Now Reading
Ο καφές μπορεί να μειώσει τους κινδύνους της παχυσαρκίας και τον διαβήτη τύπου 2

Ο καφές μπορεί να μειώσει τους κινδύνους της παχυσαρκίας και τον διαβήτη τύπου 2

Avatar photo

Το να είναι ή να κάνεις τον καφέ μέρος της καθημερινότητάς σου μπορεί να αποδειχθεί άκρως ευεργετικό για την υγεία σου και για τα προβλήματα που προκύπτουν από την παχυσαρκία όπως ο διαβήτης τύπου 2.

Μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό BMJ Medicine δείχνει ότι η τακτική κατανάλωση καφέ θα μπορούσε να μειώσει το σωματικό λίπος και ταυτόχρονα να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2. Οι ερευνητές θέλησαν να δουν αν οι άνθρωποι που καταναλώνουν καφέ ήταν ασφαλείς από τον διαβήτη τύπου 2 λόγω της πρόσληψης καφεΐνης ή για άλλους λόγους, όπως το γεγονός ότι ανήκουν στη μεσαία τάξη και μπορούν να αντέξουν οικονομικά έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής. 

Η μελέτη αυτή εξέτασε σχεδόν 10.000 άτομα με γενετικά χαρακτηριστικά – όπως τα γονίδια CYP1A2 και AHR – που επηρεάζουν τον τρόπο με τον οποίο ο οργανισμός χειρίζεται την πρόσληψη καφεΐνης, χρησιμοποιώντας μια στατιστική τεχνική που ονομάζεται Μεντελική τυχαιοποίηση, η οποία είναι ένα εργαλείο που διερευνά τη σχέση μεταξύ ενός χαρακτηριστικού και ενός αποτελέσματος. 

 

Τα άτομα με αυτές τις γενετικές παραλλαγές σχετίζονται με την επεξεργασία και τον μεταβολισμό της καφεΐνης πιο αργά και συνήθως πίνουν λιγότερο καφέ αλλά έχουν υψηλά επίπεδα καφεΐνης στο αίμα τους. Διαπιστώθηκε ότι η ίδια ομάδα ανθρώπων είχε χαμηλότερο δείκτη μάζας σώματος, μάζα σωματικού λίπους και κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, υποδεικνύοντας προφανώς την καφεΐνη ως αιτία. Περίπου το ήμισυ της ίδιας ομάδας ανθρώπων ο χαμηλότερος κίνδυνος διαβήτη τύπου 2 οφειλόταν στο ότι είχαν χαμηλότερο ΔΜΣ. 

 

Ορισμένα στοιχεία δείχνουν ότι η καφεΐνη επιτρέπει στον οργανισμό να καίει περισσότερο λίπος ή/και κάνει τους ανθρώπους να αισθάνονται πιο χορτάτοι με αποτέλεσμα να τρώνε λιγότερο και το να είναι κανείς πιο αδύνατος μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2. Αυτή η νέα μελέτη δείχνει ότι η τακτική κατανάλωση καφέ θα μπορούσε να μειώσει το σωματικό λίπος και να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2. Ο διαβήτης τύπου 2 προσβάλλει συχνότερα άτομα ηλικίας άνω των 45 ετών. 

 

«Τα αποτελέσματα αυτά υποδηλώνουν ότι η καφεΐνη μπορεί να συνδέεται με χαμηλότερο δείκτη μάζας σώματος, χαμηλότερο σωματικό λίπος και μειωμένη πιθανότητα εμφάνισης διαβήτη τύπου 2», δήλωσε ο Dr. Dipender Gill, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης από το Imperial College του Λονδίνου. «Μπορεί να βελτιώσει τον μεταβολισμό των ανθρώπων, αν και αυτό δεν σημαίνει ότι οι άνθρωποι πρέπει να βγαίνουν έξω και να πίνουν πολλά ροφήματα με υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες καφεΐνης, όπως τα chai lattes». 

