Now Reading
Decafeine ή κανονικός καφές; Ποια είναι τα οφέλη τους και ποιο είναι το καλύτερο για εσένα

Decafeine ή κανονικός καφές; Ποια είναι τα οφέλη τους και ποιο είναι το καλύτερο για εσένα

Avatar photo
Καφές πρωινός

Εγγεγραμμένοι διαιτολόγοι αποκαλύπτουν την εκπληκτική αλήθεια για τον decafeine και τις διάφορες του με τον κανονικό μάθε αν υπάρχει λόγος να τον εγκαταλείψεις.

«Ευχαριστώ, αλλά προσπαθώ να τον μειώσω». Είναι μια δήλωση που συχνά λέγεται από ανθρώπους που έχουν πρόσφατα κόψει τον καφέ. Για τους σκληροπυρηνικούς καταναλωτές καφέ, το άκουσμα αυτό μπορεί να τους αφήσει με μια μεγάλη και σημαντική ερώτηση: Γιατί; Εξάλλου, τα οφέλη της κατανάλωσης καφέ για την υγεία έχουν αναφερθεί ευρέως. 

Ωστόσο, σύμφωνα με εγγεγραμμένους διαιτολόγους, υπάρχουν φορές που μπορεί να είναι ωφέλιμο να στραφείς στον decafeine Αν αναρωτιέσαι αν είναι κάτι που πρέπει να σκεφτείς ακολουθούν όσα πρέπει να γνωρίζεις για να πάρεις την σωστή απόφαση. 

κουπα με καφε και καφετιερα  

Τα κοινά οφέλη για την υγεία που έχουν ο decafeine καφές και ο κανονικός καφεϊνούχος καφές 

«Ο decafeine παρασκευάζεται από κόκκους καφέ από τους οποίους έχει αφαιρεθεί τουλάχιστον το 97% της καφεΐνης», εξηγεί η εγγεγραμμένη διαιτολόγος Andrea Mathis, MA, RDN, LD. Η Mathis εξηγεί ότι η αφαίρεση της περιεκτικότητας σε καφεΐνη μπορεί να κάνει τη γεύση και την εμφάνιση του decafeine καφέ πιο ήπια από τον καφέ με καφεΐνη. 

Η εγγεγραμμένη διαιτολόγος Christa Brown, RDN προσθέτει ότι υπάρχουν διάφοροι τρόποι αφαίρεσης της καφεΐνης, όπως με βάση διαλύτη, με βάση το νερό και με βάση το διοξείδιο του άνθρακα. Σύμφωνα με την Εθνική Ένωση Καφέ, όλες αυτές οι μέθοδοι είναι ασφαλείς και αφού αφαιρεθεί η καφεΐνη, οι κόκκοι πλένονται, αχνίζονται και καβουρδίζονται σε θερμοκρασίες που εξατμίζουν τα υγρά που χρησιμοποιούνται για την αποκαφεϊνοποίηση του καφέ.  

   

Εδώ είναι τα καλά νέα: Είτε πίνεις καφέ χωρίς καφεΐνη είτε καφέ με καφεΐνη, ωφελείς τον οργανισμό σου. Και οι δύο διαιτολόγοι εξηγούν ότι όπως και ο κανονικός καφές, ο decafeine έχει υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά, τα οποία βοηθούν τον οργανισμό να καταπολεμήσει τις ελεύθερες ρίζες. «Αυτά τα ενοχλητικά μικρά μόρια μπορούν να βλάψουν τα κύτταρά σας και να οδηγήσουν σε διάφορες ασθένειες, αλλά τα αντιοξειδωτικά στον καφέ μπορούν να τα εξουδετερώσουν και να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης ασθενειών όπως ο καρκίνος και οι καρδιακές παθήσεις», λέει η Brown. 

Η εγγεγραμμένη διαιτολόγος Jenny Beth Kroplin, RDN, LDN λέει ότι οι συγκεκριμένοι τύποι αντιοξειδωτικών που βρίσκονται και στους δύο τύπους καφέ είναι το υδροκιναμωμικό οξύ και οι πολυφαινόλες. «Τα υδροκιναμωμικά οξέα βοηθούν στην εξουδετέρωση της δραστηριότητας των ελεύθερων ριζών σε όλο το σώμα, γεγονός που μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του οξειδωτικού στρες», εξηγεί, προσθέτοντας ότι οι πολυφαινόλες βοηθούν επίσης στην εξουδετέρωση των ελεύθερων ριζών.  

Εκτός από τα αντιοξειδωτικά και οι δύο τύποι καφέ έχουν θρεπτικά συστατικά, όπως κάλιο, μαγνήσιο και νιασίνη, τα οποία επίσης ωφελούν τον οργανισμό. Ορισμένες μελέτες έχουν υποδείξει ότι και οι δύο τύποι καφέ μπορεί να συμβάλλουν στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, ηπατικής νόσου και ορισμένων τύπων καρκίνου. 

Καφές πρωινός 

Decafeine έναντι κανονικού καφέ: Ποιος είναι καλύτερος; 

Είναι σαφές ότι και οι δύο τύποι καφέ έχουν οφέλη για την υγεία. Είναι όμως το ένα καλύτερη επιλογή από το άλλο; Και οι τρεις διαιτολόγοι λένε ότι αυτό εξαρτάται από το άτομο. Η Brown λέει ότι ορισμένα από τα οφέλη του καφέ για την υγεία μπορεί να είναι πιο έντονα λόγω της καφεΐνης. Ωστόσο, δεν μπορούν όλοι να επωφεληθούν από την κατανάλωση ροφημάτων με καφεΐνη – συμπεριλαμβανομένου του καφέ. «Ο decafeine καφές μπορεί να είναι μια καλύτερη επιλογή για όσους είναι ευαίσθητοι στην καφεΐνη, τις έγκυες ή θηλάζουσες γυναίκες ή τα άτομα με ορισμένες ιατρικές παθήσεις», λέει. 

