Now Reading
4 είναι οι τρόποι παρασκευής καφέ όμως αυτός που πίνεις καθημερινά είναι ο λιγότερο βιώσιμος

4 είναι οι τρόποι παρασκευής καφέ όμως αυτός που πίνεις καθημερινά είναι ο λιγότερο βιώσιμος

Avatar photo
καφές με περιοδικό

Γνωρίζεις ποιος είναι ο λιγότερο βιώσιμος τρόπος για να πιεις τον πρωινό σου καφέ;

Η βιωσιμότητα είναι πολυ-επίπεδη και αναφέρεται σε πολλούς τομείς, ακόμη και στον καφέ. Από την παραγωγή του μέχρι και την παρασκευή του. Οι κάψουλες μιας χρήσης – Nespresso – υποδείκνυε ότι ήταν λιγότερο βιώσιμες, με το Αμβούργο το 2016 να τις έχει απαγορέψει από  τα κυβερνητικά κτίρια. Ωστόσο, αποδεικνύεται ότι το αποτύπωμα άνθρακα του καφέ φίλτρου είναι πολύ υψηλότερο, σύμφωνα με μια νέα ανάλυση που δημοσιεύθηκε από ερευνητές του Πανεπιστημίου του Κεμπέκ στο Σικουτίμι στο The Conversation.

«Η έρευνα μας αποκαλύπτει ότι οι εκτιμήσεις που βασίζονται σε μια ανάλυση του κύκλου ζωής ή στην ολιστική θεώρηση προϊόντων, όπως ο καφές, καθιστούν δυνατή την αμφισβήτηση της διαισθητικής μας συλλογιστικής, η οποία είναι μερικές φορές παραπλανητική», έγραψαν οι επιστήμονες. Ποιος είναι ο λοιπόν ο πιο βιώσιμος τρόπος παρασκευής καφέ; Η απάντηση μπορεί να σε εκπλήξει.

καφές φίλτρου

Οι 4 μέθοδοι παρασκευής καφέ

Οι ερευνητές – Luciano Rodrigues Viana, Charles Marty, Jean-François Boucher και Pierre-Luc Dessureault – ξεκίνησαν να υπολογίσουν πώς 4 κοινές μέθοδοι παρασκευής καφέ συμβάλλουν στην κλιματική κρίση. Εξέτασαν ολόκληρο τον κύκλο ζωής κάθε μεθόδου, από την καλλιέργεια των κόκκων μέχρι την απόρριψη των καψουλών καφέ και το πλύσιμο των φλιτζανιών. Στη συνέχεια υπολόγισαν τις εκπομπές που σχετίζονται με την παρασκευή 280 χιλιοστόλιτρων καφέ χρησιμοποιώντας μία από τις τέσσερις μεθόδους:

1. Καφές φίλτρου
2. Κάψουλες καφέ
3. Γαλλική πρέσα
4. Στιγμιαίος καφές

Αυτό που διαπίστωσαν ήταν ότι, όταν οι καταναλωτές ακολουθούσαν τις οδηγίες, ο στιγμιαίος καφές ήταν η πιο βιώσιμη μέθοδος παρασκευής καφέ και ο παραδοσιακός καφές φίλτρου,  η λιγότερο βιώσιμη. Ωστόσο, αν οι καταναλωτές καφέ χρησιμοποιούν 20% περισσότερο καφέ και ζεσταίνουν διπλάσια ποσότητα νερού, ο καφές σε κάψουλα καταλαμβάνει την πρώτη θέση σε βιώσιμη μέθοδο.

 

κάψουλες καφέ

Γιατί; Επειδή η πραγματική καλλιέργεια κόκκων καφέ είναι το πιο εντατικό σε άνθρακα μέρος της διαδικασίας παρασκευής καφέ, αντιπροσωπεύοντας το 40% έως  80% των εκπομπών ενός τελικού φλιτζανιού. Αυτό συμβαίνει επειδή η καλλιέργεια του καφέ έχει γίνει ένα είδος εντατικής γεωργίας που απαιτεί άρδευση, λιπάσματα που περιέχουν οξείδιο του αζώτου και φυτοφάρμακα. Ως εκ τούτου, η διατήρηση του ίδιου του καφέ υπερισχύει σχεδόν όλων των άλλων ζητημάτων βιωσιμότητας.

«Σε επίπεδο καταναλωτή, η αποφυγή της σπατάλης καφέ και νερού είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να μειωθεί το αποτύπωμα άνθρακα της κατανάλωσης καφέ», δήλωσε στην Washington Post, ο Rodrigues Viana, ο οποίος είναι διδακτορικός φοιτητής στις περιβαλλοντικές επιστήμες. Οι κάψουλες πλεονεκτούν έναντι του καφέ φίλτρου από αυτή την άποψη, επειδή περιορίζουν εγγενώς την ποσότητα του καφέ που μπορεί να παρασκευαστεί. Με τον τρόπο αυτό εξοικονομούνται 11 έως 13 γραμμάρια καφέ. «Η παραγωγή 11 γραμμαρίων καφέ Arabica στη Βραζιλία εκπέμπει περίπου 59 γραμμάρια CO2e (ισοδύναμο CO2). Η τιμή αυτή είναι πολύ υψηλότερη από τα 27 γραμμάρια CO2e που εκπέμπονται για την κατασκευή καψουλών καφέ και την αποστολή των παραγόμενων αποβλήτων σε χωματερή», έγραψαν οι συγγραφείς της μελέτης. «Τα στοιχεία αυτά δίνουν μια ιδέα για τη σημασία της αποφυγής της υπερβολικής χρήσης και της σπατάλης του καφέ».

