Now Reading
Πώς να ζητήσεις αυτό που θέλεις προτού δεχτείς μια θέση εργασίας

Πώς να ζητήσεις αυτό που θέλεις προτού δεχτείς μια θέση εργασίας

Avatar photo
Γυναίκα που εργάζεται

Η αμήχανη στιγμή που έπειτα από μία συνέντευξη για δουλειά που πήγε καλά πρέπει να ζητήσεις αυτά που θέλεις, αλλά δεν είσαι σίγουρη για το πως. Συνέχισε να διαβάζεις και θα ανακαλύψεις τις απαντήσεις που χρειάζεσαι.

Όταν εξετάζεις τις λεπτομέρειες μιας νέας προσφοράς εργασίας ή σκοπεύεις να ζητήσεις αύξηση από τον τωρινό σου εργοδότη, μπορεί να αισθάνεσαι άγχος και να μην ξέρεις ακριβώς πως να επικοινωνήσεις τα θέλω σου. Η έλλειψη εργατικού δυναμικού και η ανάγκη για καλούς υπαλλήλους σημαίνει ότι έχεις ακόμη κάποια περιθώρια πίεσης. Και με τον πληθωρισμό να είναι ο υψηλότερος των τελευταίων δεκαετιών, δεν πρέπει να χάσεις την ευκαιρία να πάρεις τον μισθό που σου αξίζει. Τώρα είναι η ευκαιρία σου να διαπραγματευτείς.

Ο καθηγητής στη Σχολή Επιχειρήσεων Robert H. Smith του Πανεπιστημίου του Maryland, διδάσκει και μελετά τις διαπραγματεύσεις για περισσότερα από 10 χρόνια. Όταν κάποιος επιδιώκει να κλείσει τη συμφωνία για μια νέα θέση εργασίας, πολλοί άνθρωποι –ιδιαίτερα οι οικονομικά ευάλωτοι, όπως έχει δείξει σε προηγούμενες έρευνές του- δεν εκμεταλλεύονται πλήρως την ευκαιρία να διαπραγματευτούν. 

  Πώς να ζητήσεις αυτό που θέλεις προτού δεχτείς μια θέση εργασίας

Πολύ συχνά, οι άνθρωποι καταπιέζουν τη δική τους οικονομική πρόοδο επειδή θεωρούν τις διαπραγματεύσεις ως ένα σενάριο μηδενικού αθροίσματος, νίκης/ήττας. Μπορείς όμως να μάθεις να βλέπεις τον εαυτό σου ως πολύτιμο συντελεστή και να ζητάς τους όρους που θα σε κάνουν να συνεχίσεις να εργάζεσαι με χαρά.  

Ανακάλυψε πώς να ζητήσεις την θέση εργασίας που θέλεις και τον μισθό: 

Μην ντρέπεσαι. Ναι, η διαπραγμάτευση μπορεί να είναι άβολη. Αλλά αν δεν ζητήσεις αυτό που θέλεις τώρα, είναι απίθανο να το πάρεις. Αυτό μπορεί τελικά να σε κάνει να δυσανασχετήσεις και να αναζητήσεις νέα δουλειά νωρίτερα από ό,τι θα έκανες σε κάποια άλλη περίπτωση. Αφού έχεις στα χέρια σου μια προσφορά, να είσαι έτοιμοι να διαπραγματευτείς. 

Πώς να ζητήσεις αυτό που θέλεις προτού δεχτείς μια θέση εργασίας

Χρησιμοποίησε την επιρροή σου όσο την έχετε. Οι προσλήψεις επιβραδύνονται. Αλλά οι εταιρείες εξακολουθούν να χρειάζονται καλούς ανθρώπους για να καλύψουν τα κενά που άφησε η έξοδος του εργατικού δυναμικού που προκλήθηκε από το COVID. Και με την κατάσταση που επικρατεί στην οικονομία, το να ζητάς περισσότερα χρήματα είναι δικαιολογημένο. 

