Now Reading
Τα φάρμακα που μπορεί να σε κάνουν ιδιαίτερα ευαίσθητη στον ήλιο και τη ζέστη

Τα φάρμακα που μπορεί να σε κάνουν ιδιαίτερα ευαίσθητη στον ήλιο και τη ζέστη

Avatar photo
φάρμακα που δεν πρεπει να παιρνεις οταν κανει ζέστη

Οι θεραπείες ακμής, τα αντιβιοτικά και τα αντικαταθλιπτικά μπορεί να σε κάνουν πιο ευαίσθητη στις βλάβες από την υπεριώδη ακτινοβολία και την υπερθέρμανση την περίοδο του καλοκαιριού. 

Όταν ετοιμάζεσαι να απολαύσεις τον ήλιο, μην παραβλέπεις μια βασική συμβουλή για την υγεία: Ορισμένα από τα φάρμακά που μπορεί να παίρνεις (όπως τα αντιβιοτικά και τα αντικαταθλιπτικά) μπορεί να σε κάνουν πιο ευαίσθητη στον καλοκαιρινό ήλιο και τη ζέστη. Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) επισημαίνει ότι ορισμένα φάρμακα περιέχουν συστατικά που προκαλούν φωτοευαισθησία, ή μια χημικά προκαλούμενη αλλαγή στο δέρμα που μπορεί να σας κάνει πιο ευαίσθητους στο ηλιακό φως.

Η φωτοευαισθησία αναλύεται επίσης σε δύο ξεχωριστούς τύπους:

Φωτοαλλεργία: Μια αλλεργική αντίδραση του δέρματος που μπορεί να εμφανιστεί έως και αρκετές ημέρες μετά την έκθεση
Φωτοτοξικότητα: Ένας ερεθισμός του δέρματος που μπορεί να εμφανιστεί μέσα σε λίγες ώρες

Τα φάρμακα που μπορεί να σε κάνουν ιδιαίτερα ευαίσθητη στον ήλιο και τη ζέστη

Η φωτοτοξικότητα είναι ο πιο συνηθισμένος τύπος φωτοευαισθησίας από φάρμακα. «Για τους σημαντικότερους παράγοντες που αλληλεπιδρούν με τον ήλιο και προκαλούν αυτό που ονομάζεται φωτοτοξικότητα, αυτές οι επιδράσεις θα πρέπει να αναγράφονται στη φιάλη ή στις πληροφορίες για τον ασθενή», δήλωσε στο Health η Megan Rech, PharmD, κλινική φαρμακοποιός επείγουσας ιατρικής στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Loyola στο Σικάγο. Οι επιπτώσεις μπορεί να κυμαίνονται από ερεθισμούς του δέρματος έως μειωμένη ικανότητα εφίδρωσης ή αυξημένη ποσότητα υγρών που χάνονται μέσω των ούρων.

Όμως, σύμφωνα με την Rech, οι παρενέργειες μπορεί να διαφέρουν μεταξύ των ανθρώπων και των φαρμάκων. «Υπάρχουν πολλά φάρμακα που μπορούν να προκαλέσουν αλληλεπιδράσεις με τον ήλιο, οπότε οι λιγότερο γνωστές παρενέργειες που εμφανίζονται σε λιγότερους ασθενείς μπορεί να μην είναι πάντα εμφανείς», επισήμανε ο Rech. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να επανεξετάζεις τις όποιες πληροφορίες ασφαλείας έχεις και να ενημερώνεσαι από τον γιατρό σου, ο οποίος μπορεί να σε ενημερώσει για πιθανούς κινδύνους κατά τη διάρκεια της πιο φωτεινής και ζεστής εποχής του έτους. Για να σε βοηθήσουμε, δες εδώ μερικά από τα πιο γνωστά φάρμακα που μπορεί να επιτρέπουν στον ήλιο και τη ζέστη να σε επηρεάσουν πιο έντονα και τι μπορείς να κάνεις γι’ αυτό.

1. Αντιβιοτικά

«Τα αντιβιοτικά μπορεί να προκαλέσουν φωτοευαισθησία και φωτοτοξικές αντιδράσεις, που σημαίνει ότι πρόκειται να επιδεινώσουν το ηλιακό σας έγκαυμα», δήλωσε η Rech. «Αυτό που μου έρχεται αμέσως στο μυαλό είναι σουλφαμεθοξοζόλη τριμεθοπρίμη». Η ουσία αυτή συνταγογραφείται για τη θεραπεία βακτηριακών λοιμώξεων όπως η βρογχίτιδα και οι λοιμώξεις της ουροδόχου κύστης. «Αυτό είναι ένας μεγάλος παραβάτης, το ίδιο και οι τετρακυκλίνες και οι φθοριοκινολόνες», δήλωσε ο Rech.

