Now Reading
Ποια είναι η θεωρία του «cab light» από το «Sex And The City» που είναι και σήμερα επίκαιρη

Ποια είναι η θεωρία του «cab light» από το «Sex And The City» που είναι και σήμερα επίκαιρη

Avatar photo

Αν και έχουν περάσει 20 χρόνια περίπου από το τελευταίο επεισόδιο του «Sex And The City», πολλές από τις απόψεις και τις θεωρίες που ακούστηκαν στη σειρά είναι ακόμα επίκαιρες όπως αυτή του «cab light».

Ίσως πουθενά αλλού δεν βλέπουμε τα χαρακτηριστικά της ενηλικίωσης – έρωτας, καριέρα, μόδα και εργένικη ζωή – να απεικονίζονται τόσο έντονα όσο στο «Sex And The City». Καθ’ όλη τη διάρκεια των 6 σεζόν που διήρκεσε από το 1998 έως το 2004, η τηλεοπτική σειρά προσέλκυσε ένα μεγάλο κοινό με τη γραφική απεικόνιση της Νέας Υόρκης ως το πιο περιπετειώδες μέρος του κόσμου, τα ζωντανά στιγμιότυπα από τις πολύβουες ζωές των κοσμοπολιτών της πόλης, τις τολμηρές ερωτικές σκηνές και το εκλεκτικό στυλ του δρόμου. Έχουν περάσει σχεδόν 20 χρόνια από το τελευταίο επεισόδιο της σειράς, αλλά η ίδια η σειρά εξακολουθεί να έχει διαρκή επιρροή.  

Η τηλεοπτική σειρά αυτή δεν έχει μόνο πολλά να προσφέρει στον τομέα του στυλ, αλλά βρίθει και από φιλοσοφίες που αφορούν ειδικά τη σύγχρονη γυναικεία φύση, φεμινισμός και σεξουαλική ελευθερία. Μια θεωρία από τη σειρά που έχει συζητηθεί ευρέως πρόσφατα είναι η θεωρία του «cab light».  

Σε αυτή τη σκηνή, οι κυρίες κουβεντιάζουν και φτιάχνουν το μακιγιάζ τους σε μια τουαλέτα εστιατορίου, η Miranda Hobbes παρομοιάζει τους άνδρες με τα φώτα του ταξί: «Όταν είναι διαθέσιμοι, το φως τους ανάβει. Ξυπνούν μια μέρα και αποφασίζουν ότι είναι έτοιμοι να νοικοκυρευτούν, να κάνουν παιδιά, οτιδήποτε, και ανάβουν το φως τους. Η επόμενη γυναίκα που θα πάρουν – μπουμ! Αυτή είναι η γυναίκα που παντρεύονται. Δεν είναι μοίρα. Είναι χαζή τύχη». Η Miranda συνέχισε να εξηγεί ότι η ετοιμότητα ενός άνδρα είναι θέμα χρόνου και «πρέπει να τους πετύχεις όταν ανάβει το φως τους». Πιστεύεις, λοιπόν, ότι αυτή η θεωρία έχει βάση ή, όπως η ρομαντική Charlotte, «αρνείστε να πιστέψετε ότι η αγάπη είναι τόσο τυχαία»; Ακολουθούν μερικές ιδέες.  

 

Οι ειδικοί ζυγίζουν τη γνώμη τους για τη θεωρία του «cab light» 

Ενώ αυτή η θεωρία της αποβλάκωσης ακούγεται αρκετά έγκυρη, δεν ευσταθεί όταν το σκεφτείς σε πολλά επίπεδα και εφαρμόσεις τους κανόνες της λογικής. «Αυτό απλά δεν είναι αλήθεια. Υπάρχουν πολλοί άνδρες που είναι πρόθυμοι και ενδιαφέρονται να είναι σε μια δεσμευμένη σχέση και αναζητούν ενεργά μια ρομαντική σύντροφο», λέει στο Bustle η Michelle Herzog, θεραπεύτρια. Κάθε άντρας διαφέρει ως προς τις απόψεις του για τη δέσμευση, οπότε δεν έχει νόημα να τους βάζουμε όλους μαζί στο ίδιο τσουβάλι και να λέμε ότι όλοι οι άντρες είναι δεσμευτοφοβικοί. Σύμφωνα με το MantraCare, υπάρχουν πολλοί ανύπαντροι άνδρες που αποφεύγουν τη δέσμευση επειδή δεν τους αρέσει η ιδέα να αναλάβουν πρόσθετες ευθύνες, αλλά υπάρχουν και εκείνοι που ταυτίζουν τη δέσμευση με τη δύναμη και το θάρρος και δεν κάνουν πίσω από το γάμο ή την πατρότητα. 

  

Ένα άλλο κενό στη θεωρία του cab light είναι η κλίση της προς τα στερεότυπα των ρόλων των δύο φύλων. «Αυτές οι θεωρίες έχουν απήχηση λόγω του τρόπου με τον οποίο έχουμε κοινωνικοποιήσει τους άνδρες και τις γυναίκες να προσεγγίζουν τις σχέσεις», λέει στο Bustle η θεραπεύτρια Natasha Ceballos. Βάζοντας τις γυναίκες στη θέση του συνοδηγού κάνει επίσης τις γυναίκες να φαίνονται σαν να είναι απλά μαζί για τη βόλτα και εντελώς παθητικές στην αναζήτηση σχέσεων. «Σε αυτή τη μεταφορά, το άλλο άτομο είναι ο οδηγός που μπορεί να καθορίσει μονομερώς την πορεία της σχέσης, ενώ ιδανικά, μια σχέση είναι μια συνεργασία στην οποία και οι δύο καθορίζουμε το ταξίδι και συχνά αναλαμβάνουμε εναλλάξ την ευθύνη των αποφάσεων», δήλωσε στο Bustle η αδειούχος θεραπεύτρια γάμου και οικογένειας Shadeen Francis. 

