Now Reading
Κάντο όπως Tom Cruise! Πώς να αντιμετωπίσεις του τοξικούς ανθρώπους μια για πάντα

Κάντο όπως Tom Cruise! Πώς να αντιμετωπίσεις του τοξικούς ανθρώπους μια για πάντα

Avatar photo
Tom Cruise στο Φεστιβάλ των Κανών

Υπάρχει τρόπος να αντιμετωπίσεις του τοξικούς ανθρώπους που υπάρχουν στη ζωή σου και ο αγαπημένος Tom Cruise έχει τις απαντήσεις μαζί με την βοήθεια και τις διευκρινήσεις των ειδικών.

Όταν κάποιος μας προσβάλλει συνήθως έχουμε λίγα δευτερόλεπτα για να αποφασίσουμε πώς θα αντιδράσουμε. Θα ενδώσουμε στα συναισθήματά μας και θα ανταποδώσουμε την προσβολή ή θα απομακρυνθούμε διακριτικά χωρίς καμία απάντηση; Η τελευταία τάση στο TikTok προτείνει μια τρίτη επιλογή για την αντιμετώπιση των δύσκολων-τοξικών ανθρώπων: να τους κάνουμε ερωτήσεις.  

Ονομάζεται «Μέθοδος Tom Cruise» από τον θεραπευτή @ask_kimberly στο TikTok, η τεχνική πήρε το όνομά της από ένα περιστατικό στο κόκκινο χαλί μεταξύ του Tom Cruise και ενός άνδρα που παρίστανε τον δημοσιογράφο. Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης του 2005, ο φαρσέρ ψεκάζει νερό στο πρόσωπο του Cruise μέσω ενός ψεύτικου μικροφώνου, ελπίζοντας να ταπεινώσει τον ηθοποιό. Αντί να ξεκινήσει ένα ξέσπασμα θυμού, ο Cruise κάνει στον άνδρα ερωτήσεις, όπως: «Γιατί το έκανες αυτό;», «Τι το αστείο έχει αυτό;» και «Σου αρέσει να κάνεις κακά πράγματα;». Βλέποντας τον Cruise να ανταλλάσσει την οργή του με γνήσια περιέργεια, μείναμε έκπληκτοι όπως και ο ψεύτικος δημοσιογράφος. 

Tom Cruise στο Φεστιβάλ των Κανών

Η αντίδραση αυτή του ηθοποιού μας έκανε να αναρωτηθούμε: Είναι η μέθοδος Tom Cruise παραγωγική όταν αντιμετωπίζουμε τοξική συμπεριφορά; Ή μήπως είναι καλύτερα να αφήσουμε της ερωτήσεις στους επαγγελματίες της ψυχικής υγείας; Στη συνέχεια οι ειδικοί ψυχικής υγείας, απαντούν σχετικά με την προσέγγιση αυτή, από το πότε πρέπει να τη χρησιμοποιούμε μέχρι το ποιες ερωτήσεις πρέπει να κάνουμε.  

Τι είναι η μέθοδος Tom Cruise; 

Η μέθοδος Tom Cruise είναι ένας τρόπος καταπολέμησης της προσβλητικής ή χειριστικής συμπεριφοράς με την υποβολή ερωτήσεων. Αυτό μας βοηθάει να παραμείνουμε ήρεμοι όταν πληγωνόμαστε και ελπίζουμε να ωθήσει ένα τοξικό άτομο να εξετάσει τις πράξεις του. Αν λειτουργεί για τον Tom, μπορεί να λειτουργήσει και για εμάς 

Γιατί η μέθοδος Tom Cruise λειτουργεί 

Προσπαθείς να μειώσεις τη συναισθηματική ένταση μίας αντιπαράθεσης ή μίας προσβολής; Μια ερώτηση είναι μια δύναμη διακοπής και σπάει τον κύκλο. Ειδικά όταν υπάρχει χιούμορ εις βάρος κάποιου άλλου. Είναι πιθανό να σκέφτονται λιγότερο τον αντίκτυπο σε κάποιον άλλον και περισσότερο να πετύχουν μια αστεία στιγμή. Στην περίπτωση του Cruise για παράδειγμα, ο δημοσιογράφος θεώρησε ότι το θέαμα της φάρσας είναι πιο σημαντικό από τα προσωπικά όρια του ηθοποιού.  

