Now Reading
Διώξε τις αρνητικές σκέψεις που σου δημιουργούν άγχος- Αυτός είναι ο τρόπος και εφάρμοσέ τον asap

Διώξε τις αρνητικές σκέψεις που σου δημιουργούν άγχος- Αυτός είναι ο τρόπος και εφάρμοσέ τον asap

Avatar photo
ζώδια και ψυχραιμία

Οι αρνητικές σκέψεις υπάρχουν σε όλους μας, όμως οι ψυχολόγοι μας δίνουν τους τρόπους που μπορούμε να τις αντιμετωπίσουμε και να τις ξεπεράσουμε. 

Η συσσώρευση αρνητικών και καταστροφικών σκέψεων είναι ένας αυτοματισμός που γεννά άγχος και επισκιάζει τα καλά πράγματα που μας συμβαίνουν. Η υπέρβασή τους είναι εφικτή, όπως εξηγούν οι ψυχολόγοι. Δυστυχώς όμως οι αρνητικές σκέψεις, έχουν έναν αυτοματισμό που γεννά άγχος και δεν μπορούμε να αποφύγουμε ευκολά.  Ακόμα κι αν δεν είναι εύκολο, είναι δυνατό να μάθεις να διαχειρίζεσαι αρνητικές σκέψεις που δημιουργούν μια επιπλέον δόση άγχους, ακόμη περισσότερο όταν αυτά τα μοτίβα σκέψης επαναλαμβάνονται και μάλιστα αυτοματοποιούνται, προκαλώντας τη συνήθεια να σκέφτεσαι πάντα άσχημα σε οποιαδήποτε καθημερινή κατάσταση. «Το ψυχικό φορτίο μπορεί να γίνει αφόρητο. Κατά τη διάρκεια της ημέρας λαμβάνουμε εκατομμύρια ερεθίσματα και βιώνουμε εκατομμύρια καταστάσεις που μπορεί να ποικίλλουν από πολύ ήπιες έως σοβαρές και από θετικές έως αρνητικές. Από τη στιγμή που σηκωνόμαστε από το κρεβάτι, τα πράγματα αρχίζουν να συμβαίνουν και χωρίς να το καταλαβαίνουμε, καθώς αναζητούμε εξηγήσεις, αρχίζουμε να κάνουμε αρνητικές εκτιμήσεις για αυτά τα γεγονότα. Όλες αυτές οι καταστροφικές σκέψεις ενισχύονται και επισκιάζουν τα καλά πράγματα που μας συμβαίνουν», εξηγεί η ψυχολόγος Adela Berrozpe στη Vogue, καθηγήτρια στο UIC στη Βαρκελώνη, περιγράφοντας αυτή τη συσσώρευση αρνητικών σκέψεων ως «βουνό ψυχικών αποβλήτων».

κορίτσι μόνο σε θάμνους

Η αρνητική προσμονή ως εκτίμηση της πραγματικότητας

Δεν είναι εύκολο να αλλάξουμε την εκτίμησή μας για την πραγματικότητα ή τη συνεχή αρνητική προσμονή που μας οδηγεί να ανησυχούμε και ακόμη και να στεναχωριόμαστε για πράγματα πριν συμβούν, αλλά μπορούμε να εργαστούμε για να διαχειριστούμε αυτές τις σκέψεις. «Ναι, είναι σαφώς δυνατό. Έχουμε την τάση να επαναλαμβάνουμε μοτίβα σκέψης και επομένως συναισθήματα και συμπεριφορές, αλλά αν υπάρχει κάτι πραγματικά διεγερτικό στο να είσαι άνθρωπος, είναι η πιθανότητα αλλαγής. Το άτομο που μπαίνει σε αυτή τη διαδικασία αναγκάζεται να αισθανθεί, να σκεφτεί και κάντε κάτι διαφορετικό. Σε πολλές περιπτώσεις ενεργούμε με βάση τα μαθημένα μηχανικά μοτίβα και είναι δύσκολο να τα αφήσουμε πίσω. Είναι απαραίτητο να δουλέψουμε πάνω στα συναισθήματα και να αφήσουμε το άτομο να ανακαλύψει μόνο του ότι έχει την ικανότητα να εγκαταλείψει αυτά τα μοτίβα και , κατά μία έννοια, για να αναγεννηθείς με νέες ιδέες ή σκέψεις. Αλλάζεις μέσα από μια πλήρη προσωπική εμπειρία, όχι μέσω μιας ομιλίας ή συμβουλής, από όποιον κι αν προέρχεται», εξηγεί ο Juan José López Jurado, ψυχολόγος στο Mundopsicólogos.

