Now Reading
Πόσο καιρό παραμένει φρέσκος ο έτοιμος καφές που βρίσκεις ακόμη και στο περίπτερο

Πόσο καιρό παραμένει φρέσκος ο έτοιμος καφές που βρίσκεις ακόμη και στο περίπτερο

Avatar photo
Πόσο καιρό παραμένει φρέσκος ο κονσερβοποιημένος καφές που βρίσκεις στο περίπτερο

Μπορεί ο κρύος καφές που θα βρεις στο ψυγείο του σούπερ μάρκετ ή του περιπτέρου να είναι μία γρήγορη λύση, για πόσο καιρό μπορεί να παραμείνει όμως φρέσκος.

Δεν υπάρχει τίποτα σαν να πίνεις έναν κρύο καφέ μια ζεστή μέρα. Και ενώ μπορείς πάντα να παραλάβεις ένα από το πλησιέστερο καφέ, μπορείς επίσης να αγοράσεις  κουτάκι κρύου καφέ από το περίπτερο. Αυτά τα κουτάκια είναι βολικά και εξακολουθούν να σου προσφέρουν τις γεύσεις που αναζητάς όταν αγοράζεις ένα φρέσκο φλιτζάνι καφεΐνης. Το μόνο πράγμα που μπορεί να σε σταματήσει είναι το ερώτημα πόσο καιρό αυτοί οι κρύοι καφέδες κάθονται στα ράφια των σούπερ μάρκετ και των περιπτέρων.

Πόσο καιρό παραμένει φρέσκος ο κονσερβοποιημένος καφές που βρίσκεις στο περίπτερο
Ο κρύος καφές μπορεί πραγματικά να διαρκέσει αρκετά, ανάλογα με τον τρόπο παρασκευής του. Ο καφές κρύας παρασκευής σε κονσέρβα μπορεί να διαρκέσει για περίπου τέσσερις έως έξι μήνες μετά την ημερομηνία παρασκευής που αναγράφεται στο κουτί. Θυμήσου, όμως ότι θα πρέπει να παραμένει στο ψυγείο εάν το διατηρείς για τόσο πολύ. Από την άλλη πλευρά, εάν μια κρύα παρασκευή είναι σταθερή στο ράφι, μπορεί να διαρκέσει ακόμη περισσότερο —έως και ένα χρόνο— και δεν χρειάζεται απαραίτητα να διατηρηθεί στο ψυγείο. Τα καλά νέα είναι ότι δεν χρειάζεται να μαντεύεις για αυτούς τους αριθμούς, καθώς οι κατασκευαστές αναφέρουν μια ημερομηνία λήξης στα κουτιά κρύου καφέ και το ποτό είναι γενικά καλό μέχρι εκείνο το σημείο.

Τι επηρεάζει τη διάρκεια ζωής της ψυχρής παρασκευής

Σύμφωνα με τον Martin Bucknavage, ειδικό σε θέματα ασφάλειας τροφίμων στο Penn State Extension, σε συνέντευξή του στο Well and Good, η κονσέρβα ψυχρής παρασκευής «θα πρέπει να είναι σταθερή στο ράφι μέχρι το σημείο λήξης της κονσέρβας». Ωστόσο, αυτή η ημερομηνία λήξης μπορεί να διαφέρει λίγο ανάλογα με ορισμένους παράγοντες.

Πόσο καιρό παραμένει φρέσκος ο κονσερβοποιημένος καφές που βρίσκεις στο περίπτερο
Για ένα πράγμα, ο μαύρος καφές σε κονσέρβα τείνει να διαρκεί περισσότερο από τον καφέ με γάλα και ζάχαρη. Επιπλέον, η ακριβής ημερομηνία λήξης της κονσερβοποιημένης κρύας παρασκευής μπορεί να ποικίλλει ανάλογα με τον κατασκευαστή. Αυτό συμβαίνει επειδή διαφορετικές εταιρείες χρησιμοποιούν διαφορετικές διαδικασίες για να διατηρήσουν τον καφέ τους και να διατηρήσουν τη γεύση φρέσκια. Τέλος, αν ανοίξεις τον κρύο καφέ, θα χρειαστεί να τον πιείς μέσα σε λίγες ώρες και όχι σε λίγους μήνες.

Πόσο καιρό παραμένει φρέσκος ο κονσερβοποιημένος καφές που βρίσκεις στο περίπτερο Ένα άλλο πράγμα που πρέπει να σημειώσεις  είναι ότι η κρύα παρασκευή μπορεί να διαρκέσει για μικρότερο χρονικό διάστημα εάν δεν είναι σταθερό στο ράφι. Η κρύα παρασκευή σταθερής αποθήκευσης έχει υποστεί ειδική θερμική επεξεργασία, συνήθως με θέρμανση του κονσερβοποιημένου προϊόντος σε υψηλές θερμοκρασίες για αρκετά λεπτά. Αυτή η διαδικασία βοηθά στη διατήρηση του καφέ  και στη διατήρηση της φρέσκιας γεύσης του. Σημαίνει επίσης ότι δεν χρειάζεται να φυλάξεις την κονσέρβα ψυχρής παρασκευής στο ψυγείο. Εάν ο καφές δεν έχει σταθεροποιηθεί στο ράφι, δεν θα μπορεί να καθίσει για τόση ώρα —ακόμα και χωρίς να τον ανοίξει— πριν τον πιείς. Επιπλέον, εάν δεν είναι σταθερό στο ράφι, θα πρέπει να διατηρείται στο ψυγείο.

