Now Reading
Τα φώτα οροφής δεν είναι τόσο αθώα όσο νομίζεις καθώς προκαλούν ημικρανίες (και όχι μόνο)

Τα φώτα οροφής δεν είναι τόσο αθώα όσο νομίζεις καθώς προκαλούν ημικρανίες (και όχι μόνο)

Avatar photo
φως οροφής

Γιατροί μας τονίζουν πως πρέπει να είμαστε προσεκτικοί με τον φωτισμό και δει με τα φώτα οροφής.

Μεγάλο μέρος της σύγχρονης ζωής μας εξαρτάται από το τεχνητό φως. Στα σχολεία, τα γραφεία και τους περισσότερους δημόσιους χώρους, το φως συνήθως προέρχεται από τα πάνω με λαμπτήρες φθορισμού ή LED. Αυτά τα φώτα είναι πρακτικά και οικονομικά, αλλά οι γιατροί λένε ότι η μακροχρόνια έκθεση σε φωτιστικά οροφής μπορεί να προκαλέσει ορισμένα προβλήματα.

Σύμφωνα thehealthy.com, ο Mahmud Kara, MD—ένας γιατρός που ξεκίνησε την καριέρα του θεραπεύοντας ασθενείς στην κλινική του Κλίβελαντ που  τώρα επικεντρώνεται στη λειτουργική ιατρική και τις φυσικές θεραπείες ανέφερε: «Όταν το σώμα, ή το μάτι συγκεκριμένα, αντιλαμβάνεται το φως, επεξεργάζεται διάφορα χημικά σήματα που επικοινωνούν με άλλες περιοχές του σώματος για την εκτέλεση συγκεκριμένων λειτουργιών».

φώτα οροφήςΣε μερικούς ανθρώπους αρέσει η διεγερτική επίδραση του έντονου φωτός, ενώ άλλοι προτιμούν ένα πιο απαλό, πιο αμυδρό περιβάλλον – αυτό που οι επαγγελματίες του εσωτερικού σχεδιασμού αναφέρουν ως «ήσυχο φως». Εάν προτιμάς το δεύτερο, αυτό μπορεί να οφείλεται στο ότι είσαι ιδιαίτερα ευαίσθητη στο έντονο φως, το οποίο μπορεί να επηρεάσει τον ύπνο σου, να προκαλέσει ημικρανίες, να διαταράξει τις ορμόνες σου και πολλά άλλα. Ο Dr Kara και άλλοι επαγγελματίες υγείας μας αποκαλύπτουν τους πραγματικούς λόγους υγείας που μερικοί από εμάς μπορεί αξίζει τον κόπο να αποφεύγουμε τα έντονα φώτα ταβανιού.

1. Τα φώτα οροφής διαταράσσουν τον ύπνο μας

ύπνοςΌταν πρόκειται για ύπνο, το σώμα χρησιμοποιεί το φως ειδικά για να ρυθμίσει τον κιρκάδιο ρυθμό του ή το εσωτερικό ρολόι του 24ώρου, το οποίο βοηθά να προσδιορίσει πότε είναι ώρα για εγρήγορση και πότε είναι ώρα για ξεκούραση. «Όταν το φως εισέρχεται στο μάτι, τα νευρικά σήματα επεξεργάζονται σε όλο το σώμα», εξηγεί Dr Kara. «Ως εκ τούτου, η έκθεση σε φωτιστικά πάνω από το κεφάλι, ειδικά πολύ έντονα, μπορεί να σας κάνει να αισθάνεστε πιο προσεκτικοί και να μην μπορείτε να χαλαρώσετε για ύπνο».

Τα μπλε γυαλιά που μπλοκάρουν το φως έχουν αυξηθεί σε δημοτικότητα μετά από κάποια έρευνα που έδειξε ότι το μπλε φως μπορεί να μας ενοχλεί, αν και αξίζει να αναφέρουμε ότι το μπλε φως έχει ένα κρυφό όφελος. «Η έκθεση σε φως βραχέων κυμάτων (μπλε) το βράδυ έχει αποδειχθεί ότι καταστέλλει την παραγωγή μελατονίνης, διαταράσσοντας τους κιρκάδιους ρυθμούς και επηρεάζοντας τον αποκαταστατικό ύπνο REM», εξηγεί η Carly King, ND, φυσιοπαθής στο Hamilton του Οντάριο.

