαμηλότερη σε υψηλότερες θερμοκρασίες, καθώς το σώμα ξοδεύει περισσότερη ενέργεια για να δροσίσει το σώμα», λέει ο γιατρός Kim Yu, MD στο Well + Good.

Η θερμική εξάντληση εμφανίζεται συνήθως μετά την έκθεση του σώματος σε υψηλές θερμοκρασίες για μεγάλο χρονικό διάστημα. Τα κοινά συμπτώματα περιλαμβάνουν ζάλη, αυξημένη δίψα, έντονη εφίδρωση, ναυτία, αδυναμία και μυϊκές κράμπες. Ο Dr. Yu λέει ότι εάν αρχίσουμε να αντιμετωπίζουμε κάποιο από αυτά μετά από υπερθέρμανση, είναι καλύτερο να πάμε σε έναν πολύ κλιματιζόμενο χώρο και να πιούμε νερό. Εάν αρχίσουμε να παρατηρούμε επιδείνωση των συμπτωμάτων, θα πρέπει να αναζητήσουμε αμέσως ιατρική βοήθεια.

Δες εδώ πώς μπορείς να δροσιστείς και χωρίς AC 

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Επιτρέπεται τα άτομα με θυρεοειδή να καταναλώνουν μπρόκολο και κουνουπίδι; Τι λέει η ειδικός
 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πώς τα μεγέθη των ρούχων επηρεάζουν την ψυχική σου υγεία



Ακολούθησε το TheIssue.gr στο Google News και μάθε πρώτη όλα τα νέα!







OPINION POST

Dnews

theissue.gr

OPINION POST

Copyright © 2022 – 2024 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by OPINION POST