Now Reading
Ψυχική υγεία: Οι ειδικοί μας διδάσκουν να βάζουμε τα όριά μας, στο γραφείο και στο σπίτι

Ψυχική υγεία: Οι ειδικοί μας διδάσκουν να βάζουμε τα όριά μας, στο γραφείο και στο σπίτι

Avatar photo
Ψυχική υγεία: Οι ειδικοί μας διδάσκουν να βάζουμε τα όριά μας, στο γραφείο και στο σπίτι

Πώς να επιβληθείς με ηρεμία και καλοσύνη, στο σπίτι και στη δουλειά; Οι ειδικοί δίνουν τις συμβουλές τους για να ορίσουμε τα όριά μας και να τα κάνουμε σεβαστά για τον εαυτό μας και ξεκάθαρα προς τους άλλους. 

Λαμβάνοντας υπόψη το κλίμα που προκαλεί άγχος που κυριαρχεί στον κόσμο, η προσοχή μας συχνά στρέφεται σε ζητήματα προσωπικής ανάπτυξης και ψυχικής υγείας. Ένας τρόπος για να πλοηγηθούμε καλύτερα στα ταραγμένα νερά της ζωής, να φροντίσουμε το σώμα και το μυαλό μας, μακροπρόθεσμα, είναι να μάθουμε να θέτουμε τα όριά μας.

Είτε είναι καλύτερο να επικοινωνείς τα θέλω και τις ανάγκες σου σεβόμενη τις αξίες και τις απόψεις σου, είτε να αναγνωρίζεις και να προστατεύεσαι από επιβλαβείς συμπεριφορές στη δουλειά, στο σπίτι ή σε άλλες σχέσεις (εξάντληση, εξάρτηση…), τα όρια έχουν πολλά πλεονεκτήματα. Μας διδάσκουν να λέμε «όχι», να μην συμβιβαζόμαστε για τους άλλους και, ως καθρέφτης, να σέβεσαι καλύτερα τα αγαπημένα σας πρόσωπα. Θυμήσου τι είπε η Kim Cattral στο Sex and the City: «Αρνούμαι να βρεθώ σε μια κατάσταση έστω και για μια ώρα όπου δεν διασκεδάζω». Αυτό ονομάζεται να θέτεις τα όριά σου. Μπορείς και εσύ να το κάνεις.

Ψυχική υγεία: Οι ειδικοί μας διδάσκουν να βάζουμε τα όριά μας, στο γραφείο και στο σπίτιΗ Vogue ζήτησε από ειδικούς ψυχικής υγείας να μοιραστούν τις καλύτερες συμβουλές τους για το πώς να θέσεις και να επιβάλεις τα όριά σου.

1- Michelle Elman, life coach και συγγραφέας

«Βάλτε τα όριά σας σταθερά, ήρεμα, συμπονετικά και συνοπτικά. Εάν χρειάζεστε χρόνο εκ των προτέρων για να αναγνωρίσετε τα συναισθήματά σας, πάρτε τον: δεν υπάρχει βιασύνη. Θα επιστρέψετε στη συζήτηση όταν μπορέσετε να την κάνετε ήρεμα. Και αν κάποιος συνεχίσει να ξεπερνά τα όριά σας, βάλτε ένα τελεσίγραφο, όπως: «Αν συνεχίσετε σε αυτόν τον τόνο, θα φύγω από το δωμάτιο και θα αρχίσουμε να μιλάμε ξανά όταν θα μπορέσετε να επικοινωνήσετε με σεβασμό». Και μείνε σε αυτό.»

«Το πιο χαρακτηριστικό σημάδι ότι τα όριά σου έχουν ξεπεραστεί; Ο θυμός σου, η αγανάκτησή σου. Αντί να αμφισβητείτε ή να ακυρώνετε αυτά τα συναισθήματα, δώστε προσοχή σε αυτά και χρησιμοποιήστε τα για να κατανοήσετε καλύτερα τα όριά σας. Μην περιμένετε να φύγει ο φόβος σας: τελικά, δοκιμάζετε κάτι νέο! Θέστε τα όριά σας παρά τον φόβο και την επόμενη φορά που θα δείτε, θα είναι λιγότερο εκφοβιστικό».

«Αποφύγετε να δικαιολογείτε τα όριά σας ή να τα εξηγείτε υπερβολικά. Δεν είναι απαραίτητο να τα καταλαβαίνουν οι άλλοι για να τα σεβαστούν. Ειδικά από τη στιγμή που τα όριά σου δεν χρειάζεται να είναι ίδια με αυτά των άλλων».

