Now Reading
6 προτεραιότητες που εγγυώνται την προσωπική σου ηρεμία και δεν πρέπει να τις διαπραγματεύεσαι

6 προτεραιότητες που εγγυώνται την προσωπική σου ηρεμία και δεν πρέπει να τις διαπραγματεύεσαι

Avatar photo
γυναίκα

Το να μην αισθάνεσαι ενοχές ή να αφήνεις πράγματα στη μέση, αυτές είναι μερικές μόνο από τις μικρές αλλαγές που θα σε βοηθήσουν να δώσεις προτεραιότητα στην ψυχική σου υγεία, κάνοντας την συναισθηματική σου ευημερία μια καθημερινή προτεραιότητα. 

Δεν υπάρχει υγεία χωρίς ψυχική υγεία. Ενώ η θεωρία είναι πρακτικά ξεκαθαρισμένη, η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική. Γνωρίζουμε ότι πρέπει να φροντίζουμε την ψυχική μας υγεία, αλλά σπάνια της δίνουμε τη σημασία που της αξίζει στην καθημερινή λίστα αξιών/προτεραιοτήτων μας. Μπορεί να μοιραζόμαστε μηνύματα παρακίνησης στα κοινωνικά δίκτυα μέχρις εξαντλήσεως, αλλά είναι εντελώς διαφορετικό πράγμα να τα κάνουμε πράξη. Για να αρχίσουμε να δίνουμε προτεραιότητα στην ψυχική υγεία στην καθημερινότητά μας -η οποία, όπως λένε οι ειδικοί, θεραπεύεται από τη στιγμή που ξυπνάμε – μπορούμε να εισάγουμε μικρές αλλαγές: παρακάτω θα δεις 6 πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για να το πετύχουμε.

6 προτεραιότητες που εγγυώνται την προσωπική σου ηρεμία και δεν πρέπει να τις διαπραγματεύεσαι

1. Προγραμμάτισε χρόνο για αυτοφροντίδα

Η φροντίδα του εαυτού μας δεν θα έπρεπε να είναι κάτι επιπλέον, αλλά μέσα στη φασαρία της καθημερινότητας συχνά παραπέμπουμε τη σκέψη αυτή στο τέλος της ημέρας, με κίνδυνο να μην έρθει ποτέ αυτός ο «χρόνος για μένα». Για το λόγο αυτό, η προπονήτρια Ixi Avila συνιστά να σημειώνεις στο ημερολόγιό μια ώρα για ξεκούραση την τηρείς. «Αν δεν είναι σημειωμένο στο ημερολόγιό σας, δεν θα το θέσετε ως προτεραιότητα. Αφού το καθιερώσετε, μπορείτε να δημιουργήσετε μια ευέλικτη δομή με ακριβείς ώρες εργασίας και ανάπαυσης και, αν προκύψει μια επαγγελματική ευκαιρία, μπορείτε να αναπληρώσετε τον χρόνο ανάπαυσης αργότερα, όπως θα κάνατε με τις ώρες εργασίας». Το κλειδί είναι, όπως επισημαίνει η ψυχολόγος Marta Calderero, να έχουμε ένα θετικό πρόγραμμα που μας θρέφει και που δεν είναι μια πορεία εμποδίων.

2. Μην αισθάνεσαι ένοχη

Η αυτοφροντίδα δεν είναι πολυτέλεια, αλλά προτεραιότητα, γι’ αυτό ίσως θα πρέπει να αναγκάσεις τον εαυτό σου να θυμηθεί μια φράση της ψυχολόγου Sara Noheda: «Θα μπορέσω να βοηθήσω στο βαθμό που αισθάνομαι». Αν δεν είμαι καλά, δεν έχω τίποτα να δώσω, όλα ξεκινούν από εμένα. Δεν είναι μια εγωιστική προσέγγιση, αλλά μια ρεαλιστική. Και όταν δυσκολεύομαι λίγο περισσότερο να το πιστέψω αυτό, θα επαναλαμβάνω στον εαυτό μου μια άλλη φράση της Ana Gutiérrez Laso: «Η γενναιοδωρία δεν είναι μια υπέρτατη απόδειξη ηρωισμού, είναι μάλλον θέμα να μοιράζομαι αυτό που έχω και αυτό που με κάνει ευτυχισμένο. Επομένως, όσο περισσότερο έχω κάτι που με κάνει ευτυχισμένο, τόσο περισσότερο τείνω να είμαι γενναιόδωρος».

