Now Reading
Τα αποδεδειγμένα οφέλη του καφέ που αποτρέπουν τον καρκίνο, το Αλτσχάιμερ και το Πάρκινσον

Τα αποδεδειγμένα οφέλη του καφέ που αποτρέπουν τον καρκίνο, το Αλτσχάιμερ και το Πάρκινσον

Avatar photo

Ναι, τα οφέλη του καφέ για την υγεία είναι πραγματικά και οι έρευνες δείχνουν ότι μπορεί να αποτρέψει τον καρκίνο, το Αλτσχάιμερ και άλλες απειλητικές για τη ζωή μας ασθένειες.

Ο καφές είναι μία αγαπημένη και καθημερινή συνήθεια για τους περισσότερους από εμάς. Για κάποιους η μέρα δεν ξεκινάει μέχρι να πιούν την πρώτη γουλιά καφέ. Δεν είναι τυχαία ίσως το πιο δημοφιλές και αγαπημένο ρόφημα παγκόσμιος, γεγονός που το αποδεικνύει ακόμα και η έλλειψη του που αρχίζει να γίνεται πραγματικά ορατή τα τελευταία χρόνια. Αν και η φήμη του καφέ έχει αλλάξει -ίσως πιο γρήγορα από τη φήμη ενός πολιτικού τις τελευταίες δεκαετίες-, η επιστήμη δείχνει ότι υπάρχουν περισσότεροι καλοί λόγοι για να νιώθεις ενθουσιασμένη με τον πρωινό σου latte. Αν χρειάζεσαι αποδείξεις σου έχουμε τις απαντήσεις στη συνέχεια.  

 

Τα οφέλη του καφέ 

Ας κάνουμε μια γρήγορη αναδρομή στη μνήμη για το πώς η έρευνα πίσω από τα οφέλη του καφέ έχει αλλάξει με τα χρόνια: Το 1991, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κατέταξε το ρόφημα ως «πιθανό καρκινογόνο». Στη συνέχεια, το 2016, ο οργανισμός διαπίστωσε ότι «δεν υπάρχουν πειστικές αποδείξεις για καρκινογόνο δράση της κατανάλωσης καφέ». Και στο μεταξύ, τα περισσότερα νέα για τον καφέ ήταν σε μεγάλο βαθμό θετικά: Ότι, αντί να είναι επιβλαβής για την υγεία μας, η τακτική κατανάλωση καφέ -με μέτρο, φυσικά-, στην πραγματικότητα μας κάνει καλό. 

  χυμενος καφες απο κρουπ

Στη συνέχεια, τον Μάρτιο του 2018, ένας δικαστής με έδρα το Λος Άντζελες αποφάσισε ότι οι εταιρείες πρέπει να τοποθετούν προειδοποιητικές ετικέτες για τον καρκίνο στα προϊόντα καφέ που πωλούνται στην Καλιφόρνια. Ο λόγος: Η κυβέρνηση πρέπει να επιβάλει την απαγόρευση της κυκλοφορίας των προϊόντων στην Καλιφόρνια: Όταν καβουρδίζεται, ο καφές παράγει μια χημική ουσία που ονομάζεται ακρυλαμίδιο, η οποία ταξινομείται ως καρκινογόνος ουσία στην Καλιφόρνια. 

«Μεγάλες ποσότητες ακρυλαμιδίου έχει αποδειχθεί ότι προκαλούν καρκίνο σε ζωικά μοντέλα, αλλά δεν υπάρχουν αδιάσειστα στοιχεία που να δείχνουν ότι αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου στον άνθρωπο», λέει η Catherine Carpenter, PhD, MPH, ερευνήτρια του κινδύνου καρκίνου από διατροφικά πρότυπα και αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Κέντρο Ανθρώπινης Διατροφής του UCLA.Επιπλέον, στις μελέτες με τρωκτικά, λέει, «τα ζώα εκτίθενται σε έως και 60 φορές υψηλότερη συγκέντρωση ακρυλαμιδίου από αυτή στην οποία εκτίθενται οι άνθρωποι». Αν έπινες αρκετό καφέ κάθε μέρα για να εκτεθείς σε τόσο ακρυλαμίδιο, θα είχες πιθανότατα μεγαλύτερα προβλήματα από τον αυξημένο κίνδυνο καρκίνου. 