2- Lucy Beresford, ψυχοθεραπεύτρια, ειδικός στις διαπροσωπικές σχέσεις

«Προσδιορίστε τις αξίες που είναι πιο σημαντικές για εσάς (σταθερότητα, ειλικρίνεια, πίστη, σεβασμός κ.λπ.) και βάλτε τα όριά σας ανάλογα. Εάν αμφιβάλλετε ποτέ εάν έχετε πάρει τη σωστή απόφαση θέτοντας ή επαναπροσδιορίζοντας αυτό ή εκείνο το όριο, μπορείτε να θυμηθείτε ότι το κάνετε με βάση τις αξίες που είναι σημαντικές για εσάς».

«Θέστε τα όριά σας μιλώντας σε πρώτο πρόσωπο: «Θα ήθελα να είσαι συνεπής όταν μου μιλάς» ή «Θα ήθελα να μου φέρονται με σεβασμό». Επομένως, το όριο προέρχεται από εσάς και δεν είναι να κρίνετε ή να κατηγορείτε τους άλλους».

«Προετοιμαστείτε για αρνητικές αντιδράσεις από τους γύρω σας, οι οποίοι μπορεί ακόμη και να προσπαθήσουν να σας κάνουν να νιώσετε ένοχοι που έχετε θέσει ή υπερασπιστεί τα όριά σας».

3- Michelle Morgan, συγγραφέας και πρεσβευτής της Mental Health First Aid England

«Το να θέτω τα όριά μου είναι απαραίτητο και αδιαπραγμάτευτο για τη φροντίδα της ψυχικής μου υγείας και ευεξίας. Το συνειδητοποίησα το 2017, όταν έπαθα εξάντληση και νευρικό κλονισμό. Πολλοί παράγοντες είχαν συμβάλει σε αυτό: είχα προσπαθήσει να κάνω πάρα πολλά, είχα αποτύχει να μιλήσω για το τι ένιωθα, πώς το αντιμετώπιζα και, πάνω από όλα, είχα θέσει πολύ λίγα όρια».

«Το να βάζετε όρια στη ζωή σας μπορεί να σας αναγκάσει να κάνετε άβολες συζητήσεις, αλλά να ξέρετε ότι σχεδόν πάντα αξίζει να ανέχεστε τέτοιου είδους άβολες στιγμές και να προχωράτε στη συζήτηση αντί να την αποφεύγετε».

«Θέτοντας ξεκάθαρα όρια και γνωστοποιώντας τα ευγενικά και με συνέπεια στους άλλους, και ειδικά στον εαυτό μου, διαπίστωσα ότι υποστήριξα περισσότερο τους άλλους. Το να κάνετε πιο γενναίες και καλύτερες συζητήσεις για τα όριά σας είναι καλό για την ψυχική υγεία όλων μας».

4- Cristalle Hayes, ψυχοθεραπεύτρια και συγγραφέας

«Πρέπει να ξέρεις τα όριά σου. Προσδιορίστε συμπεριφορές και καταστάσεις που σας κάνουν να νιώθετε άβολα, θυμώνετε και εμπιστευθείτε το σώμα και το ένστικτό σας. Αυτό θα σας επιτρέψει να μάθετε ποια είναι τα όριά σας και, επομένως, να κατανοήσετε καλύτερα πότε δεν τηρούνται».

«Δώστε στον εαυτό σας άδεια. Όταν βάζουμε τα όριά μας, μερικές φορές νιώθουμε ένοχοι, γιατί έχουμε την εντύπωση ότι απογοητεύουμε τους άλλους. Μην πουλάς τον εαυτό σου και μην δίνεις στον εαυτό σου την άδεια να είσαι ήσυχος. Ο καθορισμός ορίων μπορεί να είναι άβολος. οπότε κάντε το με συμπόνια και επίγνωση».

«Επικοινωνήστε τα όριά σας δυναμικά. Η διεκδικητική επικοινωνία είναι σαφής και αδιαπραγμάτευτη, χωρίς να κατηγορείς ή να απειλείς. Ξεκινήστε τις προτάσεις σας με «αισθάνομαι» και μετά συνεχίστε με συμπόνια και συνέπεια».

5- Nic Marks, εργοθεραπευτής

«Το πρώτο βήμα για να βάλεις τα όριά σου είναι να είσαι ειλικρινής με τον εαυτό σου και να αναγνωρίζεις την ύπαρξή τους. Όταν εργάζεστε με άλλους, για παράδειγμα, πρέπει να ξέρετε πώς να ζητάτε βοήθεια. Εάν είστε διευθυντής, αυτό μπορεί να σημαίνει ότι πρέπει να μάθετε να αναθέτετε και να εμπιστεύεστε την ομάδα σας».

