Now Reading
Οι χρήσιμες αποφάσεις σου που θα κάνουν το 2023 να ξεκινήσει με τον σωστό τρόπο

Οι χρήσιμες αποφάσεις σου που θα κάνουν το 2023 να ξεκινήσει με τον σωστό τρόπο

Avatar photo

Οι αρχαίοι Βαβυλώνιοι θεωρούνται οι πρώτοι που καθιέρωσαν την πρακτική της λήψης πρωτοχρονιάτικων αποφάσεων. Αν και το νέο τους έτος ξεκινούσε στα μέσα Μαρτίου, η γενική ιδέα ήταν λίγο πολύ η ίδια με τις σημερινές αποφάσεις της Πρωτοχρονιάς.

Οι αποφάσεις που έπαιρναν οι Βαβυλώνιοι για τη νέα χρόνια, αποτελούσε περισσότερο μία θρησκευτική πρακτική παρά για κοσμική πράξη που έπρεπε να τεθεί σε εφαρμογή. Και ενώ οι Βαβυλώνιοι έδιναν υποσχέσεις στους θεούς τους όσον αφορά το πώς θα ξεπληρώσουν αυτά που χρωστούσαν ή θα διασφαλίσουν ότι θα επιστρέψουν πράγματα σε ανθρώπους από τους οποίους είχαν δανειστεί, στις μέρες μας, οι αποφάσεις της Πρωτοχρονιάς είναι κάτι σαν υποσχέσεις που δίνουμε στον εαυτό μας για να βελτιώσουμε κάτι στη ζωή μας. 

Μια απόφαση που αφορά το νέο έτος μπορεί να αφορά στην εσωτερική ή στην εξωτερική μας ζωή. Μερικοί άνθρωποι χρησιμοποιούν τις αποφάσεις ως έναν τρόπο να κρατούν τον εαυτό τους υπόλογο, και άλλοι παίρνουν αποφάσεις γνωρίζοντας πολύ καλά ότι μπορεί να μην τις τηρήσουν. Ο καθορισμός ενός ή δύο πρωτοχρονιάτικων αποφάσεων ή στόχων μπορεί να είναι βαθιά προσωπικός ή κάτι που μοιράζεσαι με άλλους.  

 Σκέφτεσαι τις δίκες σου και δεν ξέρεις από πού να ξεκινήσεις; Σου έχουμε ετοιμάσει μερικές ιδέες που μπορεί να σε βοηθήσουν να ξεκινήσεις από κάπου ή να προστεθούν στην λίστα που ήδη έχεις ξεκινήσεις να διαμορφώνεις ή με αποφάσεις που θα ήθελες να αρχίσεις και να τηρήσεις το νέο έτος. 

 

1. Βρες μια καλύτερη ισορροπία μεταξύ τηλέφωνου και προσωπικής ζωής 

Στη σημερινή εποχή, πολλοί από εμάς ζούμε και αναπνέουμε μέσα από τα smartphones μας. Και ενώ είναι καταπληκτικό να έχεις έναν μικρό υπολογιστή μέσα στην τσέπη σου ανά πάσα στιγμή, όλοι κινδυνεύουμε να είμαστε λίγο παραπάνω στο τηλέφωνό μας.  

Έχουν γίνει πολλές συζητήσεις σχετικά με τη σημασία της ισορροπίας μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, δηλαδή, να βεβαιωθούμε ότι βάζουμε ενέργεια και προσπάθεια σε χρόνο που δεν αφορά τη δουλειά μας. Μπορεί να μας ωφελήσει να εξετάσουμε και την ισορροπία μεταξύ τηλεφώνου και προσωπικής ζωής.  

Η σχέση μας με το τηλέφωνό μας μπορεί να επηρεάσει πολλά μέρη της ζωής μας. Τρεις από τους μεγαλύτερους τομείς στους όποιους προκαλεί ανησυχία είναι ο ύπνος, το φαγητό και η μετακίνηση. Η λύση για να έχεις μια καλύτερη ισορροπία μεταξύ τηλεφώνου και ζωής μπορεί να είναι τόσο απλή όσο το να επιλέξεις να αφήσεις το τηλέφωνό σου στο σπίτι όταν κάνεις μια βόλτα ή πηγαίνεις στο super- market. Φυσικά, κανείς δεν ζητάει την πλήρη απαγόρευση των τηλεφώνων, αλλά το να καταφέρεις αφιερώνεις λίγο χρόνο μέσα στην ημέρα ή την εβδομάδα μακριά από το τηλέφωνο σου μπορεί να κάνει πολύ καλό σε όλους. 