Πριν ζητήσεις αυτό που θέλεις κάνε την έρευνα σου, αυτό είναι το κλειδί για την προετοιμασία. Κάνε μία έρευνα για να πάρεις μια ιδέα για το τι κερδίζουν οι άνθρωποι στον κλάδο σου σε παρόμοιες θέσεις εργασίας. Προχώρησε πέρα από αυτά που βρίσκεις στο διαδίκτυο και ζήτησε τη γνώμη άλλων ανθρώπων. Χρησιμοποίησε το δίκτυό σου για να επικοινωνήσεις με άτομα που έχουν εργαστεί στον χώρο ή ίσως και στην ίδια εταιρεία στο παρελθόν ή εργάζονται σε παρόμοιες εταιρείες τώρα. Κάνε μια ανεπίσημη συζήτηση για να μάθεις ένα τυπικό εύρος μισθού και ένα τυπικό πακέτο και ζήτησε τη συμβουλή τους.  

  Πώς να ζητήσεις αυτό που θέλεις προτού δεχτείς μια θέση εργασίας

Μην το κάνεις να αφορά μόνο το τι χρειάζεστε. Βέβαια, μπορεί να χρειάζεσαι περισσότερα χρήματα για να δικαιολογήσεις να ξοδεύεις περισσότερα χρήματα στη βενζίνη για τη μετακίνησή σου ή για να αντέξεις οικονομικά τους υψηλότερους λογαριασμούς στα ψώνια για το είδη πρώτης ανάγκης, αλλά μην κάνεις τον πληθωρισμό και την οικονομική πραγματικότητα το κεντρικό επιχείρημα για το γιατί χρειάζεστε έναν υψηλότερο μισθό. Αντίθετα, επικεντρώσου στις μοναδικές σου δεξιότητες και στην αξία που προσφέρεις στη θέση. Ξεκίνησε με κάτι τέτοιο: «Ελπίζω ότι μπορούμε να συζητήσουμε μια αμοιβή που να αντικατοπτρίζει κατάλληλα την αξία που προσφέρω στην εταιρεία με βάση τις προηγούμενες επιδόσεις μου, τις δεξιότητες και την εκπαίδευσή μου. Επίσης, θα ήθελα να ληφθούν υπόψη παράγοντες όπως το κόστος ζωής και ο αυξανόμενος πληθωρισμός». 

  Γυναίκα που εργάζεται

Σκέψου πέρα από τον μισθό. Εάν δεν τίθεται θέμα υψηλότερου μισθού, δοκίμασε να διαπραγματευτείς για άλλους παράγοντες. Ζήτησε πράγματα που μπορούν επίσης να προσθέσουν στην τελική επιλογή, όπως περισσότερη τηλεργασία για εξοικονόμηση κόστους μετακίνησης, καλύτερες επιλογές συνταξιοδοτικού προγράμματος, πιο γενναιόδωρες πολιτικές ασφάλισης υγείας. Και αν ο εργοδότης δεν μπορεί να υποχωρήσει σε αυτά τα πράγματα, άλλα προνόμια, όπως ο χρόνος διακοπών και τα ευέλικτα ωράρια, θα μπορούσαν να τεθούν στο τραπέζι. Να είσαι έτοιμη να προτείνεις διάφορες επιλογές. Αυτό δείχνει ότι είσαι ευέλικτοι, αλλά είναι πιθανό να πετύχεις τουλάχιστον κάποια από τα πράγματα που θέλεις, ώστε να είσαι και εσύ και ο νέος σου εργοδότης ικανοποιημένοι. 

Διάβασε επίσης

Αυτές τις 11 επαγγελματικές δεξιότητες μην τις βάλεις στο βιογραφικό σου- Δε χρειάζονται

Οι εποχές πλέον έχουν αλλάξει στο εργασιακό περιβάλλον και πλέον ο ανταγωνισμός είναι τεράστιος. Οι δεξιότητες που απαιτούν οι εταιρείες να έχεις μπορεί να δείχνουν πιο απλές, αλλά είναι πιο δύσκολες σε τεχνικό επίπεδο. Το να έχεις extra δεξιότητες είναι μεγάλο ατού και ακόμη περισσότερο αν τις αναγράψεις στο βιογραφικό σου.