«Αν δεν έχετε ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, αφιερώστε χρόνο για να κατανοήσετε την αιτία. Ξεκινήστε προσδιορίζοντας τα όριά σας και ρωτώντας τον εαυτό σας εάν είναι δυνατός άλλος τρόπος λειτουργίας. Υπάρχουν αποδεκτοί χρόνοι αποσύνδεσης; Τους σέβεσαι; Ποια είναι τα πρότυπα στην ομάδα σας σχετικά με την άδεια; Θα μπορούσατε να επωφεληθείτε από πιο ευέλικτες πολιτικές; Μπορείτε να κάνετε τακτικά διαλείμματα για να φορτίσετε τις μπαταρίες σας;»
«Μόλις ξεκαθαριστούν τα όριά σας, προσπαθήστε να προστατεύσετε τον προσωπικό σας χρόνο. Εάν η ώρα εκτός σύνδεσης σημαίνει «δεν υπάρχουν email μετά τις 6 μ.μ.», μείνετε σε αυτήν. Και αν φοβάστε ότι οι συνάδελφοί σας θα το αντιληφθούν ως χαλάρωση, δεν έχει σημασία: είναι σημάδι ότι ήταν απαραίτητο να θέσετε τα όριά σας. Όταν η ευημερία μας γίνεται προτεραιότητά μας, δεν είναι ασυνήθιστο για τους συναδέλφους μας να το προσέχουν και να αρχίζουν να μας μιμούνται, κάτι που δημιουργεί ένα πιο υγιές εργασιακό περιβάλλον για όλους».

6- Joan van den Brink, συγγραφέας, προπονητής και σύμβουλος

«Ο απλούστερος τρόπος για να θέσετε τα όριά σας στη δουλειά είναι να μιλήσετε για αυτά. Να θυμάστε ότι ο στόχος σας είναι να κάνετε το καλύτερο που μπορείτε. Εάν το αφεντικό σας σας ζητά να εργάζεστε υπερωρίες ή να εργάζεστε πολύ συχνά τα Σαββατοκύριακα, αντί να πείτε «Είμαι κουρασμένος από τις υπερωρίες» ή «Δεν μπορώ να κάνω πια δουλειά το Σαββατοκύριακο», δείξτε περιέργεια και ενσυναίσθηση και ρωτήστε τον τι εξηγεί αυτή η κατάσταση. Για παράδειγμα, μπορείτε να πείτε, «Έχω παρατηρήσει ότι μου ζητάτε συχνά να κάνω υπερωρίες ή να δουλεύω τα Σαββατοκύριακα, πράγμα που σημαίνει ότι δεν έχω αρκετό χρόνο για να ξεκουραστώ και να φορτίσω τις μπαταρίες μου, και επομένως το καθιστά λιγότερο παραγωγικό. Ποιοι παράγοντες εξηγούν αυτή την κατάσταση;»

«Τόλμησε να διεκδικήσεις τον εαυτό σου. Το να θέτεις όρια θέλει θάρρος, γιατί δεν ξέρεις πώς θα σε αντιληφθούν. Δείξτε συμπόνια στον εαυτό σας και στους συναδέλφους σας. βρείτε αυτό που θα σας δώσει όλα όσα χρειάζεστε. Εάν λαμβάνετε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου εκτός των ωρών γραφείου, αντί να τα αγνοείτε, το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να είστε διεκδικητικοί. Μπορεί να πείτε, «Κάνω ό,τι μπορώ για να είμαι αποτελεσματικός και να σας παρέχω ό,τι χρειάζεστε, αλλά για να τιμήσω τις προσωπικές μου δεσμεύσεις, πρέπει να διατηρήσω μια υγιή ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής. Παλεύω με αυτά τα email που λαμβάνω εκτός των ωρών εργασίας, γιατί νιώθω ότι πρέπει να απαντήσω αμέσως σε αυτά. Μπορούμε να συζητήσουμε πώς θα μπορούσαμε να καθιερώσουμε έναν τρόπο εργασίας που θα ταίριαζε και στους δύο μας;» Εδώ, ο στόχος είναι να προωθηθεί η καλύτερη αμοιβαία κατανόηση και να βρεθούν λύσεις που ταιριάζουν σε όλους».

