Now Reading
Πώς και τι να τρως για να ισορροπήσεις τις ορμόνες σου

Πώς και τι να τρως για να ισορροπήσεις τις ορμόνες σου

Avatar photo
Πώς να τρως για να έχεις καλύτερη ορμονική υγεία

Η ορμονική μας υγεία παίζει έναν από τους πιο σημαντικούς παράγοντες σε όλη μας τη ζωή γι’ αυτό πρέπει να την προστατεύουμε.

Όπως συμβαίνει με πολλά πράγματα στη ζωή, συχνά δεν λαμβάνουμε υπόψη την ορμονική μας υγεία μέχρι να γίνει εμφανώς ανισόρροπη. Γνωρίζουμε ότι οι ορμόνες μας συνδέονται στενά με τον έμμηνο κύκλο, πολλές δεν καταλαβαίνουμε πόσο σημαντικές είναι. Παίζουν πολύ μεγαλύτερο ρόλο σε όλες τις πτυχές της υγείας μας, από τη διάθεση μέχρι την ενέργεια μέχρι τη λίμπιντο και την πείνα.

Δεν κατανοούμε επαρκώς τον άμεσο και μακροπρόθεσμο αντίκτυπο που έχει η ορμονική μας υγεία σε εμάς. Η κατανόηση της φυσιολογίας μας είναι τόσο σημαντική για να βοηθήσει στην ανακούφιση ορισμένων από τα αυτοκαταστροφικά συναισθήματα που μπορούμε να νιώσουμε προς τον εαυτό μας, είτε αυτό είναι απογοήτευση είτε ντροπή και αντί να προσπαθούμε να καταπολεμήσουμε τη φυσιολογία μας, είναι να προσπαθήσουμε να την κατανοήσουμε και να δουλέψουμε μαζί της.

Τα πιο ανταγωνιστικά ζώδια που θέλουν πάντα να κερδίζουν

Όχι μόνο έχουμε να αντιμετωπίσουμε τις σεξουαλικές ορμόνες, όπως τα οιστρογόνα και την προγεστερόνη, αλλά και μεταβολικές ορμόνες, όπως η ινσουλίνη, που παίζουν επίσης βασικό ρόλο στην ευημερία μας. «Είναι πολύ σημαντικό για τις γυναίκες να εργάζονται με τις ορμόνες τους στα είκοσι, τα τριάντα και τα σαράντα τους για να αξιοποιήσουν το παράθυρο πριν από την εμμηνόπαυση, το οποίο μπορεί στη συνέχεια να καθορίσει τον τρόπο μετάβασης στην εμμηνόπαυση και τον αντίκτυπο που έχει στη μακροζωία μας», λέει στη Vogue η Pauline Cox, διατροφολόγος. «Υπάρχουν τόσα πολλά που μπορούμε να κάνουμε πριν φτάσουμε στην ηλικία της εμμηνόπαυσης για να μειώσουμε τον κίνδυνο εμφάνισης προβλημάτων όπως το Αλτσχάιμερ και οι καρδιακές παθήσεις».

Πώς να αποκαταστήσεις την ορμονική αρμονία

Αρχικά, σκέψου πώς μπορείς να δημιουργήσεις ισορροπία στον καθημερινό σου τρόπο ζωής. Ενώ το σώμα μας πρέπει τώρα να αντιμετωπίσει υπερβολικές ώρες εργασίας, υψηλά επίπεδα άγχους και μπλε φως από τους υπολογιστές, το πρόβλημα είναι ότι δεν έχουμε αλλάξει γενετικά από την εποχή των σπηλαίων. «Ο ύπνος είναι το θεμέλιο της ορμονικής υγείας», λέει η Cox. «Προσπαθήστε να μπείτε σε ένα καλό μοτίβο ύπνου/αφύπνισης όσο πιο νωρίς μπορείτε στη ζωή σας. Πηγαίνετε για μια πρωινή βόλτα για να ρίξετε φως στα μάτια σας και να ρυθμίσετε τον κιρκάδιο ρυθμό – που στη συνέχεια βοηθά στα επίπεδα σεροτονίνης, η οποία στη συνέχεια μετατρέπεται σε μελατονίνη, η οποία προάγει έναν καλό ύπνο».

