Now Reading
Πώς να γίνεις πιο ευγενικός άνθρωπος- Δε θέλει κόπο 6 είναι οι σωστοί τρόποι

Πώς να γίνεις πιο ευγενικός άνθρωπος- Δε θέλει κόπο 6 είναι οι σωστοί τρόποι

Avatar photo
γυναικες ξαπλωμενες σε κρεβατι

Το να είσαι ευγενική με τους άλλους είναι ένας σημαντικός τρόπος για να διαδώσεις την καλοσύνη και τη θετικότητα στον κόσμο. Εκτός του ότι ωφελεί τους άλλους, οι έρευνες δείχνουν ότι αυτού του είδους η φιλοκοινωνική συμπεριφορά μπορεί επίσης να ενισχύσει τη δική μας ψυχική ευημερία. Η ευγένεια είναι ένα από τα πιο σημαντικά και απαραίτητα…

Το να είσαι ευγενική με τους άλλους είναι ένας σημαντικός τρόπος για να διαδώσεις την καλοσύνη και τη θετικότητα στον κόσμο. Εκτός του ότι ωφελεί τους άλλους, οι έρευνες δείχνουν ότι αυτού του είδους η φιλοκοινωνική συμπεριφορά μπορεί επίσης να ενισχύσει τη δική μας ψυχική ευημερία. Η ευγένεια είναι ένα από τα πιο σημαντικά και απαραίτητα χαρακτηριστικά για κάθε άνθρωπο και είναι σημαντικό να την αποκτήσεις ή να την καλλιεργείς σε καθημερινή βάση, μέσα από πράξεις καλοσύνης και ευγνωμοσύνης.  

 

Πώς να γίνεις πιο ευγενικός άνθρωπος 

Το να γίνεις πιο ευγενικός άνθρωπος δεν είναι τόσο δύσκολο όσο ίσως νομίζεις. Υπάρχουν πράγματα που μπορείς να κάνεις για να δείχνεις συμπόνια, ενσυναίσθηση και καλοσύνη στις καθημερινές σου αλληλεπιδράσεις με τους άλλους. 

  Λειτούργησε με ευγένεια 

Το να είσαι καλός άνθρωπος σημαίνει να ενεργείς με καλοσύνη και οι έρευνες δείχνουν ότι η καλοσύνη μπορεί να επηρεάσει θετικά τον εγκέφαλό σου. Οι μεμονωμένες πράξεις καλοσύνης πυροδοτούν την απελευθέρωση ωκυτοκίνης και ενδορφινών και φαίνεται να ευνοούν τη δημιουργία νέων νευρωνικών συνδέσεων. 

Το να είσαι ευγενική είναι μια αυτοενισχυόμενη συνήθεια. Επιθυμούμε την αίσθηση ευεξίας που μας προκαλεί το να είμαστε ευγενικοί, οπότε μια πράξη καλοσύνης μπορεί εύκολα να οδηγήσει σε μια άλλη. 

 

  1. Απέφυγε να είσαι υπερβολικά επικριτική

Μπορεί να είναι δύσκολο να είσαι καλός άνθρωπος όταν σας καταλαμβάνουν αρνητικές σκέψεις. Όταν πιάνεις τον εαυτό σου να επικρίνει κάποιον, προσπάθησε να υιοθετήσεις μια πιο θετική νοοτροπία. Πώς μπορείτε να επαναπροσδιορίσετε την κατάσταση και να είσαι πιο αισιόδοξη; 

Για παράδειγμα, αν ένας συνάδελφος σου κάνει ένα λάθος, κάνε μια παύση πριν επικρίνεις τη δουλειά του. Ίσως δεις το λάθος τους ως μια ευκαιρία να τον βοηθήσεις αντί να εκνευρίζεσαι μαζί του επειδή δεν είναι τέλειος. 

  1. Να είσαι ειλικρινής

Μείνε πιστοί στον εαυτό σου και στις αξίες σου. Μπορείς ακόμα να εκφράζεσαι όμορφα ενώ είσαι ειλικρινής. Το να είσαι ευγενική δεν σημαίνει ότι δεν λες ποτέ «όχι» στους ανθρώπους ή ότι κάνεις πράγματα που δεν θέλεις να κάνεις. 