 

Ένα μέσο φλιτζάνι καφέ έχει περίπου 70 έως 150 χιλιοστόγραμμα καφεΐνης και τα στοιχεία δείχνουν ότι 100 χιλιοστόγραμμα την ημέρα μπορούν να αυξήσουν την ενεργειακή δαπάνη κατά περίπου 100 θερμίδες την ημέρα. Αλλά ο καφές έχει και άλλες χημικές ουσίες, όπως τα διτερπένια, οι οποίες θα μπορούσαν να είναι επιζήμιες για το μεταβολισμό κάποιου. 

Η έρευνα διαπίστωσε επίσης ότι όσοι είχαν υψηλότερα επίπεδα καφεΐνης στο αίμα τους δεν είχαν λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρδιαγγειακές παθήσεις όπως εγκεφαλικό επεισόδιο, καρδιακή ανεπάρκεια, στεφανιαία νόσο και ακανόνιστο καρδιακό ρυθμό (κολπική μαρμαρυγή). «Εάν υπάρξουν περισσότερα στοιχεία από μεγαλύτερες μελέτες στο μέλλον, μπορεί να υποδηλώνουν ότι οι άνθρωποι θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο να πίνουν εσπρέσο ή μαύρο καφέ για να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2», δήλωσε ο Gill. 

Διάβασε επίσης:

Θεραπεύεται ο διαβήτης με τη χρήση υπερήχων; Τι ανακάλυψαν οι ερευνητές

Ο διαβήτης είναι μια χρόνια ασθένεια που επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), ο αριθμός των ατόμων με διαβήτη έχει αυξηθεί από 108 εκατομμύρια το 1980 σε 650 εκατομμύρια το 2022. Ο διαβήτης είναι μια κατάσταση που εμφανίζεται όταν το σώμα δεν μπορεί να παράγει ή να χρησιμοποιήσει σωστά την ινσουλίνη, μια ορμόνη που ρυθμίζει το αίμα επίπεδα σακχάρου.

Ο διαβήτης μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές όπως καρδιακές παθήσεις, νεφρική ανεπάρκεια, τύφλωση και ακρωτηριασμούς. Συχνά αφήνει τους ανθρώπους ευάλωτους και παρά την επείγουσα ανάγκη για θεραπείες, δεν υπάρχουν επί του παρόντος διαθέσιμες συγκεκριμένες μακροχρόνιες θεραπευτικές προσεγγίσεις. Ενώ επί του παρόντος δεν υπάρχει θεραπεία για τον διαβήτη, οι ερευνητές διερευνούν νέους τρόπους διαχείρισης της νόσου. Μια πολλά υποσχόμενη εξέλιξη είναι η χρήση υπερήχων για τη θεραπεία του διαβήτη.

υπέρηχος

Τι είναι το Υπερηχογράφημα;

Ο υπέρηχος είναι μια μη επεμβατική ιατρική διαδικασία που χρησιμοποιεί ηχητικά κύματα υψηλής συχνότητας για τη δημιουργία εικόνων του εσωτερικού του σώματος. Τα ηχητικά κύματα εκπέμπονται από μια μικρή συσκευή χειρός που ονομάζεται μετατροπέας, η οποία τοποθετείται στο δέρμα. Τα ηχητικά κύματα ταξιδεύουν μέσα από το σώμα και αναπηδούν πίσω στον μορφοτροπέα, δημιουργώντας εικόνες σε μια οθόνη υπολογιστή. Ο υπέρηχος χρησιμοποιείται εδώ και πολλά χρόνια για τη διάγνωση και την παρακολούθηση ιατρικών καταστάσεων όπως η εγκυμοσύνη, οι καρδιακές παθήσεις και ο καρκίνος. Είναι μια ασφαλής και ανώδυνη διαδικασία που δεν χρησιμοποιεί ακτινοβολία, καθιστώντας την ελκυστική επιλογή για ιατρική απεικόνιση.

Διάβασε τη συνέχεια εδώ

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
καφες και χρωματιστα μακαρον
 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ζευγαρι που τσακωνεταιDnews

News4Health

pelop.gr

theissue.gr

Copyright © 2022 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by 1bit.gr

News4Health

Dnews    News4Health    pelop.grtheissue.gr   

Copyright © 2022 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by 1bit.gr

Scroll To Top