Λάθη που γεννούν αρνητικές σκέψεις

Για τον López Jurado, οι ερμηνείες που δίνουμε σε καταστάσεις αποτελούν τη βάση αρνητικών, ακόμη και εμμονικών σκέψεων. «Μερικές φορές βρισκόμαστε ανίκανοι να εξετάσουμε αντικειμενικά τις ερμηνείες του μυαλού μας», εξηγεί ο ειδικός, ο οποίος απαριθμεί μερικά από τα λάθη που μας οδηγούν σε απαισιόδοξες ερμηνείες. Αντίληψη της πραγματικότητας σε μαύρο και άσπρο. «Αν αυτό που κάνουμε δεν είναι τέλειο, βλέπουμε τους εαυτούς μας ως αποτυχημένους».
Φιλτράρετε την πραγματικότητα. «Μένουμε σε μια μόνο αρνητική λεπτομέρεια και καταλήγουμε να συσκοτίζουμε την άποψή μας για τα γεγονότα ή γενικεύουμε πάρα πολύ: ένα μόνο αρνητικό γεγονός μας κάνει να βλέπουμε μοτίβα ήττας».

ζώδια και ψυχραιμία

Το διόφθαλμο κόλπο, δηλαδή, μεγιστοποιούμε τη σημασία κάτι (ένα λάθος, για παράδειγμα) ή μειώνουμε τα πράγματα στα άκρα μέχρι να τα μειώσουμε (όπως τις ιδιότητές μας). Τιμώρησε τον εαυτό σου με «πρέπει» ή « δεν πρέπει». «Οι συνέπειες είναι αισθήματα ενοχής. Νιώθουμε θυμό ή δυσαρέσκεια όταν κατευθύνουμε αυτά τα «πρέπει» σε άλλους. Εξατομίκευσε την πραγματικότητα. «Βλέπουμε τον εαυτό μας ως την αιτία κάποιου αρνητικού εξωτερικού γεγονότος για το οποίο δεν είμαστε πραγματικά υπεύθυνοι».

Η σημασία της επανεκτίμησης των αρνητικών σκέψεων

Ο ειδικός του Mundopsicólogos συνιστά να κάνεις μια ρουτίνα άσκησης για να εξάλειψε τις αρνητικές σκέψεις. Συνίσταται στη σημείωση πώς και πότε εμφανίζονται αυτές οι σκέψεις, με μια σύντομη περιγραφή του πώς τις βιώνουμε. «Αυτή η τεχνική μπορεί να μας βοηθήσει να τους «επαναξιολογήσουμε»: να σταθούμε στον παραλογισμό τους, να τους δούμε ως ευκαιρία και όχι ως απειλή. Η διεξαγωγή της επαναξιολόγησης είναι πολύ πιο αποτελεσματική από την προσπάθεια καταστολής τους».

Ισορροπία με θετικές σκέψεις

Όταν βλέπουμε μόνο την αρνητική πλευρά των πραγμάτων, η θετική πλευρά μας διαφεύγει. Επομένως, για την κλινική ψυχολόγο Brídiga H. Madsen, καλό είναι να ισορροπήσεις τις σκέψεις σου έχοντας επίγνωση των θετικών γεγονότων που έχουν συμβεί κατά τη διάρκεια της ημέρας. «Μπορεί να είναι δύσκολο στην αρχή, αλλά σταδιακά θα γίνει πιο εύκολο. Και σίγουρα θα σε βοηθήσει να νιώσεις καλύτερα με τον εαυτό σου και με τον υπόλοιπο κόσμο».

Διώξε τις αρνητικές σκέψεις που σου δημιουργούν άγχος- Αυτός είναι ο τρόπος και εφάρμοσέ τον asap

Διαφοροποίησε γεγονότα και συναισθήματα

Η Adela Berrozpe επιμένει επίσης στη δύναμη που έχει το μυαλό μας να εργαστεί σε αυτήν την τάση προς την αρνητικότητα και στην ικανότητά της να ελαχιστοποιεί τα ψυχικά βάρη. «Πρέπει να γνωρίζουμε ότι οι περισσότερες από τις αξιολογήσεις και τις σκέψεις που δημιουργούνται μπροστά σε ένα ερέθισμα είναι δική μας δημιουργία και δεν ανταποκρίνονται ακριβώς στην απόλυτη αλήθεια. Έχουμε πάντα τη δυνατότητα να κάνουμε διαφορετικές αξιολογήσεις και να αλλάξουμε το όραμά μας για το ίδιο γεγονός, και όπως χτίζουμε ένα δράμα, μπορούμε επίσης να οικοδομήσουμε μια άλλη πιο παρηγορητική πραγματικότητα». Για να γίνει αυτό, είναι σημαντικό να βάλουμε σε καραντίνα αυτά τα συναισθήματα και να μην συγχέουμε τα γεγονότα που μας συμβαίνουν. «Ό,τι μας συμβαίνει, κάθε έγνοια που έχουμε είναι διαφορετικό, γεννά διαφορετικά συναισθήματα και έχει διαφορετικές λύσεις, επομένως πρέπει να τις ξεχωρίσουμε ξεκάθαρα», προσθέτει. Υπάρχουν μόνο δύο μέρες στη ζωή που δεν μπορεί να γίνει τίποτα: η μία είναι χθες και η άλλη αύριο».

