Now Reading
4 κόλπα με τον καφέ που θα σε κάνουν 10 φορές πιο αποδοτική

4 κόλπα με τον καφέ που θα σε κάνουν 10 φορές πιο αποδοτική

Avatar photo
διαφορα ειδη καφε

Η καφεΐνη έχει δύναμη και μπορείς να τη χρησιμοποίησε την με σύνεση και έξυπνους τρόπους για να γίνεις πιο αποδοτικοί.

Σχεδόν 500.000.000.000.000 φλιτζάνια καφέ καταναλώνονται παγκοσμίως κάθε χρόνο και αυτή είναι πολλή καφεΐνη! Η καφεΐνη – η οποία έχει πολλαπλές φαρμακολογικές και φυσιολογικές επιδράσεις – είναι στην πραγματικότητα το πιο ευρέως χρησιμοποιούμενο διεγερτικό του κεντρικού νευρικού συστήματος στον κόσμο. Αλλά αμφιβάλλουμε αν πολλοί άνθρωποι κατανοούν τη δύναμη του καφέ/της καφεΐνης και γνωρίζουν πώς να τη χρησιμοποιούν σωστά. Υπάρχει τρόπος να κάνεις καλύτερη κατανάλωση καφέ, ώστε να μεγιστοποιήσεις τα οφέλη που έχει η καφεΐνη στη ζωή σου. Σε αυτό το κείμενο θα ανακαλύψεις τρικ και κόλπα με μικρολεπτομέρειες στην κατανάλωση καφεΐνης που μπορούν να σε βοηθήσουν να κάνεις το ίδιο.

διαφορα ειδη καφε

4 κόλπα με τον καφέ που θα σε κάνουν να καταναλώνετε καφεΐνη πολύ πιο γρήγορα:

1. Αντικατάστησε μερικές φορές τον καφέ με τσίχλα

Οι περισσότεροι άνθρωποι αδυνατούν να καταλάβουν ότι ο καφές διατηρεί τη δύναμή του μόνο για όσο διάστημα μπορεί να μας διεγείρει. Πολλοί από εμάς πίνουμε πάρα πολύ καφέ και με τη σειρά του, ο οργανισμός μας γίνεται ανεκτικός και η επίδραση του μειώνεται.

καφες

Τον πίνουμε όταν ξυπνάμε.
Τον πίνουμε όταν νιώθουμε υπνηλία και δεν θέλουμε να κοιμηθούμε.
Τον πίνουμε όταν βαριόμαστε.
Βασικά, οι άνθρωποι πίνουν καφέ όλη την ώρα. Για να διατηρήσεις τη δύναμη του καφέ στο σώμα, πρέπει να μειώσεις τη χρήση του καφέ και να τον χρησιμοποιείς μόνο όταν πραγματικά τον χρειάζεσαι. 

Πώς να αντικαταστήσεις τον καφέ: Η μείωση της κατανάλωσης καφέ δημιούργει ένα κενό. Δοκίμασε την τσίχλα.

καφες σε σκονη και με κοκκους

Γιατί η τσίχλα λειτουργεί ως υποκατάστατο του καφέ:

Όταν μασάς μια τσίχλα, ξεγελάς τον εγκέφαλό σου και νομίζεις ότι τρως κάτι. Και ο εγκέφαλός ξέρει ότι δεν μπορεί να κοιμηθεί όταν τρώει οπότε σταματά να προσπαθεί να σε κάνει να κοιμηθείς.
Ταυτόχρονα, καμία τροφή δεν μπαίνει στην πραγματικότητα στο στομάχι και αυτό είναι πολύ καλό. Όταν τρως κάτι, το αίμα από όλο το σώμα σας – συμπεριλαμβανομένου του εγκεφάλου σας – εκτρέπεται στο στομάχι για να σε βοηθήσει να χωνέψεις και να απορροφήσεις την τροφή. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι άνθρωποι νιώθουν την ανάγκη να κοιμηθούν μετά το γεύμα. Κατά κάποιο τρόπο, η τσίχλα μας ξυπνάει με τον ίδιο τρόπο που ξυπνάει και ο καφές. Και αντικαθιστώντας την τσίχλα με τον καφέ κατά περιόδους, αποφεύγεις να γίνεις όλο και πιο ανεκτικοί στην καφεΐνη.