7- Neil Wilkie, ψυχοθεραπευτής ζευγαριών

«Για να βάλεις όρια σε μια σχέση, πρέπει να τα έχεις προσδιορίσει. Σκεφτείτε τη ζωή σας, την ιστορία της σχέσης σας. κάντε μια λίστα με αυτά που σας ενδιαφέρουν και αυτά που σας αγγίζουν. Τι είναι σωστό για εσάς; Τι σε εκνευρίζει; Τι σημαίνει ένα ηχηρό «όχι;»

«Μιλήστε με τον σύντροφό σας για αυτό. Αφιερώστε τουλάχιστον μία ώρα για να μιλήσετε, χωρίς περισπασμούς, για τη σχέση σας και τα όριά της. Να είστε προσεκτικοί για να αποφύγετε την ευθύνη και επικεντρωθείτε στα συναισθήματά σας. Ο καθένας φέρνει τη δική του λίστα ορίων. Συγκρίνετε τις ομοιότητες και τις διαφορές τους. Βεβαιωθείτε ότι σας ακούνε και σας κατανοούν. Ο καθένας επιλέγει την περιοχή που απαιτεί την πιο σημαντική και επείγουσα βελτίωση και συζητήστε τι χρειάζεστε για να καλύψετε αυτό το όριο. Αποσαφηνίστε τα βασικά όρια και αυτά που μπορούν να υποστηρίξουν κάποια ευελιξία». 

«Κάντε τακτικό απολογισμό. Πρέπει να βεβαιωθείτε ότι τα όρια συνεχίζουν να τηρούνται, διαφορετικά θα καταλήξουν να ξεχαστούν. Προγραμματίστε μια εβδομαδιαία συνάντηση για όλους για να συζητήσετε τι λειτούργησε και τι χρειάζεται ακόμα βελτίωση. Συνεχίστε μέχρι να υπάρξει επαρκής βελτίωση».

Διάβασε επίσης:

Να στρώνεις ή όχι το κρεβάτι το πρωί; Δες πώς και γιατί επηρεάζει την ψυχική σου υγεία

Είναι ένα από τα θέματα που χωρίζει τους ανθρώπους σε δύο στρατόπεδα: σε εκείνους που στρώνουν ξανά τα κρεβάτια τους το πρωί, όποιες κι αν είναι οι συνθήκες, και εκείνους που αφήνουν τα πάντα πίσω τους πριν φύγουν, όπως την ώρα που ξύπνησαν. Ποιες είναι όμως οι επιπτώσεις αυτής της διαφοράς στη συμπεριφορά στην ψυχική μας ευεξία και στη σωματική μας υγεία; Φαίνεται ότι αυτό το ερώτημα δεν το κάνουμε μόνο εμείς.

Υπέρ: όφελος για την ψυχική υγεία
Το 2014, κατά τη διάρκεια μιας τελετής αποφοίτησης στο Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Ώστιν, κάποιος William H. McRaven – πρώην ναύαρχος του Ναυτικού των Ηνωμένων Πολιτειών – είπε μια πρόταση που έδωσε φως στη συζήτηση. . Επιβεβαίωσε ευθαρσώς τον ευεργετικό ρόλο ενός καλοστρωμένου κρεβατιού για την ψυχική υγεία. «Αν στρώνετε το κρεβάτι σας κάθε πρωί, θα έχετε ήδη ολοκληρώσει το πρώτο καθήκον της ημέρας σας. Στρώνοντας το κρεβάτι σας, επιβεβαιώνετε ότι τα μικρά πράγματα στη ζωή είναι σημαντικά. Εάν δεν μπορείτε να κάνετε αυτά τα μικρά πράγματα, πώς θα μπορέσετε να πετύχετε μεγάλα πράγματα; Θα βρείτε υπερηφάνεια και ενθάρρυνση αναλαμβάνοντας άλλες υποχρεώσεις, τη μία μετά την άλλη», είπε ο ναύαρχος McRaven, συνεχίζοντας, «στο τέλος της ημέρας, αυτό το μικρό έργο που επιτεύχθηκε θα έχει πολλαπλασιαστεί σε πολλές δραστηριότητες που έχουν ολοκληρωθεί. Στρώνοντας το κρεβάτι σου, βεβαιώνεις ότι στη ζωή μετράνε οι μικρές χειρονομίες».

feng και κρεβάτιαΣτρώσιμο του κρεβατιού: τα θετικά σημεία

Η μέρα ξεκινάει καλύτερα
Ενσταλάζει μια αίσθηση πειθαρχίας
Ζούμε σε ένα τακτοποιημένο περιβάλλον πιο ευνοϊκό για συλλογισμό και συγκεντρωμένη σκέψη
Κοιμόμαστε καλύτερα το βράδυ, σε σεντόνια που δεν είναι τσαλακωμένα, γιατί όπως λέει και η παροιμία «όσο στρώνεις το κρεβάτι σου πηγαίνεις για ύπνο».

Δες εδώ γιατί πρέπει να στρώνεις το κρεβάτι σου

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
-α
 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Οι 9 ξηροί καρποί με την υψηλότερη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη για να τρως ως σνακ καθημερινά



Ακολούθησε το TheIssue.gr στο Google News και μάθε πρώτη όλα τα νέα!







OPINION POST

Dnews

theissue.gr

OPINION POST

Copyright © 2022 – 2024 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by OPINION POST