Οι New York Times ονόμασαν πρόσφατα τον ύπνο REM ένα «μαγικό», κρίσιμο στοιχείο για τη συναισθηματική υγεία και τη λειτουργία του εγκεφάλου. Η King αναφέρει ότι: «ο ύπνος REM υποστηρίζει σημαντικές γνωστικές διαδικασίες, όπως είναι η εδραίωση της μνήμης και η συναισθηματική ρύθμιση». Στην ιδανική περίπτωση, θα πρέπει να κοιμόμαστε στο σκοτάδι και να βεβαιωθούμε ότι το δωμάτιο μας δεν περιέχει «ύπουλες πηγές φωτός» όπως τηλεοράσεις, κινητά τηλέφωνα και άλλες ψηφιακές συσκευές.

2. Προκαλούν πονοκεφάλους

ΠΟΝΟΚΈΦΑΛΟΣΜερικοί άνθρωποι απλά προτιμούν το εστιασμένο και πιο ζεστό φως, αλλά για κάποιους άλλους, δεν είναι μόνο να τους αρέσουν ή δεν τους αρέσουν – έχει να κάνει με τους πονοκεφάλους τους. Μια μελέτη στο Ιατρικό Κέντρο Beth Israel Deaconess στη Βοστώνη έδειξε ότι τα φώτα πάνω από το κεφάλι πυροδοτούν ή επιδεινώνουν τις ημικρανίες. Λέει ο Dr Kara : «Μελέτες έχουν βρει ότι όταν το φως εισέρχεται στο μάτι, μπορεί να ενεργοποιήσει τα ίδια νευρικά κύτταρα στον εγκέφαλο που είναι ενεργά κατά τη διάρκεια μιας κρίσης ημικρανίας, γεγονός που μπορεί να εξηγήσει γιατί τα φωτιστικά τείνουν να επιδεινώνουν τις κρίσεις ημικρανίας».

Εάν τα φώτα συχνά σου φαίνονται πολύ έντονα, μπορεί να έχεις φωτοφοβία, η οποία δεν είναι πραγματική φοβία αλλά ένας ιατρικός όρος που αναφέρεται σε οφθαλμικά και νευρολογικά συμπτώματα που είναι αποτέλεσμα έκθεσης σε έντονο φως. Σύμφωνα με την Αμερικανική Οφθαλμολογική Εταιρεία, το 80% των ατόμων που έχουν ημικρανίες υποφέρουν επίσης από φωτοφοβία.

3. Προκαλούν καταπόνηση των ματιών

ΚΟΜΠΙΟΎΤΕΡ ΓΥΑΛΙΆ Ακόμα κι αν δεν παθαίνεις ημικρανίες, τα φωτιστικά μπορεί να κάνουν πολλά στα μάτια σου, οδηγώντας σε ξηροφθαλμία, θολή όραση και κάψιμο. Ο Dr Kara επισημαίνει ότι η θολή όραση μπορεί επίσης να οδηγήσει σε ναυτία, ευερεθιστότητα και άλλες δευτερεύουσες επιπτώσεις. «Η καταπόνηση των ματιών είναι ένα άλλο ζήτημα που σχετίζεται συχνά με τα φώτα οροφής, καθώς και το μπλε φως που εκπέμπεται από τις ψηφιακές συσκευές», λέει, «Η χρόνια έκθεση σε φώτα οροφής και μπλε φως μπορεί να προκαλέσει υπερδιέγερση των κυττάρων στο μάτι που ανιχνεύουν το φως».

