Now Reading
Οι καλύτερες δικαιολογίες για να λείψεις από τη δουλειά σου και να το πεις άφοβα στο αφεντικό σου

Οι καλύτερες δικαιολογίες για να λείψεις από τη δουλειά σου και να το πεις άφοβα στο αφεντικό σου

Avatar photo

Υπάρχουν στιγμές που χρειάζεται να λείψεις από την εργασία σου, είτε για σοβαρούς ή και όχι λόγους.

Οι εργάσιμες μέρες είναι περίπου 260 σε έναν χρόνο, πράγμα που σημαίνει οι εργαζόμενοι πλήρους απασχόλησης περνούν το 70% το χρόνο τους στο γραφείο, κυριολεκτικά και μεταφορικά. Όμως είναι κάποιες μέρες που αναπόφευκτα πρέπει να λείψουμε από τη δουλειά, για λόγους υγείας, προσωπικούς ή ακόμη και οικογενειακούς. Πολλές εταιρείες παρέχουν στους υπαλλήλους τους ένα ποσό ημερών ασθένειας, προσωπικών ημερών και ημερών άδειας. Μερικές φορές μπορεί να είναι δύσκολο να πούμε τι συνιστά εύλογη δικαιολογία για να μην εμφανιστεί κανείς στη δουλειά, ιδίως αν πρόκειται για αίτημα της τελευταίας στιγμής.

«Πρέπει να είναι κάτι που βοηθά τον εργοδότη σας να δει γιατί δε θα ήσασταν παραγωγικός ή ότι η ποιότητα της εργασίας σας θα υποβαθμιζόταν και θα οδηγούσε σε προβλήματα», δήλωσε στο Insider η Laura Smith-Proulx, συγγραφέας βιογραφικών σημειωμάτων στελεχών και πρώην υπεύθυνη προσλήψεων που έχει καθοδηγήσει χιλιάδες εργαζόμενους σε απολύσεις, μετακινήσεις, προαγωγές, πολιτικές γραφείου και άλλα εργασιακά σενάρια. Αν δεν είσαι σίγουρη αν δικαιολογείται η απουσία σου από μια εργάσιμη ημέρα, εδώ είναι οι καλύτεροι λόγοι για να μην εμφανιστείς – και συμβουλές για να το πεις στο αφεντικό σου.

Καλοί λόγοι για να λείψεις από τη δουλειά

1. Περνάς μια δύσκολη κατάσταση σε οικογενειακό και μη περιβάλλον

Ίσως μια από τις πιο δύσκολες καταστάσεις που πρέπει να αντιμετωπίσεις στη δουλειά σου είναι όταν συμβαίνει κάτι απροσδόκητο και τραυματικό στην προσωπική σου ζωή, όπως ο θάνατος ενός μέλους της οικογένειας ή ενός φίλου. Η Smith-Proulx δήλωσε ότι οι εργοδότες πιθανότατα δε θα περίμεναν από έναν εργαζόμενο να είναι στην καλύτερη δυνατή απόδοση μετά από ένα τέτοιο γεγονός, οπότε αν χρειαστεί να ζητήσεις άδεια, είναι καλύτερο να κάνεις μια συζήτηση με το αφεντικό σου το συντομότερο δυνατό, ώστε να του επιτρέψεις να προγραμματιστεί αναλόγως κατά την απουσία σου. «Μπορείτε είτε να μοιραστείτε άμεσα τις λεπτομέρειες του συμβάντος είτε να συνοψίσετε τι συνέβη, ανάλογα με το τι αισθάνεστε άνετα να συζητήσετε και τι πραγματικά συνέβη», πρόσθεσε. «Είναι πιθανό το αφεντικό σας να καταλάβει γρήγορα και μπορείτε να κρατήσετε τη συζήτηση σε υψηλό επίπεδο με ελάχιστες λεπτομέρειες. Ανεξάρτητα από τη ρύθμιση που θα ορίσετε, θέστε την ψυχική και σωματική σας υγεία ως προτεραιότητα, ενώ παράλληλα ελέγχετε την ομάδα ή το αφεντικό σας όσο μπορείτε να το κάνετε].