2. Εστίασε σε ένα νέο χόμπι 

Για πάρα πολύ καιρό, οι αποφάσεις της Πρωτοχρονιάς έδιναν μεγάλη έμφαση στο σώμα μας, να χάσουμε βάρος, να πάρουμε βάρος ή να αλλάξουμε το σώμα μας με κάποιον τρόπο. Τα τελευταία χρόνια, υπάρχει μια ισχυρή και σταθερή ώθηση προς την κατεύθυνση να αγαπάμε περισσότερο τον εαυτό μας και να τον αποδεχόμαστε για αυτό ακριβώς που είναι. Σε αυτή τη λογική, προσπάθησε να εστιάσεις την απόφασή σου το χρόνο και την ενέργειά σου στο πώς μπορείς να καλλιεργήσεις ένα νέο χόμπι στη ζωή σου αντί να εστιάζεις στις αλλαγές που θέλεις να δεις στην εξωτερική σου εμφάνιση. 

Η εύρεση ενός νέου χόμπι μπορεί να σου φανεί τρομακτική στην αρχή, ειδικά αν δεν έχεις πολύ ελεύθερο χρόνο στη ζωή σου. Παρ’ όλα αυτά, είναι καλό να έχεις ένα χόμπι που να το κάνεις πραγματικά μόνο για διασκέδαση, επειδή τα χόμπι μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του στρες.  

Η εύρεση ενός νέου χόμπι μπορεί να είναι τόσο εύκολη όσο το να μετατρέψουμε κάτι που μας αρέσει ήδη να κάνουμε σε μια τακτική πρακτική. Κοίταξε πίσω στην παιδική σου ηλικία και θυμήσου τι ήταν εκείνο που σε διασκέδαζε, ή κάνε ένα κουίζ για να μάθεις τι θα μπορούσε να σε ενδιαφέρει τώρα. 

3. Επένδυσε στο να ενισχύεις τη δύναμη σου στο γυμναστήριο αντί να εστιάζεις στην απώλεια βάρους 

Αν το να πηγαίνεις στο γυμναστήριο είναι απαραίτητο για σένα το 2023, αυτό είναι υπέροχο, η γυμναστική μπορεί να είναι μια υπέροχη πρακτική! Αλλά αυτή τη φορά, σκέψου να επικεντρωθείς στην απόκτηση δύναμης αντί στο να χάσεις βάρος.   

Στις μέρες μας, γυναίκες και άνδρες αλλάζουν τη σχέση τους με την άσκηση. Η αφθονία των επιλογών προπόνησης στο σπίτι το έχει κάνει ευκολότερο από ποτέ για όλους να επικεντρωθούν στον εαυτό τους χωρίς να χρειάζεται να ανησυχούν για το ποιος άλλος τους προσέχει. Ένας τρόπος για να κάνουμε το σώμα μας πιο δυνατό και να γυμναστούμε στο σπίτι είναι το περπάτημα.  

4. Πιες περισσότερο νερό 

Το να πίνεις νερό είναι πραγματικά καλό,  η ενυδάτωση είναι εξαιρετικά ευεργετική με διάφορους τρόπους. Το νερό είναι το πιο ευεργετικό θρεπτικό συστατικό που μπορεί να καταναλώσει ο άνθρωπος και πολλοί από εμάς απλά δεν το παίρνουμε αρκετά. 

Τείνουμε να χάνουμε νερό με διάφορους τρόπους, μεταξύ άλλων μέσω του γαστρεντερικού σωλήνα, του δέρματος και των πνευμόνων, αλλά η πρόληψη της αφυδάτωσης είναι ευκολότερη από ό,τι νομίζουμε. 

Οι λόγοι για τους οποίους κάποιοι άνθρωποι δεν πίνουν πολύ νερό ποικίλλουν, αλλά υπάρχουν ορισμένοι τρόποι με τους οποίους μπορείς να κάνεις την κατανάλωση νερού πιο διασκεδαστική. Κράτησε πάντα δίπλα σου ένα μπουκάλι με αρωματισμένο νερό ή ψέκασε λίγο χυμό λεμονιού ή λάιμ σε ένα ποτήρι νερό την επόμενη φορά που θα το πιάσεις από τον νεροχύτη.  