3. Αφήνοντας πράγματα στη μέση

Δεν πρόκειται για την αναβλητικότητα ως τρόπο ζωής – το να αναβάλλεις τα πράγματα για αύριο συνήθως δεν είναι καλό για την ψυχική σου υγεία – αλλά για το να χαλαρώσεις τις «δουλειές» στο ημερολόγιο και να γνωρίζεις ποια πράγματα μπορούν αντ’ αυτού να μείνουν ανεκτέλεστα για την ευημερία σου. Όπως αναφέρει η ψυχολόγος Lucía Morales, πρέπει να διακρίνουμε τις εργασίες προτεραιότητας που δεν μπορούν να μείνουν σε εκκρεμότητα – το επείγον γίνεται προτεραιότητα αν δεν επιλυθεί εγκαίρως – από εκείνες που μπορούν να περιμένουν. «Πάντα υπάρχει κάτι να κάνουμε, η ζωή μας γίνεται όλο και πιο πολύπλοκη, το να μάθουμε να αναγνωρίζουμε τι πρέπει να γίνει μέσα στην ημέρα και τι μπορεί να δοσοληψούμε μέσα στην εβδομάδα βοηθάει πολύ», εξηγεί η ψυχολόγος Ibana Hijosa. Όπως εξηγεί η ειδικός σε θέματα προσωπικής κατάρτισης Ximena Duque Valencia, πρόκειται για μια αλλαγή νοοτροπίας κατά την οποία «αναδιατάσσετε τις προτεραιότητές σας, βάζετε τον εαυτό σας πρώτα, έχοντας επίγνωση ότι ακόμη και αν δεν κάνετε μια από αυτές τις εργασίες ή την αφήσετε για μια άλλη μέρα, ο κόσμος δεν θα τελειώσει. Είναι μια διαδικασία που απαιτεί χρόνο. Σε γενικές γραμμές, πρόκειται για χαλάρωση και απελευθέρωση χωρίς ενοχές… και πρέπει να δουλεύεις πάνω σε αυτό κάθε μέρα».

5 wellness τελετουργικά που μπορείς να κάνεις από το κρεβάτι σου

4. Μην περιμένεις μόνο το Σαββατοκύριακο

«Αν την Παρασκευή είναι αργία και τη Δευτέρα κηδεία, υπάρχει κάτι που πρέπει να σκεφτείτε. Η κύρια αποστολή μου είναι να βοηθήσω τους ανθρώπους να σταματήσουν να ζουν τη ζωή τους περιμένοντας να έρθει το Σαββατοκύριακο. Η ιδέα είναι να περάσουν από μια αγχωτική ζωή σε μια ζωή όπου κυριαρχεί η ικανοποίηση», εξηγεί η Ixi Ávila. «’Γι’ αυτό και η προσπάθεια να βρίσκω ευχάριστες (και απλές) στιγμές μέσα στην εβδομάδα είναι ο επόμενος στόχος μου: να παρακολουθώ μια σειρά που με κάνει να γελάω, να πίνω καφέ μόνη μου, να διαβάζω βιογραφίες γυναικών που με ενδιαφέρουν, το να ψάχνω για μικρά χόμπι που με χαλαρώνουν και με ψυχαγωγούν κάνει καλό στην ψυχική μου υγεία, με μικρές αλλαγές».

γυναίκα
5. Μίλησε στον εαυτό σου όπως θα μιλούσες στον καλύτερο σου φίλο

«Αν γίνουμε οι ίδιοι ο καλύτερός μας φίλος, η ζωή είναι πιο εύκολη», είχε δηλώσει κάποτε η Diane von Furstenberg. Αφού παρατηρήσεις διάφορες εμπειρίες των ανθρώπων γύρω σου – στις οποίες  θα διαπιστώσεις ότι δεν μιλάμε στον εαυτό μας όπως θα έπρεπε – νομίζω ότι αυτή η φράση πρέπει να χαραχθεί στην καρδιά μας. Θα πρέπει να μιλάμε στον εαυτό μας σαν να μιλάμε στον καλύτερο φίλο μας. Και ακόμη περισσότερο όταν κάνουμε λάθη. Θα πρέπει να είμαστε τόσο κατανοητοί και θετικοί με τον εαυτό μας όσο θα ήμασταν με μια φίλη που μας λέει ότι έκανε ένα λάθος. Επιπλέον, όπως μου είπε κάποτε ο ψυχολόγος Jesús Matos, «το να μάθουμε να αλλάζουμε τον τρόπο που φερόμαστε στον εαυτό μας έχει τη δύναμη να αλλάξει την ψυχική μας κατάσταση».

Διάβασε επίσης: 

Γέμισε τις μπαταρίες σου με 6 απλούς τρόπους για να είσαι zen ακόμη και στο γραφείο

Βρισκόμαστε στις αρχές του Αυγούστου, περιμένοντας τις ημέρας που θα πάρουμε άδεια και θα χαλαρώσουμε. Αν υποφέρεις και εσύ από επαγγελματική εξουθένωση μέχρι να έρθει η ώρα της ξεκούρασης, για πραγματική ψυχοσωματική χαλάρωση, ο ύπνος δεν είναι αρκετός. Χρειάζεσαι 7 διαφορετικούς τύπους ξεκούρασης. Όπως εξηγεί ένας ειδικός σε θέματα αλληλεπίδρασης μεταξύ εργασίας και προσωπικής ζωής. 

Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε στη Γαλλία το 2022, το 34% των εργαζομένων πάσχει από επαγγελματική εξουθένωση, μια κατάσταση χρόνιου εργασιακού στρες που χαρακτηρίζεται από το αίσθημα πλήρους εξάντλησης της σωματικής και ψυχικής ενέργειας. Η κατάσταση αυτή συνδέεται με μια ολοένα και πιο αγχωτική και οικονομικά δύσκολη καθημερινότητα.

Τα 7 είδη ξεκούρασης που χρειαζόμαστε για να πούμε αντίο στην εξουθένωσηΔες εδώ πώς θα γεμίσεις τις μπαταρίες σου 

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
-A
 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
-a



Ακολούθησε το TheIssue.gr στο Google News και μάθε πρώτη όλα τα νέα!







OPINION POST

Dnews

theissue.gr

OPINION POST

Copyright © 2022 – 2024 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by OPINION POST