Now Reading
6 φυτά που με τη μυρωδιά τους απωθούν τα μυρμήγκια μια για πάντα

6 φυτά που με τη μυρωδιά τους απωθούν τα μυρμήγκια μια για πάντα

Avatar photo
Θυμάρι για να διώξεις τα κουνουπια

Κι όμως υπάρχουν συγκεκριμένα φυτά που μπορούν να απωθήσουν τα μυρμήγκια και να τα αποτρέψουν να γίνουν συγκάτοικοι μας στο σπίτι, την βεράντα ή τον κήπο.

Αν θέλεις να αποτρέψεις τα μυρμήγκια από το σπίτι και τον κήπο σου, οι επιλογές είναι πολλές από το δεντρολίβανο μέχρι τη λεβάντα, βρες τα καλύτερα φυτά. Όταν έχεις μια ανεπιθύμητη εισβολή από μυρμήγκια, η αναζήτηση μιας απλής σπιτικής θεραπείας μπορεί να σε οδηγήσει στο να φτάσεις ακόμα και σε εταιρεία απεντόμωσης. Αλλά ήξερες ότι υπάρχουν πολλά αρωματικά φυτά που απωθούν τα μυρμήγκια, οπότε στην προσπάθειά σου να απαλλαγείς από τα μυρμήγκια μέσα στο σπίτι ή στην αυλή, αξίζει να ανακαλύψεις ποιες μυρωδιές μισούν τα μυρμήγκια – και πώς μπορείς να τα αποτρέψεις χωρίς τοξικά μυρμηγκοκτόνα -.

Απλές συμβουλές για να διατηρήσετε τα φυτά εσωτερικού χώρου σας υγιή σε οποιαδήποτε κατάσταση  

Ποιες μυρωδιές μισούν τα μυρμήγκια 

Πριν μιλήσουμε για τις μυρωδιές που μισούν τα μυρμήγκια, αξίζει να σκεφτούμε γιατί τα μυρμήγκια μπαίνουν στο σπίτι μας εξ αρχής. Τα μυρμήγκια γενικά χτίζουν φωλιές έξω, αλλά η τροφή και η υγρασία μπορούν να τα προσελκύσουν σε εσωτερικούς χώρους, καθιστώντας την έγκαιρη αντιμετώπιση αυτών των εντόμων απαραίτητη. Τα μυρμήγκια είναι πολύ κοινά και, όπως οι μύγες και οι σκνίπες, είναι πιθανό να αποτελέσουν ενόχληση το καλοκαίρι. Τα καλά νέα είναι ότι τα αποδεδειγμένα αρωματικά φυτά μπορούν με φυσικό τρόπο να απωθήσουν τα μυρμήγκια.

 

  1. Θυμάρι

Αυτό το βότανο χρησιμοποιείται συνήθως στη μαγειρική, αλλά μπορεί επίσης να ελέγξει την κινητικότητα από τα μυρμήγκια και άλλα παράσιτα στην αυλή. Το θυμάρι, ειδικά το λεμονοθύμαρο, αποτρέπει παράσιτα όπως τα μυρμήγκια, ο σκώρος του λάχανου και οι λευκές μύγες. Το νέκταρ που παράγει το φυτό προσελκύει τις μέλισσες και άλλους επικονιαστές. 

Θυμάρι για να διώξεις τα κουνουπια

  1.  Λεβάντα

Η λεβάντα μπορεί να μυρίζει ευχάριστα στους ανθρώπους, αλλά δεν είναι τόσο δημοφιλής στα μυρμήγκια, τις μύγες, τους σκώρους, τους ψύλλους και τα κουνούπια. Μια γλάστρα κοντά στην πόρτα σας μπορεί να κρατήσει τα μυρμήγκια μακριά- η λεβάντα σε βραστό νερό θεωρείται ότι απωθεί τα μυρμήγκια- και το λάδι της μπορεί να βοηθήσει να διατηρηθεί το δέρμα χωρίς τσιμπήματα από έντομα.

καλλιέργεια λεβάντας 

  1. Χρύσανθεμα

Τα χρυσάνθεμα για την αποτροπή των μυρμηγκιών είναι μια άλλη δημοφιλής επιλογή για την αυλή και την βεράντα. Το κοινό αυτό λουλούδι περιέχει πυρέθρο, το οποίο χρησιμοποιείται συχνά σε φυσικά εντομοαπωθητικά για την εξόντωση των μυρμηγκιών. 

  1. Δενδρολίβανο

Αυτό το υπέροχα αρωματικό φυτό έχει την εξαιρετική ικανότητα και «δύναμή» του να απωθεί τα μυρμήγκια. Ενώ το δεντρολίβανο μπορεί να μη φαίνεται ιδιαίτερα πικάντικο στην ανθρώπινη μύτη, στην πραγματικότητα απελευθερώνει μια έντονη μυρωδιά που μισούν τα μυρμήγκια.

 

  1. Μέντα

Ενώ τα φρέσκα φύλλα μέντας μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να αποτρέψουν τα μυρμήγκια, λειτουργούν επίσης για να απωθήσουν τις αράχνες από το να εισέλθουν στο σπίτι μας. Η μέντα είναι επίσης ένα εύκολο βότανο για καλλιέργεια σε εσωτερικούς χώρους και αποτελεί την  ιδανική επιλογή για τον ερασιτέχνη κηπουρό που κρύβεις μέσα σου. Μπορεί απλά να καλλιεργηθεί σε μια μικρή γλάστρα στο περβάζι του παραθύρου, σε δοχεία στη βεράντα ή σε ένα παρτέρι στον κήπο με τα βότανα.  