Είναι αυτονόητο ότι οι δίαιτες μας είναι επίσης αναπόσπαστο στοιχείο για την υποστήριξη της καλής ορμονικής υγείας – ό,τι βάζουμε στο σώμα μας τροφοδοτεί (ή όχι) τις διαδικασίες που συμβαίνουν μέσα σε αυτό. Τόσο πολύ που η Cox πιστεύει ότι μπορούμε να διαχειριστούμε τα συμπτώματα της περιεμμηνόπαυσης και του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου με μια καλή διατροφή και τρόπο ζωής. «Τα σώματά μας έχουν μια έμφυτη νοημοσύνη – είναι σχεδιασμένα με συναρπαστική φυσιολογία που μας βοηθά να ταξιδεύουμε στη ζωή μας, ανάλογα με το στάδιο της ζωής στο οποίο βρισκόμαστε. Η κατανάλωση μιας διατροφής με υψηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα, υψηλής επεξεργασίας, χωρίς βασικά θρεπτικά συστατικά δημιουργεί φλεγμονή και αυτό ενισχύει τα συμπτώματα του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου, για παράδειγμα». Προσθέτει επίσης ότι η HRT (Θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης) μπορεί να είναι εξαιρετική για διαφορετικές γυναίκες, αλλά δεν είναι μια γρήγορη λύση, υποδηλώνοντας ότι η διατήρηση της διατροφής είναι πιο σημαντική για τη μακροπρόθεσμη υγεία.

Αν θέλεις να μια πιο υγιεινή διατροφή και περισσότερη ενέργεια ο κανόνας 5 Α είναι για σένα

Πώς να τρως για να έχεις μια καλύτερη υγεία ορμονών

-Εστίασε στην εξισορρόπηση του σακχάρου στο αίμα: «Μπορείτε να διατηρήσετε ισορροπημένα τα σάκχαρα του αίματος τρώγοντας μια ισορροπημένη και ποικίλη διατροφή, γεμάτη φυτά, λαχανικά και πρωτεΐνη με καλή πηγή. Αποφύγετε τροφές που αυξάνουν δραματικά το σάκχαρο στο αίμα σας – σκεφτείτε οτιδήποτε επεξεργασμένο, που περιέχει πολλή ζάχαρη και υπερβολικούς υδατάνθρακες – καθώς ό,τι ανεβαίνει πρέπει να πέσει (προκαλεί βουτιά στη διάθεση, υπερφαγία και φλεγμονή). Εστιάστε στον ύπνο, στη διαχείριση του στρες και στην τακτική άσκηση» αναφέρει η διατροφολόγος.
-Δώσε σημασία στους θρεπτικούς υδατάνθρακες: «Απομακρυνθείτε από τα ζυμαρικά και τα κράκερ και προσπαθήστε να πάρετε τους υδατάνθρακές σας από τα λαχανικά σας», συνιστά η Cox. «Μετατοπίστε την έμφαση στα πολύχρωμα, σταυρανθή [παραδείγματα περιλαμβάνουν το μπρόκολο, το κουνουπίδι, το λάχανο και τα γογγύλια] και τα ζυμωμένα λαχανικά».

Διάβασε επίσης: «O κύκλος των σπόρων» που κατά τη διάρκεια του εμμηνορροϊκού κύκλου κάνει θαύματα στις ορμόνες σου

-Να τρως περισσότερη πρωτεΐνη: «Ένα πράγμα που όλοι πρέπει να γνωρίζουμε καθώς φτάνουμε στα τριάντα μας (και μετά) είναι ότι σταματάμε να παράγουμε το ίδιο επίπεδο αυξητικής ορμόνης, επομένως η κατανάλωση περισσότερης πρωτεΐνης είναι αναπόσπαστο στοιχείο για την οικοδόμηση μυών», λέει ο Cox.
-Κάνε διαλλειματική νηστεία
-Βάλε στη ζωή σου τροφές που σου προσφέρουν θρεπτικά συστατικά

Πώς να τρως για να έχεις καλύτερη ορμονική υγεία

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τα φρούτα στο smoothie μπορούν να ξεκλειδώσουν τον μεταβολισμό σου- Δες ποια να συμπεριλάβεις
 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
-a



Ακολούθησε το TheIssue.gr στο Google News και μάθε πρώτη όλα τα νέα!







OPINION POST

Dnews

theissue.gr

OPINION POST

Copyright © 2022 – 2024 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by OPINION POST