Now Reading
Αυτός είναι ο λόγος που ο καφές στην καφετέρια έχει καλύτερη γεύση από εκείνον που φτιάχνεις σπίτι

Αυτός είναι ο λόγος που ο καφές στην καφετέρια έχει καλύτερη γεύση από εκείνον που φτιάχνεις σπίτι

Avatar photo

Το μεγάλο ερώτημα: «Γιατί ο καφές έχει πάντα καλύτερη γεύση σε μια καφετέρια από ότι στο σπίτι;» ένας μπαρίστα δίνει την απάντηση και μας εξηγεί πώς να βελτιώσουμε την παρασκευή του καφέ στο σπίτι.

Όσο φανταχτερό εξοπλισμό κι αν επενδύσουμε για να φτιάξουμε καφέ στο σπίτι, τα παγωμένα lattes που παίρνουμε από την τοπική μας καφετέρια εξακολουθούν πάντα να έχουν λίγο καλύτερη γεύση. Αν και θα μπορούσε να είναι αποκύημα της φαντασίας μας με χαμηλή περιεκτικότητα σε καφεΐνη, δεν μπορούμε να αρνηθούμε το γεγονός ότι οι επαγγελματίες παρασκευαστές καφέ ξέρουν καλύτερα, γι’ αυτό μάθαμε από έναν τεχνικό καβουρδίσματος και ειδικό στην παρασκευή καφέ γιατί ο καφές από το coffee shop είναι πάντα ένα βήμα πιο μπροστά από τον δικό μας. 

Η αλήθεια είναι ότι πρόκειται για τις τεχνικές που έχουν κατακτήσει οι ειδικοί του καφέ για να φτιάξουν το τέλειο φλιτζάνι καφέ, οι οποίες παίζουν σημαντικό ρόλο στο πόσο νόστιμη γεύση έχει ένα φλιτζάνι καφέ. Τα καλά νέα; Υπάρχουν μερικοί απλοί τρόποι για να απογειώσεις το παιχνίδι της παρασκευής καφέ στο σπίτι, ώστε να μη χρειάζεται πάντα να βγαίνεις από το σπίτι σου για να πιείς ένα φλιτζάνι καφέ που θα σου γαληνέψει την ψυχή. 

  

Οι 3 λόγοι για τους οποίους ο καφές φαίνεται να έχει πάντα καλύτερη γεύση σε μια καφετέρια 

  1. Οι baristas έχουν τόνους γνώσεων σχετικά με την παρασκευή καφέ

Εκτός από τις γνώσεις, τις δεξιότητες και την εμπειρία που έχουν οι επαγγελματίες baristas, οι ίδιες οι καφετέριες είναι επίσης γεμάτες με επαγγελματικό εξοπλισμό, λέει η Genevieve Kappler, roast master και τεχνολόγος εμπειρογνώμονας παρασκευής καφέ του Roasting Plant Coffee. Αυτό σημαίνει ότι εφαρμόζεται μεγαλύτερη συνέπεια και ακρίβεια κατά την παρασκευή καφέ, η οποία αποτελεί τεράστιο μέρος της παρασκευής ενός κορυφαίου ποιοτικού φλιτζανιού. -Η ιδανική θερμοκρασία νερού για την παρασκευή καφέ, για παράδειγμα, είναι 90°C έως 96°C. Πολύ λίγες μηχανές καφέ στάγδην που θα βρείς για οικιακή χρήση μπορούν να φτάσουν αυτό το εύρος-. 

«Και για όσους αναζητούν εξειδικευμένα ροφήματα, οι καφετέριες τείνουν επίσης να έχουν μεγαλύτερη ποικιλία σε σιρόπια, γεύσεις και γάλατα από ό,τι μπορεί να έχει ο μέσος καταναλωτής καφέ στο σπίτι», προσθέτει ο Kappler. 

  

  1. Χρησιμοποιούν εξαιρετικά φρέσκους κόκκους καφέ

Η αλήθεια είναι ότι τα καφεκοπτεία κορυφαίας ποιότητας χρησιμοποιούν εξαιρετικά φρέσκους και φρεσκοαλεσμένους κόκκους. «Αν ψάχνετε απλώς για ένα υπέροχο φλιτζάνι καφέ, ο καφές με την καλύτερη γεύση θα προέλθει από μια καφετέρια που εστιάζει σε υψηλής ποιότητας, φρέσκους κόκκους», λέει ο Kappler. 

  

  1. Καβουρδίζουν τους κόκκους του καφέ τους

Τι ακριβώς λοιπόν κάνει τους κόκκους καφέ να χαρακτηρίζονται ως σούπερ φρέσκοι; Λοιπόν, αυτό εξαρτάται κυρίως από το πόσο πρόσφατα έχουν ψηθεί. «Ο κανόνας είναι ότι επτά έως 21 ημέρες μετά το καβούρδισμα του καφέ είναι ο καλύτερος χρόνος – ωστόσο, δεν υπάρχει καθορισμένη ημερομηνία λήξης-. Απλά να ξέρεις ότι οι κόκκοι θα χάσουν τη γεύση τους με την πάροδο του χρόνου», είπε στο Well+Good η Makenzie Bryson Jackson, MS, επιστήμονας τροφίμων. Ένας τρόπος για να αποκτήσεις τους πιο φρέσκους κόκκους είναι να προμηθευτείς αυτούς που τους ψήνουν στο ίδιο το κατάστημα από όπου θα τους αγοράσεις.