  

Η Mathis συμφωνεί και λέει: «Εάν ένα άτομο δεν μπορεί να ανεχτεί μεγαλύτερη ποσότητα καφεΐνης, ο decafeine καφές θα μπορούσε να θεωρηθεί η πιο υγιεινή επιλογή για το άτομο αυτό», λέει. Για παράδειγμα, αν διαπιστώσεις ότι η κατανάλωση καφέ με καφεΐνη σε κάνει να αισθάνεσαι νευρικότητα και άγχος, θα μπορούσες να επωφεληθείς από τη μετάβαση σε decafeine, επειδή το άγχος επηρεάζει αρνητικά τον εγκέφαλο -συγκεκριμένα τη νόηση. 

Αν η κατανάλωση καφέ επηρεάζει αρνητικά την ικανότητά σου να κοιμάσαι, αυτή είναι μια άλλη περίπτωση όπου η επιλογή του decafeine μπορεί να είναι επωφελής. Επιστημονικές μελέτες δείχνουν ότι η έλλειψη ύπνου μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την υγεία του εγκεφάλου, τη διάθεση, ακόμη και τη διάρκεια ζωής. 

Αν σου αρέσει να πίνεις καφέ με καφεΐνη και δεν φαίνεται να σε επηρεάζει αρνητικά με οποιονδήποτε τρόπο -συμπεριλαμβανομένης της διάθεσης ή του ύπνου- και οι δύο διαιτολόγοι λένε ότι δεν υπάρχει λόγος να στραφείς στον decafeine. «Συνολικά, και οι δύο τύποι καφέ μπορούν να αποτελέσουν μέρος μιας υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής και να προσφέρουν κάποια οφέλη για την υγεία», λέει η Brown. 

σακουλα με κοκκους καφε  

Ωστόσο, προσθέτει ότι είναι σημαντικό να προσέχεις τι προσθέτεις στον καφέ σας -είτε είναι καφεϊνούχος είτε όχι-, επειδή η υπερβολική ζάχαρη, τα τεχνητά συστατικά και η κρέμα γάλακτος μπορούν να ακυρώσουν κάποια από τα οφέλη για την υγεία που θα έχεις διαφορετικά από τον καφέ. 

Στη συζήτηση για τον decafeine καφέ έναντι του καφέ με καφεΐνη, αυτή είναι μια περίπτωση όπου όλοι είναι νικητές. Μείνε σε αυτόν που σου αρέσει περισσότερο η γεύση του, ενώ προσέχεις τι προσθέτεις στο φλιτζάνι σου για να τον απολαύσεις.  

Διάβασε επίσης:

Καφές εναντίον Τσαγιού: Οι διαφορές και τα πλεονεκτήματα ανάλογα με τις ανάγκες σου

Το τσάι είναι το δεύτερο πιο δημοφιλές ρόφημα στον κόσμο, μετά το νερό. Και ο καφές είναι, για πολλούς από εμάς το καλύτερο μέρος του ξυπνήματος και της ημέρας. Αλλά αν ψάχνεις για ένα ζεστό ή παγωμένο ρόφημα με οφέλη για τη σωματική και ψυχική υγεία, ποιο θα πρέπει να επιλέξεις; Τα καλά νέα είναι ότι και τα δύο ροφήματα -τόσο το τσάι όσο και ο καφές– έχουν αποδεδειγμένα οφέλη για την υγεία, αλλά όπως και με όλα τα άλλα, ίσως να πρέπει να τα καταναλώνεις με μέτρο. Ή τουλάχιστον, να κάνεις εναλλαγή μεταξύ καφέ και τσαγιού, αν αυτή είναι η καφεΐνη που σας αρέσει. Ο καφές ή το τσάι, είναι καλύτερο κατά τη διάρκεια της ημέρας, ήρθε η στιγμή να απαντήσουμε στο δίλλημα. 

Οφέλη για την υγεία 

«Μπορεί κανείς να υποστηρίξει ότι τόσο ο καφές όσο και το τσάι έχουν πιθανά οφέλη για την υγεία, αλλά τα συνολικά οφέλη του καθενός εξαρτώνται από παράγοντες όπως ο τύπος του καφέ ή του τσαγιού, ο τρόπος καλλιέργειας, η μέθοδος παρασκευής και η ποσότητα που καταναλώνεται», λέει η Ilana Muhlstein, RDN. Η κατανάλωση καφέ έχει αποδειχθεί ότι έχει πολλαπλά οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης της φλεγμονής και της υποστήριξης της υγείας της καρδιάς και του εντέρου. 

«Η κατανάλωση καφέ έχει επίσης συσχετιστεί με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και διαβήτη. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο American Journal of Clinical Nutrition διαπίστωσε ότι η τακτική κατανάλωση καφέ σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο στεφανιαίας νόσου», λέει η Muhlstein. «Μια μετα-ανάλυση μελετών που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Diabetes Care διαπίστωσε ότι η μέτρια κατανάλωση καφέ σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2». 

Δες εδώ τις διαφορές ανάμεσα στον καφέ και το τσάι

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ζευγάρι τσακωμένο
 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Θέλεις να φτιάξεις νόστιμα και τραγανά κολοκυθάκια; Αυτός είναι ο τρόποςDnews

pelop.gr

theissue.gr

Copyright © 2022 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by 1bit.gr

News4Health

Dnews       pelop.gr       theissue.gr   

Copyright © 2022 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by 1bit.gr