Now Reading
Ρύθμισε την ιδανική θερμοκρασία στο δωμάτιό σου και εξασφάλισε έναν όμορφο και ξεκούραστο ύπνο

Ρύθμισε την ιδανική θερμοκρασία στο δωμάτιό σου και εξασφάλισε έναν όμορφο και ξεκούραστο ύπνο

Avatar photo

Ρύθμισε τον θερμοστάτη του δωματίου σου στην κατάλληλη θερμοκρασία και απόλαυσε έναν καλό και ξεκούραστο ύπνο.

Η εύρεση της ιδανικής θερμοκρασίας για την επίτευξη του βέλτιστου ύπνου μπορεί να είναι μια πρόκληση, ειδικά εάν έχεις κεντρική θέρμανση ή ζεις με πολλά άτομα με διαφορετικές ανάγκες θερμοκρασίας στο ίδιο σπίτι.
Μερικοί από εμάς χρειαζόμαστε κλιματισμό για να αποκοιμηθούμε, ενώ σε άλλους αρέσει η θερμοκρασία του υπνοδωματίου που έχει ρυθμιστεί σε υψηλά επίπεδα για να ξεκουραστούν καλά. Η θερμοκρασία δωματίου μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την ποιότητα του ύπνου σου.
Με ένα εύρος θερμοκρασίας από την Αρκτική έως την έρημο στο σπίτι, το να γνωρίζεις ακριβώς πού να ρυθμίσεις τον θερμοστάτη σου μπορεί να σε βοηθήσει να δημιουργήσεις το τέλειο περιβάλλον ύπνου.

Ποια είναι η καλύτερη θερμοκρασία για ύπνο;

Αν και οι περισσότεροι πιστεύουν ότι η ιδανική θερμοκρασία είναι θέμα προσωπικής προτίμησης, μελέτες έχουν δείξει ότι η ιδανική θερμοκρασία για έναν καλό ύπνο είναι στους 19,5 βαθμούς Κελσίου.
Κατά τη διάρκεια του ύπνου, αντίθετα με την κοινή γνώμη, το σώμα δεν ξεκουράζεται. Αντίθετα, προσπαθεί να διατηρήσει ρυθμισμένη αυτή τη θερμοκρασία στο σώμα.
Η θερμοκρασία του σώματος πέφτει σταδιακά κατά τη διάρκεια του ύπνου για να ευθυγραμμιστεί με τις εκκρίσεις μελατονίνης του εγκεφάλου. Η μελατονίνη παίζει μεγάλο ρόλο στη ρύθμιση του ύπνου, δίνοντας σήμα στον εγκέφαλό να αλλάξει λειτουργία.
Η παραγωγή επιβραδύνεται καθώς πλησιάζει το πρωί, δείχνοντας ότι είναι ώρα να ξυπνήσουμε. Αυτή η διαδικασία είναι γνωστή ως κιρκάδιος ρυθμός μας, ο 24ωρος κύκλος ύπνου-εγρήγορσης.

Τι συμβαίνει όταν η θερμοκρασία δωματίου είναι πολύ ζεστή;

Εάν το υπνοδωμάτιό σου τυχαίνει να είναι πολύ ζεστό, μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη εγρήγορση και μειωμένο ύπνο βραδέων κυμάτων, το τρίτο στάδιο του ύπνου. Αυτό είναι όταν το σώμα χαλαρώνει σε βαθύ ύπνο και ξεκινά ένα ταξίδι αποκατάστασης. Συμβαίνει νωρίτερα το βράδυ και διαρκεί 20-40 λεπτά.

Οι υψηλές θερμοκρασίες δωματίου μειώνουν επίσης τον ύπνο ταχείας κίνησης των ματιών (REM), μια άλλη βαθιά κατάσταση ύπνου όπου τα μάτια κινούνται γρήγορα, το σώμα είναι εντελώς χαλαρό και ονειρεύεσαι. Ο ύπνος REM είναι ζωτικής σημασίας για τη λειτουργία της μνήμης, την επεξεργασία των συναισθημάτων και την υγιή ανάπτυξη του εγκεφάλου.

 

Αυτά είναι τα στάδια όπου παίρνεις το μεγαλύτερο μέρος της ανάπαυσής σου. Η θερμορύθμιση του σώματός σου εξαρτάται από αυτά τα ξεκούραστα στάδια ύπνου.
Ωστόσο, οι γιατροί που εξειδικεύονται στον ύπνο επισημαίνουν ότι οποιαδήποτε θερμοκρασία μεταξύ 15,5 και 19,5 βαθμών Κελσίου είναι τέλειο για έναν ξεκούραστο ύπνο.

 

Διάβασε επίσης:

Παγκόσμια Ημέρα Ύπνου και ειδικός αποκαλύπτει το λάθος που κάνουμε όλοι όταν πάμε να κοιμηθούμε

Η Παγκόσμια Ημέρα Ύπνου έχει ως στόχο να αποτελέσει γιορτή για τον ύπνο και έκκληση για δράση σε σημαντικά θέματα που σχετίζονται με αυτόν, συμπεριλαμβανομένης της ιατρικής, της εκπαίδευσης, των κοινωνικών πτυχών και της οδήγησης. Έχει ως στόχο επίσης να μειώσει το βάρος των προβλημάτων ύπνου στην κοινωνία μέσω της καλύτερης πρόληψης και διαχείρισης των διαταραχών του ύπνου.

Το θέμα για τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα είναι: Ο ύπνος είναι απαραίτητος για την υγεία. Ακριβώς όπως η σωστή διατροφή και η άσκηση, ο ύπνος είναι μια συμπεριφορά που είναι θεμελιώδης για τη σωματική, ψυχική και κοινωνική ευεξία του ατόμου. Ωστόσο, ο ύπνος δεν θεωρείται ακόμη συνήθως ως βασική συμπεριφορά για την καλή υγεία. Η Παγκόσμια Ημέρα Ύπνου είναι μια ευκαιρία να προωθήσουμε την υγεία του ύπνου μαζί με χιλιάδες άλλους επαγγελματίες και υποστηρικτές της υγείας του ύπνου.

Διάβασε τη συνέχεια ΕΔΩ

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
υγιεινά θρεπτικά συστατικά που βρίσκονται στις μελιτζάνες
 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
βιταμίνες

Dnews

News4Health

pelop.gr

theissue.gr

Copyright © 2022 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by 1bit.gr

News4Health

Dnews    News4Health    pelop.grtheissue.gr   

Copyright © 2022 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by 1bit.gr

Scroll To Top