  1. Βασιλικός

Το δημοφιλές αυτό βότανο είναι θαυμάσια ευέλικτο, προσθέτοντας τη μοναδική του γεύση σε πολλά πιάτα και για την ικανότητά του να απωθεί τα μυρμήγκια. Ο βασιλικός περιέχει ένα αρωματικό έλαιο το οποίο μισούν τα μυρμήγκια. Μπορείς ακόμη να φτιάξεις ένα σπιτικό σπρέι για έντομα, το οποίο είναι επίσης αποτελεσματικό κατά των αφίδων, των ακάρεων και των θριπών.

Ποιο είναι το καλύτερο φυτό για την απώθηση των μυρμηγκιών

Τα παράσιτα είναι αναπόφευκτα, αλλά τα φυτοφάρμακα μπορούν να αντικατασταθούν με βιολογικές μεθόδους, όπως η συνοδευτική φύτευση. Αυτή η παραδοσιακή μέθοδος περιλαμβάνει τη σύμπραξη μιας καλλιέργειας με ένα φυτό για να παρασύρει και να απομακρύνει τα παράσιτα. Η λεβάντα απομακρύνει τα μυρμήγκια από τα καρότα και τα πράσα -ενώ προσελκύει και επικονιαστές – ενώ τα νεροκάρδαμα εκτρέπουν τα μυρμήγκια από το μπρόκολο και το σχοινόπρασο κρατάει μακριά το ωίδιο. Στη συνέχεια, ο δυόσμος απωθεί τα μυρμήγκια από τις ντομάτες.

καλλιέργεια λεβάντας  

Τα σπρέι βοτάνων μπορούν επίσης να είναι αποτελεσματικά κατά των φυτοφάγων παρασίτων, όπως τα μυρμήγκια και οι αφίδες. Μια παραδοσιακή μέθοδος είναι να φτιάξεις ένα απλό «τσάι» πολτοποιώντας φύλλα από γαϊδουράγκαθο, σχοινόπρασο, κατιφέδες σε μερικά φλιτζάνια βραστό νερό, άφησε τα να μουλιάσουν μέχρι να κρυώσουν πριν τα αραιώσεις με μερικά ακόμη φλιτζάνια νερό.   

Τι προσελκύει τα μυρμήγκια

Όπου βλέπεις αφίδες, σύντομα θα δεις και μυρμήγκια. Οι αφίδες, που είναι η πληγή του κήπου, μπορεί να είναι πράσινες, ροζ, μαύρες ή γκρι και προσβάλλουν τα περισσότερα φυτά σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους. Εξουθενώνουν τα φυτά ρουφώντας κυριολεκτικά τη ζωή τους πίνοντας το χυμό, προκαλώντας παραμόρφωση των λουλουδιών και θάνατο των νέων μπουμπουκιών που βγαίνουν. 

Διάβασε επίσης:

Έλκεις τα κουνούπια; Μπορεί να μη φταίει ότι είσαι γλυκοαίματη αλλά το σαπούνι που χρησιμοποιείς

Συμφώνα με τελευταία ερεύνα τα κουνούπια μπορεί να έλκονται από κάποιο είδος σαπουνιού. Από τα τέσσερα σαπούνια που εξετάστηκαν, το μόνο σαπούνι που δεν αύξησε τον κίνδυνο έκθεσης σε κουνούπια ήταν εκείνο το οποίο είχε άρωμα καρύδας. Οι ειδικοί σημειώνουν ότι η μελέτη αυτή ήταν μικρή και χρειάζονται περισσότερες έρευνες προκειμένου να εξαχθούν πλήρη συμπεράσματα.  

Τα τσιμπήματα των κουνουπιών μπορεί να επιφέρουν ερεθισμό και κνησμό, καθώς και πιθανή έκθεση σε ασθένειες που μεταφέρει αυτό το έντομο. Αν διαπιστώσεις ότι τα κουνούπια τείνουν να έλκονται από εσένα και να σε τσιμπάνε, ίσως ήρθε η ώρα να εμβαθύνεις στη βασική αιτία του προβλήματος, ξεκινώντας από το τι βάζεις στο σώμα σου για να προσελκύσεις ή να αποτρέψεις το συγκεκριμένο έντομο.

ΜΠΑΡΑ ΣΑΠΟΥΝΙΟΥ 

Ερευνητές από το Virginia Tech εξέτασαν κατά πόσον ορισμένα σαπούνια που χρησιμοποιεί κάποιος έλκουν ή απωθούν τα κουνούπια. Στην ερεύνα που έκαναν διαπίστωσαν ότι τα σαπούνια αλληλεπιδρούν με ενδιαφέροντες τρόπους με τη φυσική οσφρητική υπογραφή ενός ατόμου -σκέψου το ως το δικό σου μοναδικό προφίλ μυρωδιάς- επηρεάζοντας τις χημικές ενώσεις στις οποίες ανταποκρίνεται ένα κουνούπι σε έναν ανθρώπινο ξενιστή.  

Δες εδώ γιατί έλκεις τα κουνούπια 

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ανθισμένο κήπο όλο το καλοκαίρι; Το σημαντικό είναι το σωστό πότισμα και όχι η ποσότητα νερού
 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Οι διακοσμητικές τάσεις της κουζίνας επιτρέπουν 6 χρώματα για το 2023- Εσύ ποιο θα επιλέξεις;Dnews

News4Health

pelop.gr

theissue.gr

Copyright © 2022 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by 1bit.gr

News4Health

Dnews    News4Health    pelop.grtheissue.gr   

Copyright © 2022 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by 1bit.gr

Scroll To Top