Now Reading
Πόση ζάχαρη έχει μια «αθώα« μπανάνα; Όλα όσα πρέπει να ξέρεις πριν την καταναλώσεις

Πόση ζάχαρη έχει μια «αθώα« μπανάνα; Όλα όσα πρέπει να ξέρεις πριν την καταναλώσεις

Avatar photo
μπανανα

Ένας διατροφολόγος αποκαλύπτει αν πρέπει να τρώμε μπανάνες ή όχι καθώς υπάρχει μια θεωρία πως περιέχουν πολύ ζάχαρη.

Με την άνοδο της σωστής διατροφής που θέλει η τροφή να είναι «χαμηλή σε υδατανθράκες» τα τελευταία χρόνια, μπορεί να έχεις ακούσει τον ισχυρισμό ότι πρέπει να αποφεύγεις τις μπανάνες επειδή «έχουν πολύ ζάχαρη» και δεν είναι ιδανικές για εσάς. Δεν είναι περίεργο που κάτι τόσο γλυκό όσο μια μπανάνα έχει προκαλέσει πολλή σύγχυση—ειδικά στα άτομα που προσέχουν την πρόσληψη ζάχαρης, όπως οι διαβητικοί.

Σύμφωνα με τις Η.Π.Α. Υπουργείο Γεωργίας (το USDA), η συνολική περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες μιας μεσαίου μεγέθους μπανάνας είναι περίπου 27 γραμμάρια. Αυτά τα 27 γραμμάρια αναλύονται περαιτέρω σε άμυλο, φυτικές ίνες και ζάχαρη. Η συνολική ποσότητα ζάχαρης που περιέχεται στη μπανάνα είναι 14,4 γραμμάρια, η οποία αποτελείται κυρίως από 3 τύπους ζάχαρης που περιλαμβάνουν σακχαρόζη, γλυκόζη και φρουκτόζη.

μπανάνα σε πιάτοΑυτή η συνολική ποσότητα ζάχαρης στην μπανάνα είναι λίγο λιγότερο από τη μισή από αυτήν που θα βρείτε σε ένα κουτάκι κανονικής coca-cola — αλλά, με μια πολύ σημαντική διάκριση. Το άμυλο και οι φυτικές ίνες στη μπανάνα είναι σύνθετοι υδατάνθρακες, των οποίων η παρουσία θα επιβραδύνει την απορρόφηση των σακχάρων από το σώμα, δημιουργώντας έτσι μια πιο αργή και λιγότερο δραστική αύξηση του σακχάρου στο αίμα σε σύγκριση με το ζαχαρούχο ρόφημα. Αυτός είναι ο λόγος που οι μπανάνες κατατάσσονται στο χαμηλό εύρος στην κλίμακα του γλυκαιμικού δείκτη στο ιστολόγιο δημόσιας υγείας του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ. Ο γλυκαιμικός δείκτης είναι μια κλίμακα που χρησιμοποιείται για να σημειώσει πόσο γρήγορα ένα συγκεκριμένο τρόφιμο μπορεί να προκαλέσει αύξηση στα συνολικά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα.

Μια επιπλέον σημείωση σχετικά με τη συνολική περιεκτικότητα σε ζάχαρη είναι η αλλαγή που συμβαίνει καθώς ωριμάζουν οι μπανάνες. Οι μπανάνες που μόλις εισέρχονται στην ωρίμανση θα έχουν υψηλότερη περιεκτικότητα σε άμυλο, το οποίο σταδιακά θα μετατραπεί σε ζάχαρη καθώς η μπανάνα συνεχίζει να ωριμάζει. Για αυτόν τον λόγο, οι πιο ώριμες μπανάνες θα έχουν την υψηλότερη περιεκτικότητα σε ζάχαρη, κάτι που δεν αποτελεί έκπληξη, αν σκεφτείς τη γλυκιά γεύση που έχει.

Να τρως μπανάνα ή να μην τρως;

Η υψηλότερη περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες και σάκχαρα της μπανάνας μπορεί να υποδηλώνει ότι αυτό το φρούτο φυτικής τροφής είναι «απαγορευμένο φρούτο», αλλά μπορεί να χάσεις μια σειρά από πρόσθετες βιταμίνες και μέταλλα που μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο σε οποιαδήποτε ισορροπημένη διατροφή. Η Meghen Bishop, διατροφολόγος με έδρα το Σαν Ντιέγκο, πρόσθεσε ότι οι μπανάνες είναι «ένα σνακ με ίνες που είναι πολύ πιο υγιεινό από το να τρως λευκό ψωμί ή πατατάκια». Με τόση θρεπτική αξία, το να βγάλεις τις μπανάνες εντελώς από τη διατροφή σου μπορεί να μην είναι η πιο σοφή επιλογή.

Οι πράσινες μπανάνες μπορούν να προλάβουν και να μειώσουν τον καρκίνο κατά περισσότερο από 60%Τι γίνεται με τον διαβήτη;

Όσον αφορά τον διαβήτη, υπάρχει μια έγκυρη ανησυχία για οποιοδήποτε τρόφιμο που μπορεί να προκαλέσει μέτρια αύξηση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα, αλλά μια πιλοτική μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2014 έδειξε ότι «μια μπανάνα την ημέρα είναι αβλαβής τόσο στον διαβήτη όσο και στην υπερχοληστερολαιμική (υψηλή χοληστερόλη) εθελοντές και οριακά ωφέλιμο για τους τελευταίους».

Διάβασε επίσης: Αυτό το φρούτο είναι η πρώτη υπερτροφή που καταπολεμά το πρήξιμο της κοιλιάς

Η Bishop ανέφερε στο The Healthy ότι η διαβητική κατανάλωση μπανάνας «δεν είναι περιορισμένη, αλλά μπορεί να εξαρτάται από την πρόσθετη πρόσληψη για το γεύμα». Η φόρτωση σε ένα τεράστιο μπολ με ανάμεικτα φρούτα μπορεί να μην είναι η πιο υγιεινή ιδέα για τους περισσότερους, ειδικά αν δεν συνοδεύεται από κάποια πρωτεΐνη.

μπανανα

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
-a
 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Γιατί το να μην πεινάς το πρωί μπορεί να είναι πρόβλημα



Ακολούθησε το TheIssue.gr στο Google News και μάθε πρώτη όλα τα νέα!







OPINION POST

Dnews

theissue.gr

OPINION POST

Copyright © 2022 – 2024 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by OPINION POST