Now Reading
Συναισθηματική εξάντληση: Πώς να την αναγνωρίσεις και πώς να τη διαχειριστείς

Συναισθηματική εξάντληση: Πώς να την αναγνωρίσεις και πώς να τη διαχειριστείς

Avatar photo
Συναισθηματική εξάντληση: Πώς να την αναγνωρίσεις και πώς να τη διαχειριστείς

Η συναισθηματική εξάντληση είναι ένα καθημερινό φαινόμενο της εποχής μας και πρέπει να μάθουμε να το διαχειριζόμαστε και να το αποβάλλουμε από την ζωή μας. 

Η κατάσταση εξαντλητικής κούρασης σε συνδυασμό με το αίσθημα του να νιώθεις καταβεβλημένος. Το να είσαι πολύ απαιτητικός από τον εαυτό σου μπορεί να επιδεινώσει αυτή την εξουθένωση: να πώς να βρεις ξανά ισορροπία, με καλοσύνη και χειρονομίες αυτοβοήθειας.
Η εξάντληση δεν είναι μόνο εξάντληση λόγω στρεσογόνων συνθηκών εργασίας. Πράγματι, τα χρόνια πανδημίας μας δίδαξαν ότι η εξάντληση είναι πάνω από όλα συναισθηματική. Τα αίτια οφείλονται σε εξωτερικούς παράγοντες, στην ικανότητά μας να διαχειριζόμαστε γεγονότα και στις προσδοκίες που επιφυλάσσουμε στον εαυτό μας.

Σύμφωνα με μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε 204 χώρες και δημοσιεύτηκε στο The Lancet, το 2020, ο Covid δημιούργησε 53 εκατομμύρια νέες περιπτώσεις καταθλιπτικής διαταραχής και 76 εκατομμύρια επιπλέον περιπτώσεις αγχωδών διαταραχών. Αυτή ήταν η πρώτη παγκόσμια έρευνα για τις συνέπειες της πανδημίας στην ψυχική υγεία, αλλά σίγουρα δεν θα είναι η τελευταία, οι επιπτώσεις στην ψυχική υγεία εμφανίζονται αρκετούς μήνες μετά τις τραυματικές εμπειρίες.

Συναισθηματική εξάντληση: Πώς να την αναγνωρίσεις και πώς να τη διαχειριστείς

Συναισθηματική εξάντληση: ποια είναι τα συμπτώματα

«Η συναισθηματική εξάντληση εμφανίζεται ως αποτέλεσμα υπερφόρτωσης εργασιακών, προσωπικών, οικογενειακών, ακαδημαϊκών, ευθυνών αντιμετώπισης και ως αποτέλεσμα υψηλών επιπέδων αυτοαπαίτησης. Όσοι επηρεάζονται έχουν την αίσθηση ότι δεν μπορούν να το αντέξουν άλλο, ότι έχουν εξαντλήσει τους πόρους για να αντεπεξέλθουν στις απαιτήσεις του περιβάλλοντος και αισθάνονται καταπονημένοι», εξηγεί η ομάδα ειδικών του Guidapsicologi.it, μιας πλατφόρμας αφιερωμένης στην ψυχολογία. υποστήριξη και ευημερία.

Όταν συμβεί αυτό, το άτομο αισθάνεται κουρασμένο, χάνει τη θέληση να κάνει, είναι πιο ευερέθιστο ή έχει απότομες εναλλαγές της διάθεσης, υφίσταται απώλεια συγκέντρωσης και αρχίζει να παρατηρεί συμπτώματα σωματικής δυσφορίας όπως πονοκεφάλους, προβλήματα ύπνου και γαστρεντερικά προβλήματα που λειτουργούν ως ηχείο για να μας υπενθυμίσει ότι το μυαλό και το σώμα δεν είναι δύο ξεχωριστές οντότητες.

Πόσο κοστίζει να είσαι πολύ απαιτητικός από τον εαυτό σου

Σύμφωνα με ορισμένες μελέτες, υπάρχουν ορισμένα επαγγέλματα που κινδυνεύουν περισσότερο από συναισθηματική εξάντληση από άλλα, όπως αυτά στον τομέα της υγείας και αυτά που περιλαμβάνουν την εξυπηρέτηση πελατών. Μια αιτία κινδύνου θα μπορούσε επίσης να είναι το να είσαι πολύ απαιτητικός από τον εαυτό σου και ο φόβος να μην κάνεις ποτέ αρκετά, δύο πτυχές που συνδέονται μεταξύ τους. Από τη μια αυτή η τάση δεν επιτρέπει στο άτομο να αφιερώνει χρόνο για τον εαυτό του, γιατί αυτό είναι αφιερωμένο μόνο στις ανάγκες των άλλων και ταυτόχρονα οδηγεί στο να τρέχει συνεχώς για να προσπαθεί να κάνει όλο και περισσότερα. Μια βιασύνη που στην πραγματικότητα οδηγεί στο πουθενά και αναπτύσσει μια αίσθηση ενοχής αν προσπαθήσεις να επιβραδύνεις. Το να αγκαλιάζουμε αυτή την αίσθηση του κενού, που είναι πάντα παρούσα ακόμη και κατά τη διάρκεια της συνεχούς παραγωγικότητας, μπορεί να είναι το πρώτο βήμα για την ειρήνη με το ανεκτέλεστο.

