Now Reading
Πώς η έλλειψη σεξ επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό την υγεία σου

Πώς η έλλειψη σεξ επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό την υγεία σου

Avatar photo
ζευγαρι ξαπλωμενο στο κρεβατι

Η έλλειψη σεξ μπορεί να επηρεάσει την ψυχική και σωματική υγεία, αλλά μπορεί επίσης να ζήσεις μια ευτυχισμένη και υγιή ζωή χωρίς sex.

Οι διάφορες διακυμάνσεις της ζωής μπορεί να οδηγήσουν σε περίοδο ξηρασίας στη σεξουαλική σου ζωή ή ίσως έχεις αποφασίσει να κάνεις ένα διάλειμμα από το sex. Όπως και να ‘χει, το να μην κάνετε sex για μεγάλα χρονικά διαστήματα μπορεί να επηρεάσει την ψυχική και σωματική σου υγεία. Το να κάνεις τακτικά sex σχετίζεται με οφέλη για την υγεία, όπως η μείωση του στρες και η βελτίωση της υγείας της καρδιάς. Ωστόσο, το να κάνεις αρκετό sex δεν οδηγεί απαραίτητα σε μια πιο ευτυχισμένη ή υγιή ζωή. Οι άνθρωποι που δεν κάνουν σεξ δεν αντιμετωπίζουν επίσης απαραίτητα προβλήματα υγείας που σχετίζονται με την αγαμία ή την αποχή.

  

Τι πραγματικά συμβαίνει λοιπόν στο σώμα σου – συμπεριλαμβανομένου του κόλπου ή του πέους – όταν σταματάς να κάνεις sex: 

  1. Μπορεί να εμφανιστεί άγχος ή στρες

Το sex απελευθερώνει χημικές ουσίες του εγκεφάλου που προκαλούν ευεξία, όπως η ωκυτοκίνη και η σεροτονίνη, λέει η Gail Saltz, MD, αναπληρώτρια καθηγήτρια ψυχιατρικής στην Ιατρική Σχολή Weill-Cornell του νοσοκομείου NY Presbyterian. Κατά τη διάρκεια ενός οργασμού, το σώμα απελευθερώνει ωκυτοκίνη (γνωστή και ως “ορμόνη της αγάπης”) και είναι που δίνει αυτή την ευφορική ώθηση στη διάθεση και μια αίσθηση συναισθηματικού δεσμού. Αυτή η χημική ουσία συνδέεται επίσης με χαμηλότερα συναισθήματα στρες ή άγχους. 

Όταν δεν έχεις κάνει sex για αρκετό καιρό, το σώμα σου μπορεί να σταματήσει να παράγει την τυπική ποσότητα των χημικών ουσιών που προκαλούν ευεξία. Αυτό θα μπορούσε να έχει αντίκτυπο στην ψυχική σου υγεία, κάνοντάς σε να αισθάνεσαι πιο ανήσυχη ή αγχωμένη. Εάν παρατηρήσεις ότι η διάθεσή σου δέχεται σοβαρό πλήγμα από την έλλειψη sex, το να έχεις οργασμό μέσω αυνανισμού μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να λάβετε επιπλέον ωκυτοκίνη και σεροτονίνη.

ζευγαρι ξαπλωμενο στο κρεβατι 

  1. Ο κόλπος μπορεί να γίνει ξηρός και λεπτός

Οι γυναίκες που περνούν την εμμηνόπαυση μπορεί να εμφανίσουν μεγαλύτερη κολπική ξηρότητα και σφιγμένο κόλπο αν σταματήσουν να κάνουν σεξ για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης, το σώμα παράγει λιγότερα οιστρογόνα. Αυτό μπορεί να κάνει τον κολπικό ιστό να αισθάνεται ξηρός και λεπτός, γνωστό και ως κολπική ατροφία. Η αποχή από το sex μπορεί να επιδεινώσει την κολπική ατροφία. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το σεξ βοηθά τον κόλπο να δημιουργήσει περισσότερη λίπανση και κινεί το αίμα στα σεξουαλικά όργανα για να βοηθήσει στη διατήρηση των ιστών παχιών.