 

5. Άρχισε να γράφεις ημερολόγιο 

Τώρα που έχουμε όλοι συλλογικά επεξεργαστεί μια πανδημία που εκτόπισε τους ανθρώπους από τα σπίτια τους, τις δουλειές τους, τα σχολεία τους και τις κανονικές ρουτίνες τους, δεν αποτελεί τεράστια έκπληξη το γεγονός ότι πολλοί περισσότεροι άνθρωποι εργάζονται μέσω του άγχους και άλλων καταστάσεων ψυχικής υγείας.   

Ενώ ορισμένα επίπεδα άγχους απαιτούν υψηλότερα επίπεδα παρέμβασης, υπάρχουν μερικά πράγματα που οι περισσότεροι από εμάς μπορούμε να κάνουμε για να καταπολεμήσουμε το άγχος χαμηλού επιπέδου. Μια επιλογή είναι να αρχίσεις να γράφεις ημερολόγιο. Η πρακτική της καταγραφής ημερολογίου ως ένας τρόπος διαχείρισης των συντριπτικών συναισθημάτων, πράγμα που σημαίνει ότι η πρακτική αυτή μπορεί να βοηθήσει όσους από εμάς δεν πάσχουν καθόλου από άγχος, αλλά μπορεί να βρεθούμε συγκλονισμένοι από καιρό σε καιρό. 

Η διατήρηση ενός ημερολογίου ως ενήλικας παρέχει την ίδια διέξοδο και τα ίδια οφέλη που παρείχε το ημερολόγιο που κρατούσαμε στην παιδική μας ηλικία, και υπάρχουν πολλά χαριτωμένα ημερολόγια εκεί έξω για να διαλέξεις, αν είναι σημαντικό για σένα να βρεις κάτι που να είναι αισθητικά ευχάριστο.  

6. Προγραμμάτισε ετήσιες εξετάσεις υγείας 

Δεν είναι πάντα διασκεδαστικό ή εύκολο να πηγαίνεις στο γιατρό, αλλά ο προγραμματισμός των ετήσιων επισκέψεων υγείας είναι ζωτικής σημασίας. Υπάρχουν πολλοί λόγοι που πολλοί από εμάς δεν προλαβαίνουμε να μην επισκεφτούμε τον γιατρό μια φορά το χρόνο, είμαστε απασχολημένοι, έχουμε πάρα πολλά να κάνουμε στη δουλειά και στο σπίτι, ή ίσως η επίσκεψη στον γιατρό μας αγχώνει. Όλα αυτά είναι κατανοητά, αλλά το γεγονός είναι ότι η παρακολούθηση μέσω μιας ετήσιας επίσκεψης στον γιατρό μπορεί να κάνει όλη τη διαφορά στον κόσμο. 

Ένα τσεκ-απ λειτουργεί ως έλεγχος έγκαιρης ανίχνευσης που μπορεί να βοηθήσει στον εντοπισμό υποκείμενων παθήσεων νωρίτερα από το να περιμένεις μέχρι να εμφανίσεις συμπτώματα. Σε πολλές περιπτώσεις, όσο νωρίτερα εντοπιστεί μια πάθηση, τόσο το καλύτερο.  

 Το να πηγαίνεις στην ετήσια επίσκεψή σου θα μπορούσε να σε βοηθήσει να αισθάνεσαι λιγότερο ανήσυχη ή φοβισμένη σχετικά με την επίσκεψη στον γιατρό γενικά. Για παράδειγμα, αν βλέπεις τον γιατρό μία φορά το χρόνο υπό θετικές συνθήκες, μπορεί να αισθάνεσαι περισσότερο ήσυχη και ότι μπορείς να ανοιχτείς στο γιατρό για όσα σας ανησυχούν. 

