Now Reading
Πώς η ζέστη μάς κάνει κακόκεφους; Υπάρχει εξήγηση και μάλιστα επιστημονική

Πώς η ζέστη μάς κάνει κακόκεφους; Υπάρχει εξήγηση και μάλιστα επιστημονική

Λινα Γριβογιάννη
Πώς η ζέστη μάς κάνει κακόκεφους; Υπάρχει εξήγηση και μάλιστα επιστημονική

Γνωρίζουμε πολλά για τις σωματικές επιπτώσεις της ακραίας ζέστης στην υγεία, αλλά τι γίνεται με τις επιπτώσεις στην ψυχική υγεία. Όλοι τείνουμε να είμαστε πιο γκρινιάριδες τις πολύ ζεστές μέρες. 

Κατά τη διάρκεια των πιο ζεστών ημερών του καλοκαιριού, οι περισσότεροι άνθρωποι που πηγαίνουν στα επείγοντα είναι για προβλήματα και καταστάσεις ψυχικής υγείας, όπως διαταραχές χρήσης ουσιών, διαταραχές διάθεσης και άγχους, διαταραχές άγχους, άλλες διαταραχές συμπεριφοράς και άλλα. Πώς μπορούν οι άνθρωποι να φροντίσουν για την ψυχική τους υγεία σε έναν πλανήτη που θερμαίνεται συνεχώς; Υπάρχουν λίγες απαντήσεις, αλλά οι ειδικοί ελπίζουν ότι η περαιτέρω έρευνα θα βοηθήσει να φωτιστεί ποιος είναι πιο ευάλωτος σε ψυχικές διαταραχές που σχετίζονται με τη ζέστη και πώς οι κλινικοί γιατροί ψυχικής υγείας μπορούν να φροντίσουν καλύτερα τους ασθενείς όταν κάνει ζέστη.

Κάνει πολύ ζέστη εκεί έξω. Και ενώ γνωρίζουμε τις σοβαρές επιπτώσεις που μπορεί να έχει η παρατεταμένη ζέστη στη σωματική μας κατάσταση -υπερβολική εφίδρωση, αυξημένος κίνδυνος αφυδάτωσης και θερμικής εξάντλησης ή θερμοπληξίας, μεταξύ άλλων-, αυτές οι αποπνικτικές θερμοκρασίες μπορούν επίσης να έχουν σημαντικές επιπτώσεις και στην ψυχική μας ευεξία. Συγκεκριμένα, η ζέστη μπορεί να κάνει πολλούς από εμάς εξαιρετικά δύστροπους και, σε ορισμένες περιπτώσεις, εντελώς θυμωμένους. 

Πώς η ζέστη μάς κάνει κακόκεφους; Υπάρχει εξήγηση και μάλιστα επιστημονική  

Μπορεί να σε παρηγορήσει, ωστόσο, το γεγονός ότι η επιθυμία σου να γκρινιάζεις ακόμα και για ένα μικρό ξέσπασμα κάθε μέρα που ξεπερνά τους 40 βαθμούς είναι απολύτως δικαιολογημένη, λένε οι ειδικοί. «Καθώς οι θερμοκρασίες αυξάνονται, μπορούμε να γίνουμε πιο συναισθηματικοί και πιο θυμωμένοι», λέει  ο Joshua Klapow, PhD, κλινικός ψυχολόγος και δημιουργός του Mental Drive. «Αλλά μόνο καθώς μετακινούμαστε από τη σχετική άνεση στη σχετική δυσφορία. Καθώς γινόμαστε πιο άβολα σωματικά, μειώνεται η ικανότητά μας να διαχειριζόμαστε τα συναισθήματά μας». 

Ο Dr. Klapow προσθέτει ότι το νευρικό μας σύστημα απελευθερώνει αδρεναλίνη και άλλες χημικές ουσίες «μάχης ή φυγής» για να προσπαθήσει να διαχειριστεί μια υψηλότερη θερμοκρασία, την οποία το σώμα μας κατανοητά αντιλαμβάνεται ως απειλή. «Έτσι, όσο πιο ζεστό γίνεται το σώμα μας, χάνουμε την ικανότητά μας να διαχειριζόμαστε τα ερεθίσματα που σχετίζονται με αυτή τη δυσφορία», εξηγεί. «Γινόμαστε πιο παρορμητικοί συναισθηματικά επειδή επικεντρωνόμαστε στη ρύθμιση του σώματός μας». 