Ακόμα αισθάνεσαι κάποιες αμφιβολίες για το καθημερινό σου φλιτζάνι καφέ; Ακολουθούν πέντε ερευνητικά τεκμηριωμένοι λόγοι για να ανοίξεις την καφετιέρα σου και να απολαύσεις ένα φλιτζάνι. 

1.Ο καφές μπορεί να σε βοηθήσει να μειώσεις τον κίνδυνο ορισμένων μορφών καρκίνου 

Υπάρχουν περισσότερες από 1.000 ενώσεις στον καφέ, πολλές από τις οποίες πιθανότατα φιλοξενούν αντιφλεγμονώδεις και αντικαρκινικές ενώσεις, σύμφωνα με πρόσφατη ερευνητική ανασκόπηση του BMJ. «Ο ίδιος ο κόκκος του καφέ έχει αντιοξειδωτικά μέσα του, τα οποία βοηθούν στην πρόληψη της βλάβης από τις ελεύθερες ρίζες που θα μπορούσε ενδεχομένως να οδηγήσει σε καρκίνο», εξηγεί η Susan Oh, MPH, διευθύντρια του ερευνητικού προγράμματος διατροφής στο Johns Hopkins, η οποία δεν συμμετείχε στη μελέτη. 

 

Σύμφωνα με την έκθεση, η κατανάλωση καφέ συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο μελανώματος και λευχαιμίας, καθώς και καρκίνου του προστάτη και του ενδομητρίου. Επιπλέον, μια μελέτη του 2017 του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας διαπίστωσε ότι οι καταναλωτές καφέ είχαν 26% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο του παχέος εντέρου σε σχέση με τους μη καταναλωτές καφέ. Και όσοι έπιναν περισσότερες από 2,5 μερίδες την ημέρα είχαν 54% λιγότερες πιθανότητες να νοσήσουν από καρκίνο. 

2.Ο καφές μπορεί να αποτρέψει τον διαβήτη τύπου 2 

Ο διαβήτης βρίσκεται σε έξαρση στις Ηνωμένες Πολιτείες: Περίπου 1,5 εκατομμύρια άνθρωποι διαγιγνώσκονται κάθε χρόνο, σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση Διαβήτη, και περίπου 7,2 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν την ασθένεια αλλά δεν το γνωρίζουν ακόμα. Αλλά δεν είναι μόνο κακά τα νέα. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ πιστεύουν ότι η κατανάλωση καφέ -είτε ντεκαφεϊνέ είτε κανονικού- μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της ανάπτυξης διαβήτη τύπου 2, της πιο συχνής μορφής. Σύμφωνα με την ανάλυση, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Diabetes Care, όσο περισσότερο καφέ πίνουν οι άνθρωποι, τόσο λιγότερο πιθανό είναι να αναπτύξουν διαβήτη τύπου 2. Είναι πιθανό να το παρακάνεις, ωστόσο. Για να κρατήσεις μακριά την αϋπνία, τα στομαχικά προβλήματα και τις ημικρανίες, οι ειδικοί σε θέματα υγείας συνιστούν να μην πίνεις περισσότερους από τέσσερις καφέδες των 200ml ημερησίως. 

 

Ο Oh δεν συμμετείχε στη μελέτη, αλλά επισημαίνει ότι ο καφές περιέχει χρώμιο, ένα μέταλλο που βοηθά τον οργανισμό να χρησιμοποιεί την ινσουλίνη, μια ορμόνη που ρυθμίζει το σάκχαρο στο αίμα. 