4. Τα φώτα οροφής έχουν γνωστικό αντίκτυπο

Ο διαταραγμένος ύπνος, οι ημικρανίες και η διαταραχή της όρασης από τα ψηλά φώτα έχουν επίδραση στην ικανότητα μας να σκεφτόμαστε, με αποτέλεσμα συχνά την υπερφόρτωση των αισθήσεων. «Αποκρίσεις αισθητηριακής υπερφόρτωσης ή αισθητηριακές καταστάσεις, είναι αρκετά συχνές και συχνά συνυπάρχουν με άλλες ψυχολογικές διαταραχές όπως η ΔΕΠΥ ή το PTSD», λέει ο Dr Kara.

5. Διαταράσσουν τις ορμόνες μας

ΠΕΡΊΟΔΟΣΕπειδή η έκθεση στο φως μπορεί να διαταράξει τους κιρκάδιους ρυθμούς μας, επηρεάζει επίσης τις ορμόνες της περιόδου μας—εξηγεί η BreAnna Guan, ND, φυσιοπαθητικός γιατρός στη Βοστώνη που ειδικεύεται στην ορμονική υγεία των γυναικών: «Η καταστολή της μελατονίνης από το φως είναι δοσοεξαρτώμενη, έτσι ώστε όσο μεγαλύτερη είναι ένταση του φωτός, τόσο περισσότερη μελατονίνη καταστέλλεται».

Κι εξηγεί ότι όταν εκτιθέμεθα σε τέτοιο φως, το σώμα μας μειώνει την παραγωγή μελατονίνης, μειώνοντας έτσι τα επίπεδα οιστρογόνων. «Αν έχουμε περισσότερη έκθεση στο φως σε στιγμές που φυσικά θα υπήρχε περισσότερο σκοτάδι, μπορούμε να επηρεάσουμε τα επίπεδα των ορμονών μας και να αυξήσουμε τα επίπεδα οιστρογόνων», λέει η Dr Guan, επισημαίνοντας μελέτες που έχουν δείξει ότι οι γυναίκες που είναι εντελώς τυφλές έχουν χαμηλότερο κίνδυνος καρκίνου του μαστού και οι γυναίκες που εργάζονται σε νυχτερινές βάρδιες μπορεί να έχουν αυξημένο κίνδυνο για διάφορους καρκίνους.

φως οροφής

Διάβασε επίσης:

Ο ήλιος κάνει καλό στη σεξουαλική μας υγεία- Άλλα 8 οφέλη που δεν ήξερες ότι προσφέρει

Τα memes μπορούν να απαλύνουν τις συμβουλές όταν πρόκειται για σοβαρά θέματα, όπως η υγεία -συμπεριλαμβανομένου του meme που μας υπενθυμίζει να πίνουμε νερό και να βγαίνουμε συχνά στο φως του ήλιου, επειδή είμαστε βασικά φυτά εσωτερικού χώρου με περίπλοκα συναισθήματα. Οι άνθρωποι και τα φυτά έχουν πολλά κοινά, συμπεριλαμβανομένου του γεγονότος ότι χρειαζόμαστε το φως του ήλιου για να ευδοκιμήσουμε.  

ήλιος κοπέλαΈνας βασικός λόγος είναι ότι το ηλιακό φως είναι γνωστό ότι αποτελεί την καλύτερη φυσική πηγή βιταμίνης D, την οποία ο άνθρωπος χρειάζεται για να διατηρήσει υγιή οστά και δόντια και να μειώσει τον κίνδυνο οστεοπόρωσης και καταγμάτων, αλλά το ηλιακό φως έχει και άλλα οφέλη για την υγεία. Ακούσαμε τις συμβουλές των γιατρών και σου δίνουμε αυτόν τον κατάλογο με τα σημαντικότερα οφέλη του ηλιακού φωτός για την υγεία.  

Διάβασε εδώ τα οφέλη.

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
υγιεινές τροφές
 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Αυλακώσεις στα νύχια - Από τι προκαλούνται και πώς αντιμετωπίζονταιDnews

News4Health

pelop.gr

theissue.gr

Copyright © 2022 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by 1bit.gr

News4Health

Dnews    News4Health    pelop.grtheissue.gr   

Copyright © 2022 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by 1bit.gr

Scroll To Top