μηχανή εσπρέσσο

Η ποσότητα του καφέ που πίνουμε έχει επίσης σημασία

Το μειονέκτημα με τις κάψουλες του καφέ,  είναι η ευκολία που ενθαρρύνει τους ανθρώπους να πίνουν διπλάσια φλιτζάνια, ακυρώνοντας με αυτόν τον τρόπο το πλεονέκτημα τους.

Ένα πράγμα που δεν αναφέρει η μελέτη είναι από πού προέρχεται ο καφές. Η καλλιέργεια του καφέ είναι τόσο δαπανηρή σε άνθρακα, εν μέρει επειδή η παραδοσιακή μέθοδος καλλιέργειας στη σκιά έχει αντικατασταθεί από την καλλιέργεια περισσότερων φυτών κάτω από τον ήλιο. Ωστόσο, εξακολουθεί να είναι δυνατή η αγορά καφέ που καλλιεργείται στη σκιά, η οποία μπορεί να δεσμεύσει το διοξείδιο του άνθρακα στο έδαφος, να προσφέρει βιότοπο για τα πουλιά και άλλα ζώα και να κάνει την ίδια την καλλιέργεια του καφέ πιο ανθεκτική στην άνοδο της θερμοκρασίας, μεταξύ άλλων περιβαλλοντικών οφελών, όπως επεσήμανε το Εθνικό Ινστιτούτο Ζωολογικού Κήπου και Βιολογίας Διατήρησης του Smithsonian.

καφέδες nespresso

Συνολικά, η μελέτη αποτελεί μια καλή υπενθύμιση ότι οι πιο ορατές περιβαλλοντικές επιπτώσεις ενός προϊόντος στους καταναλωτές δεν είναι απαραίτητα και οι πιο σημαντικές. «Ως καταναλωτές, αυτό που μας μένει είναι τα ορατά απόβλητα μπροστά μας, και αυτά συχνά τείνουν να είναι οι συσκευασίες και τα πλαστικά», δήλωσε στην Washington Post η καθηγήτρια αειφόρων συστημάτων της Σχολής Περιβάλλοντος και Αειφορίας του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, Shelie Miller, η οποία δεν συμμετείχε στη μελέτη. «Αλλά ο αντίκτυπος της συσκευασίας, γενικά, είναι πολύ, πολύ μικρότερος από το ίδιο το προϊόν».

καφές με περιοδικό

Αν θέλεις να μειώσεις τα απορρίμματα από τις κάψουλες του καφέ, υπάρχουν επιλογές. «Οι επαναχρησιμοποιούμενες κάψουλες, αν χρησιμοποιούνται για μεγάλο χρονικό διάστημα, είναι μια λύση για τη μείωση της ποσότητας των απορριμμάτων», δήλωσε ο Viana στο BBC News. Ας ελπίσουμε σε ένα πιο βιώσιμο περιβάλλον στο μέλλον.

(Πηγή: EcoWatch)

Διάβασε επίσης:

Sommelier αποκαλύπτει τα μυστικά για να επιλέξεις ένα βιολογικό κρασί

Ως αγοραστές γνωρίζουμε ολοένα και περισσότερο τις επωνυμίες που υποστηρίζουμε. Όταν πρόκειται για την επιλογή ενός οικολογικού κρασιού, τα πράγματα μπορεί να γίνουν λίγο περίπλοκα.  Πώς μπορείς λοιπόν να βρεις ένα μπουκάλι που να ανταποκρίνεται στα γνούστα σου; Υπάρχουν τέσσερις κύριοι όροι που χρησιμοποιούνται για να επικοινωνήσουν τα πάντα, από τον τρόπο καλλιέργειας των σταφυλιών έως τον τρόπο παρασκευής του κρασιού: Βιολογικός, Βιοδυναμικός, Φυσικός και Αειφόρος.

«Αυτοί οι όροι συχνά συγχέονται, αλλά στην πραγματικότητα έχουν ξεχωριστές έννοιες», εξηγεί ο Christopher Hoel, ιδρυτής του Harper’s Club και ειδικός επιμελητής κρασιού για τους Wine Insiders και Martha Stewart Wine Co και Luckysomm. 

Βιολογικό κρασί

Πολλοί από εμάς είναι ήδη εξοικειωμένοι με τον όρο «βιολογικό», οπότε αυτό είναι ένα καλό σημείο εκκίνησης. «Όπως τα προϊόντα μας, τα κρασιά θα πιστοποιηθούν ως «βιολογικά» μόνο εάν είναι φτιαγμένα από σταφύλια που καλλιεργούνται χωρίς φυτοφάρμακα, ζιζανιοκτόνα, χημικά λιπάσματα», λέει ο Hoel. Όλα τα συστατικά, συμπεριλαμβανομένων των προσθέτων όπως η μαγιά, πρέπει επίσης να είναι βιολογικά.

Διάβασε εδώ τη συνέχεια.

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Dnews

News4Health

pelop.gr

theissue.gr

Copyright © 2022 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by 1bit.gr

News4Health

Dnews    News4Health    pelop.grtheissue.gr   

Copyright © 2022 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by 1bit.gr

Scroll To Top