Now Reading
Σεξουαλική επιθυμία: Όλα όσα θέλεις να ξέρεις και φοβάσαι να ρωτήσεις

Σεξουαλική επιθυμία: Όλα όσα θέλεις να ξέρεις και φοβάσαι να ρωτήσεις

Avatar photo
ΓΥΝΑΙΚΑ ΔΙΠΛΑ ΣΕ ΠΙΣΙΝΑ

Η τροφοδοσία της σεξουαλικής επιθυμίας είναι ένας τρόπος για να φροντίσεις τον εαυτό σου. Ποιοι παράγοντες όμως επηρεάζουν τη λίμπιντο και πώς να την αυξήσεις, 3 ειδικοί μας το εξηγούν. 

«Ο αυνανισμός είναι καλό πράγμα γιατί με κρατάει μακριά από τα social media για λίγο», έγραψε κάποτε στο Twitter η κωμικός και συγγραφέας Τζίνι Χόγκαν. Δεδομένου ότι, κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ο μέσος χρόνος παραμονής μπροστά στην οθόνη έχει αυξηθεί ενώ η σεξουαλική δραστηριότητα έχει μειωθεί, είναι καλό να θυμόμαστε ότι η ενίσχυση της λίμπιντο και η απόλαυση μόνος ή με έναν σύντροφο είναι μια σημαντική μορφή αυτοφροντίδας. Για να μην αναφέρουμε, η λίμπιντο μπορεί να είναι δείκτης ψυχικής, σωματικής και συνολικής ευεξίας. «Νομίζω ότι η λίμπιντο είναι ένα ζωτικό σημάδι, μια αντανάκλαση της καλής κατάστασης του σώματός μας, ένας τρόπος για να μας μιλήσει. Επομένως, καλό είναι να μην το παραμελήσετε», λέει ο Dr. Taz Bhatia, γιατρός που ειδικεύεται στην ολοκληρωμένη ευεξία και οικοδεσπότης του podcast Super Woman Wellness. Το πρώτο βήμα για να καταγράψεις τη σεξουαλική σου ορμή είναι να κατανοήσεις καλύτερα τη λίμπιντο σου.

6 τροφές που δίνουν στο σώμα σου την ενέργεια που χρειάζεται
@karajewelll

Τι είναι η λίμπιντο

Οι άνθρωποι μπορεί να κατανοούν τον όρο «λίμπιντο» με διαφορετικούς τρόπους, αλλά, στην επιστήμη, αυτή η λέξη χρησιμοποιείται για να αναφέρεται στη σεξουαλική επιθυμία ενός ατόμου ή στον βαθμό ενδιαφέροντος για το σεξ. «Είναι πιθανώς καλύτερο να σκεφτόμαστε τη λίμπιντο ως ένα βιοψυχοκοινωνικό φαινόμενο, δηλαδή επηρεασμένο από ένα μείγμα βιολογικών, ψυχολογικών, κοινωνικών και περιβαλλοντικών παραγόντων», εξηγεί ο Justin Lehmiller, κοινωνικός ψυχολόγος και ερευνητής στο Kinsey Institute, στο Πανεπιστήμιο της Ιντιάνα.

Τι σημαίνει να έχεις υψηλή ή χαμηλή λίμπιντο

Με πιο απλά λόγια, μιλάμε για «χαμηλή λίμπιντο» όταν το σεξουαλικό ενδιαφέρον και η επιθυμία είναι ελάχιστα ή απουσιάζουν και «υψηλή λίμπιντο» όταν το σεξουαλικό ενδιαφέρον και η επιθυμία είναι συχνά ή ισχυρά, εξηγεί ο Lehmiller. Ωστόσο, τόσο ο ίδιος όσο και άλλοι ειδικοί επισημαίνουν ότι η σεξουαλική επιθυμία είναι μια υποκειμενική παράμετρος, η οποία διαφέρει από άτομο σε άτομο. «Ο καθένας είναι πιθανό να μετρήσει το επίπεδο της λαχτάρας του με αυτό που θεωρεί «φυσιολογικό», επομένως μια φορά την εβδομάδα μπορεί να είναι φυσιολογική για ένα άτομο, ενώ κάθε μέρα μπορεί να είναι φυσιολογική για ένα άλλο», εξηγεί η Anita Sadaty, MD. εκπαιδευμένη στη μαιευτική και γυναικολογία. στο Northwell Health System, Long Island, Νέα Υόρκη.

