Now Reading
Το στρώμα γιόγκα που χρησιμοποιείς περιέχει τοξικές ουσίες για την υγεία σου και το περιβάλλον

Το στρώμα γιόγκα που χρησιμοποιείς περιέχει τοξικές ουσίες για την υγεία σου και το περιβάλλον

Avatar photo
Το στρώμα γιόγκα που χρησιμοποιείς περιέχει τοξικές ουσίες για την υγεία σου και το περιβάλλον

Είχες σκεφτεί ποτέ ότι το στρωματάκι γιόγκα που σε συνοδεύει στην καθημερινή σου άσκηση σας περιέχει τοξικές ουσίες για την υγεία σου αλλά και το περιβάλλον, αν όχι μάλλον πρέπει και ήρθε η στιγμή να κάνεις κάτι. 

Σου έχουμε έναν χρήσιμο και πρακτικό οδηγό για να στραφείς σε μια υπεύθυνη πρακτική γιόγκα στην αρχή του φθινοπώρου, σε όσμωση σου με την υγεία και τη φύση. Το στρώμα γιόγκα που έχεις όσο καθαρό και αν φαίνεται περιέχει τοξικές ουσίες για την υγεία. Η γιόγκα είναι ένα από εκείνα τα ολιστικά αθλήματα με άπειρα οφέλη για το σώμα και το μυαλό. Σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο του Harvard, «είναι το νούμερο ένα εργαλείο για το μπλοκάρισμα του δρόμου προς το άγχος, βελτιώνοντας παράλληλα τη δύναμη, την ισορροπία, την ευελιξία και τη συνολική υγεία. Κανένα φάρμακο δεν έχει τη δύναμη να βελτιώσει τόσες πολλές πτυχές της ζωής σου όσο η γιόγκα».

Το μόνο μειονέκτημα: το στρώμα της γιόγκα, απαραίτητο για την άσκηση, μπορεί να περιέχει τοξικά σωματίδια που όχι μόνο εισπνέονται από τους εκείνους που το χρησιμοποιούν κατά τη διάρκεια των χαιρετισμών και των στάσεων, αλλά και εισέρχονται στο σώμα μέσω των πόρων του δέρματος, αλλά και μολύνουν το περιβάλλον μολύνοντας τον αέρα, το νερό, το έδαφος για αρκετά χρόνια που μπορούν να μετρηθούν σε εκατοντάδες. Με, πάλι, άμεσες επιπτώσεις στην υγεία μας. Κι όμως, ο κατάλογος είναι μακρύς: μικροπλαστικά, καρκινογόνες ουσίες, ενδοκρινικοί διαταράκτες, βαρέα μέταλλα και δεν σταματάει εκεί.

Το στρώμα γιόγκα που χρησιμοποιείς περιέχει τοξικές ουσίες για την υγεία σου και το περιβάλλον

Πώς να επιλέξεις ένα οικολογικό χαλάκι γιόγκα

Απέφυγε τα μοντέλα PVC και φθαλικών

Κατά τη στάση του πολεμιστή ή του σκύλου ανάποδα, η απαλότητα του χαλιού που νιώθουμε κάτω από τα πόδια μας, καλά αγκυρωμένα στο έδαφος, είναι συχνά το αποτέλεσμα ενός επιβλαβούς μείγματος PVC και φθαλικών ενώσεων. Το πολυβινυλοχλωρίδιο (PVC), δημοφιλές επειδή είναι οικονομικό και ελαφρύ, δεν είναι παρά πλαστικό. Πανταχού παρόν γύρω μας (συσκευασίες, έπιπλα…), είναι επίσης το πλαστικό «πιο επιβλαβές για το περιβάλλον» σύμφωνα με την έκθεση «Poison Plastic» της Greenpeace. «Ο κύκλος ζωής του PVC – η παραγωγή, η χρήση και η απόρριψή του – έχει ως αποτέλεσμα την απελευθέρωση τοξικών χημικών ουσιών με βάση το χλώριο. Αυτές οι τοξίνες συσσωρεύονται στο νερό, τον αέρα και την τροφική αλυσίδα. Το αποτέλεσμα: σοβαρά προβλήματα υγείας, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου, βλάβη στο ανοσοποιητικό σύστημα και ορμονικές διαταραχές». Τοξικό, ρυπογόνο και μη βιοδιασπώμενο, το χαλί PVC είναι επομένως μια επιλογή που πρέπει να απαγορευτεί για να αποφευχθεί ένα σημαντικό αποτύπωμα στον πλανήτη, ο οποίος ήδη ασφυκτιά από την πλαστική ρύπανση.