Το να θέτεις ισχυρά και δίκαια όρια σημαίνει ότι φροντίζεις την ψυχική και συναισθηματική σου υγεία. Το να είσαι καλός με τους άλλους μπορεί να έρθει πιο φυσικά όταν νιώθεις ασφάλεια και σεβασμό. 

  1. Να είσαι ευγενική με τον εαυτό σου

Ο τρόπος με τον οποίο φερόμαστε στον εαυτό μας, συμπεριλαμβανομένης της αυτο-ομιλίας μας, παίζει σημαντικό ρόλο στο πώς φερόμαστε στους άλλους. Εξάλλου, πώς μπορούμε να φερθούμε όμορφα στους άλλους αν δεν φερόμαστε όμορφα στον εαυτό μας; 

Παρατήρησε πώς μιλάς στον εαυτό σου και πώς αντιδράς όταν κάτι πάει στραβά – κατηγορείς ή τιμωρείς τον εαυτό σου; Βρίζεις τον εαυτό σου; Εξασκώντας την υπομονή και την ευγένεια προς τον εαυτό μας, διευκολύνουμε το να είμαστε ευγενικοί προς τους άλλους. 

  1. Να είσαι ανοιχτόμυαλη

Η ζωή είναι γεμάτη αλλαγές. Όταν ερχόμαστε αντιμέτωποι με ιδέες, καταστάσεις ή ανθρώπους που δεν μας είναι οικείοι, μπορεί να προκύψουν αρνητικά συναισθήματα που δυσκολεύουν το να είμαστε ευγενικοί. 

Η ανοιχτόμυαλη σκέψη είναι μια βασική ιδιότητα για τη μάθηση και την απορρόφηση πληροφοριών χωρίς κριτική ικανότητα. Η ανοιχτή σκέψη μπορεί να σε βοηθήσει να περιηγηθείς σε άγνωστα εδάφη παραμένοντας ήρεμη και χαλαρή. Είναι πολύ πιο εύκολο να είσαι ευγενική όταν νιώθεις άνετα με τον εαυτό σου και το περιβάλλον σου, ακόμη και εν μέσω των πολλών αλλαγών που μας φέρνει η ζωή.  

χαρουμενες γυναικες και λουλουδια

  1.  Να είσαι ευγενική

Η ευγένεια είναι μόνο μια πτυχή του να είσαι ευγενικός, αλλά είναι ένας σημαντικός τρόπος για να δώσεις έναν θετικό τόνο στις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις. Να θυμάσαι ότι η συμπεριφορά των άλλων ανθρώπων δεν χρειάζεται να επηρεάζει τη δική σου. Αν οι άλλοι είναι απότομοι ή αγενείς, η απάντηση με ευγένεια μπορεί να είναι ένας τρόπος να αλλάξεις την κατεύθυνση της αλληλεπίδρασης. Στις καθημερινές συζητήσεις σου, χρησιμοποίησε απλές λέξεις όπως «παρακαλώ» και «ευχαριστώ» μπορούν να δείξουν σε κάποιον ότι τον εκτιμάς. 

  1. Αναζήτησε τρόπους για να γίνεις χρήσιμη

Προσπάθησε να βρεις μικρούς τρόπους για να είσαι χρήσιμη στις καθημερινές σου αλληλεπιδράσεις με άλλους ανθρώπους. Από το να χαμογελάς στους άλλους στο super-market μέχρι να βοηθήσεις έναν συνάδελφο με μια εργασία, το να είσαι χρήσιμη μπορεί να είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να εξασκηθείς στο να είσαι ευγενικοί κατά τη διάρκεια της ημέρας. 

 

Τι σημαίνει να είσαι ευγενικός; Πώς μπορείς να ξέρεις αν είσαι καλός άνθρωπος; Ορισμένα χαρακτηριστικά που συχνά περιλαμβάνονται στους ορισμούς της ευγένειας περιλαμβάνουν: 

Αλτρουισμός 

Ενσυναίσθηση 

Δικαιοσύνη 

Γενναιοδωρία 

Βοηθητικότητα 

Ειλικρίνεια 

Ευγένεια 

Ευγένεια 

Υπευθυνότητα 

Προνοητικότητα 

Ο ακριβής ορισμός του κάλου μπορεί να διαφέρει από άτομο σε άτομο. Ο τομέας της ψυχολογίας της προσωπικότητας υποδηλώνει ότι υπάρχουν μερικά διαφορετικά χαρακτηριστικά της προσωπικότητας που σχετίζονται με αυτή την ιδιότητα.  