Ποιες είναι οι αιτίες της απώλειας της λίμπιντο

Όταν βοηθά τους ασθενείς να κατανοήσουν τι επηρεάζει τη λίμπιντο τους, ο Sadaty συχνά αντιμετωπίζει τους ακόλουθους παράγοντες:

Στρες: «Γενικά, οι γυναίκες πρέπει να είναι χαλαρές για να έχουν σεξουαλική επιθυμία, ενώ οι άνδρες κάνουν σεξ για να χαλαρώσουν. Αυτό εξηγεί γιατί, στις γυναίκες, η λίμπιντο τείνει να αυξάνεται κατά τη διάρκεια των διακοπών.
Κόπωση: «Ο ύπνος συχνά υπερισχύει του σεξ στις γυναίκες. Μελέτες δείχνουν ότι αν οι γυναίκες κοιμούνται 8 ώρες τη νύχτα, η λίμπιντο αυξάνεται. Αυτό πιθανώς σχετίζεται με την επίδραση που προκαλεί ο διαταραγμένος κιρκάδιος ρυθμός στην ισορροπία της ορμόνης του στρες και της γυναικείας σεξουαλικής ορμόνης.
Σύγκρουση σχέσεων: «Μερικοί θεωρούν ότι ο εγκέφαλος μιας γυναίκας είναι το μεγαλύτερο σεξουαλικό όργανο στο σώμα. Εάν υπάρχει συναισθηματική ένταση μέσα σε ένα ζευγάρι, το άγχος μπορεί να μειώσει τη λίμπιντο».
Παρενέργειες φαρμάκων: «Τα αντικαταθλιπτικά, τα αναλγητικά, τα φάρμακα κατά του άγχους και τα φάρμακα για την αρτηριακή πίεση μπορούν να μειώσουν τη λίμπιντο. Τα αντικαταθλιπτικά δρουν στο μονοπάτι της σεροτονίνης, μειώνοντας τα επίπεδα ντοπαμίνης. Η ντοπαμίνη είναι απαραίτητη για τη σεξουαλική όρεξη».
Ορμόνες: «Οιστρογόνα, προγεστερόνη, τεστοστερόνη και κορτιζόλη: Υπάρχουν τόνοι ορμονικών υποδοχέων στον εγκέφαλο που μπορούν να πυροδοτήσουν τη σεξουαλική επιθυμία. Επιπλέον, τα επαρκή επίπεδα ορμονών επιτρέπουν στα γεννητικά όργανα να λειτουργούν σωστά. Οι ορμόνες αυξάνουν τη ροή του αίματος στα πυελικά όργανα, όπως ο κόλπος, τα χείλη, η κλειτορίδα και η μήτρα, βελτιώνοντας τη λίπανση, την αίσθηση και τον οργασμό».

ζευγάρι σε κρεβάτι

Ο Sadaty σημειώνει επίσης ότι οι διαταραχές της διάθεσης, όπως το άγχος και η κατάθλιψη, μπορούν να περιορίσουν τη σεξουαλική ορμή, καθώς και τον πόνο κατά τη σεξουαλική επαφή. Συνολικά, η σεξουαλική ορμή τείνει να ακολουθεί την καμπύλη των επιπέδων των γυναικείων ορμονών: «Είναι πιθανότατα υψηλότερη μεταξύ των τελευταίων εφήβων και της τρίτης δεκαετίας της ζωής. Για κάποιους μπορεί να μειωθεί μετά την ηλικία των 30 ετών και στη συνέχεια να επιστρέψει στο να τονιστεί μεταξύ 40 και 50 », εξηγεί ο Sadaty. «Υπάρχουν πολλοί λόγοι, αλλά γενικά, καθώς μεγαλώνουμε, η ζωή μπορεί να γίνει πιο περίπλοκη, οι σχέσεις μερικές φορές γίνονται πιο δύσκολες, τα επίπεδα του στρες αυξάνονται, οι ορμόνες αυξομειώνονται ή μειώνονται και μπορεί να προκύψουν προβλήματα. γιατροί».