3.Ο καφές θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης Αλτσχάιμερ 

Την τελευταία δεκαετία, μελέτες έχουν διαπιστώσει μια σχέση μεταξύ της κατανάλωσης καφέ και του χαμηλότερου κινδύνου άνοιας. Πιστεύεται ότι η υψηλή περιεκτικότητα του ροφήματος σε καφεΐνη μπορεί να ευθύνεται για τα οφέλη που ενισχύουν τον εγκέφαλο. Μια μικρή μελέτη σε άτομα που παρουσίαζαν σημάδια προβλημάτων μνήμης διαπίστωσε ότι, σε μια περίοδο 2 έως 4 ετών, τα άτομα με χαμηλότερα επίπεδα καφεΐνης στο αίμα είχαν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν άνοια σε σχέση με τα άτομα με υψηλότερα επίπεδα.  

4.Ο καφές μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης Πάρκινσον 

Η νόσος του Πάρκινσον είναι μια ασθένεια του κεντρικού νευρικού συστήματος που χαρακτηρίζεται από τρόμο. Οι επιστήμονες εξακολουθούν να ανακαλύπτουν ποιος συνδυασμός περιβαλλοντικών και γενετικών παραγόντων προκαλεί σε ορισμένους ανθρώπους την ανάπτυξη αυτής της νόσου, αλλά ορισμένες προκαταρκτικές έρευνες δείχνουν ότι η καφεΐνη μπορεί να έχει προστατευτικό όφελος έναντι αυτής. Σε μια βιβλιογραφική ανασκόπηση του 2017 που δημοσιεύθηκε στο Archives of Medical Science, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι άνθρωποι που πίνουν μέτριες ποσότητες καφέ φαίνεται να έχουν χαμηλότερα ποσοστά εμφάνισης της νόσου Πάρκινσον, αλλά δεν μπόρεσαν να εντοπίσουν το γιατί. 

5.Ο καφές μπορεί να προστατεύσει την καρδιά  

Ο καφές μπορεί επίσης να βοηθήσει στην προστασία της καρδιάς. Επί δεκαετίες, οι ασθενείς με μη φυσιολογικούς καρδιακούς ρυθμούς -οι οποίοι μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο αιφνίδιας καρδιακής ανακοπής και εγκεφαλικού επεισοδίου-, συμβουλεύονταν να αποφεύγουν την καφεΐνη. Ωστόσο, μια νέα μετα-ανάλυση που δημοσιεύθηκε τον Απρίλιο του 2018 δείχνει ότι η κατανάλωση καφέ μπορεί στην πραγματικότητα να μειώσει τη συχνότητα της κολπικής μαρμαρυγής έως και 13%. 

 

Αλλά δεν είναι μόνο αυτό που μπορεί να κάνει ο καφές για την προστασία του πιο ζωτικού οργάνου του σώματός μας. Σύμφωνα με την ανασκόπηση του BMJ, οι άνθρωποι που πίνουν καφέ έχουν 19 % λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από καρδιαγγειακή νόσο και 30% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από εγκεφαλικό επεισόδιο σε σχέση με εκείνους τους που δεν πίνουν καφέ. 

6.Ο καφές μπορεί να μας βοηθήσει να ζήσουμε περισσότερο 

Το πιο σημαντικό, η έρευνα δείχνει ότι οι άνθρωποι που πίνουν καφέ μπορεί να έχουν λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από όλες τις αιτίες. Αυτό ήταν το συμπέρασμα μιας ανασκόπησης του 2016 στο European Journal of Epidemiology, η οποία διαπίστωσε ότι η κατανάλωση 4 φλιτζανιών καφέ την ημέρα σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας, συμπεριλαμβανομένων των θανάτων από καρδιακές παθήσεις και καρκίνο. 