Ο FDA περιλαμβάνει επίσης άλλα αντιβιοτικά -όπως η σιπροφλοξασίνη, η δοξυκυκλίνη, η λεβοφλοξασίνη, η οφλοξασίνη, η τριμεθοπρίμη- ως φάρμακα που μπορεί να σας κάνουν να αντιδράσετε άσχημα και στον ήλιο. Δεν πρέπει ποτέ, μα ποτέ να παραλείψεις ένα αντιβιοτικό για χάρη της ηλιοθεραπείας, προειδοποίησε η Rech. Ο γιατρός σου μπορεί να σε βοηθήσει να συνδυάσεις τα σχέδιά σου και τα φάρμακά σου και να έχεις το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Τα φάρμακα που μπορεί να σε κάνουν ιδιαίτερα ευαίσθητη στον ήλιο και τη ζέστη

2.Θεραπείες ακμής

«Οι θεραπείες ακμής μπορεί σίγουρα να είναι φωτοτοξικές, ειδικά τα ρετινοειδή», δήλωσε η Rech. «Οι φωτοτοξικές επιδράσεις θα εμφανιστούν σαν ένα πολύ άσχημο ηλιακό έγκαυμα». Ο κίνδυνος είναι πιο έντονος για τα συνταγογραφούμενα ρετινοειδή (όπως το Retin-A και το Tazorac), τα οποία είναι σημαντικά ισχυρότερα από τα προϊόντα που θα βρεις στα φαρμακεία και τους πάγκους ομορφιάς. Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε το 2016 στην Ευρωπαϊκή Επιθεώρηση Ιατρικών και Φαρμακολογικών Επιστημών, τα προϊόντα ακμής και αντιγήρανσης χωρίς ιατρική συνταγή (OTC) με ρετινόλη μπορούν επίσης να προκαλέσουν ξηρότητα, ξεφλούδισμα και ευαισθησία στον ήλιο. Στην ίδια ανασκόπηση αναφέρεται ότι τα προϊόντα με σαλικυλικό οξύ και υπεροξείδιο του βενζοϋλίου μπορούν επίσης να αυξήσουν την ευπάθειά. Εάν χρησιμοποιείς ένα από αυτά και σκοπεύεις να περάσεις σημαντικό χρόνο σε εξωτερικούς χώρους, φροντίσε να φοράς αντηλιακό και καπέλο με φαρδύ γείσο.

Συμπτώματα και πρόληψη της θερμικής εξάντλησης:

3.Φάρμακα κατά της αλλεργίας

Ορισμένοι χρήστες διαπιστώνουν ότι τα από του στόματος χορηγούμενα αντιισταμινικά όπως η διφαινυδραμίνη μειώνουν την ικανότητά τους να ιδρώνουν. Όταν το σώμα ζεσταίνεται υπερβολικά, ο ιδρώτας σε δροσίζει για άνεση και για να παραμείνεις υγιείς. Σε ακραίες περιπτώσεις, όπως σημειώνεται σε δημοσίευση του Consumer Reports του 2018, η υπερθέρμανση που μπορεί να προκύψει οδηγεί σε κράμπες, εξάντληση, ακόμη και θερμοπληξία. Αν διαπιστώσεις ότι τα φάρμακα για τις αλλεργίες σου δυσκολεύουν την ψύξη του σώματος, προγραμμάτισε τις υπαίθριες δραστηριότητες σου για το πρωί και το βράδυ και προσπαθήσε να περνάς τις πιο ζεστές ώρες της ημέρας σε εσωτερικούς χώρους.

4.Αντικαταθλιπτικά

Τα τρικυκλικά αντικαταθλιπτικά μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα στη ζέστη επειδή «εμποδίζουν την περιοχή στον εγκέφαλό σας που ρυθμίζει την αντίδραση στη θερμότητα να γνωρίζει ότι υπερθερμαίνεστε», εξήγησε η Rech. «Μπορούν επίσης να μειώσουν την εφίδρωση, η οποία οδηγεί σε μείωση της απώλειας θερμότητας». Όταν παίρνεις ένα φάρμακο που αυξάνει την πιθανότητα υπερθέρμανσης, να είσαι σε εγρήγορση για προειδοποιητικά σημάδια. Σύμφωνα με το CDC, αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν σημάδια όπως πονοκέφαλοι, ζάλη, ναυτία και αδυναμία. Εάν εμφανίσεις κάποιο από αυτά τα συμπτώματα, απομακρύνσου από τον ήλιο και αναζήτησε νερό ή ένα αθλητικό ποτό με νάτριο. Σε περίπτωση σοβαρής αντίδρασης, όπως σύγχυση, πυρετός ή λιποθυμία, επικοινωνήσε με τον γιατρό σου.