2. Είσαι άρρωστη ή έχεις υποψία ότι μπορεί να έχεις κολλήσει

Οποιαδήποτε ασθένεια που σε εμποδίζει να κάνεις αποτελεσματικά τη δουλειά σου είναι μια καλή δικαιολογία για να μείνεις στο σπίτι. «Αν το επάγγελμά σας απαιτεί να κάθεστε σε ένα γραφείο ή να στέκεστε πίσω από έναν πάγκο και δεν είστε σε θέση να αντεπεξέλθετε σε αυτές τις συνθήκες λόγω γρίπης, πέτρας στα νεφρά, επιπλοκής εγκυμοσύνης, σπασμένου οστού ή άλλου σοβαρού περιστατικού, οι περισσότεροι εργοδότες θα σας απαλλάξουν από τα εργασιακά σας καθήκοντα μέχρι να είστε σε θέση να αντέξετε τις απαιτήσεις», δήλωσε η Smith-Proulx.

Η έκθεση σε κάτι μεταδοτικό, ειδικά αν εργάζεσαι σε γραφείο ή έχεις στενή προσωπική επαφή με ανθρώπους, μπορεί επίσης να αποτελέσει εύλογη δικαιολογία για να λείψεις από την εργασία σου. «Ακόμη και αν δεν αισθάνεστε αδιαθεσία, ένα θετικό τεστ COVID σημαίνει ότι θα μπορούσατε να μολύνετε έναν άλλο εργαζόμενο που είναι πιο επιρρεπής σε σοβαρές επιπτώσεις ή ακόμη και στην πιθανότητα θανάτου», δήλωσε η Smith-Proulx. «Σε αυτή την περίπτωση, θα πρέπει να αποφύγετε τον χώρο εργασίας μέχρι να σας επιτραπεί να επιστρέψετε στην εργασία σας». Η Smith-Proulx συνέστησε να ενημερώσεις γρήγορα το αφεντικό σου, ειδικά αν ο χώρος εργασίας σου θα χρειαστεί κάλυψη για την ημέρα. Στη συνέχεια, φρόντισε τις ανάγκες σου παρακολουθώντας τα συμπτώματα σου.

3. Δεν έχεις κανένα μέσο για να πας στο γραφείο

Η Smith-Proulx δήλωσε ότι η έλλειψη αξιόπιστων μέσων μεταφοράς είναι μια δικαιολογία που έχει ακούσει να χρησιμοποιούν άνθρωποι για να λείπουν από τη δουλειά τους. «Εάν το αυτοκίνητό σας ή η πηγή μεταφοράς σας χαλάσει ή οι δρόμοι είναι αδιάβατοι λόγω πάγου ή χιονιού, μπορείτε συνήθως να περιμένετε από τον εργοδότη να κατανοήσει τις συνθήκες», δήλωσε η Smith-Proulx. Ωστόσο, πρόσθεσε, μην περιμένεις να σου  δώσει περισσότερες από μία ημέρες άδεια για έναν τέτοιο λόγο – εκτός αν πρόκειται για μια ελαφρυντική περίσταση για την οποία έχεις μιλήσει με τον διευθυντή σου – το πιθανότερο είναι ότι θα σε περιμένει πίσω την επόμενη ημέρα.

4. Χρειάζεσαι μια ημέρα ψυχικής υγείας

Μπορεί να υπάρξουν στιγμές που απλά χρειάζεσαι μια μέρα για να επανακάμψεις, είτε επειδή έχεις εξαντληθεί είτε επειδή αντιμετωπίζεις κάτι προσωπικό. «Εργαζόμαστε σε μια πρωτόγνωρη εποχή και οι άνθρωποι εργάζονται περισσότερο από ποτέ, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε τεράστιο άγχος», δήλωσε στο Insider η Amy Stoldt, αντιπρόεδρος του τμήματος ανθρώπων και πολιτισμού της Snappy, μιας εταιρείας που προσφέρει δώρα σε εργαζομένους.

