Now Reading
«O κύκλος των σπόρων» που κατά τη διάρκεια του εμμηνορροϊκού κύκλου κάνει θαύματα στις ορμόνες σου

«O κύκλος των σπόρων» που κατά τη διάρκεια του εμμηνορροϊκού κύκλου κάνει θαύματα στις ορμόνες σου

Avatar photo
γυναικα που υποφερει απο πονους περιοδου

Σύμφωνα με το TikTok, οι σπόροι είναι οι άγνωστοι σύμμαχοι της εμμήνου ρύσεως, μάθε όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για τον λεγόμενο «κύκλο των σπόρων», τη νέα μέθοδο για τη ρύθμιση των ορμονών.

Ο έμμηνος κύκλος φέρνει συχνά τα δικά του προβλήματα: σύνδρομο PMS, οσφυαλγία, ευαίσθητο στήθος, κράμπες κ.ά. Για να μην αναφέρουμε την ενδομητρίωση, η οποία πλήττει «το 10% των γυναικών και των κοριτσιών σε αναπαραγωγική ηλικία παγκοσμίως, δηλαδή 190 εκατομμύρια ανθρώπους». Ως αποτέλεσμα, πολλές γυναίκες έχουν βρει χίλια κόλπα για να διευκολύνουν αυτό το δύσκολο μηνιαίο ραντεβού, από τα πιο απλά μέχρι τα πιο εξεζητημένα. Ενώ οι θερμοφόρες, τα συμπληρώματα διατροφής, η γιόγκα και τα αφεψήματα βοτάνων μπορούν να απαλύνουν τον πόνο, οι εθισμένοι στην ευεξία έχουν βρει μια νέα πολλά υποσχόμενη λύση. Πώς λέγεται; «κύκλος σπόρων». Με 25 εκατομμύρια προβολές πλέον στην πλατφόρμα TikTok, αυτός ο εναλλακτικός τρόπος ρύθμισης του εμμηνορροϊκού κύκλου γνωρίζει ομόφωνη επιτυχία. Γυναικολόγοι και νέες οπαδοί εκθειάζουν συνεχώς τις αρετές του «seed cycling», το οποίο τους επέτρεψε να απαλύνουν τον πόνο τους και να ελέγχουν τις ορμόνες τους τρώγοντας σπόρους. Πρόκειται, λοιπόν, για πραγματική επανάσταση ή για μία λύση placebo;

Αξίζει τόσος έπαινος στην μέθοδο ο «κύκλος σπόρων»

Ο κύκλος των σπόρων περιλαμβάνει την κατανάλωση διαφορετικών ειδών σπόρων κατά τη διάρκεια των δύο κύριων φάσεων του εμμηνορροϊκού κύκλου μιας γυναίκας: της ωοθυλακικής φάσης, η οποία αντιστοιχεί στην ανάπτυξη ενός ωαρίου μέχρι την ωορρηξία, και της ωχρινικής φάσης, η οποία συμβαίνει μετά την ωορρηξία. Σε έναν συμβατικό κύκλο 28 ημερών (ο οποίος μπορεί να είναι μεγαλύτερος ή μικρότερος ανάλογα με τη γυναίκα), οι δύο φάσεις διαρκούν περίπου 14 ημέρες η καθεμία. Ακολουθώντας αυτό το βασικό μοτίβο, η μέθοδος του «κύκλου με σπόρους» περιλαμβάνει τη λήψη συγκεκριμένων σπόρων κατά τη διάρκεια κάθε φάσης, οι αρετές των οποίων πιστεύεται ότι συμβάλλουν στην εξισορρόπηση των ορμονών.

ΠΕΡΊΟΔΟΣ

Στην πράξη, εδώ είναι οι σπόροι που συνιστώνται για τις δύο φάσεις του κύκλου:

1. Η ωοθυλακική φάση: 1 έως 2 κουταλιές της σούπας λιναρόσπορο και κολοκυθόσπορο κάθε μέρα

Κατά τη διάρκεια αυτής της φάσης, αναπτύσσεται ένα από τα ωοθυλάκια των ωοθηκών, το οποίο γίνεται το κυρίαρχο ωοθυλάκιο. Αυτό θα παράγει οιστρογόνα, μια ορμόνη που προάγει την ανάπτυξη και την αναγέννηση του ενδομητρίου, το οποίο είναι πολύ λεπτό μετά την έμμηνο ρύση. Το ενδομήτριο παχαίνει σταδιακά για να προετοιμαστεί για την ενδεχόμενη υποδοχή ενός εμβρύου. Όταν το κυρίαρχο ωοθυλάκιο φτάσει στην ωριμότητα, απελευθερώνει το ωάριο του (το οποίο μετατρέπεται σε ωάριο) στη σάλπιγγα την τελευταία ημέρα της ωοθυλακικής φάσης, η οποία αντιστοιχεί στην ημέρα της ωορρηξίας. Κατά τη διάρκεια της ωοθυλακικής φάσης, τα οιστρογόνα είναι απαραίτητα. Ο λιναρόσπορος είναι επομένως ιδανικός για τη διέγερση της παραγωγής οιστρογόνων.Περιέχουν λιγνάνες (από την οικογένεια των φυτοοιστρογόνων), οι οποίες παρέχουν διπλή ρύθμιση, διασφαλίζοντας ότι η έκκριση οιστρογόνων δεν είναι ούτε υπερβολική ούτε ελλιπής. Όσον αφορά τους κολοκυθόσπορους, η υψηλή περιεκτικότητά τους σε λιπαρά οξέα βοηθά στη ρύθμιση των επιπέδων της FSH (ορμόνη διέγερσης ωοθυλακίου) και, επομένως, στην ανάπτυξη του περίφημου κυρίαρχου ωοθυλακίου.