Tom Cruise στο Φεστιβάλ των ΚανώνΟρισμένοι τοξικοί άνθρωποι απλώς αδιαφορούν για τα συναισθήματά μας, ενώ άλλοι επιδιώκουν μια εκρηκτική αντίδραση. Ρωτώντας για το βιολογικό σου ρολόι που μπορεί να χτυπάει ή όχι σε μια οικογενειακή συγκέντρωση, ο συγγενής που σε ρώτησε ελπίζει ότι θα αντιδράσεις, ίσως και να το απολαμβάνει. Ένας από τους λόγους για τους οποίους ένα τοξικό άτομο έχει ως στόχο να προσβάλλει και να προσβάλλει για χρόνια, είναι να μειώσει την αυτοεκτίμηση του άλλου ατόμου. Με την πάροδο του χρόνου, αυτό τους επιτρέπει να αποκτήσουν τον έλεγχο της αφήγησης, να παίζουν παιχνίδια του μυαλού και να χειραγωγούν. Με το να κρατάμε την ενέργειά μας και να αποφεύγουμε ένα ξέσπασμα, ξεφουσκώνουμε ουσιαστικά το μπαλόνι εξουσίας του τοξικού ατόμου. Αντί να πας μαζί του σε μία μάχη για τις επιλογές της μητρότητας, μετατρέψτε την προσβολή του συγγενή αυτού σε μια οδυνηρά βαρετή συνέντευξη.  

Πότε να μην τη χρησιμοποιήσεις 

Αν και θέλουμε να πιστεύουμε ότι οι ερωτήσεις μας μπορούν να αναμορφώσουν ένα τοξικό άτομο, η μέθοδος Tom Cruise δεν είναι μια προσέγγιση που ταιριάζει σε όλους. Η αρχική μας αντίδραση είναι να κάνουμε κάποιον να θέλει να νιώσει αυτό που νιώθουμε εμείς και να αναλάβει την ευθύνη για το ό,τι μας πλήγωσε. Ωστόσο, αυτό εξαρτάται από τον συνολικό χαρακτήρα και την ακεραιότητα του ατόμου. Έτσι, αν το αφεντικό σου δεν έχει ζητήσει ποτέ συγγνώμη από κανέναν στο γραφείο, είναι απίθανο να νιώσει ενοχές επειδή έκανε πλάκα με την εργασιακή σου γκαρνταρόμπα. Είναι σημαντικό να έχεις επίγνωση των παραγόντων της κατάστασης πριν πας αμέσως στην αποδόμηση της συμπεριφοράς. Μπορείς να αλληλεπιδράσεις με ασφάλεια με αυτό το άτομο; Αν ο τοξικός άνθρωπος αρχίσει να υψώνει τη φωνή του ή να προκαλεί περαιτέρω πρόβλημα, είναι σοφότερο να μην συμμετέχεις καθόλου στην αλληλεπίδραση. 

Tom Cruise στο Φεστιβάλ των Κανών

Πώς να χρησιμοποιήσεις τη μέθοδο Tom Cruise  

  1. Πάρε μερικές βαθιές αναπνοές πριν απαντήσεις

Τελικά, η τακτική του Cruise μπορεί να μας ηρεμήσει όσο και το τοξικό άτομο. Μια νοερή εμψύχωση τις στιγμές μετά από μια προσβολή, θα σε βοηθήσει να πλησιάσεις το άλλο άτομο με ηρεμία. Συγκεντρώσου, ανάπνευσε, πες στον εαυτό σου σιωπηλά ότι μπορείς να το κάνεις αυτό και μετά ασχολήσου με την κατάσταση και τον άνθρωπο. 

