Now Reading
Πώς να βρεις ξανά την αυτοπεποίθησή σου μετά από έναν χωρισμό

Πώς να βρεις ξανά την αυτοπεποίθησή σου μετά από έναν χωρισμό

Avatar photo
Πώς να βρεις ξανά την αυτοπεποίθησή σου μετά από έναν χωρισμό

Ένας χωρισμός – για οποιανδήποτε λόγο- και αν έχει προκύψει δεν είναι ποτέ μία απλή ή εύκολη εμπειρία. Δοκίμασε τους παρακάτω τρόπους και βρες ξανά τον εαυτό και την αυτοπεποίθηση σου.

Δεν έχει σημασία πόσες φορές ακούς ένα τραγούδι της στο repeat μετά από έναν χωρισμό, ο πόνος που μπορεί να νιώθεις ίσως είναι αφόρητος να τον ξεπεράσεις. Το να κλείσεις ένα κεφάλαιο στη ζωή σου, όπως μια ρομαντική σχέση, δεν είναι κάτι που θα ήθελε ποτέ κανείς να βιώσει, είτε αποφάσισες εσύ να χωρίσεις  είτε όχι. Όμως, για όσο καιρό κι αν είσαι μαζί με αυτόν τον άνθρωπο, έστω και αν αποφάσισες να χωρίσεις, θα πρέπει να θυμάσαι ότι κάποια στιγμή,  είσαστε μέρος της ζωής ο ένας του άλλου, κι αυτό είναι κάτι που πρέπει να θυμάσαι και να εκτιμάς.  

Η εμπειρία αυτού του είδους της απώλειας μπορεί να είναι πολύ επιζήμια για την υγεία και την αυτοπεποίθησή σου. Ωστόσο, υπάρχουν τρόποι για να ξεπεράσεις αυτό το ψυχικό εμπόδιο χρησιμοποιώντας μερικούς έξυπνους τρόπους.  

  1.  Επέτρεψε στον εαυτό σου να θρηνήσει τη σχέση

Ίσως να νόμιζες ότι θα ήταν πιο εύκολο να επουλωθείς ψυχικά μετά από κάθε χωρισμό που βιώνεις, αλλά κάθε κατάσταση είναι διαφορετική. Ό,τι κι αν κάνεις, μην πιστεύεις ότι απέτυχες επειδή η σχέση δεν πήγε καλά. Κάθε άτομο που μπαίνει στη ζωή σου υποτίθεται ότι υπάρχει για κάποιο λόγο, είτε για να σου δώσει ένα μάθημα είτε για να σε βοηθήσει να αναπτυχθείς με κάποιο τρόπο. Οι σχέσεις -ιδιαίτερα οι ρομαντικές- μπορεί να προκαλέσουν τις σκέψεις σου και να σε βοηθήσουν να ανακαλύψεις πράγματα για τον εαυτό σου. Και επιτρέποντας στον εαυτό σου να θρηνήσει, του δίνεις την άδεια να είναι ευάλωτος και παρών στη στιγμή.  

   Πώς να βρεις ξανά την αυτοπεποίθησή σου μετά από έναν χωρισμό

  1. Δημιούργησε ένα χώρο για θεραπεία και κατανόηση

Σε μερικούς ανθρώπους αρέσει να μπαίνουν σε μια άλλη σχέση αμέσως μετά από έναν χωρισμό για να προλάβουν την απώλεια που μόλις βίωσαν από την προηγούμενη σχέση τους. Αν και αυτό δεν είναι κακό, ίσως είναι καλύτερο να χρησιμοποιήσεις αυτό το διάστημα για να περιποιηθείς τον εαυτό σου και να ασχοληθείς με την αυτοφροντίδα. Κάνε μεγάλα αφρόλουτρα χωρίς λόγο πήγαινε σε μια ταινία που ανυπομονούσες να δεις μόνη σου, ανακαίνισε το διαμέρισμά σου για να δημιουργήσεις μια όαση χωρίς άγχος. Επειδή η σχέση που είχες δεν πήγε όπως την είχες σχεδιάσει, δεν σημαίνει ότι και αυτή που έχεις τώρα με τον εαυτό σου πρέπει να υποφέρει και να τελειώσει.  