Πώς να αυξήσεις τη λίμπιντο σου

«Για να αυξηθεί η λίμπιντο, είναι απαραίτητο να διερευνηθεί η αιτία της μείωσής της. Μόλις το ανακαλύψετε, μπορείτε να στοχεύσετε τη θεραπεία με τον πιο κατάλληλο τρόπο», εξηγεί ο Sadaty, ο οποίος ενθαρρύνει τις γυναίκες να συμβουλευτούν έναν γιατρό για να εντοπίσουν τους λόγους για τη χαμηλή λίμπιντο και να αναπτύξουν στρατηγικές για την αύξηση της σεξουαλικής επιθυμίας. Εάν το επίπεδο της λίμπιντο σου προκαλεί επίμονα και μακροχρόνια προβλήματα, η Lehmiller συνιστά να επισκεφτείς έναν γιατρό ή επαγγελματία σεξοθεραπευτή για να εντοπίσεις την αιτία ή τις αιτίες, επειδή η θεραπεία ποικίλλει ανάλογα με το αν η βασική αιτία είναι ορμονικό πρόβλημα, άγχος, σχεσιακό ή άλλο. Υπάρχουν πολλές λύσεις που μια γυναίκα μπορεί να εφαρμόσει μόνη της, όπως «τεχνικές ενσυνειδητότητας ή διαλογισμού που στοχεύουν στη μείωση του στρες, εισάγοντας περισσότερα νέα στοιχεία στη σεξουαλική της ζωή, όπως η χρήση σεξουαλικών παιχνιδιών, επειδή το «νέο» μπορεί βοηθούν στην αφύπνιση της σεξουαλικής διέγερσης και της επιθυμίας, καθώς και αφιερώνοντας περισσότερο χρόνο για την ανάπτυξη διέγερσης», εξηγεί ο Sadaty.

ζευγάρι σεξ

«Ορισμένες γυναίκες τείνουν να βιώνουν μόνο τη λεγόμενη «αντιδραστική επιθυμία», ή την επιθυμία που εμφανίζεται ως απάντηση στην ευχαρίστηση και τη σεξουαλική δραστηριότητα», συνεχίζει ο ειδικός. «Είναι διαφορετικό από την “αυθόρμητη επιθυμία”, που είναι ο τύπος σεξουαλικής επιθυμίας που εμφανίζεται ξαφνικά. Σε πολλές περιπτώσεις, οι γυναίκες με χαμηλή επιθυμία τείνουν να ανήκουν στην κατηγορία “αντιδραστική”, η οποία απαιτεί διαφορετική προσέγγιση στο σεξ, την αναζήτηση εξωτερικά ερεθίσματα και τρόποι δημιουργίας ενθουσιασμού, ώστε να ενεργοποιηθεί η συνιστώσα της επιθυμίας».

Μία από τις βασικές συμβουλές που δίνει η Sadaty στους ασθενείς της είναι να βρουν χρόνο για να κάνουν σεξ, είτε αυνανίζεσαι είτε με έναν σύντροφο: «Αυτό σας δίνει χρόνο να προετοιμαστείτε διανοητικά και μπορεί να σας φέρει στη σωστή νοοτροπία», λέει. Συνιστά επίσης την άσκηση, η οποία είναι ένας τρόπος για να αυξηθεί η δραστηριότητα του συμπαθητικού νευρικού συστήματος και να αυξηθεί η ροή του αίματος στα γεννητικά όργανα και να κοιμάσαι αρκετά, που βοηθά στη βελτίωση των επιπέδων τεστοστερόνης και στη μείωση των ορμονών του στρες, όπως η κορτιζόλη.