Το στρώμα γιόγκα που χρησιμοποιείς περιέχει τοξικές ουσίες για την υγεία σου και το περιβάλλον

Το ίδιο ισχύει και με τις φθαλικές ενώσεις. Τους οφείλουμε την απαλότητα και την ευελιξία των χαλιών γιόγκα (και μιας πληθώρας καθημερινών πλαστικών αντικειμένων). Δυνητικά καρκινογόνα, αυτά τα πρόσθετα είναι ενδοκρινικοί διαταράκτες που κατατάσσονται μεταξύ των πιο επικίνδυνων. Κατά την επαφή, την κατάποση ή την εισπνοή, συσσωρεύονται στο σώμα προκαλώντας όλεθρο στο ενδοκρινικό σύστημα και παρεμποδίζοντας τη ρύθμιση των ορμονών. Προκαλώντας, μεταξύ άλλων, αναπαραγωγικές, αναπτυξιακές, νευρολογικές διαταραχές ή διαταραχές του ανοσοποιητικού. Καθώς και αυξημένο κίνδυνο πρόωρης γέννας σε έγκυες γυναίκες. Επίσης, δεν είναι ανακυκλώσιμα.

Ένα χαλάκι γιόγκα PVC, σε όλες τις φάσεις της ζωής του, απελευθερώνει χημικές ουσίες όπως πτητικές ενώσεις πετρελαίου (VOCs) και πολυκυκλικούς αρωματικούς υδρογονάνθρακες (PAHs), που εκπέμπονται με τη μορφή αναπνεύσιμων αερίων. Στην αφετηρία των τεχνικών υποσχέσεων, εκτιμάται ότι αποφεύγουν τα μικρόβια ή τη βρωμιά, ή ακόμα και ως συγκολλητικά. Περιλαμβάνουν επίσης οργανοφωσφορικά επιβραδυντικά φλόγας (PFR), τα οποία, σύμφωνα με μελέτη που διεξήχθη από ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Harvard, είναι η αιτία προβλημάτων υπογονιμότητας. Ή κάποια τεχνητά χρώματα που περιέχουν βαρέα μέταλλα, όπως μόλυβδο ή κάδμιο. Είναι πολύ απλό, στον αέρα ενός στούντιο γιόγκα ή σε εσωτερικούς χώρους, οι συγκεντρώσεις VOC μπορεί να είναι δέκα φορές υψηλότερες από ό,τι έξω!

1. Φυσικά και ανθεκτικά χαλάκια από καουτσούκ

Στο κομμάτι των στρωμάτων, οι καθαρότερες εναλλακτικές πολλαπλασιάζονται. Το φυσικό κόμμι, φτιαγμένο από φλοιό καουτσούκ ή καουτσούκ, όπως το λάτεξ και το καουτσούκ, έχει μικρότερο περιβαλλοντικό αντίκτυπο, καθώς είναι βιοδιασπώμενο (αλλά μπορεί, σε ορισμένες περιπτώσεις, να προκαλέσει αλλεργίες και να είναι πηγή αποψίλωσης των δασών). Μια καλή επιλογή θα ήταν να επιλέξεις ένα φυσικό και ανθεκτικό καουτσούκ όπως αυτό που αποτελείται από τα χαλάκια γιόγκα Bonjour Mantra. «Φιλικά προς το περιβάλλον, τα πατάκια αυτά είναι κατασκευασμένα από φυσικό καουτσούκ, ανακυκλωμένο σουέτ μικροϊνών και μελάνια με βάση το νερό. Είναι χωρίς σιλικόνη, χωρίς PVC, χωρίς τοξικές κόλλες και χωρίς φθαλικές ενώσεις.», όπως μπορούμε να διαβάσουμε στην ιστοσελίδα της γαλλικής μάρκας.