Πρέπει να πίνεις την κονσερβοποιημένη κρύα παρασκευή μετά την ημερομηνία λήξης

Αν και ο στόχος είναι να πιείς το κουτάκι  σε εύλογο χρονικό διάστημα, μερικές φορές, μπορείς να αγοράσεις ένα κουτί, να το αποθηκεύσεις και να το ξεχάσεις εντελώς μέχρι να παρέλθει η ημερομηνία λήξης. Το ερώτημα είναι, αν συμβεί αυτό, είναι ακόμα ασφαλές να το πιείς; Γενικά, είναι μάλλον καλύτερο να αποφύγεις αυτά τα προϊόντα εάν έχουν παρέλθει η ημερομηνία λήξης τους. Ο λόγος για αυτό είναι ότι η κονσερβοποιημένη κρύα παρασκευή, παρά το γεγονός ότι έχει αντιμικροβιακές ιδιότητες, θα μπορούσε να περιέχει δυνητικά παθογόνα που μπορεί να σας αρρωστήσουν. Επιπλέον, μόλις περάσει η ημερομηνία λήξης, ο καφές σας μπορεί να αρχίσει να χάνει τη γευστική του ποιότητα, κάνοντάς τον μπαγιάτικη ή πικρή γεύση.

Πόσο καιρό παραμένει φρέσκος ο κονσερβοποιημένος καφές που βρίσκεις στο περίπτεροΤα καλά νέα είναι ότι ενώ η κονσέρβα κρύου ετοιμασίας πιθανότατα δεν είναι καλό να την πιείς όταν έχει λήξει, τώρα ξέρεις ότι διαρκεί για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα. Έτσι, ακόμα κι αν αγοράσεις ένα ρόφημα και το βάλεις στο πίσω μέρος του ψυγείου για έναν ή δύο μήνες, δεν χρειάζεται να το πετάξεις και μπορείς ακόμα να απολαύσεις ένα νόστιμο κρύο καφέ από το κουτάκι.

Διάβασε επίσης:

Καφές εναντίον Τσαγιού: Οι διαφορές και τα πλεονεκτήματα ανάλογα με τις ανάγκες σου

 Το τσάι είναι το δεύτερο πιο δημοφιλές ρόφημα στον κόσμο, μετά το νερό. Και ο καφές είναι, για πολλούς από εμάς το καλύτερο μέρος του ξυπνήματος και της ημέρας. Αλλά αν ψάχνεις για ένα ζεστό ή παγωμένο ρόφημα με οφέλη για τη σωματική και ψυχική υγεία, ποιο θα πρέπει να επιλέξεις; Τα καλά νέα είναι ότι και τα δύο ροφήματα -τόσο το τσάι όσο και ο καφές– έχουν αποδεδειγμένα οφέλη για την υγεία, αλλά όπως και με όλα τα άλλα, ίσως να πρέπει να τα καταναλώνεις με μέτρο. Ή τουλάχιστον, να κάνεις εναλλαγή μεταξύ καφέ και τσαγιού, αν αυτή είναι η καφεΐνη που σας αρέσει. Ο καφές ή το τσάι, είναι καλύτερο κατά τη διάρκεια της ημέρας, ήρθε η στιγμή να απαντήσουμε στο δίλλημα. Πόσο καιρό παραμένει φρέσκος ο έτοιμος καφές που βρίσκεις ακόμη και στο περίπτερο

Οφέλη για την υγεία 

«Μπορεί κανείς να υποστηρίξει ότι τόσο ο καφές όσο και το τσάι έχουν πιθανά οφέλη για την υγεία, αλλά τα συνολικά οφέλη του καθενός εξαρτώνται από παράγοντες όπως ο τύπος του καφέ ή του τσαγιού, ο τρόπος καλλιέργειας, η μέθοδος παρασκευής και η ποσότητα που καταναλώνεται», λέει η Ilana Muhlstein, RDN. Η κατανάλωση καφέ έχει αποδειχθεί ότι έχει πολλαπλά οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης της φλεγμονής και της υποστήριξης της υγείας της καρδιάς και του εντέρου. 

«Η κατανάλωση καφέ έχει επίσης συσχετιστεί με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και διαβήτη. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο American Journal of Clinical Nutrition διαπίστωσε ότι η τακτική κατανάλωση καφέ σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο στεφανιαίας νόσου», λέει η Muhlstein. «Μια μετα-ανάλυση μελετών που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Diabetes Care διαπίστωσε ότι η μέτρια κατανάλωση καφέ σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2». 

Δες εδώ τις διαφορές του καφέ με το τσάι

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ρολά κανέλας με μπανάνα 5 υλικά, χωρίς μαγιά, χωρίς αυγά, χωρίς γαλακτοκομικά
 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η Kourtney Kardashian προτιμά και προτείνει αυτές τις τροφές για να παραμείνεις υγιής ενώ θηλάζεις



Ακολούθησε το TheIssue.gr στο Google News και μάθε πρώτη όλα τα νέα!







OPINION POST

Dnews

theissue.gr

OPINION POST

Copyright © 2022 – 2024 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by OPINION POST