  1. Περίβαλλε τον εαυτό σου με στενούς φίλους και συγγενείς

Το να έχεις ένα υγιές σύστημα υποστήριξης θα σε βοηθήσει να θεραπευτείς και να νιώσεις αυτοπεποίθηση. Οι φίλοι και η οικογένεια μπορούν να σε ακούσουν να ξεσπάς και να σου προσφέρουν έναν ώμο για να στηριχτείς όταν αισθάνεσαι θλιμμένη. Φρόντισε να προγραμματίσεις μερικά ραντεβού με φίλους για να βγεις από το σπίτι και να κάνεις κάτι διασκεδαστικό. Παρόλο που δεν υπάρχει συγκεκριμένη ημερομηνία λήξης για το πότε θα νιώσεις καλύτερα, η υποστήριξη των αγαπημένων σου προσώπων μπορεί να βοηθήσει στην οικοδόμηση της αυτοπεποίθησής σου, υπενθυμίζοντάς σου γιατί αξίζεις την ευτυχία και κάνοντάς σε να γελάσεις.  

Πώς να βρεις ξανά την αυτοπεποίθησή σου μετά από έναν χωρισμό

  1.  Ντύσου όπως θέλεις να νιώθεις μέσα σου

Προσποιήσου το μέχρι να τα καταφέρεις. Ακόμα κι αν θέλεις να κρυφτείς σε μια ντουλάπα και να δεις την αγαπημένη σου σειρά στο Netflix, μπορεί να νιώσεις καλύτερα αν προσποιηθείς ότι αισθάνεσαι ευτυχισμένη. Ένας εύκολος τρόπος για να βοηθήσεις στην αλλαγή της νοοτροπίας σου είναι να φοράς πράγματα που μπορεί να σε κάνουν να νιώθεις αυτοπεποίθηση. Αφιέρωσε χρόνο για να διαλέξετε ένα ρούχο που θα αναδείξει τη γυναίκα που κρύβεις μέσα σου, δοκίμασε ένα νέο χτένισμα.  Λίγη περιποίηση και αυτοφροντίδα μπορεί να σε βοηθήσει να νιώσεις μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και ίσως ακόμη και να θεραπεύσεις τον πόνο που αισθάνεσαι στη καρδιάς σου. Το θέμα είναι τα μικρά βήματα.   

  1. Κατάκτησε τα πράγματα που κάποτε άφηνες στην άκρη

Μπορεί να υπάρχουν ένα ή δύο πράγματα που δεν είχες ποτέ την ευκαιρία να ξεκινήσεις ή να ολοκληρώσεις εξαιτίας της προηγούμενης σχέσης σου. Παρόλο που αυτή η σχέση μπορεί να μην απέδωσε, μπορείς επιτέλους να κυνηγήσεις τα πράγματα που πάντα ήθελες να κάνεις. Η επικέντρωση σε νέα σχέδια μπορεί να σου επιτρέψει να νιώσεις ολοκληρωμένη και γενναία και μπορεί ακόμη και να πυροδοτήσει ένα νέο εγχείρημα για να εξερευνήσεις. Μην αφήσεις μια παρελθούσα σχέση να σε εμποδίσει από το να πετύχεις τους στόχους σου επειδή έχει επηρεαστεί η αυτοπεποίθησή σου. Αυτή είναι η ιδανική στιγμή για να ξεσκονίσεις όλα τα περιττά από επάνω σου και να χτίσεις την αυτοεκτίμησή σου από την αρχή κυνηγώντας τα πράγματα που κάποτε σε έκαναν να νιώθεις ζωντανή.   

   

   ασπρομαυρη φωτογραφια με μια γυναικα μπροστα σε παραθυρο

  1. Να προσέχεις τις σκέψεις σου

Μπορεί να είναι εύκολο να εμπλακείς σε μια αρνητική αυτο-ομιλία όταν περνάς έναν χωρισμό. Μπορεί να αμφισβητήσεις την αυτοεκτίμησή σου, γεγονός που μπορεί να επηρεάσει την αυτοπεποίθησή σου. Αντί να εστιάζεις στα αρνητικά και να κατηγορείς τον εαυτό σου για το παρελθόν, κέρδισε ξανά την αυτοπεποίθησή σου αμφισβητώντας τις σκέψεις σου. Κάθε μέρα, γράψε μερικά πράγματα σχετικά με το γιατί αγαπάς τον εαυτό σου. Μπορεί στην αρχή να σου φανεί ανόητο, αλλά όσο περισσότερο το εξασκείς, τόσο πιο γρήγορα μπορεί να ξαναερωτευτείς τον εαυτό σου.  

