Now Reading
Γιατί ο espresso είναι τόσο διαφορετικός και ξεχωριστός από τα υπόλοιπα είδη καφέ

Γιατί ο espresso είναι τόσο διαφορετικός και ξεχωριστός από τα υπόλοιπα είδη καφέ

Avatar photo
μηχανή εσπρέσσο

Η μαγεία του espresso είναι γνώστη, την αισθάνεσαι από την πρώτη γουλιά, τώρα θα ανακαλύψεις και τι είναι αυτό που τον κάνει μοναδικό και τόσο διαφορετικό από τα υπόλοιπα είδη καφέ.

Τον βλέπεις στους καταλόγους των καφέ και των εστιατορίων, τον παραγγέλνεις κάθε πρωί ή τον φτιάχνεις στο αγαπημένο σου φλιτζάνι κάθε πρωί στο σπίτι. Αλλά γνωρίζεις πραγματικά την απάντηση στο ερώτημα «τι είναι το σφηνάκι espresso»; Δεν πρόκειται για ερώτηση-παγίδα, αλλά το σφηνάκι είναι στην πραγματικότητα μόνο η αρχή. Καθώς σκέφτεσαι, «ποια είναι η διαφορά μεταξύ καφέ και espresso;», συνειδητοποιείς ότι ο espresso είναι ένα είδος καφέ. Τα σφηνάκια εσπρέσο είναι όμως μόνο η αρχή και αποτελούν τη βάση πολλών δημοφιλών ροφημάτων, από μόκα και μακιάτο μέχρι καπουτσίνο και κορτάδο. Και μπορείς να «μαγειρέψεις» και να ψήσεις με σκόνη espresso για να προσθέσεις έναν υπέροχο σύνθετο πλούτο γεύσης σε γλυκές και αλμυρές συνταγές. 

Τι είναι ο espresso 

Τα σφηνάκια εσπρέσο προήλθαν από την Ιταλία στις αρχές της δεκαετίας του 1900 και εξακολουθούν να είναι δημοφιλή εκεί και τώρα σε όλο τον κόσμο. Ο espresso είναι ένας τύπος καφέ που παρασκευάζεται χρησιμοποιώντας κόκκους από το ίδιο φυτό με τον κλασικό καφέ, και οι κόκκοι αυτοί μάλιστα επεξεργάζονται και καβουρδίζονται με τον ίδιο τρόπο. Ποια είναι λοιπόν η διαφορά μεταξύ καφέ και espresso; Όλα καταλήγουν στο μέγεθος του αλέσματος και στην προετοιμασία. 

  

Ο espresso παρασκευάζεται με αναλογία 1:2 μεταξύ λεπτόκοκκων κόκκων καφέ και νερού. Για την παρασκευή εσπρέσο, ζεστό νερό υπό πίεση ρέει μέσα από αυτούς τους αλεσμένους κόκκους και το αποτέλεσμα είναι ένα πολύ συμπυκνωμένο ρόφημα. Δεδομένου ότι ο εσπρέσο παρασκευάζεται χωρίς φίλτρο και τα έλαια των κόκκων εγχέονται στο τελικό προϊόν, η υφή του espresso είναι πιο κρεμώδης από ένα παραδοσιακό φλιτζάνι καφέ. Αυτά τα έλαια παίζουν ρόλο στην «crema», το στρώμα φυσαλίδων αέρα που σχηματίζουν έναν ανοιχτόχρωμο αφρό που προσδίδει την χαρακτηριστική γεύση του εσπρέσο. Αυτή η γεύση, παρεμπιπτόντως, είναι πλούσια, δυνατή, πικρή, όξινη, ελαφρώς γλυκιά και ψημένη με μακρά επίγευση. 

Ο καφές φτιάχνεται με πιο χοντρό άλεσμα και το νερό ρέει μέσα από αυτούς τους κόκκους με λιγότερη δύναμη. Ένα φλιτζάνι ή μια κατσαρόλα καφέ φτιάχνεται συνήθως με αναλογία κόκκων προς νερό 1:16. 

Αν και τεχνικά μπορείς να φτιάξεις ένα σφηνάκι espresso με κόκκους καφέ που έχουν προαλεσθεί για καφέ στάγδην ή pour-over, δεν είναι ιδανικό. Με αυτόν τον τρόπο θα προκύψει espresso που θα είναι πιο αδύναμος και χωρίς κρέμα. Δεν χρειάζεται, όμως, να αγοράσεις έναν εντελώς διαφορετικό κόκκο ή καβουρδισμένο καφέ, αν έχεις έναν αγαπημένο. Απλά αγόρασε τους κόκκους και άλεσε τους φρέσκους σε λεπτή υφή. Οι ανοιχτοί, μεσαίοι ή σκούροι καβουρδισμένοι κόκκοι λειτουργούν άψογα για espresso απλώς να έχε υπόψη σου ότι όσο πιο ανοιχτό είναι το καβούρδισμα, τόσο πιο όξινο είναι το τελικό προϊόν. Ένα μέσο ενιαίο σφηνάκι εσπρέσο έχει περίπου 64 χιλιοστόγραμμα καφεΐνης. Ένα φλιτζάνι καφέ 200 γραμμάριων για σύγκριση, έχει περίπου 95 χιλιοστόγραμμα καφεΐνης. 

  

Πώς να φτιάξεις espresso 

Μπορείς να παραγγείλεις espresso μετά το δείπνο σε πολλά εστιατόρια ή για να ξεκινήσεις τη μέρα σου σε κάθε καφετέρια. Είναι επίσης υπέροχο όταν μπορείς να φτιάξεις τον δικό σου espresso στο σπίτι.    