Συναισθηματική εξάντληση: Πώς να την αναγνωρίσεις και πώς να τη διαχειριστείς
5 χειρονομίες αυτοβοήθειας:

– Η ενσυνειδητότητα βοηθά στη διαχείριση της συναισθηματικής ανισορροπίας. Καθώς και μια στάση καλοσύνης προς τον εαυτό σου.
– Αποδέξου ότι το «δεν έγινε» είναι μέρος της ζωής και ότι το να σταματήσεις δεν είναι αποτυχία, αλλά μόνο μια ανασκόπηση αυτού που κάνεις.
– Οι δραστηριότητες που προκαλούν θετικές αισθήσεις περιλαμβάνουν αποσύνδεση από τον έξω κόσμο και σύνδεση με την επιθυμία κάποιου.
– Έχοντας επίγνωση του γεγονότος ότι οι άλλοι, που φαίνεται να κάνουν πολύ περισσότερα σε εμάς, νιώθουν επίσης το ίδιο με εμάς. Είμαστε όλοι στην ίδια βάρκα: «Σε μια μάχη για την ύπαρξη του Χομπς, με τη ζωή των πολιτών να γίνεται εμπόλεμη ζώνη», όπως έγραψε ο New Yorker σε ένα άρθρο που ανιχνεύει την ιστορία της επαγγελματικής εξουθένωσης ως ανθρώπινη κατάσταση, που συχνά συνδέεται με μια μεταφορά του πόλεμος στην καπιταλιστική κοινωνία.
– Βασίσου σε ένα κοινωνικό δίκτυο υποστήριξης και απόλαυσε την εγγύτητα των φίλων και της οικογένειας σου. Οι πιο κοντινοί άνθρωποι είναι αυτοί που πρέπει να φροντίσεις και άφησε τον εαυτό σου να σε φροντίσει.

Διάβασε επίσης:

8 πράγματα που μπορείς να κάνεις σήμερα για να αλλάξεις τη ζωή σου προς το καλύτερο για πάντα

Όλοι θέλουμε να ζούμε την καλύτερη δυνατή ζωή μας καθημερινά και μερικές φορές οι πιο απλές προτάσεις μπορούν να κάνουν τη διαφορά. Αν νιώθεις ότι ήρθε η ώρα για μια νέα αρχή, δες τις 10 λαμπρές συμβουλές μας που θα σε βοηθήσουν να αλλάξεις τα πράγματα προς το καλύτερο. Ετοιμάσου να αλλάξεις την καθημερινότητά σου και να πετύχεις τους στόχους σου με αυτές τις ιδέες που αλλάζουν τη ζωή σου κάνοντας τη καλύτερη και πιο χαρούμενη.

Πώς να κάνεις switch off μυαλό και υποχρεώσεις στις διακοπές σύμφωνα με έναν ψυχολόγο του Harvard

1. Ο κανόνας των δύο λεπτών για να μένετε πάντα στην κορυφή των μικρών εργασιών

Αν κάτι μπορεί να γίνει σε λιγότερο από δύο λεπτά, κάντο αμέσως. Αυτή η απλή αλλά αποτελεσματική συμβουλή θα σε βοηθήσει να παραμείνεις στην κορυφή των μικρών εργασιών που έχεις να κάνεις και να μην τις συσσωρεύεις. Το να ακολουθείς πάντα αυτόν τον κανόνα θα κάνει μεγάλη διαφορά στο πόσο καλά κάνεις τα πράγματα και στο πώς αξιοποιείς τον χρόνο σου. Επιπλέον, η γρήγορη ολοκλήρωση απλών εργασιών θα σε κάνει να αισθάνεσαι πιο σίγουρη και επιτυχημένη, γεγονός που θα ενισχύσει τα κίνητρά σου και θα σε ενθαρρύνει να αναλάβεις μεγαλύτερα και πιο απαιτητικά καθήκοντα.

Δες εδώ πώς μπορείς να αλλάξεις τη ζωή σου

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Χριστουγεννιάτικα μπισκότα με χέρια... και καρδιά! Τα αστεράκια που κρύβουν την πιο γλυκιά αγκαλιά
 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
5 λόγοι να αντικαταστήσεις το λευκό σκόρδο με μαύρο



Ακολούθησε το TheIssue.gr στο Google News και μάθε πρώτη όλα τα νέα!


Site Footer
Dnews
theissue.gr

Site Footer