Now Reading
Το σωστό πότισμα και όχι το πολύ νερό είναι το μυστικό για έναν ανθισμένο κήπο όλο το καλοκαίρι

Το σωστό πότισμα και όχι το πολύ νερό είναι το μυστικό για έναν ανθισμένο κήπο όλο το καλοκαίρι

Avatar photo
Ανθισμένο κήπο όλο το καλοκαίρι; Το σημαντικό είναι το σωστό πότισμα και όχι η ποσότητα νερού

Καθώς η θερμοκρασία ανεβαίνει, το να γνωρίζεις πώς να διατηρείς τον κήπο σου και τα φυτά καλά ενυδατωμένα μπορεί να αποδειχθεί ότι είναι πιο δύσκολο από ότι περίμενες και όλα κρύβονται στο πότισμα.

Δεν μετράει το πόσο νερό ρίχνεις, αλλά το πώς ποτίζεις. Υπάρχουν 6 μυστικά για να διατηρήσεις τον κήπο σου ενυδατωμένο με τη σωστή υγρασία και ανθισμένο όλο το καλοκαίρι. Οι συμβουλές των ειδικών για το πώς να διατηρείς τον κήπο σου θα σε βοηθήσουν να εξασφαλίσεις ένα πλούσιο παρτέρι με λουλούδια και λαχανικά, ακόμη και όταν η ζέστη είναι στα ύψη.

Ωστόσο, με τις σωστές συμβουλές και κόλπα, η διατήρηση ενός υγιούς, ακμάζοντος κήπου  καθ’ όλη τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών είναι εφικτή. Είτε θέλεις να διατηρήσεις την κηπουρική σε ένα παρτέρι με λαχανικά, να κρατήσεις ζωντανό τον ανθόκηπό σου ή απλώς να διασφαλίσεις ότι τα φυτά παραμένουν φρέσκα και υγιή, συγκεντρώσαμε παρακάτω όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για το πώς να διατηρείς τον κήπο σας σου σωστά ενυδατωμένο με την κατάλληλη ποσότητα νερού και τον σωστό τρόπο ποτίσματος.

Ανθισμένο κήπο όλο το καλοκαίρι; Το σημαντικό είναι το σωστό πότισμα και όχι η ποσότητα νερού 

Πώς να διατηρήσεις καλά ενυδατωμένα τα φυτά και τον κήπο σου  

Αυτές οι συμβουλές των ειδικών θα σε βοηθήσουν να βεβαιωθείς ότι τα διψασμένα φυτά λαμβάνουν τη σωστή ποσότητα υγρασίας για ευτυχισμένο και υγιές πράσινο. 

  1. Έλεγξε τα επίπεδα υγρασίας

Ο απλούστερος τρόπος για να βεβαιωθείς ότι τα φυτά δεν ξηραίνονται είναι να κοιτάξεις το φύλλωμα τους. «Τα κυρτωμένα φύλλα, το τραγανό φύλλωμα, τα μαραμένα άνθη, το κιτρίνισμα ή ο αποχρωματισμός του φυτού ή η συνολική πτώση είναι όλα κοινά σημάδια αφυδατωμένης φυτικής ζωής», λέει ο Andrew Gaumond, κηπουρός και διευθυντής σύνταξης στο Petal Republic. Η αρχιτέκτονας Amber Freda συμφωνεί: «Τα μαραμένα φύλλα ή άνθη είναι συνήθως το πρώτο σημάδι ότι τα φυτά χρειάζονται νερό», λέει.

Ανθισμένο κήπο όλο το καλοκαίρι; Το σημαντικό είναι το σωστό πότισμα και όχι η ποσότητα νερού  

«Το δεύτερο πράγμα που πρέπει να ελέγξετε είναι το ίδιο το χώμα για να δείτε αν φαίνεται ή αισθάνεται ξηρό.  Αν το χώμα σας είναι καλυμμένο με λασπωμένο χώμα, μπορεί να είναι δύσκολο να δείτε αν είναι ξηρό ή όχι.  Σε αυτή την περίπτωση, μπορεί να θέλετε να αγοράσετε έναν απλό μετρητή υγρασίας στο διαδίκτυο που μπορεί να ελέγξει το επίπεδο κορεσμού του εδάφους και να σας ενημερώσει αν πρέπει να ποτίσετε ή όχι», συμβουλεύει ο Andrew. Και πώς ξέρεις πότε πρέπει να ποτίσεις ξανά; Ο Andrew συμβουλεύει: «Η ευκολότερη μέθοδος που μπορείς να ακολουθήσεις για να εκτιμήσεις πότε πρέπει να ξαναποτίσεις είναι όταν 2-4 εκατοστά πάνω από το έδαφος του εδάφους είναι στεγνό στην αφή.  