1.Αλέθεις λεπτότατα τους αγαπημένους σου κόκκους καφέ.

2.Προσθέτεις αυτόν τον αλεσμένο καφέ στο πορταφίλτρο (τη λαβή της μηχανής) και πιέζεις τον καφέ μέχρι να γίνει επίπεδος, ομοιόμορφος και συμπιεσμένος.

3.Τοποθέτησε το portafilter στη μηχανή espresso, τοποθέτησε ένα φλιτζάνι κάτω από το στόμιο και πατήστε «start».

4.Μόλις ο espressoγίνει, είσαι έτοιμη να πιείς.

Αν δεν έχεις μηχανή espresso, δοκίμασε αυτό το hack για τον espresso με μια πρέσα γαλλικού τύπου. Άλεσε ψιλοκομμένα τους αγαπημένους σου κόκκους καφέ ώστε να προκύψει ½ φλιτζάνι (36 γραμμάρια). Ζέστανε ¾ φλιτζανιού νερό συν 2 κουταλιές της σούπας νερό σε θερμοκρασία βρασμού μεταξύ 200 και 205 βαθμών F. Έπειτα πρόσθεσε τον αλεσμένο καφέ και το ζεστό νερό σε πρέσα γαλλικού και άφησε τον να μουλιάσει για 4 λεπτά. Πίεσε το έμβολο προς τα κάτω και ρίξε για ένα διπλό σφηνάκι ή δύο μονά σφηνάκια εσπρέσο. 

Ο εσπρέσο έχει σχεδιαστεί για να απολαμβάνεται σε ένα φλιτζάνι demitasse, ουσιαστικά μια μίνι κούπα, και είναι ένα αργό ποτό. Με αυτόν τον τρόπο, μπορείς να απολαύσεις τις βαθιές, ψημένες γεύσεις του. Μερικές φορές, τα σφηνάκια εσπρέσο σερβίρονται με ένα κύβο ζάχαρης, ένα λεμόνι ή ένα μικρό μπισκότο. 

Ο εσπρέσο αποτελεί τη βάση πολλών δημοφιλών συνταγών ποτών καφετέριας, όπως:

Americano: Ανακάτεψε ένα μέρος εσπρέσο με τρία μέρη ζεστό νερό. 

Macchiato: Συνδύασε ένα μέρος εσπρέσο με ένα έως δύο μέρη γάλα και ολοκλήρωσε με μια μικρή ποσότητα αφρού γάλακτος ως επικάλυψη. 

Mocha: Ανακάτεψε ίσα μέρη espresso και ζεστή σοκολάτα και ολοκλήρωσε με αφρό γάλακτος. 

Καπουτσίνο: Βάλε ένα μέρος espresso, ένα μέρος γάλα στον ατμό και ένα μέρος αφρόγαλα. 

Latte: Συνδύασε ένα μέρος espresso με τέσσερα μέρη γάλα στον ατμό και ολοκλήρωσε με αφρό γάλακτος. 

Flat White: Ανάμειξε ένα μέρος espresso με τρία μέρη γάλα στον ατμό. 

Cortado: Συνδύασε ένα μέρος espresso με δύο έως τέσσερα μέρη γάλα.  

Espresso Tonic: Ανακάτεψε ένα μέρος εσπρέσο με δύο μέρη tonic water και πρόσθεσε πάγο. 

Διάβασε επίσης:

Decafeine ή κανονικός καφές; Ποια είναι τα οφέλη τους και ποιο είναι το καλύτερο για εσένα

«Eυχαριστώ, αλλά προσπαθώ να τον μειώσω». Είναι μια δήλωση που συχνά λέγεται από ανθρώπους που έχουν πρόσφατα κόψει τον καφέ. Για τους σκληροπυρηνικούς καταναλωτές καφέ, το άκουσμα αυτό μπορεί να τους αφήσει με μια μεγάλη και σημαντική ερώτηση: Γιατί; Εξάλλου, τα οφέλη της κατανάλωσης καφέ για την υγεία έχουν αναφερθεί ευρέως. 

Ωστόσο, σύμφωνα με εγγεγραμμένους διαιτολόγους, υπάρχουν φορές που μπορεί να είναι ωφέλιμο να στραφείς στον decafeine Αν αναρωτιέσαι αν είναι κάτι που πρέπει να σκεφτείς ακολουθούν όσα πρέπει να γνωρίζεις για να πάρεις την σωστή απόφαση.

Ποτήρι με καφέ

Τα κοινά οφέλη για την υγεία που έχουν ο decafeine καφές και ο κανονικός καφεϊνούχος καφές 

«Ο decafeine παρασκευάζεται από κόκκους καφέ από τους οποίους έχει αφαιρεθεί τουλάχιστον το 97% της καφεΐνης», εξηγεί η εγγεγραμμένη διαιτολόγος Andrea Mathis, MA, RDN, LD. Η Mathis εξηγεί ότι η αφαίρεση της περιεκτικότητας σε καφεΐνη μπορεί να κάνει τη γεύση και την εμφάνιση του decafeine καφέ πιο ήπια από τον καφέ με καφεΐνη. 

Δες εδώ σε τι διαφέρει ο κανονικός καφές από τον decafeine

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Το ατμοκίνητο τρένο Hogwarts Express
 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
5 νόστιμα και υγιεινά σνακ για το σχολείοDnews

pelop.gr

theissue.gr

Copyright © 2022 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by 1bit.gr

News4Health

Dnews       pelop.gr       theissue.gr   

Copyright © 2022 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by 1bit.gr