Ο Brooks Scott, προπονητής στελεχών, συνέστησε την υιοθέτηση μιας προσωπικής στρατηγικής για να ζητά κανείς άδεια για λόγους ψυχικής υγείας. «Ο καλύτερος τρόπος για να επικοινωνήσετε με τον διευθυντή σας ότι θα χρειαστεί να λείψετε από τη δουλειά είναι να εστιάσετε στη σχέση σας μαζί του, συνδέοντας τη δικαιολογία σας με κάτι που μοιράζεστε και οι δύο», δήλωσε ο Scott. Προτείνει να χρησιμοποιήσεις το ακόλουθο σενάριο: «Και οι δύο μας πρέπει να έχουμε μια επαγγελματική σχέση όπου μπορούμε να είμαστε ανοιχτοί και ειλικρινείς μεταξύ μας. Προέκυψαν κάποια προσωπικά πράγματα και πρέπει να ζητήσω ρεπό για να επικεντρωθώ στην ψυχική μου υγεία. Ξέρετε ότι δε θα το ζητούσα αν δεν ήταν απαραίτητο». Ο Scott πρόσθεσε ότι είναι καλύτερο να χρησιμοποιείς τέτοιου είδους δικαιολογίες με φειδώ, με σύνεση και με ειλικρίνεια.

5. Αντιμετωπίζεις μια οικογενειακή κατάσταση

Είτε πρόκειται για ένα παιδί, έναν σύζυγο, έναν γονέα ή ένα κατοικίδιο που σε χρειάζεται, είναι εντάξει να ζητήσεις ένα ρεπό για να είσαι εκεί για τα αγαπημένα σου πρόσωπα. «Ο καλύτερος τρόπος για να επικοινωνήσετε μια οικογενειακή κατάσταση με τον προϊστάμενό σας είναι να μοιραστείτε όσα περισσότερα για την κατάσταση σας βολεύουν, αλλά φυσικά δεν είστε υποχρεωμένοι να το κάνετε», δήλωσε η Stoldt. Πρόσθεσε ότι μπορεί να είναι καλό να μοιραστείς πόσο χρόνο μπορεί να χρειαστεί να πάρεις άδεια, ώστε να μπορέσεις να βοηθήσεις στη διαχείριση των εργασιακών προσδοκιών. «Μπορείτε επίσης να προσφέρετε ότι θα συνεργαστείτε με άλλους στην ομάδα για να διαβεβαιώσετε τον προϊστάμενό σας ότι κάποιος έχει οριστεί ως εφεδρικός σας όσο λείπετε», δήλωσε η Stoldt.

Κακοί λόγοι για να λείπεις από τη δουλειά

Η Smith-Proulx δήλωσε ότι οι χειρότερες δικαιολογίες για να λείψεις από τη δουλειά είναι αυτές που ο διευθυντής σου περιμένει να έχεις τον έλεγχο, όπως το να ξυπνήσεις αργά ή να χάσεις το τρένο. «Όταν δεσμεύεστε να βρίσκεστε στη δουλειά, αναμένεται ότι θα φροντίσετε το δικό σας πρόγραμμα ύπνου ή θα βρείτε εναλλακτικά μέσα μεταφοράς», δήλωσε η Smith-Proulx. «Εάν διαπιστώσετε ότι απουσιάζετε τακτικά από τη δουλειά σας για λόγους όπως αυτοί, αφιερώστε χρόνο για να αναλύσετε πόσος χρόνος σας χρειάζεται για να βρείτε μέσο μεταφοράς ή να εξασφαλίσετε ότι είστε καλά ξεκούραστοι, γεγονός που θα σας βοηθήσει να αποφύγετε τις απουσίες ρουτίνας».

Καλό είναι να παραδέχεσαι τι συμβαίνει και να δεις αν μπορείς να επανορθώσεις συμβάλλοντας με κάποιον άλλον τρόπο. Και τέλος, η ειλικρίνεια κάποιες φορές είναι σαφώς καλύτερη από τις συνεχόμενες δικαιολογίες.

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
barbie
 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Jacinda Ardern

Dnews

News4Health

pelop.gr

theissue.gr

Copyright © 2022 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by 1bit.gr

News4Health

Dnews    News4Health    pelop.grtheissue.gr   

Copyright © 2022 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by 1bit.gr

Scroll To Top