ΓΥΝΑΙΚΑ ΔΙΠΛΑ ΣΕ ΠΙΣΙΝΑ

Ο Sadaty σημειώνει ότι τα αφροδισιακά, όπως τα στρείδια και η σοκολάτα, και τα φυτικά συμπληρώματα, μπορούν επίσης να σε βοηθήσουν να αποκτήσεις τη σωστή διάθεση. Τελικά, είναι σημαντικό να καθορίσεις τι είναι φυσιολογικό για σένα, ποιες στρατηγικές είναι πιο αποτελεσματικές και πώς η σωματική και ψυχική σου υγεία επηρεάζει το πρόβλημα, όλα με τη βοήθεια ενός γιατρού ή ειδικού.

Διάβασε επίσης:

Πώς η έλλειψη σεξ επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό την υγεία σου

Οι διάφορες διακυμάνσεις της ζωής μπορεί να οδηγήσουν σε περίοδο ξηρασίας στη σεξουαλική σου ζωή ή ίσως έχεις αποφασίσει να κάνεις ένα διάλειμμα από το sex. Όπως και να ‘χει, το να μην κάνετε sex για μεγάλα χρονικά διαστήματα μπορεί να επηρεάσει την ψυχική και σωματική σου υγεία. Το να κάνεις τακτικά sex σχετίζεται με οφέλη για την υγεία, όπως η μείωση του στρες και η βελτίωση της υγείας της καρδιάς. Ωστόσο, το να κάνεις αρκετό sex δεν οδηγεί απαραίτητα σε μια πιο ευτυχισμένη ή υγιή ζωή. Οι άνθρωποι που δεν κάνουν σεξ δεν αντιμετωπίζουν επίσης απαραίτητα προβλήματα υγείας που σχετίζονται με την αγαμία ή την αποχή.

Τι πραγματικά συμβαίνει λοιπόν στο σώμα σου – συμπεριλαμβανομένου του κόλπου ή του πέους – όταν σταματάς να κάνεις sex: 

  1. Μπορεί να εμφανιστεί άγχος ή στρες

Το sex απελευθερώνει χημικές ουσίες του εγκεφάλου που προκαλούν ευεξία, όπως η ωκυτοκίνη και η σεροτονίνη, λέει η Gail Saltz, MD, αναπληρώτρια καθηγήτρια ψυχιατρικής στην Ιατρική Σχολή Weill-Cornell του νοσοκομείου NY Presbyterian. Κατά τη διάρκεια ενός οργασμού, το σώμα απελευθερώνει ωκυτοκίνη (γνωστή και ως “ορμόνη της αγάπης”) και είναι που δίνει αυτή την ευφορική ώθηση στη διάθεση και μια αίσθηση συναισθηματικού δεσμού. Αυτή η χημική ουσία συνδέεται επίσης με χαμηλότερα συναισθήματα στρες ή άγχους. 

Όταν δεν έχεις κάνει sex για αρκετό καιρό, το σώμα σου μπορεί να σταματήσει να παράγει την τυπική ποσότητα των χημικών ουσιών που προκαλούν ευεξία. Αυτό θα μπορούσε να έχει αντίκτυπο στην ψυχική σου υγεία, κάνοντάς σε να αισθάνεσαι πιο ανήσυχη ή αγχωμένη. Εάν παρατηρήσεις ότι η διάθεσή σου δέχεται σοβαρό πλήγμα από την έλλειψη sex, το να έχεις οργασμό μέσω αυνανισμού μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να λάβετε επιπλέον ωκυτοκίνη και σεροτονίνη.

Δες εδώ τι συμβαίνει όταν δεν κάνεις σεξ 

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Οζονοθεραπεία: Τι είναι και σε ποιες παθήσεις μπορεί να είναι ωφέλιμη
 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Duck walk: Σμίλευσε και δυνάμωσε το κάτω μέρους του σώματός σου με αυτή την ιδιαίτερη άσκησηDnews

pelop.gr

theissue.gr

Copyright © 2022 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by 1bit.gr

News4Health

Dnews       pelop.gr       theissue.gr   

Copyright © 2022 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by 1bit.gr