Ιδού γιατί η θεωρία «cab light» είναι της μόδα αυτές τις μέρες 

Γιατί, λοιπόν, η «θεωρία του cab light»» είναι της μόδας στους νέους, σχεδόν δύο δεκαετίες μετά το φινάλε του SATC; Ίσως η θεωρία αντανακλά τις εμπειρίες τους από τα ραντεβού, τουλάχιστον σε κάποιο βαθμό. Αν το φλερτ ήταν δύσκολο σε ένα αστικό περιβάλλον στα τέλη του 20ου αιώνα και στις αρχές της δεκαετίας του ’80, φαντάσου πόσο πιο δύσκολο έχει γίνει μετά την πανδημία. Σύμφωνα με έρευνα της Pew Research το 2020, σχεδόν οι μισοί ενήλικες στις ΗΠΑ δήλωσαν ότι τα ραντεβού έγιναν δυσκολότερα από ό,τι ήταν πριν από μια δεκαετία. 

 

Μια από τις πιο δύσκολες πτυχές των ραντεβού, σύμφωνα με τον ψυχοθεραπευτή Dr. Tirrell Degannes, είναι να ξέρεις τι θέλεις, αλλά τελικά να συναντάς ανθρώπους που θέλουν κάτι άλλο. Στις προκλήσεις έρχεται να προστεθεί και η απατηλότητα της σύγχρονης τεχνολογίας. «Τα σύγχρονα ραντεβού καταλήγουν στις εφαρμογές. Οι εφαρμογές σημαίνουν ότι έχετε την ψευδαίσθηση των επιλογών. Οι επιλογές σημαίνουν ότι είναι λιγότερο πιθανό να βρεις το καλό, επειδή αναζητάς το σπουδαίο, και παρόλα αυτά ξεχωρίζεις πολλά κακά -και γίνεσαι ο ίδιος κακός στη διαδικασία-», λέει ο Dr. Tirrell Degannes στο Κέντρο Ψυχολογίας Thriving. 

 

Αν θέλεις μια υγιή, μακροχρόνια σχέση, μην αφήνεις τις προκαταλήψεις να θολώνουν την κρίση σου. Μείνε στη θέση σου, μπες σε μια σχέση γνωρίζοντας τι θέλεις και μην κολλάς σε μη ικανοποιητικές καταστάσεις. «Να είστε ξεκάθαροι με τον εαυτό σας σχετικά με το είδος της σχέσης που θέλετε να δημιουργήσετε με ένα άλλο άτομο. Επικοινωνήστε τις ανάγκες σας», λέει η Herzog στο Bustle. 

 

Διάβασε επίσης:

10 λόγοι που απομακρύνεις τους άνδρες χωρίς καν να το συνειδητοποιείς

Όλοι μπορούμε να μαντέψουμε τους λόγους που μία γυναίκα μπορεί να απομακρύνει τους άντρες και να μην θέλουν εκείνοι να συνεχίσουν να έχουν επαφές μαζί της. Για πολλούς από εμάς, ο μεγαλύτερος εφιάλτης μας είναι να είμαστε αυτό το άτομο, αν μη τι άλλο, επειδή συχνά αυτό σημαίνει ότι ενεργούμε τόσο εκτός ορίων. Το θλιβερό είναι ότι μπορεί να απομακρύνεις τους άντρες χωρίς να το καταλαβαίνεις.

Στην προσπάθειά σου να μάθεις πώς να κάνεις έναν άντρα να σε συμπαθήσει, αν κάποιο από αυτά τα πράγματα είναι αλήθεια, μπορεί να είσαι ο χειρότερος εχθρός του εαυτού σου.

Γιατί διώχνεις τους άνδρες μακριά χωρίς καν να το συνειδητοποιείς

  1. Σε αποκαλούν συχνά «κολλημένη» ή σου έχουν πει ότι συμπεριφέρεσαι σαν να κάνεις χάρη στους άντρες μιλώντας τους

Δεν υπάρχει απολύτως τίποτα κακό στο να απορρίπτεις έναν άντρα που δεν σου αρέσει ή απλά να διακόπτεις μια συζήτηση επειδή δεν είναι ο τύπος σου. Ωστόσο, ένας καλός τρόπος για να απομακρύνεις τους πάντες είναι να συμπεριφέρεσαι σαν να είσαι πολύ καλή γι’ αυτούς, να τους κοροϊδεύεις ή να τους μιλάς με συγκαταβατικό τρόπο.

Ακόμα κι αν ενδιαφέρεσαι για έναν άντρα, τη στιγμή που θα σε δει να συμπεριφέρεσαι με αυτόν τον τρόπο σε κάποιον, πιθανότατα θα φύγει.

Διάβασε τη συνέχεια εδώ 

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
γυναικα ξαπλωμενη στο γρασιδι με κιτρινα λουλουδια
 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
γυναικα που τρωει γλυκο με σντιγι

Dnews

News4Health

pelop.gr

theissue.gr

Copyright © 2022 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by 1bit.gr

News4Health

Dnews    News4Health    pelop.grtheissue.gr   

Copyright © 2022 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by 1bit.gr

Scroll To Top