Όμως πλέον πρέπει να ξέρεις τι να προσθέσεις και τι να αφαιρέσεις από το βιογραφικό σου. Δεξιότητες που στο παρελθόν φάνταζαν εξαιρετικές πλέον θεωρούνται απαρχαιωμένες. Όπως για παράδειγμα το να γράψεις πως γνωρίζεις δακτυλογράφηση όταν πλέον θεωρείται από τις εταιρείες πως είναι στα βασικά προσόντα σου και δε χρειάζεται καν να το αναφέρεις.

Πώς να ζητήσεις αυτό που θέλεις προτού δεχτείς μια θέση εργασίας

Τι να αφαιρέσεις

Αλλά η ανανέωση του βιογραφικού σου μπορεί να απαιτεί να αφαιρέσεις τις αναφερόμενες επαγγελματικές δεξιότητες που είναι παρωχημένες. Η αναγραφή αυτών των δεξιοτήτων μπορεί στην πραγματικότητα να μειώσει τις πιθανότητες σου να βρεις μια πιθανή νέα θέση εργασίας. Έτσι, αν ελπίζεις να βρεις μια θέση που μπορεί να σου αποφέρει περισσότερα χρήματα, αφαίρεσε μερικές από αυτές τις επαγγελματικές δεξιότητες από το βιογραφικό σου.

1. Microsoft Word

Το Microsoft Word είναι ένα από εκείνα τα προγράμματα που υπάρχουν εδώ και αρκετό καιρό. Για την ακρίβεια, η πρώτη έκδοση του Microsoft Word κυκλοφόρησε στις αρχές της δεκαετίας του 1980 και έκτοτε έχουν γίνει αρκετές σημαντικές αλλαγές στο λογισμικό. Μέχρι τώρα, το Word έχει γίνει τόσο διαδεδομένο στο εργατικό δυναμικό που οι εργοδότες υποθέτουν ότι το γνωρίζεις ήδη. Η προσθήκη του στο βιογραφικό σου μπορεί να θεωρηθεί ως περιττή διόγκωση.

2. Εισαγωγή δεδομένων

Κάποια κατανόηση της βασικής εισαγωγής δεδομένων αναμένεται για πολλές θέσεις εργασίας, χάρη στην αύξηση της χρήσης της τεχνολογίας στα γραφεία, στα καταστήματα και οπουδήποτε αλλού μπορεί να εργάζεσαι. Έτσι, μην αναφέρεις την ικανότητα που σχετίζεται με την εισαγωγή δεδομένων, εκτός αν η εργασία σου απαιτεί να προσθέσεις μεγάλο όγκο πληροφοριών σε μια βάση δεδομένων. Σε αυτή την περίπτωση, ανέφερε ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα καταχώρησης βάσεων δεδομένων που κατανοείς σε βάθος.

3. Συσκευασία και αποστολή

Οι αίθουσες αλληλογραφίας ήταν κάποτε πολυσύχναστοι κόμβοι για τα γραφεία. Στο παρελθόν, μπορεί να ήσουν σε θέση να χρησιμοποιήσεις τις γνώσεις σου σε θέματα συσκευασίας και αποστολής. Όμως, οι δεξιότητες συσκευασίας και αποστολής έχουν γίνει πιο συνηθισμένες και πιο εύκολο να κατακτηθούν, χάρη στη χρήση του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου καθώς και στη διαθεσιμότητα διαδικτυακών προγραμμάτων που μπορούν να εκτυπώνουν ετικέτες ή να παρακολουθούν τα πακέτα.

Διάβασε τη συνέχεια εδώ

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
-α
 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
-a



Ακολούθησε το TheIssue.gr στο Google News και μάθε πρώτη όλα τα νέα!


Site Footer
Dnews
theissue.gr

Site Footer