 Οι ψυχολόγοι συχνά περιγράφουν την προσωπικότητα με βάση πέντε ευρείες διαστάσεις. Μία από αυτές τις διαστάσεις είναι γνωστή ως ευχάριστη συμπεριφορά (agreeableness). Περιλαμβάνει διάφορα χαρακτηριστικά που σχετίζονται με τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζεις τους άλλους. Για παράδειγμα, πολλά από τα χαρακτηριστικά που σχετίζονται με την ευγένεια, συμπεριλαμβανομένης της ευγένειας και της ενσυναίσθησης, είναι πτυχές της ευχάριστης συμπεριφοράς. 

Οι έρευνες δείχνουν επίσης ότι η ευχάριστη συμπεριφορά μπορεί στη συνέχεια να αναλυθεί σε δύο κύρια συστατικά: τη συμπόνια και την ευγένεια. Και τα δύο αυτά χαρακτηριστικά παίζουν ρόλο σε αυτό που συχνά σκεφτόμαστε ως «ευγένεια». 

Η συμπόνια είναι ένα χαρακτηριστικό που περιλαμβάνει την κατανόηση και τη συμπάθεια για τις συναισθηματικές καταστάσεις των άλλων και το αίσθημα ότι συγκινείται για να βοηθήσει. Η ευγένεια περιλαμβάνει συμπεριφορές που σέβονται τους άλλους και συχνά υποκινούνται από την επιθυμία για δικαιοσύνη. 

 

Σημάδια που δείχνουν ότι είσαι ένας ευγενικός άνθρωπος: 

Οι άνθρωποι φαίνεται να απολαμβάνουν την παρέα σου. 

Νιώθεις συμπόνια και ενσυναίσθηση για τους άλλους. 

Δίνεις στους ανθρώπους γνήσιες φιλοφρονήσεις. 

Ακούς τι έχουν να σου πουν οι άλλοι άνθρωποι. 

Αναλαμβάνεις την ευθύνη για τα λάθη σου. 

Είσαι ειλικρινής αλλά με σεβασμό. 

Είσαι ευγενική με τους άλλους. 

Είσαι ευγενική με τον εαυτό σου. 

Υποστηρίζεις τους άλλους ανθρώπους. 

Τα οφέλη του να είσαι καλός  

Πράγματα που πρέπει να λάβεις υπόψη 

Ενώ υπάρχουν σαφώς αρκετά σημαντικά οφέλη, το να είσαι ευγενικός μπορεί επίσης να έχει κάποια μειονεκτήματα. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα αν η ανάγκη να είναι κανείς ευγενικός εμποδίζει τη γνήσια επικοινωνία και την αυθεντικότητα. Μερικά πιθανά αρνητικά αποτελέσματα της καταπίεσης των πραγματικών συναισθημάτων σου σε μια προσπάθεια να είσαι «καλή» περιλαμβάνουν: 

Συναισθηματικά ξεσπάσματα: Αν καταπιέζεις συνεχώς τις αληθινές σκέψεις και τα συναισθήματά σου μόνο και μόνο για χάρη της παρουσίασης μιας «καλής» προσωπικότητας, οι πιθανότητες είναι ότι αυτά τα συναισθήματα θα βγουν στην επιφάνεια κάποια στιγμή. Η πίεση μπορεί να συνεχίσει να συσσωρεύεται μέχρι κάποιο άγχος να πυροδοτήσει μια αντίδραση, η οποία μπορεί να εκδηλωθεί ως ξαφνικό ξέσπασμα ευερεθιστότητας ή απόλυτου θυμού.  

Συναισθήματα δυσαρέσκειας: Η απόκρυψη των πραγματικών συναισθημάτων σου ή η άρνηση αυτού που πραγματικά θέλεις επειδή αυτά τα συναισθήματα ή οι επιθυμίες δεν θεωρούνται «ωραίες» μπορεί τελικά να οδηγήσουν σε συναισθήματα δυσαρέσκειας ή πικρίας. Αυτό μπορεί να δημιουργήσει ένα αποτέλεσμα που θα γυρίσει μπούμερανγκ και να επηρεάσει αρνητικά τις σχέσεις σας με τους άλλους. 