Κι όμως μπορείς να δροσιστείς και χωρίς κλιματιστικό μέσα στον καύσωνα  

Κάποιες έρευνες το επιβεβαιώνουν αυτό. Μια μετα-ανάλυση και ανασκόπηση ερευνών του 2021, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Environment International, διαπίστωσε μια συσχέτιση μεταξύ υψηλότερων μέσων θερμοκρασιών και κακών συνέπειων στην ψυχική υγεία, υποδεικνύοντας ότι υπάρχει μια μικρή (2,2%) αύξηση της θνησιμότητας που σχετίζεται με την ψυχική υγεία και την αύξηση της θερμοκρασίας. Οι συντάκτες της δημοσίευσης σημειώνουν ότι μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι οι εισαγωγές σε νοσοκομεία και οι επισκέψεις σε τμήματα επειγόντων περιστατικών που σχετίζονται με την ψυχική υγεία για ψυχικές παθήσεις όπως το άγχος, οι καταθλιπτικές διαταραχές, η σχιζοφρένεια και άλλες αυξάνονται με τις υψηλές θερμοκρασίες. 

Τι συμβαίνει και προκαλεί αυτά τα προβλήματα ψυχικής υγείας;

Tο πιο διαδεδομένο είναι ο τρόπος με τον οποίο η υπερβολική ζέστη διαταράσσει τον ύπνο. Όταν κάνει ζέστη έξω, είναι πιο δύσκολο να κοιμηθείς, νιώθεις πιο άβολα. Εάν ζεις σε ένα μέρος όπου δεν έχεις πρόσβαση σε κλιματισμό, αυτό μπορεί να διαταράξει ακόμη περισσότερο τον ύπνο σου. Η ζέστη επηρεάζει την καθημερινή μας διάθεση ή φαίνεται να έχει τη μεγαλύτερη επίδραση σε ανθρώπους που ήδη έχουν κάποιες από αυτές τις καταστάσεις, όπως το άγχος ή η σχιζοφρένεια; Αυτό είναι ένα καλό ερώτημα και ένα άλλο που είναι πραγματικά δύσκολο να απαντηθεί με τα δεδομένα που έχουμε, επειδή πρόκειται για επισκέψεις στο τμήμα επειγόντων περιστατικών, για μερικές από τις πιο ακραίες καταστάσεις που θα έχουν οι άνθρωποι όσον αφορά την έκβασή τους. Είναι απολύτως πιθανό η ζέστη να επηρεάζει την καθημερινή μας διάθεση.

Πώς η ζέστη μάς κάνει κακόκεφους; Υπάρχει εξήγηση και μάλιστα επιστημονική

Όπως εξηγεί ο Dr. Klapow, οι ικανότητές μας να αντιμετωπίζουμε -ή η έλλειψή τους σε ορισμένες περιπτώσεις- συνδέονται κυρίως με το γεγονός ότι δεν αισθάνεσαι τόσο καλά στο σώμα σου. Έτσι, όταν η θερμοκρασία πλησιάζει τους 38 C βαθμούς για μέρες, οι άνθρωποι που έχουν κολλήσει περιμένοντας ένα τρένο σε μια οδυνηρά ζεστή πλατφόρμα του μετρό μπορεί να έχουν τη διάθεση να ξεσπάσουν. 

«Το σώμα μας προσπαθεί να προσαρμοστεί στο κλίμα στο οποίο βρισκόμαστε», λέει ο Dr. Klapow. «Καθώς το φυσικό μας περιβάλλον αλλάζει -δηλαδή, οι θερμοκρασίες αυξάνονται ή μειώνονται- το σώμα μας εργάζεται για να προσαρμοστεί. Αυτή η προσπάθεια αφαιρεί από την ικανότητά μας να ρυθμίζουμε συναισθηματικά. Και καθώς το περιβάλλον στο οποίο βρισκόμαστε αλλάζει σημαντικά, μέσω των κυμάτων καύσωνα ή της παγωνιάς, βρισκόμαστε σε μια κατάσταση που πρέπει να προσαρμοστούμε». 