 

«Ιδανικά, οι κόκκοι καφέ καβουρδίζονται στο κατάστημα, οπότε δώστε προτεραιότητα στα εξειδικευμένα καταστήματα που έχουν αυτή τη δυνατότητα», λέει ο Kappler. «Ωστόσο, είναι σπάνιο και πολλά καταστήματα δεν μπορούν να το προσφέρουν αυτό. Έτσι, για όσα δεν μπορούν, δοκιμάστε απλώς να ρωτήσετε πότε καβουρδίστηκαν οι κόκκοι τους. Έρευνες δείχνουν ότι ο καβουρδισμένος καφές είναι εγγενώς ευμετάβλητος και μπορεί να χάσει το 70% της γεύσης και του αρώματός του μέσα σε μία ή δύο εβδομάδες. Μετά από αυτό, η έκθεση στο οξυγόνο μετατρέπει τα φυσικά έλαια σε ταγγισμένα και πικρά. Αν ένα κατάστημα δεν γνωρίζει πότε καβουρδίστηκε ο καφές του, το πιθανότερο είναι ότι είναι μάλλον μπαγιάτικος», λέει. Συμβουλή: Αυτό σημαίνει επίσης ότι ο καφές που βρίσκεται στο ντουλάπι σου εδώ και μήνες έχει ξεπεράσει κατά πολύ την ημερομηνία λήξης του και πιθανώς είναι ο λόγος που το πρωινό σου ρόφημα έχει τόσο πικρή γεύση. 

  

Πώς να βελτιώσεις την παρασκευή καφέ στο σπίτι 

Πώς μπορείς λοιπόν να βελτιώσεις τους καφέδες που φτιάχνεις στο σπίτι; Το πρώτο βήμα είναι να βεβαιωθείς ότι οι κόκκοι  είναι φρέσκοι. «Για να φτιάξετε στο σπίτι καφέ ποιότητας καφετέριας, ξεκινήστε με τα βασικά: Πάρτε καλούς κόκκους που είναι πραγματικά φρέσκοι. Μπορείτε να πάρετε κόκκους από έναν τοπικό ειδικό καβουρδιστή ή ακόμα και να παραγγείλετε online», λέει η Kappler. Ορισμένες εταιρείες καφέ, κάνουν το καβούρδισμά τους κατόπιν παραγγελίας για να διασφαλίσουν ότι οι κόκκοι θα φτάνουν στον καταναλωτή όσο το δυνατόν πιο φρεσκοκαβουρδισμένοι. 

  

Η Kappler προτείνει επίσης να επενδύσεις σε έναν καλό μύλο. «Εξετάστε το ενδεχόμενο αγοράς ενός καλού μύλου με γρέζι, όπως ένας μύλος Baratza ή ένας μύλος χειρός TIMEMORE. Η ύπαρξη ενός καλού μύλου σας επιτρέπει να αλέθετε αμέσως πριν από την παρασκευή, εξασφαλίζοντας ότι οι κόκκοι παραμένουν στην πιο φρέσκια, ολόκληρη κατάσταση κόκκων για όσο το δυνατόν περισσότερο χρόνο πριν από την παρασκευή», λέει η ειδικός.  

Διάβασε επίσης:

4 είναι οι τρόποι παρασκευής καφέ όμως αυτός που πίνεις καθημερινά είναι ο λιγότερο βιώσιμος

Η βιωσιμότητα είναι πολυ-επίπεδη και αναφέρεται σε πολλούς τομείς, ακόμη και στον καφέ. Από την παραγωγή του μέχρι και την παρασκευή του. Οι κάψουλες μιας χρήσης – Nespresso – υποδείκνυε ότι ήταν λιγότερο βιώσιμες, με το Αμβούργο το 2016 να τις έχει απαγορέψει από  τα κυβερνητικά κτίρια. Ωστόσο, αποδεικνύεται ότι το αποτύπωμα άνθρακα του καφέ φίλτρου είναι πολύ υψηλότερο, σύμφωνα με μια νέα ανάλυση που δημοσιεύθηκε από ερευνητές του Πανεπιστημίου του Κεμπέκ στο Σικουτίμι στο The Conversation.

«Η έρευνα μας αποκαλύπτει ότι οι εκτιμήσεις που βασίζονται σε μια ανάλυση του κύκλου ζωής ή στην ολιστική θεώρηση προϊόντων, όπως ο καφές, καθιστούν δυνατή την αμφισβήτηση της διαισθητικής μας συλλογιστικής, η οποία είναι μερικές φορές παραπλανητική», έγραψαν οι επιστήμονες. Ποιος είναι ο λοιπόν ο πιο βιώσιμος τρόπος παρασκευής καφέ; Η απάντηση μπορεί να σε εκπλήξει.

καφές φίλτρου

Οι 4 μέθοδοι παρασκευής καφέ

Οι ερευνητές – Luciano Rodrigues Viana, Charles Marty, Jean-François Boucher και Pierre-Luc Dessureault – ξεκίνησαν να υπολογίσουν πώς 4 κοινές μέθοδοι παρασκευής καφέ συμβάλλουν στην κλιματική κρίση. Εξέτασαν ολόκληρο τον κύκλο ζωής κάθε μεθόδου, από την καλλιέργεια των κόκκων μέχρι την απόρριψη των καψουλών καφέ και το πλύσιμο των φλιτζανιών. Στη συνέχεια υπολόγισαν τις εκπομπές που σχετίζονται με την παρασκευή 280 χιλιοστόλιτρων καφέ χρησιμοποιώντας μία από τις τέσσερις μεθόδους:

Δες εδώ ποιος είναι ο σωστός τρόπος παρασκευής καφέ 

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Κάδρα στον τοίχο
 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣDnews

pelop.gr

theissue.gr

Copyright © 2022 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by 1bit.gr

News4Health

Dnews       pelop.gr       theissue.gr   

Copyright © 2022 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by 1bit.gr