7. Ταξίδεψε χωρίς προορισμό στο μυαλό σου 

Πολλοί από εμάς καταλαβαίνουμε και πιστεύουμε ότι τα ταξίδια μπορούν να ανταμείψουν το πνεύμα και να ανακουφίσουν την ψυχή. Υπάρχουν τόσα πολλά που μπορούμε να μάθουμε μέσα από τα ταξίδια, όπως το πώς ζουν οι άλλοι άνθρωποι και πώς πραγματικά ταιριάζουμε σε έναν πλανήτη που φιλοξενεί 8 δισεκατομμύρια ανθρώπους. Αλλά όταν πολλοί από εμάς ταξιδεύουμε, συνήθως κάνουμε τα σχέδιά μας πολύ νωρίτερα, αγοράζοντας αεροπορικά εισιτήρια μήνες πριν πάμε, κλείνοντας ενοικιάσεις αυτοκινήτων εβδομάδες νωρίτερα και ούτω καθεξής.  

Τι θα γινόταν αν, το 2023, έκανες τη ριζική επιλογή να ταξιδέψεις χωρίς να έχεις ιδέα πού μπορεί να καταλήξεις; Φυσικά, θα πρέπει να έχεις ένα σημείο εκκίνησης, ειδικά αν μπαίνεις σε μια πτήση ή νοικιάζεις ένα αυτοκίνητο, αλλά τι μπορεί να συμβεί αν δεν έχεις κλείσει δωμάτιο ξενοδοχείου και, αντίθετα, περιμένεις να δεις προς ποια κατεύθυνση θα ήθελες να κινηθείς πρώτα; Η απάντηση θα μπορούσε να είναι πολύ συναρπαστική. 

 Το άγχος της εργασίας και οι καθημερινές απαιτήσεις μπορούν να μας αποσπάσουν την προσοχή από αυτό που θεωρούμε πραγματικά σημαντικό και ενδιαφέρον. Το 2023 μπορεί να είναι η χρονιά που όλοι θα γίνουμε λίγο πιο περιπετειώδεις και αυτό θα μπορούσε να είναι ένα εξαιρετικό μέρος για να ξεκινήσουμε. 

 

8. Επικεντρώσου στο να είσαι ένας καλός ακροατής 

Αναμφίβολα έχεις ανθρώπους στη ζωή σου για τους οποίους νοιάζεσαι βαθιά και σίγουρα θέλεις να είσαι σε θέση να αγαπάς και να υποστηρίζεις αυτούς τους ανθρώπους με τους τρόπους που χρειάζονται, όπως ακριβώς ελπίζεις ότι αυτοί οι άνθρωποι θα σε αγαπήσουν και θα σε υποστηρίξουν σε αντάλλαγμα. Μερικές φορές αυτό μπορεί να σημαίνει να φροντίζουμε τα αγαπημένα μας πρόσωπα με πρακτικούς τρόπους, όπως το να μεταφέρουμε κάποιον στη δουλειά ή από τη δουλειά, να ετοιμάζουμε το δείπνο πριν επιστρέψει στο σπίτι ή να τον φροντίζουμε όταν είναι άρρωστος. Άλλες φορές, αυτό μπορεί να σημαίνει να μάθουμε πώς να ακούμε πραγματικά. 

Η αυθεντική ακρόαση είναι μια δεξιότητα που όλοι μας μπορούμε να βελτιώσουμε. Πολλοί από εμάς περνούν τον χρόνο τους αναρωτώμενοι πώς ταιριάζουν σε μια κατάσταση. Αλλά αντί να εστιάζουμε στον εαυτό μας, προσπάθησε να ξοδεύεις περισσότερο χρόνο εστιάζοντας στους άλλους. 

Καθώς οδεύουμε προς το νέο έτος, ίσως αυτό που χρειαζόμαστε περισσότερο από οτιδήποτε άλλο είναι να δούμε και να ακούσουμε πραγματικά ο ένας τον άλλον. Το να μάθεις να είσαι ένας αυθεντικός ακροατής μπορεί να είναι το πρώτο βήμα προς την οικοδόμηση στενότερων σχέσεων με όλους όσους αγαπάς. 

  

 

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου από την Μητρόπολη Αθηνών, Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2023. (POOL/ΝΙΚΟΛΑΣ ΚΟΜΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Dnews

News4Health

pelop.gr

theissue.gr

Copyright © 2022 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by 1bit.gr

News4Health

Dnews    News4Health    pelop.grtheissue.gr   

Copyright © 2022 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by 1bit.gr

Scroll To Top