  Πώς η ζέστη μάς κάνει κακόκεφους; Υπάρχει εξήγηση και μάλιστα επιστημονική

Δεδομένης της πραγματικότητας της κλιματικής αλλαγής, γνωρίζουμε ότι τα θερμότερα καλοκαίρια είναι εδώ για να μείνουν και θα γίνουν ακόμη πιο θερμά. Αλλά την επόμενη φορά που θα βρεθείς να τσακώνεσαι σε μια ακόμη ημέρα με ρεκόρ ζέστης, μη διστάσεις να κατηγορήσεις τη ζέστη. Είναι απλά επιστήμη. Και η επιστήμη αποδεικνύει ότι επηρεάζει αρνητικά την ψυχολογία μας.

Διάβασε επίσης:

Οι 10 συνήθειες που θα σε βοηθήσουν να μην έχεις ποτέ άγχος

Για να είσαι καλός με τους άλλους ανθρώπους και τον κόσμο, πρέπει πρώτα να είσαι καλός με τον εαυτό σου χωρίς άγχος και με υγιείς συνήθειες.  Όλες οι πρακτικές και καθημερινές συνήθειες αυτοφροντίδας δεν είναι ίδιες. Ορισμένες πρακτικές αυτοφροντίδας (βαθιές αναπνοές, διάβασμα, διατροφικά πυκνά γεύματα) μπορείς να τις κάνεις με την ψυχή σου, ενώ άλλες έχουν λίγο μικρότερη διάρκεια ζωής όσον αφορά την αποτελεσματικότητα (όπως το να βλέπεις τηλεόραση για ώρες, να τρως brownies ή να πίνεις κρασί). Ίσως έχεις ακούσει την έκφραση: «Το πώς σας φέρονται οι άνθρωποι είναι το πώς αισθάνονται για εσάς». Έτσι, λοιπόν, κατ’ επέκταση, το πώς φέρεσαι στον εαυτό σου είναι το πώς αισθάνεσαι για τον εαυτό σου. Παραμελώντας τον εαυτό σου και την αυτοεκτίμησή σου θα συμπεράνεις ότι δεν αξίζεις να σε φροντίζουν. Φροντίστε τον εαυτό σου με αστρικές πρακτικές αυτοφροντίδας και η καρδιά σου θα υποθέσει: «Πρέπει να αξίζω πολλά, αν αυτό είναι το επίπεδο περιποίησης που χαρίζω στον εαυτό μου».  μια γυναικα γραφειPIN IT

Αν διατηρήσεις αυτές τις συνήθειες θα εξαφανίσεις το άγχος 

  1. Κράτα μακριά τις ειδήσεις και τις διαφημίσεις

Είναι αυτοπροστατευτικό να είμαστε σκόπιμοι σχετικά με το είδος των μηνυμάτων που επιτρέπουμε στο μυαλό μας. Και η θλιβερή κατάσταση των περισσότερων μέσων ενημέρωσης είναι ότι πολλά από αυτά βασίζονται πολύ στο φόβο και είναι τοξικά για τις καρδιές μας. Ακολουθήσε πολύ στενά τις ειδήσεις -οι οποίες παίρνουν νούμερα τηλεθέασης λέγοντάς σου για πράγματα που σε αιχμαλωτίζουν μέσω του φόβου- και είναι βέβαιο ότι θα σκεφτείς ότι ο κόσμος είναι ένα επικίνδυνο και σκληρό μέρος.  

Δες εδώ πώς θα καταφέρεις να μην έχεις άγχος 

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
-α
 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
-A



Ακολούθησε το TheIssue.gr στο Google News και μάθε πρώτη όλα τα νέα!







OPINION POST

Dnews

theissue.gr

OPINION POST

Copyright © 2022 – 2024 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by OPINION POST