πασατεμπος σποροι κολοκυθας

2. Η ωχρινική φάση: 1 έως 2 κουταλιές της σούπας κολοκυθόσπορους και σουσάμι κάθε μέρα

Κατά τη διάρκεια της ωχρινικής φάσης, δύο σενάρια είναι πιθανά. Είτε το ωάριο γονιμοποιείται και το έμβρυο εγκαθίσταται στο ενδομήτριο (προετοιμασμένο για εμφύτευση χάρη στο ωχρό σωμάτιο), σηματοδοτώντας την έναρξη μιας εγκυμοσύνης, είτε το ωάριο δεν γονιμοποιείται, το ενδομήτριο συστέλλεται, ο βλεννογόνος αποκολλάται και αρχίζει η έμμηνος ρύση. Είτε το ωάριο γονιμοποιείται είτε όχι, η προγεστερόνη (μια ορμόνη που παράγεται από το περίφημο ωχρό σωμάτιο) παίζει ζωτικό ρόλο κατά τη διάρκεια της ωχρινικής φάσης, βοηθώντας το βλεννογόνο της μήτρας να πυκνώσει για να φιλοξενήσει ένα γονιμοποιημένο ωάριο. Η υψηλή περιεκτικότητα των σπόρων κολοκύθας σε ψευδάργυρο είναι ιδανική για τη σταθεροποίηση των επιπέδων ψευδαργύρου, ιδίως βελτιώνοντας το σχηματισμό του ωχρού σωματίου. Οι σπόροι σουσαμιού, όπως και οι λιναρόσποροι, περιέχουν λιγνάνες, οι οποίες βοηθούν στη μείωση της παραγωγής οιστρογόνων και δίνουν τη θέση τους στην προγεστερόνη.

«Είναι η καλύτερη μέθοδος, μπορώ πραγματικά να δω τη διαφορά!», «Είναι εκπληκτικό πόσο καλύτερα ρυθμίζεται ο κύκλος μου», «Υποφέροντας από ενδομητρίωση, ο κύκλος με σπόρους με βοήθησε να διαχειριστώ τον πόνο μου»: αν τα διάφορα σχόλια που αφήνονται κάτω από τα video του TikTok είναι κάτι που μπορεί να επιβεβαιωθεί, η λύση αυτή φαίνεται να αποδίδει καρπούς, αν και δεν αντικαθιστά την ιατρική συμβουλή ή την κατάλληλη θεραπεία.

γυναικα που υποφερει απο πονους περιοδου

Σε γενικές γραμμές, οι σπόροι αποτελούν καλή πηγή λιπαρών οξέων με αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, καθώς και ιχνοστοιχείων. Συνολικά, αποτελούν μια καλή καθημερινή πηγή διατροφής. Έτσι, η διατροφή ακολουθώντας τον κύκλο των σπόρων έχει όλα τα κατάλληλα συστατικά για έναν καλύτερο εμμηνορροϊκό κύκλο.

Διάβασε επίσης:

Η ευτυχία κρύβεται στις ορμόνες μας! Πώς θα ενισχύσεις φυσικά τη ντοπαμίνη και τη σεροτονίνη

Στις δύσκολες στιγμές, μπορείς να βοηθήσεις τον εαυτό σου ενισχύοντας τις ορμόνες σου και τις χημικές ουσίες του εγκεφάλου που σχετίζονται με την ευτυχία όπως είναι η ντοπαμίνη και η σεροτονίνη. Ο εγκέφαλος είναι εκείνος που ελέγχει την ευτυχία και το πόσο χαρούμενοι ή ευδιάθετοι αισθανόμαστε.  

Υπάρχουν τέσσερις κύριες ορμόνες – χημικές ουσίες που παράγει το σώμα μας- που προκαλούν το αίσθημα της ευτυχίας και κάθε χημική ουσία συνδέεται με συγκεκριμένα γεγονότα ή προσωπικά κατορθώματα. Η κατανόηση αυτών των χημικών ουσιών και του τρόπου λειτουργίας τους μπορεί να σε βοηθήσει να βρεις τρόπους για να ενισχύσεις την παραγωγή τους και να δώσεις στον εαυτό σου την ανύψωση της διάθεσης που αναζητάς και σου αξίζει. 

Για να καταλάβουμε πώς ακριβώς λειτουργούν αυτές οι χημικές ουσίες της «ευτυχίας», η Loretta Breuning, ιδρύτρια του Inner Mammal Institute και συγγραφέας του βιβλίου Habits of a Happy Brain μας δίνει τα φώτα της. 

Χημικές ουσίες ευτυχίας-Το μυστικό για έναν ευτυχισμένο εγκέφαλο  

Σχεδόν όλα όσα σε κάνουν να αισθάνεσαι «ευτυχισμένοι» συνδέονται με μία από τις τέσσερις ορμόνες της ευτυχίας: την ντοπαμίνη, τη σεροτονίνη, την ενδορφίνη και την ωκυτοκίνη. Ανακάλυψε μερικοί τρόπους με τους οποίους μπορείς να τις ενισχύσεις με φυσικό τρόπο. 

Δες εδώ που βρίσκεται η ευτυχία σου 

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σύμφωνα με τους οδοντιάτρους, όταν πίνεις αυτά τα 4 όξινα ποτά πρέπει να ξεπλένεις το στόμα σου
 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Κοιμήσου σαν «πουλάκι» φορώντας μια μάσκα ματιών με βάροςDnews

pelop.gr

theissue.gr

Copyright © 2022 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by 1bit.gr

News4Health

Dnews       pelop.gr       theissue.gr   

Copyright © 2022 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by 1bit.gr