  1. Να είσαι ευγενική με τον εαυτό σου

Δεν υπάρχει κανένας λόγος να τιμωρείς τον εαυτό σου όταν περνάς από έναν χωρισμό, ειδικά αν το άλλο πρόσωπο σε χώρισε. Το ότι η σχέση δεν πήγε καλά δεν σημαίνει ότι κάτι δεν πάει καλά με εσένα ή ότι έκανες κάτι λάθος, δεν είναι όλες οι σχέσεις για να διαρκούν, κάποιες είναι για να σου διδάξουν μαθήματα ζωής. Προσπάθησε να θυμάσαι ότι παρόλο που είναι απολύτως φυσιολογικό να δουλεύεις πάνω στον εαυτό σου για να ωριμάζεις και να μαθαίνεις, κανείς δεν πρέπει να σε κάνει να νιώθεις κατώτερη. Κράτα ψηλά το κεφάλι, μην σκέφτεσαι υπερβολικά τα πράγματα που θα μπορούσες να είχες κάνει και σε παρακαλώ, μην έχεις εμμονή με τα λάθη που έκανες. Είσαι άνθρωπος και ποτέ δεν είναι αργά να μάθεις και να προσπαθήσεις ξανά.  

Διάβασε επίσης

Η θλίψη δεν είναι κατάθλιψη! 6 είναι τα σημάδια για να τις ξεχωρίσεις και να απευθυνθείς σε ειδικό

Τα στερεότυπα καταστρέφουν την ικανότητά μας να αναγνωρίζουμε τα προβλήματα. Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν μια εικόνα για το πώς είναι να είσαι καταθλιπτικός, αλλά αυτή η εικόνα που μπορεί να μην ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Αν πιστεύεις ότι οι καταθλιπτικοί άνθρωποι φαίνονται θλιμμένοι, έχουν χαμηλή ενέργεια και είναι αρνητικοί, τότε μπορεί να μην αναγνωρίζεις τα πραγματικά σημάδια κατάθλιψης στους άλλους ή στον εαυτό σου.  

θλιμμενη γυναικα σε καθισμενη σε κρεβατι

Εάν έχεις πάει στο γιατρό σου για μια ετήσια ιατρική εξέταση ή για οποιοδήποτε άλλο ιατρικό ραντεβού, πιθανότατα έχεις ελεγχθεί για κατάθλιψη. Είναι ενδιαφέρον τι αναφέρουμε στους άλλους αλλά δεν αναγνωρίζουμε στον εαυτό μας. Ακόμη και αν παραδεχτούμε τα σημάδια κατάθλιψης σε μια διαγνωστική αξιολόγηση, αυτό δεν σημαίνει ότι πιστεύουμε ότι έχουμε κατάθλιψη. Είμαστε πολύ καλοί στο να αγνοούμε αυτό που νιώθουμε και να προωθούμε τον εαυτό μας σαν να μην συμβαίνει τίποτα. 

Σε αμέτρητες περιπτώσεις, ασθενείς που μπορεί να συμπλήρωσαν υψηλή βαθμολογία σε ένα ερωτηματολόγιο σχετικά με την κατάθλιψη, στην ερώτηση αν θεωρούν τον εαυτό τους καταθλιπτικό. Η σχεδόν καθολική απάντηση είναι «όχι». Επομένως, τόσο οι γιατροί όσο και οι ασθενείς χρειάζονται έναν άλλο τρόπο για να αναγνωρίσουν την κατάθλιψη και να εξηγήσουν τι συμβαίνει που έχει φέρει ένα άτομο σε καταθλιπτική κατάσταση. 

Τα σημάδια που υποδηλώνουν κατάθλιψη 

Είναι πάντα καλύτερο να βοηθήσεις έναν άνθρωπο να αναγνωρίσει μόνος του την κατάθλιψη από το να το πείσεις με πραγματικά στοιχεία. Αν δεν μπορούμε να δούμε ότι έχουμε κατάθλιψη, ακόμη και οι πειστικές αποδείξεις δεν θα μας βοηθήσουν. Το κλειδί για να βοηθήσουμε τους άλλους να αναγνωρίσουν την κατάθλιψη είναι να μοιραστούμε πληροφορίες σχετικά με το πώς λειτουργεί το μυαλό, πώς ξεφεύγει από τον δρόμο του και τι μπορούμε να κάνουμε για να βάλουμε τον εαυτό μας σε μια πιο ευέλικτη, προσαρμοστική λειτουργία, ώστε να μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα της πραγματικότητας και να προχωρήσουμε μπροστά. 

 

Διάβασε τη συνέχεια εδώ 

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
-a
 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
-α





OPINION POST

Dnews

theissue.gr

OPINION POST

Copyright © 2022 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by OPINION POST