Πώς θα γνωρίζεις εάν έχεις ένα υγιές βάρος σε σχέση με την ηλικία και το ύψος σου; Μικρές συμβουλές που θα σε βοηθήσουν να καταλάβεις τι θα πρέπει να προσέξεις στη διατροφή σου!
Το να διατηρείς ένα υγιές βάρος, δεν είναι πάντοτε εύκολη υπόθεση, καθώς χιλιάδες πειρασμοί περνάνε από μπροστά σου καθημερινά, επηρεάζοντας την όρεξή σου για φαγητό, ενώ πολλές φορές υποκύπτεις σε κάποιο «πρόχειρο» σνακ.
Σίγουρα το να απέχεις ένα με δύο κιλά από το επιτρεπτό όριο βάρους για εσένα, δεν αποτελεί άμεσο πρόβλημα, ωστόσο θα πρέπει να θυμάσαι πως το σώμα σου, είναι το σπίτι σου και θα πρέπει να το φροντίζεις από τα θεμέλιά του. Σε ορισμένες περιπτώσεις η παρουσία ειδικού στην προσπάθειά σου να αυξήσεις, να μειώσεις ή να διατηρήσεις τα κιλά σου κρίνεται απαραίτητη, ωστόσο μπορείς με μια πράξη να εντοπίσεις αν βρίσκεσαι στα επιτρεπτά όρια βάρους και να ενημερωθείς σχετικά με το τι ακριβώς είναι ο Δείκτης Μάζας Σώματος.
Βρίσκεσαι στο ιδανικό βάρος; Η πράξη που θα σου αποκαλύψει την αλήθεια
Αναλυτικότερα, σύμφωνα με την ιστοσελίδα «NHS» για να ακολουθήσεις την εν λόγω τεχνική θα πρέπει να είσαι άνω των 18 για να έχει διαμορφωθεί το σώμα σου, να γνωρίζεις το ύψος και το βάρος που διατηρείς την συγκεκριμένη χρονική στιγμή!
Πριν από όλα όμως, τι ακριβώς ορίζεται ως Δείκτης Μάζας Σώματος- εν συντομία ΔΜΣ;
Ουσιαστικά, πρόκειται για την μαθηματική πράξη που χρησιμοποιείται με σκοπό να εκτιμηθεί αν το βάρος του εκάστοτε ατόμου είναι φυσιολογικό σε σχέση με το ύψος του. Είναι ένας γενικός δείκτης που δε λαμβάνει υπόψη τη μυϊκή μάζα, το φύλο, την ηλικία ή την κατανομή λίπους στο σώμα, ωστόσο παραμένει μια ενδεικτική μέθοδος. Σε περίπτωση που ανησυχείς για το βάρος σου είναι πάντα σημαντικό να μιλάς με το γιατρό σου, ο οποίος θα σου δώσει εξατομικευμένες οδηγίες ανάλογα με το ιατρικό σου ιστορικό.
Ποια είναι η πράξη που θα σου δώσει τις απαντήσεις;
Ο ΔΜΣ, προκύπτει διαιρώντας το βάρος σου -σε κιλά – με το τετράγωνο του ύψους σε μέτρα.
Αν για παράδειγμα ζυγίζεις 70 κιλά και έχεις ύψος 1,70 μέτρα, κάνεις την πράξη ως εξής:
• 1,70 χ 1,70= 2,89 και στην πορεία
• Διαιρείς το βάρος σε κιλά, δηλαδή: 70 ÷ 2,89= 24,2.
Το τελικό νούμερο που προκύπτει, το 24,2, είναι τελικά ο Δείκτης Μάζας σου.
Ενδεικτικά, οι τιμές που βγαίνουν από την πράξη, χωρίζονται σε έξι κατηγορίες:
1. Λιποβαρής άτομο: έχει ΔΜΣ κάτω από 18,5
2. Φυσιολογικό βάρος: ορίζεται μεταξύ των αριθμών 18,5 και 24,9,
3. Υπέρβαρος: μεταξύ των αριθμών 25 και 29,9
4. Παχυσαρκία 1ου βαθμού: 30 έως 34,9
5. Παχυσαρκία 2ου βαθμού: 35 έως 39,9 και τέλος,
6. Νοσολογική παχυσαρκία: με ΔΜΣ από την τιμή 40 και άνω.