  1. Πότισε σε βάθος

«Κατά γενικό κανόνα, συνιστώ να ποτίζετε τα φυτά κήπου σε βάθος λιγότερο συχνά αντί για σύντομους κύκλους ποτίσματος που πραγματοποιούνται καθημερινά», συμβουλεύει ο Andrew. Αυτό που μετράει δεν είναι το πόσο νερό, αλλά το πώς ποτίζεις. «Ο στόχος κάθε συστήματος ποτίσματος είναι να παρέχει επαρκή υγρασία στις ρίζες του φυτού. Ως εκ τούτου, φροντίστε να ποτίζετε με αυτοπεποίθηση μέσα και γύρω από τη βάση των φυτών σας για να επιτρέψετε στην υγρασία να διεισδύσει βαθύτερα στη βάση του εδάφους». 

  1. Πότισμα τα πρωινά

Τα πρωινά -γενικά πριν από τις 9 π.μ.- είναι η καλύτερη ώρα για να ποτίζεις τα φυτά του κήπου. «Τότε τα φυτά βγαίνουν ανανεωμένα για την επόμενη μέρα και έχουν όλη την ημέρα για να απορροφήσουν την υγρασία», λέει ο Andrew. «Το βραδινό πότισμα μπορεί να οδηγήσει σε υγρά σημεία και στάσιμο νερό στον κήπο σας, τα οποία μπορεί να παρέχουν πρόσθετο κίνητρο στους γυμνοσάλιαγκες και τα σαλιγκάρια».Η Amber Freda  λέει: «Η καλύτερη ώρα της ημέρας για πότισμα είναι το πρωί, επειδή οι ρυθμοί εξάτμισης θα είναι πιο αργοί και δεν διατρέχετε τον κίνδυνο μυκητιασικών προβλημάτων που μπορεί να προκύψουν από το πότισμα τη νύχτα».

Ανθισμένο κήπο όλο το καλοκαίρι; Το σημαντικό είναι το σωστό πότισμα και όχι η ποσότητα νερού 

  1. Απέφυγε τους σωλήνες εκτόξευσης νερού

«Όσον αφορά τα εργαλεία ποτίσματος, είναι καλύτερο να εστιάσετε τις περισσότερες προσπάθειές σας στο να φτάσει η υγρασία στις ρίζες των φυτών», προτείνει ο Andrew. «Θα συνιστούσα να αποφεύγετε τους σωλήνες εκτόξευσης, οι οποίοι μπορούν να βλάψουν το ευαίσθητο φύλλωμα, και να προτιμάτε τα παραδοσιακά ποτιστήρια και τις απαλές κεφαλές ψεκασμού σε μια μάνικα, οι οποίες συνήθως παρέχουν το καλύτερο αποτέλεσμα».  

«Ο τρόπος με τον οποίο ποτίζετε είναι επίσης σημαντικός», λέει η ίδια. «Συνιστώ να βάλετε ένα ρυθμιζόμενο ακροφύσιο ψεκαστήρα που μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση της ταχύτητας και της ροής του νερού και να το βάλετε σε μια ήπια ρύθμιση ντους, παρόμοια με μια κεφαλή ντους που μπορεί να χρησιμοποιεί κάποιος στο μπάνιο. Είναι σημαντικό να στοχεύετε τη ροή του νερού στο ίδιο το έδαφος και όχι στο φύλλωμα του φυτού» λέει ο ειδικός. Όσον αφορά την τεχνική ποτίσματος; Η Amber λέει: «Θα πρέπει να διαποτίζετε κάθε κομμάτι του ορατού χώματος γύρω από τις ρίζες του φυτού και όχι μόνο το κέντρο του φυτού».