Επιφανειακές σχέσεις: Αν δεν ανακοινώνεις τα πράγματα που πραγματικά θέλεις σε μια σχέση για χάρη της αποφυγής συγκρούσεων και του να είσαι ευγενική, αυτό μπορεί να σημαίνει ότι δεν αποκαλύπτεις τον αυθεντικό εαυτό σου στους άλλους. Αυτό έχει συχνά ως αποτέλεσμα σχέσεις που στερούνται τόσο βάθους όσο και συναισθηματικής οικειότητας. Μπορεί να υπάρχουν λίγες διαφωνίες και συγκρούσεις, αλλά υπάρχει επίσης έλλειψη σύνδεσης και εγγύτητας. 

Ενώ η επιφανειακή ευγένεια μπορεί να είναι μια αρνητική δύναμη, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να προσπαθείς να είσαι καλός άνθρωπος. Το κλειδί είναι να επικεντρωθείς στην ευγένεια που καθοδηγείται από την εκτίμηση και την προσοχή και όχι από μια τεχνητή βιτρίνα ευγένειας που κρύβει τα πραγματικά σας συναισθήματα.  

Συμπέρασμα 

Υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους μπορείς να ενσωματώσεις την ευγένεια στην καθημερινή σου ζωή. Μπορείς να ξεκινήσεις δείχνοντας την εκτίμησή σου για κάποιον στη ζωή σου ή να προσφέρεις εθελοντική εργασία για έναν σκοπό που σε ενδιαφέρει. Το να είσαι ευγενική σε κάνει να αισθάνεσαι καλά, το να κάνεις την ευγένεια συνήθεια είναι συχνά η ίδια η ανταμοιβή της. 

Δεν πειράζει αν προσπαθείς να γίνεις πιο ευγενικός άνθρωπος. Όπως κάθε δεξιότητα, το να είσαι πιο ευγενικός άνθρωπος μπορεί να χρειαστεί χρόνο και προσπάθεια. Αν δυσκολεύεσαι, ίσως να πρέπει να μιλήσεις με έναν θεραπευτή ή έναν  επαγγελματία ψυχικής υγείας για να ξεπεράσεις τυχόν εμπόδια. 

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΠΙΣΗΣ

Να είσαι ευγνώμων! Οι επιστήμονες έχουν βρει τον τρόπο που βελτιώνει την ψυχική σου υγεία

Θέλεις να είσαι πιο ευτυχισμένη; Η ευγνωμοσύνη είναι η κατάλληλη στάση ζωής που μπορείς να υιοθετήσεις. Η περίοδος των Χριστουγέννων είναι η πιο γιορτινή και μαγική εποχή του χρόνου. Μας προσκαλεί να συνδεθούμε με τους ανθρώπους που αγαπάμε, να αναλογιστούμε τη χρονιά που πέρασε και να εξασκήσουμε την ευγνωμοσύνη για τα μαθήματα και τις εμπειρίες που μας διαμόρφωσαν σε αυτό που είμαστε.

Ωστόσο, η εξάσκηση της ευγνωμοσύνης δεν πρέπει να προορίζεται μόνο στη περίοδο των γιορτών, η εξάσκηση της στην καθημερινή σου  ζωή μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την ψυχική σου υγεία. Στη συνέχεια, θα αναφερθούμε στο γιατί η ευγνωμοσύνη κάνει καλό και θα σου δώσουμε μερικές συμβουλές για το πώς να είσαι πιο ευγνώμων στη ζωή σου.

Γιατί το να είσαι ευγνώμων κάνει καλό στην ψυχική σου υγεία

Το να δείχνεις ευγνωμοσύνη και να έχεις μια συνολικά θετική στάση απέναντι στη ζωή μπορεί απλώς να σε κάνει να αισθάνεσαι πιο ευτυχισμένος άνθρωπος. Αλλά μαζί με αυτό το θετικό συναίσθημα, το να είσαι ευγνώμων μπορεί να έχει πραγματικά, απτά αποτελέσματα στη σωματική και ψυχική σου υγεία. Δες τι μπορεί να κάνει η ευγνωμοσύνη για σένα.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ζευγαρι για τρεξιμο
 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


Dnews

News4Health

pelop.gr

theissue.gr

Copyright © 2022 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by 1bit.gr

News4Health

Dnews    News4Health    pelop.grtheissue.gr   

Copyright © 2022 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by 1bit.gr

Scroll To Top