2. Περιόρισε την κατανάλωση καφέ

Ο καφές είναι στην πραγματικότητα πολύ ισχυρός. Η μία έρευνα μετά την άλλη έχει δείξει ότι ο καφές:

Μειώνει το χρόνο αντίδρασης και βελτιώνει την απόδοση
Βελτιώνει τη γνωστική απόδοση επιτρέποντάς μας να έχουμε καλύτερη πρόσβαση στα νευρωνικά κυκλώματα που σχετίζονται με τη μάθηση και τη μνήμη
Ενισχύει το μεταβολισμό
Εν ολίγοις, ο καφές μπορεί να μας στείλει σε μια ανώτερη κατάσταση ενέργειας. Αλλά οι περισσότεροι άνθρωποι πίνουν καφέ ακόμα και όταν έχουν να κάνουν εύκολη δουλειά. Αυτή δεν είναι μια πολύ σοφή χρήση της δύναμης της καφεΐνης.

Περιορίζοντας την κατανάλωση καφέ σε αυτούς τους σκοπούς, μειώνεις τη συνολική κατανάλωση. Αυτό μειώνει τις πιθανότητες ανοχής. Και κατά συνέπεια, η δύναμη της καφεΐνης διατηρείται και αξιοποιείται σωστά. Περιορίζοντας την κατανάλωση καφέ σε ανώτερες δράσεις στη ζωή σας, ο καφές αρχίζει να επιβάλλει ανώτερες δράσεις. 
Εκτός από τους σκοπούς αυτών των ανώτερων ενεργειών, απέφυγε τον καφέ όσο μπορείς.

3. Βάλε έναν σκοπό όταν θέλεις να καταναλώσεις καφεΐνη

Είναι επίσης σημαντικό να μάθεις πώς να διοχετεύεις αυτή την ενέργεια στην εργασία που έχεις αναλάβει.Πριν πιείς καφέ: Περιηγήσου στη λίστα εργασιών σου και βάλε έναν σκοπό όταν θέλεις να καταναλώσεις καφεΐνη.

Οι αλλαγές που θα σε βοηθήσουν να κάνεις την πρωινή σου ρουτίνα πιο εύκολη
4. Μην πίνεις καφέ αμέσως μετά το πρωινό ξύπνημα

Οι περισσότεροι άνθρωποι, καταναλώνουν καφεΐνη αμέσως μετά το ξύπνημα μέσα σε 30 λεπτά περίπου. Υπάρχει όμως ένα πρόβλημα με αυτή την προσέγγιση, όπως το εκθέτει ο Andrew Huberman, καθηγητής Οφθαλμολογίας και Νευροεπιστήμης στην Ιατρική Σχολή του Στάνφορντ.

Αδενοσίνη και καφεΐνη:

Το σώμα  διαθέτει ένα ενεργειακό νόμισμα που ονομάζεται ΑΤΡ ή τριφωσφορική αδενοσίνη. (Οι τρεις φωσφορικοί δεσμοί είναι αυτοί που περιέχουν ενέργεια).
Όταν το σώμα μας δαπανά ενέργεια, το ΑΤΡ διασπάται και η αδενοσίνη συσσωρεύεται στο σώμα . Η αδενοσίνη συνδέεται με υποδοχείς στο σώμα και του λέει ότι έχει χαμηλή ενέργεια – και ότι πρέπει να κοιμηθείς για να μετατρέψεις ξανά την αδενοσίνη σε ΑΤΡ. Η καφεΐνη λειτουργεί μπλοκάροντας τους υποδοχείς της αδενοσίνης. Και ως εκ τούτου, μας κάνει να αισθανόμαστε και πάλι σε εγρήγορση. Όταν η καφεΐνη φύγει από το σώμα μας, η αδενοσίνη μπορεί να συνδεθεί ξανά με τους υποδοχείς και δεν αισθάνεσαι πια σε εγρήγορση.