Οι κίνδυνοι της τοξικής θετικότητας

Ο προβληματισμός του López Jurado για την τοξική θετικότητα είναι ενδιαφέρον, ο οποίος δεν έχει καμία σχέση με τον έλεγχο των αρνητικών και εμμονικών σκέψεων. Όπως πάντα, η αλήθεια βρίσκεται κάπου στη μέση: «Ίσως έχουμε βυθιστεί σε ένα ρεύμα που είναι πολύ επιβλαβές για την ψυχική υγεία και την προσωπική ισορροπία, που είναι, σύμφωνα με μια σπουδαία Αμερικανίδα ψυχολόγο, Barbara S. Held, «η τυραννία του θετικού». Αυτή και άλλοι κορυφαίοι συγγραφείς μας προειδοποιούν για τον κίνδυνο της λεγόμενης θετικής ψυχολογίας. Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι και να αναπτύξουμε την ψυχική δύναμη για να αντιμετωπίσουμε την αρνητικότητα. Μπορούμε να κάνουμε θετικές αλλαγές, αλλά και να αποδεχθούμε ότι οι αρνητικές πτυχές της ζωής είναι εδώ για να μείνουν. Μπορεί να είναι περισσότερο χρήσιμο να το αποδεχτείς και δεν είναι απαραίτητα κακό να επιτρέπεις στον εαυτό σου να παραπονιέται και να επικρίνει. Παραμένοντας πάντα τυφλά θετικοί και αισιόδοξοι, διατρέχουμε τον κίνδυνο να υποστούμε ένα ακόμη μεγαλύτερο σοκ όταν τα πράγματα πάνε λάθος», καταλήγει η ψυχολόγος.

Διάβασε επίσης:

Συναισθηματική εξάντληση: Πώς να την αναγνωρίσεις και πώς να τη διαχειριστείς

Η κατάσταση εξαντλητικής κούρασης σε συνδυασμό με το αίσθημα του να νιώθεις καταβεβλημένος. Το να είσαι πολύ απαιτητικός από τον εαυτό σου μπορεί να επιδεινώσει αυτή την εξουθένωση: να πώς να βρεις ξανά ισορροπία, με καλοσύνη και χειρονομίες αυτοβοήθειας.
Η εξάντληση δεν είναι μόνο εξάντληση λόγω στρεσογόνων συνθηκών εργασίας. Πράγματι, τα χρόνια πανδημίας μας δίδαξαν ότι η εξάντληση είναι πάνω από όλα συναισθηματική. Τα αίτια οφείλονται σε εξωτερικούς παράγοντες, στην ικανότητά μας να διαχειριζόμαστε γεγονότα και στις προσδοκίες που επιφυλάσσουμε στον εαυτό μας.

Διώξε τις αρνητικές σκέψεις που σου δημιουργούν άγχος- Αυτός είναι ο τρόπος και εφάρμοσέ τον asap

Σύμφωνα με μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε 204 χώρες και δημοσιεύτηκε στο The Lancet, το 2020, ο Covid δημιούργησε 53 εκατομμύρια νέες περιπτώσεις καταθλιπτικής διαταραχής και 76 εκατομμύρια επιπλέον περιπτώσεις αγχωδών διαταραχών. Αυτή ήταν η πρώτη παγκόσμια έρευνα για τις συνέπειες της πανδημίας στην ψυχική υγεία, αλλά σίγουρα δεν θα είναι η τελευταία, οι επιπτώσεις στην ψυχική υγεία εμφανίζονται αρκετούς μήνες μετά τις τραυματικές εμπειρίες.

Δες εδώ τι είναι η συναισθηματική εξάντληση 

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
-A
 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
-a



Ακολούθησε το TheIssue.gr στο Google News και μάθε πρώτη όλα τα νέα!







OPINION POST

Dnews

theissue.gr

OPINION POST

Copyright © 2022 – 2024 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by OPINION POST