  καπουτσινο σε μαυρες κουπες

7.Ο καφές μπορεί να μας βοηθήσει να ενισχύσουμε την σωματική άσκηση   

Χρειάζεσαι μια μικρή ώθηση για να ξεκινήσεις να τρέχεις στον διάδρομο που έχεις στο σπίτι σου; Μια μελέτη του 2013 από το PLoS One δείχνει ότι οι αθλητές που κατανάλωναν καφέ μια ώρα πριν από την άσκηση είχαν μεγαλύτερη απόδοση από εκείνους που έπιναν καφέ χωρίς καφεΐνη. Επιπλέον, μια μελέτη του 2015 από το International Journal of Sport Nutrition and Exercise Metabolism δείχνει ότι οι άνθρωποι που πίνουν καφέ πριν από την προπόνηση καίνε περισσότερες θερμίδες μετά την άσκηση, γνωστή και ως EPOC -υπερβολική κατανάλωση οξυγόνου μετά την άσκηση-. Αυτό σημαίνει ότι ακόμη και αν η προπόνηση έχει τελειώσει, το σώμα μας θα συνεχίσει να καίει περισσότερες θερμίδες.  

Διάβασε επίσης:

Την επόμενη φορά που πέσει καφές στο ρούχο σου αυτό το hack θα τον εξαφανίσει σε χρόνο dt

H αφαίρεση λεκέδων αποτελεί τον «πονοκέφαλο» των περισσοτέρων και σίγουρα έχουμε δοκιμάσει ό, τι κόλπο υπάρχει και απορρυπαντικό για να τους βγάλουμε από τα ρούχα. Για παράδειγμα, ένας επίμονος λεκές είναι αυτός του καφέ, που ότι και να έχεις δοκιμάσει δεν έχει φέρει κανένα αποτέλεσμα. Επίσης, έχουμε ενημερωθεί με διάφορα video από το TikTok, τα οποία άλλες φορές είναι βοηθητικά και άλλες όχι.

Κι όμως υπάρχει ένα τέλειο κόλπο για να αφαιρέσεις όχι μόνο τον καφέ αλλά και άλλους ενοχλητικούς λεκέδες. Ο καλύτερος τρόπος για να αποτρέψεις τους λεκέδες από τα ρούχα είναι στην πραγματικότητα αρκετά απλός – και το καλύτερο είναι ότι δεν χρειάζεται να αγοράζεις ακριβά καθαριστικά τα οποία ανεβάζουν το budget του νοικοκυριού.

λεκές απο καφέ
apartmenttherapy.com

Η απλούστατη λύση

Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι να βάλεις λίγο απορρυπαντικό πλυντηρίου ρούχων σε ένα μπουκάλι σάλτσας και στη συνέχεια να το εφαρμόσεις στην περιοχή που είναι λερωμένο το ρούχο. Βάλε οποιοδήποτε καθαριστικό ρούχων έχεις και δοκίμασε το. Τοποθέτησε το υγρό καθαριστικό και στη συνέχεια πίεσε με ένταση στο σημείο που υπάρχει ο λεκές.

Θεωρητικά θα μπορούσες να έβαζες κατευθείαν το απορρυπαντικό πάνω στο ρούχο αλλά με το μπουκαλάκι σάλτσας έχεις έλεγχο, ακρίβεια και το καθαριστικό θα βγει με δύναμη από το μπουκάλι. Αφού εφαρμόσεις στην περιοχή,  μετά χρησιμοποίησε μια βούρτσα για ρούχα ή μια οδοντόβουρτσα για να τρίψεις το ύφασμα και στη συνέχεια άφησε το ρούχο για λίγα λεπτά πριν το πλύνεις.

Αφού κάνεις αυτή τη διαδικασία, βάλε το ρούχο σου στο πλυντήριο αφού πρώτα έχεις ελέγξει τι ρούχα έχεις ήδη για πλύσιμο μέσα του. Τα αποτελέσματα θα σε εκπλήξουν μετά την πλύση. Αυτό το μαγικό κόλπο με το μπουκαλάκι σάλτσας μπορείς να το εφαρμόσεις και για λεκέδες από λάδι ή λίπη. 

Διάβασε τη συνέχεια εδώ 

 

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
κοπέλα κοιμάται
 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


Dnews

News4Health

pelop.gr

theissue.gr

Copyright © 2022 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by 1bit.gr

News4Health

Dnews    News4Health    pelop.grtheissue.gr   

Copyright © 2022 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by 1bit.gr

Scroll To Top