  

  1. Μίλησε με έναν αδιάφορο τόνο

Τουλάχιστον, η ψυχραιμία μας δίνει τον τόνο για το υπόλοιπο της αντιπαράθεσης. Σύμφωνα με τους ειδικούς: Όταν το άτομο που σε πρόσβαλε βλέπει ότι ενεργείς με συμπόνια και ηρεμία, αυτό πιθανότατα θα του δώσει το σύνθημα να παραδειγματιστεί από τη δική σου συμπεριφορά. Όπως το να θέσεις ένα αδιάφορο ερώτημα τύπου «Τι εννοείς με αυτό»;, εάν για παράδειγμα ένας γνωστός σου αποκαλέσει το φόρεμα που επέλεξες για μία εκδήλωση «αρκετά καλή επιλογή». Αυτή η ανέμελη- αδιάφορη αντίδραση δίνει στο άλλο άτομο την ευκαιρία να εμπλακεί μαζί σου στη διαδικασία της αποκλιμάκωσης. 

 

  1. Υιοθέτησε μία περίεργη νοοτροπία

Κάνοντας ήρεμα μια ερώτηση, μετουσιώνουμε τον θυμό μας σε περιέργεια. Οι ερωτήσεις είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να στραφούμε προς μια νοοτροπία περιέργειας, η οποία εξυπηρετεί δύο σκοπούς: 1) μας βοηθά να ρυθμίσουμε τα συναισθήματά μας και 2) μας επιτρέπει να αναγνωρίσουμε τη συμπεριφορά του άλλου πιο ορθολογικά. Ουσιαστικά, η μέθοδος Tom Cruise κρατάει έναν καθρέφτη στον χειριστή μας. Ενώ οι ψυχολόγοι τονίζουν ότι δεν μπορούμε ποτέ να ελέγξουμε τα λόγια ή τις πράξεις κάποιου, μπορούμε να τα μετατρέψουμε σε κάποια μορφή αυτοκριτικής. Μπορείς να προσπαθήσεις να διευρύνεις την προοπτική της συμπεριφοράς τους. Μέσω ερωτήσεων, μπορείς ακόμα να αποκλιμακώσεις τη συμπεριφορά του και να δημιουργήσεις το αίσθημα της υπευθυνότητας. Όλα αυτά φύσικα εάν «ο ένοχος» είναι πρόθυμος να το κάνει. 

  1. Κάνε ερωτήσεις ανοιχτού τύπου

Αν επιλέξεις να ακολουθήσεις την μέθοδο Tom Cruise, οι είδικοι συμβουλεύουν ότι δεν θα πρέπει να το κάνεις με μία διδακτική συμπεριφορά κουνώντας στον άλλον το δάχτυλο. Οι ερωτήσεις σου θα πρέπει να είναι απλές, σύντομες και μη κατηγορηματικές. Για παράδειγμα: «Τι συμβαίνει;», όχι «Τι συμβαίνει με σένα;». Ακολουθούν μερικά παραδείγματα για να σκεφτείς και να κρατήσεις να τα χρησιμοποιήσεις στην περίπτωση που χρειαστεί: 

 -Τι εννοείς με αυτό; 

-Μπορείς να με βοηθήσεις να καταλάβω; 

-Μπορείς να με βοηθήσεις να καταλάβω πώς αυτό είναι αστείο; 

-Μπορείς να μου το εξηγήσεις αυτό; 

-Πώς θα ένιωθες αν κάποιος έκανε/έλεγε αυτό σε εσένα ή σε ένα αγαπημένο σου πρόσωπο; 

-Τι συμβαίνει; 

-Είναι όλα εντάξει; 

-Είναι αυτό κατάλληλο εδώ/τώρα; 

-Ποιος είναι ο στόχος σου με το να ενεργείς με αυτόν τον τρόπο; 

-Ποιος είναι ο στόχος σου με το να μου φέρεσαι με αυτόν τον τρόπο; 

-Θα ήθελες να σου μιλάω με αυτόν τον τρόπο; 

-Πώς αισθάνεσαι για τον τρόπο που μου μιλάς; 

Tom Cruise στο Φεστιβάλ των Κανών

5.  Μην προσπαθήσεις να επιλύσεις τη σύγκρουση

Οι ψυχολόγοι διευκρινίζουν ότι δεν πρέπει να προσπαθούμε να λύσουμε τη σύγκρουση αμέσως. Όταν ο καθένας έχει πάρει μια ανάσα, μπορούμε να προσπαθήσουμε να κατανοήσουμε καλύτερα την οπτική γωνία του άλλου. Η αμφισβήτηση μπορεί να έρθει αργότερα, αν η χρονική συγκυρία μοιάζει ακατάλληλη. Όταν το άτομο βρίσκεται σε μια πιο χαλαρή, δεκτική και λογική κατάσταση του μυαλού, τώρα μπορείς να φτάσεις στην ουσία του ζητήματος, διευκρινίζοντας τα κίνητρα, τις προθέσεις και τα συναισθήματα, καταστρώνοντας ένα σχέδιο δράσης για την επίλυση του προβλήματος και θέτοντάς το σε εφαρμογή.  