φάρμακα που δεν πρεπει να παιρνεις οταν κανει ζέστη5.Μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα

Τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα περιλαμβάνουν ευρέως χρησιμοποιούμενα φάρμακα OTC όπως η ιβουπροφαίνη και η ναπροξένη, καθώς και συνταγογραφούμενες θεραπείες. Χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση του πόνου, του πρηξίματος και του πυρετού. «Τα κυριότερα μη στεροειδή που προκαλούν φωτοτοξικότητα δεν είναι πιθανώς αυτά που χρησιμοποιούμε συνήθως», δήλωσε ο Rech. Αλλά και πάλι, θα πρέπει να είστε προσεκτικοί, ειδικά αν παίρνεις άλλα φάρμακα. «Κάθε φορά που παίρνετε ένα μη στεροειδές και βγαίνετε στον ήλιο θα συνιστούσα προστασία με αντηλιακό και αποφυγή αν είναι δυνατόν, επειδή οποιοδήποτε από τα μη στεροειδή μπορεί να επιδεινώσει τη φωτοτοξικότητα», εξήγησε η Rech.

6. Βιταμίνες και βότανα

«Πολλά μη συνταγογραφούμενα φυτικά φάρμακα μπορούν να έχουν φωτοτοξικές επιδράσεις για παράδειγμα, το βαλσαμόχορτο είναι ένας μεγάλος παράγοντας φωτοευαισθησίας και αυτό το φάρμακο, ειδικότερα, έχει πολλές αλληλεπιδράσεις με φάρμακα. Όποιος ενδιαφέρεται να το πάρει θα πρέπει πρώτα να ρωτήσει τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό του», δήλωσε η Rech. Ένα άλλο χάπι που μπορεί να σε θέσει σε κίνδυνο: η νιασίνη, μια μορφή βιταμίνης Β3 που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της υψηλής χοληστερόλης. Μπορεί να προκαλέσει δερματικές αντιδράσεις, δήλωσε η Rech, «οπότε θα μπορούσε ενδεχομένως να προκαλέσει ευαισθησία στον ήλιο».

Θέλεις να ενισχύσεις τον μεταβολισμό σου; Δες εδώ το συμπλήρωμα που θα σε βοηθήσει να χάσεις βάρος

7. Τοπικά φάρμακα

Η σημαντική έκθεση στον ήλιο μπορεί να ενισχύσει την επίδραση των διαδερμικών επιθεμάτων (όπως η φεντανύλη, ένα ισχυρό παυσίπονο, ή η κλονιδίνη, η οποία μειώνει την αρτηριακή πίεση) που χορηγούν φάρμακα απευθείας μέσω του δέρματος. Όταν έχεις ηλιακό έγκαυμα, τα αιμοφόρα αγγεία στην επιφάνεια του δέρματός  διαστέλλονται, εξήγησε η Rech, και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη απορρόφηση των φαρμάκων. Έτσι, αν φοράς ένα επίθεμα, είναι καλή ιδέα να σκεφτείς το ενδεχόμενο να φοράς μακριά μανίκια.

Διάβασε επίσης:

Καταπολέμησε το άγχος της ημέρας και κάνε έναν ήρεμο ύπνο με αυτό το φυσικό εκχύλισμα

Είχες ποτέ ένα από εκείνα τα ανήσυχα βράδια που σε πιάνουν οι σκέψεις και δεν κατάφερες να κοιμηθείς ξανά όσο κι αν προσπάθησες; Ή ίσως, με όλα αυτά που έχεις στο μυαλό σου, να έχεις πρόβλημα να αποκοιμηθείς από την αρχή. Και μετά, υπάρχει ο τρόπος που το άγχος μπορεί να σε αφυπνίσει στις 4 π.μ. χωρίς καμία ελπίδα να ξανακοιμηθείτε. Όσο κι αν διακόπτει το άγχος τον ύπνο σου, είναι επώδυνο και απογοητευτικό όταν συμβαίνει.Καταπολέμησε το άγχος της ημέρας και κάνε έναν ήρεμο ύπνο με αυτό το φυσικό εκχύλισμα

Έρευνα του CDC δείχνει ότι τουλάχιστον 1 στους 3 ανθρώπους δεν κοιμάται αρκετά σε καθημερινή βάση.

Ίσως έχεις δοκιμάσει συνταγογραφούμενα φάρμακα, αλλά είτε το κόστος είτε οι παρενέργειες σε αποθαρρύνουν, ώστε να στραφείς σε μια φυσική θεραπεία, όπως η μελατονίνη. Ωστόσο η μελατονίνη προκαλεί μερικές πολύ δυσάρεστες παρενέργειες.

Το νέο φυσικό συστατικό για τη θεραπεία ύπνου είναι το Affron. Και φαίνεται ότι θα μπορούσε να είναι πολύ πιο αποτελεσματικό από τη μελατονίνη, ειδικά για άτομα που υποφέρουν από σκέψεις και μαστίζονται από ανησυχίες.

Δες εδώ πώς μπορείς να καταπολεμήσεις το άγχος 

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
-α
 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
-A



Ακολούθησε το TheIssue.gr στο Google News και μάθε πρώτη όλα τα νέα!







OPINION POST

Dnews

theissue.gr

OPINION POST

Copyright © 2022 – 2024 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by OPINION POST