Ανθισμένο κήπο όλο το καλοκαίρι; Το σημαντικό είναι το σωστό πότισμα και όχι η ποσότητα νερού   

  1. Προσπάθησε να διατηρήσεις την υγρασία στο έδαφος

Η διατήρηση της υγρασίας στο έδαφος είναι επίσης βασικό στοιχείο κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Ο Andrew Gaumond λέει ότι το mulching είναι μια εύκολη εργασία κηπουρικής που μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση της υγρασίας. Ο ίδιος εξηγεί: «Η γλάστρα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την προετοιμασία του εδάφους : “Το mulching είναι ένα πολύ αποτελεσματικό μέσο αποτροπής της εξάτμισης της υγρασίας μέσω του επιφανειακού εδάφους”. Διάφορες μορφές οργανικής ύλης μπορούν να βοηθήσουν εδώ, όπως κομμένα φύλλα και κομμένο γρασίδι, άχυρο, κομπόστ και φλοιός, τα οποία μπορούν να διασκορπιστούν μέσα και γύρω από τη βάση των φυτών για να παρέχουν ένα προστατευτικό στρώμα».

Ανθισμένο κήπο όλο το καλοκαίρι; Το σημαντικό είναι το σωστό πότισμα και όχι η ποσότητα νερού 

  1. Εγκατάσταση συστήματος άρδευσης   

«Η σωστή άρδευση των φυτών  είναι σχεδόν εξίσου σημαντική με τα ίδια τα φυτά», λέει η Amber Freda. «Το καλοκαίρι, όταν οι θερμοκρασίες σκαρφαλώνουν στους 40 βαθμούς και πάνω, τα φυτά σε δοχεία θα πρέπει να ποτίζονται 1-2 φορές την ημέρα, κάτι που μπορεί να είναι υπερβολικό για τη μεγάλη πλειοψηφία των ανθρώπων. Θα συνιστούσα ανεπιφύλακτα την εγκατάσταση ενός συστήματος άρδευσης για να διατηρηθούν τα φυτά υγιή και ακμαία καθ’ όλη τη διάρκεια των εποχών. Ένα σύστημα στάγδην άρδευσης δεν είναι κάτι το ιδιαίτερο και είναι ο καλύτερος τρόπος για να προστατεύσεις τα φυτά από τη ζέστη του καλοκαιριού».

Διάβασε επίσης:

Πώς θα αναστήσεις τις μαραζωμένες τριανταφυλλιές στον κήπο σου

Τα τριαντάφυλλα είναι από τα πιο μαγευτικά φυτά που μπορείς να έχεις στον κήπο σου ωστόσο απαιτούν ιδιαίτερη προσοχή για να ευδοκιμήσουν. Όταν δεις μαραμένα άνθη, φύλλα και μίσχους στο φυτό σου τότε πρέπει να κινητοποιηθείς γιατί ζητάει βοήθεια. Μην απελπίζεσαι διότι μπορείς να τα ξανά ζωντανέψεις παρέχοντας τους αυτό που χρειάζονται: νερό ή να τους προσθέσεις θρεπτικά συστατικά.

τριανταφυλλιά

Όμως κάτι άλλο που μπορεί να τα έχει επηρεάσει είναι το πολύ νερό με αποτέλεσμα να έχουν σαπίσει οι ρίζες τους. Αυτή η κατάσταση εμφανίζεται όταν το τριαντάφυλλο εκτίθεται σε πάρα πολύ νερό, το οποίο μπορεί να αυξήσει τον αριθμό των βακτηρίων που υπάρχουν, υπερνικώντας τη ρίζα του τριαντάφυλλου. Κάτι άλλο που μπορεί να τα «σοκάρει» είναι αν τα έχεις μετακινήσει. Όποια κι αν είναι η αιτία μπορείς να αναλάβεις δράση για να αναζωογονήσεις τα άνθη σου.

Δες εδώ πώς να φροντίζεις τις τριανταφυλλιές σου 

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ηailey Βieber μπάνιο
 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
τοίχοιDnews

pelop.gr

theissue.gr

Copyright © 2022 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by 1bit.gr

News4Health

Dnews       pelop.gr       theissue.gr   

Copyright © 2022 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by 1bit.gr