  1. Θυμήσου τον στόχο: Καλύτερα όρια

Αυτές οι ερωτήσεις έχουν σχεδιαστεί για να εκτροχιάσουν την ατζέντα ενός πληγωμένου ατόμου, αλλά μην περιμένεις αποκαλύψεις. Στην πραγματικότητα, οι φράσεις που θέτουν όρια πρέπει να είναι η πρώτη γραμμή άμυνας μας απέναντι στους τοξικούς ανθρώπους. Αντί να κάνεις ερωτήσεις για να αποκλιμακώσεις την τοξική συμπεριφορά, ο καθορισμός ορίων είναι ο πιο αποτελεσματικός και κατάλληλος. Θα μπορούσες για παράδειγμα να πεις «Δεν μπορώ να συνεχίσω αν δεν μιλήσουμε ήρεμα».   

Μπορείς να αποχωρήσεις από κάθε συζήτηση όπου νιώθεις ότι σου επιτίθενται, είτε βρίσκεσαι στη δουλειά, είτε στο δείπνο των Χριστουγέννων, είτε στην προπόνηση του παιδιού σου. Το να προσπαθείς να εμπλακείς κάνοντας ερωτήσεις είναι καλύτερο να το χειρίζεται ένας επαγγελματίας, ειδικά αν μιλάμε για τοξικές συμπεριφορές. Το να μάθεις πώς να φροντίζεις τον εαυτό σου, να φροντίζεις το νευρικό σου σύστημα και να αγαπάς τον εαυτό σου είναι ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπίσεις μία τοξική συμπεριφορά. 

ΠΗΓΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έτσι σε χειραγωγούν και δεν το καταλαβαίνεις

Ηψυχολογική χειραγώγηση είναι η άσκηση τοξικής επιρροής σε κάποιον μέσω ψυχικής και συναισθηματικής εκμετάλλευσης, με στόχο τον έλεγχο και τον εξαναγκασμό του θύματος σε μειονεκτική θέση. Ο χειραγωγός χρησιμοποιεί έμμεσες, παραπλανητικές ή κρυφές μεθοδεύσεις για να εξυπηρετήσει τα δικά του συμφέροντα σε βάρος του θύματος.

Η ψυχολογική χειραγώγηση είναι επιζήμια και μπορεί να είναι διακριτική, γεγονός που καθιστά την αναγνώρισή της δύσκολη. Αλλά είναι σημαντικό να κατανοήσουμε τι συμβαίνει και να βρούμε τρόπους για να το καταπολεμήσουμε. Όταν μπορείτε να αναγνωρίσετε τους τρόπους της ψυχολογικής χειραγώγησης και πώς μοιάζουν, τότε ίσως θα είναι πιο εύκολο να τους αντιμετωπίσετε.

Το ταξίδι της ένοχης

Το ταξίδι της ενοχής περιλαμβάνει τα συναισθήματα της ένοχης ή της ευθύνης, κυρίως αδικαιολόγητα, τα όποια ενεργοποιούνται από τον χειραγωγό. Η ενοχική συμπεριφορά εκδηλώνεται κυρίως μέσα στις προσωπικές σχέσεις, όπως είναι οι ερωτικές, οι οικογενειακές, οι φιλικές και οι επαγγελματικές.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ 

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
υγιεινές συνήθειες

Dnews

News4Health

pelop.gr

theissue.gr

Copyright © 2022 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by 1bit.gr

News4Health

Dnews    News4Health    pelop.grtheissue.gr   

Copyright © 2022 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by 1bit.gr

Scroll To Top