2. Στρώματα από φελλό

Ο φελλός καλλιεργείται χωρίς φυτοφάρμακα ή ζιζανιοκτόνα. Η συγκομιδή του, σε μια επικάλυψη φλοιού από μια ώριμη φελλοβελανιδιά, δεν εμποδίζει την ανάπτυξη του δέντρου στη συνέχεια. Αυτή η πρακτική, που επαναλαμβάνεται κάθε εννέα χρόνια, έχει το πλεονέκτημα ότι αποθηκεύει περισσότερο CO2 (και επομένως καταπολεμά την κλιματική αλλαγή): το δέντρο απορροφά περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα για να βοηθήσει τη διαδικασία αναγέννησης του φλοιού του.

κορίτσι που κάνει γιόγκα

3. Στρώματα από βιολογικό ή ανακυκλωμένο βαμβάκι

Γνωρίζουμε ότι η βαμβακοκαλλιέργεια είναι εντατική με νερό και φυτοφάρμακα. Ως εκ τούτου, μια πιο φιλική προς το περιβάλλον επιλογή θα ήταν το οργανικό βαμβάκι ή ακόμα και το ανακυκλωμένο βαμβάκι. Εκτός από  ένα εκλεπτυσμένο σχέδιο, που τα κάνει τόσο όμορφα όσο ένα διακοσμητικό χαλί, τα μοντέλα Saudade που τηρούν αυτές τις προδιαγραφές υφαίνονται στο χέρι από υπολείμματα βαμβακιού από την πορτογαλική κλωστοϋφαντουργία και είναι διαθέσιμα καλά για μια ήπια πρακτική γιόγκα.

4. Στρώματα από λινάτσα

Οι συνεδρίες Kundalini Yoga, Hatha Yoga ή Yoga Nidra μπορούν επίσης να πραγματοποιηθούν σε χαλάκια από λινάτσα. Αυτό το φυσικό υλικό έχει το πλεονέκτημα ότι είναι λιγότερο εντατικό σε νερό από το βαμβάκι.

Το στρώμα γιόγκα που χρησιμοποιείς περιέχει τοξικές ουσίες για την υγεία σου και το περιβάλλον

5. Στρώματα κάνναβης

Άλλο ένα φυσικό υλικό το οποίο, αν και εξακολουθεί να είναι διακριτικό ακόμα στην ανάπτυξη του και την δημιουργία yoga mat, υπόσχεται επίσης ότι υποστιρίζει μεγάλες οικολογικές αξίες, όπως το να μην αφήνει πίσω του απόβλητα στο τέλος της ζωής του.

Διάβασε επίσης:

Μπορείς να ψηλώσεις κάνοντας yoga;Αυτή η άσκηση μπορεί να σε βοηθήσει να κερδίσεις μερικά εκατοστά

Ανάμεσα στις πολυάριθμες θέσεις της yoga για αρχάριους, υπάρχει μια πραγματικά εύκολη άσκηση που μπορείς να κάνεις οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας και σε οποιοδήποτε μέρος, η οποία σε βοηθά να νιώθεις πιο δυνατή και βελτιώνει τη στάση του σώματός σου. Βοηθά επίσης στην επιμήκυνση της σπονδυλικής στήλης και αυτό πιθανότατα οδηγεί στο να κερδίσεις μερικά εκατοστά σε ύψος, τα οποία έχεις την τάση να χάνεις όταν είσαι σκυμμένη.

Ονομάζεται Tadasana , η «θέση στο βουνό», μια asana – το όνομα των θέσεων της γιόγκα – που είναι πραγματικά αποδεδειγμένο για αρχάριους. Δίνει μια αίσθηση σταθερότητας, δύναμης και εγωκεντρισμού. Επομένως, είναι ιδανική για επαναφόρτιση με καλή ενέργεια και αντιμετώπιση καθημερινών προκλήσεων με μεγαλύτερη ισορροπία, ασφάλεια και αυτοεκτίμηση . Και επιπλέον, δεν χρειάζεσαι ούτε χαλάκι yoga, μπορείς να εξασκηθείς σε αυτή όρθια, όπου θέλεις: είναι μια από τις πιο απλές προπονήσεις yoga για το σπίτι.

Δες εδώ πώς η yoga βοηθά στο ύψος 

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τα κοσμήματά σου βρίσκονται σ΄ένα χάος; 8 ιδέες θα σου δώσουν τη λύση
 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η καθιστική ζωή και οι επιπτώσεις στο σώμα και τη συνολική σου υγείαDnews

pelop.gr

theissue.gr

Copyright © 2022 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by 1bit.gr

News4Health

Dnews       pelop.gr       theissue.gr   

Copyright © 2022 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by 1bit.gr