Η κατανάλωση καφέ αμέσως μετά το ξύπνημα οδηγεί σε μια απογευματινή κατάρρευση επειδή:

Όταν κοιμάσαι τη νύχτα, η αδενοσίνη στο σώμα σου ανακυκλώνεται για να σχηματίσει ΑΤΡ. Ως εκ τούτου, όταν ξυπνάς, έχεις χαμηλότερα επίπεδα αδενοσίνης στο σώμα σου απ’ ό,τι  όταν πήγες για ύπνο. Ωστόσο, τα επίπεδα αδενοσίνης εξακολουθούν να μην έχουν μηδενιστεί. Υπάρχει κάποια αδενοσίνη που έχει απομείνει ακόμα και μετά από έναν καλό ύπνο. Όταν καταναλώνεις καφεΐνη αμέσως μετά το ξύπνημα, αυτή η αδενοσίνη δεν προλαβαίνει να συνδεθεί με τους υποδοχείς της. Και ως εκ τούτου, αισθάνεσαι σε εγρήγορση. Σήμειωσε όμως ότι αυτή η αδενοσίνη δεν έχει εξαφανιστεί. Είναι ακόμα εκεί, περιμένοντας.
Μόλις εξαντληθεί η επίδραση της καφεΐνης, αυτή η αδενοσίνη που βρίσκεται σε αναμονή αρχίζει να συνδέεται με τους υποδοχείς της και προκαλεί μια απογευματινή κατάρρευση.

ΦΙΛΤΡΑ ΓΙΑ ΚΑΦΕ
Αυτή η απογευματινή κατάρρευση μπορεί να ωθήσει πολλούς ανθρώπους να καταναλώσουν ξανά καφεΐνη. Και αν αυτό το φλιτζάνι καφέ πέφτει μέσα σε 8-12 ώρες από την ώρα που κάποιος πρέπει να κοιμηθεί, θα επηρεάσει την ικανότητά του να αποκοιμηθεί ή την ποιότητα του ύπνου του. Αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να αποφύγετε την απογευματινή κατάρρευση που προκύπτει λόγω της κατανάλωσης καφέ αμέσως μετά το ξύπνημα. Η καφεΐνη έχει πολλά πλεονεκτήματα, αλλά έχει και μειονεκτήματα. Η υπερβολική ποσότητα καφέ μπορεί να μειώσει την ποιότητα του ύπνου και να προκαλέσει αϋπνία, αφυδάτωση, άγχος, υψηλή αρτηριακή πίεση και πολλά άλλα.

Διάβασε επίσης:

Αυτός είναι ο λόγος που ο καφές στην καφετέρια έχει καλύτερη γεύση από εκείνον που φτιάχνεις σπίτι

Όσο φανταχτερό εξοπλισμό κι αν επενδύσουμε για να φτιάξουμε καφέ στο σπίτι, τα παγωμένα lattes που παίρνουμε από την τοπική μας καφετέρια εξακολουθούν πάντα να έχουν λίγο καλύτερη γεύση. Αν και θα μπορούσε να είναι αποκύημα της φαντασίας μας με χαμηλή περιεκτικότητα σε καφεΐνη, δεν μπορούμε να αρνηθούμε το γεγονός ότι οι επαγγελματίες παρασκευαστές καφέ ξέρουν καλύτερα, γι’ αυτό μάθαμε από έναν τεχνικό καβουρδίσματος και ειδικό στην παρασκευή καφέ γιατί ο καφές από το coffee shop είναι πάντα ένα βήμα πιο μπροστά από τον δικό μας.

4 κόλπα με τον καφέ που θα σε κάνουν 10 φορές πιο αποδοτική

Η αλήθεια είναι ότι πρόκειται για τις τεχνικές που έχουν κατακτήσει οι ειδικοί του καφέ για να φτιάξουν το τέλειο φλιτζάνι καφέ, οι οποίες παίζουν σημαντικό ρόλο στο πόσο νόστιμη γεύση έχει ένα φλιτζάνι καφέ. Τα καλά νέα; Υπάρχουν μερικοί απλοί τρόποι για να απογειώσεις το παιχνίδι της παρασκευής καφέ στο σπίτι, ώστε να μη χρειάζεται πάντα να βγαίνεις από το σπίτι σου για να πιείς ένα φλιτζάνι καφέ που θα σου γαληνέψει την ψυχή. 

Δες εδώ γιατί ο καφές στην καφετέρια είναι καλύτερος

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
-Α
 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
-a



Ακολούθησε το TheIssue.gr στο Google News και μάθε πρώτη όλα τα νέα!


Site Footer
Dnews
theissue.gr

Site Footer