 

3.Η σεξουαλική σου διάθεση μπορεί να μειωθεί 

Σύμφωνα με τον Dr. Greves, μια περίοδος αποχής μπορεί να μειώσει τη λίμπιντό. Το να μην κάνεις τακτικά sex μπορεί να σταματήσει αυτά τα αυθόρμητα συναισθήματα διέγερσης και τις χημικές ουσίες που σε κάνουν να θέλεις να κάνει sex. Όμως, η έλλειψη sex δεν θα κάνει τη σεξουαλική σου ορμή να εξαφανιστεί. Μόλις επιστρέψεις στη δράση, πιθανότατα θα αρχίσεις να αισθάνεσαι τη λίμπιντό σου να αυξάνεται. Αυτό συμβαίνει επειδή το sex μπορεί να αρχίσει να ανεφοδιάζει την επιθυμία σου για περισσότερο sex.  

4.Μπορεί να χρειαστεί περισσότερος χρόνος για να διεγερθείς όταν κάνεις ξανά sex μετά από καιρό

Μετά από ένα διάλειμμα στο sex, «μπορεί να χρειαστεί περισσότερος χρόνος για να λιπανθεί επαρκώς ο κόλπος ή για να χαλαρώσουν πλήρως οι ιστοί», λέει ο Dr. Greves. Όταν κάνειε τακτικά sex, ο κόλπος μπαίνει αυτόματα σε κατάσταση διέγερσης. Αλλά αν έχεις διακόψει τις σεξουαλικές σου δραστηριότητες, μπορεί να χρειαστεί κάποια επιπλέον διέγερση για να βοηθήσεις το σώμα σου να δημιουργήσει λίπανση και να χαλαρώσει κατά τη διάρκεια του σεξ. Σε ότι αφορά τους άνδρες παρόλο που δεν αποτελεί αποδεδειγμένη αιτία, υπάρχει σύνδεση μεταξύ του λιγότερου σεξ και του αυξημένου κινδύνου στυτικής δυσλειτουργίας.

 

Διάβασε επίσης:

Θέλεις να κοιμάσαι καλά και χωρίς άγχος; Το σεξ είναι το μυστικό για όλα σύμφωνα με τους ειδικούς

Έρευνες έχουν δείξει ότι το σεξ έχει πολλά σωματικά και ψυχολογικά οφέλη για την υγεία. Μπορείς να νιώσετε αυτές τις επιδράσεις μέσω του σεξ με σύντροφο ή του αυνανισμού. Ακόμα και απλές, οικείες συμπεριφορές όπως το κράτημα του χεριού ή η αγκαλιά μπορούν να βελτιώσουν την ψυχική ευεξία. Υπάρχουν όμως ακόμα περισσότερα οφέλη από τη σεξουαλική δραστηριότητα, τους οργασμούς και την οικειότητα που ίσως να μην έχεις καν σκεφτεί.

ζευγάρι

  1. Το σεξ μπορεί να μειώσει το στρες και το άγχος

Η σεξουαλική δραστηριότητα μπορεί να έχει «θετικές και υγιείς» επιπτώσεις στην ψυχολογική ευεξία, μειώνοντας τα συμπτώματα του στρες, του άγχους και της κατάθλιψης, σύμφωνα με μια μελέτη του Οκτωβρίου 2020 που δημοσιεύθηκε στο Journal of Sexual Medicine. Η μελέτη διαπίστωσε ότι το σεξ είχε προστατευτική επίδραση έναντι του άγχους και των διαταραχών της διάθεσης που σχετίζονται με την καραντίνα κατά τη διάρκεια του COVID-19.  Οι οικείες συμπεριφορές -συμπεριλαμβανομένων των χειραψιών, των αγκαλιών και των φιλιών- μπορούν επίσης να μειώσουν τα επίπεδα της κορτιζόλης (της ορμόνης του στρες), σύμφωνα με μια μελέτη του Ιανουαρίου 2019 σε ζευγάρια που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Psychosomatic Medicine. 

Δες εδώ τι πρέπει να κάνεις για να έχεις έναν ήρεμο ύπνο 

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
5 άσκησεις που ενισχύουν την υγεία του εγκεφάλου
 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
8 προϊόντα που βρίσκεις στο super- market και δεν πρέπει ποτέ να αγοράζεις onlineDnews

News4Health

pelop.gr

theissue.gr

Copyright © 2022 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by 1bit.gr

News4Health

Dnews    News4Health    pelop.grtheissue.gr   

Copyright © 2022 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by 1bit.gr

Scroll To Top