Now Reading
6 σημάδια του σώματος που φανερώνουν ότι πρέπει να απομακρυνθείς από έναν καυγά που πλησιάζει

6 σημάδια του σώματος που φανερώνουν ότι πρέπει να απομακρυνθείς από έναν καυγά που πλησιάζει

Avatar photo
τσακωμός

Όταν οι συζητήσεις με αγαπημένα πρόσωπα γίνονται έντονες, η ενέργεια στο δωμάτιο «δονείται».

Οι διαφωνίες είναι μέρος της καθημερινής μας ζωής και είναι απόλυτα υγιές να υπάρχουν. Όμως τι γίνεται όταν ξεφεύγει από τα όρια και αρχίζει να γίνεται επιζήμια κι εξαντλητική; Ειδικά όταν εμφανίζεται από το πουθενά και καταλήγει στο πουθενά.

Πώς μπορούμε να ξεχωρίσουμε τη διαφορά μεταξύ μιας παραγωγικής διαφωνίας κι ενός καυγά που θα ήταν καλύτερα να μην είχε γίνει; Σύμφωνα με τους ειδικούς, μπορούμε να αντλήσουμε κάποια καθοδήγηση σχετικά με το πότε πρέπει να απομακρυνθούμε από μια διαφωνία με βάση τόσο τη φύση της ίδιας της σύγκρουσης όσο και τα στοιχεία της γλώσσας του σώματος.

ξεκινάει η διαφωνίαΠότε μια διαφωνία μπορεί να μοιάζει πιο απειλητική

Η θεραπεύτρια Melissa Divaris Thompson, LMFT , δήλωσε στο wellandgood.com: «Αν αισθάνεστε ότι πρέπει πραγματικά να υπερασπιστείτε τον εαυτό σας, τότε πραγματικά διαφωνείτε. Η ενέργεια αλλάζει και αισθάνεστε ότι πρέπει να είστε προστατευμένοι» και συνεχίζει «Όταν αισθάνεστε μια απειλή, το μεταιχμιακό σύστημα -το τμήμα του εγκεφάλου που περιλαμβάνει την αμυγδαλή και επεξεργάζεται τα συναισθήματα και τις αναμνήσεις- τότε ενεργοποιεί την αντίδραση μάχης ή φυγής για να ανακτήσει την ασφάλεια. Αυτό μπορεί να προκαλέσει γρήγορες σκέψεις, μια αντιληπτή έλλειψη ελέγχου των συναισθημάτων σας ή βαρύτερη ή ταχύτερη αναπνοή».

Αφού βεβαιωθείτε ότι η συζήτηση με ένα αγαπημένο σου πρόσωπο έχει βγει από τη «χώρα της φιλικής συζήτησης» και έχει εισέλθει στην ενδεχομένως επιζήμια κατάσταση της διαφωνίας ή του καβγά, ίσως είναι καιρός να πρέπει να απομακρυνθείς από την κατάσταση. Σύμφωνα με την ειδική στη γλώσσα του σώματος Blanca Cobb, ορισμένα σήματα της γλώσσας του σώματος μπορούν να μας βοηθήσουν να εκτιμήσουμε πότε πρέπει να απομακρυνθούμε από μια διαφωνία. Και, προσθέτει η Divaris Thompson, υπάρχει αξία να το κάνουμε: «Δεν είστε βιολογικά προετοιμασμένοι να σκέφτεστε καθαρά όταν διαφωνείτε».

κοπέλα που τσακώνεται στο τηλέφωνοΣημάδια της γλώσσας του σώματος που δείχνουν ότι ένας καυγάς αρχίζει

Η ανάγνωση, η αναγνώριση και η ικανότητα ερμηνείας αυτών των ενδείξεων μπορεί να σε βοηθήσει να αποφασίσεις πώς να προχωρήσεις, κάτι που μπορεί να περιλαμβάνει την αποχώρηση από τη συζήτηση. Οι άνθρωποι αντιδρούν διαφορετικά στο αντιλαμβανόμενο στρες και τις απειλές, οπότε κάποιοι άνθρωποι μπορεί να αποσυρθούν ή να γίνουν ήσυχοι όταν αισθάνονται ότι απειλούνται σε μια διαφωνία, ενώ άλλοι μπορεί να δείχνουν σημάδια ότι είναι πιο επιθετικοί. «Η φωνή μπορεί να υψωθεί, οι μύες μπορεί να τεντωθούν, μπορεί να υπάρξει κάποια εφίδρωση ή τα μάτια να γίνουν πιο μεγάλα και μερικές φορές τα ρουθούνια να φουσκώσουν», λέει η Divaris Thompson. Άλλες αντιδράσεις μοιάζουν περισσότερο με υποχώρηση, προσθέτει η Cobb: «Μερικοί άνθρωποι θα κάνουν ένα βήμα πίσω ή θα απομακρυνθούν από εσάς και προσπαθούν να αποκτήσουν κάποιο σωματικό αλλά και ψυχολογικό χώρο…. Κάποιοι άνθρωποι θα αρχίσουν να παίζουν με τα χέρια τους».

μαμά και κόρη τσακώνονταιΔεδομένου ότι αυτά τα σημάδια αντικατοπτρίζουν ένα ευρύ φάσμα συμπεριφορών, είναι σημαντικό να τα εξετάσεις σε σύγκριση με τη συνήθη συμπεριφορά του ατόμου για να μπορέσεις να εκτιμήσεις αν βρίσκεσαι εν μέσω διαφωνίας. «Όταν έχετε μια αίσθηση του πώς είναι συνήθως και βλέπετε μια αλλαγή στον τρόπο που συμπεριφέρεται, αυτή είναι η στιγμή του ότι μπορεί να τσακώνεστε ή να είστε έτοιμοι να ξεκινήσετε», λέει ο Cobb. «Αν κάποιος είναι ήρεμος και ψύχραιμος και παρατηρήσετε ότι αρχίζει να εκνευρίζεται, τότε ξέρετε ότι κάτι συμβαίνει».

Αλλά, το πλαίσιο έχει σημασία. Οπότε πρέπει να εξετάσεις, για παράδειγμα, το περιβάλλον και το θέμα αυτού που συζητείται πριν κάνεις την επόμενη κίνηση σου. Το να απομονώσεις ενέργειες ή λέξεις χωρίς να αναγνωρίζεις την πλήρη εικόνα της κατάστασης μπορεί να οδηγήσει σε σύγχυση και σε περισσότερα πληγωμένα συναισθήματα. «Αν παρερμηνεύσετε, μπορείτε να αποδώσετε νόημα σε κάτι που δεν υπάρχει και μπορεί να βλάψετε μια υγιή σχέση», λέει ο Cobb. Και να θυμάσαι ότι το άλλο άτομο κάνει την ίδια επεξεργασία και θα τροφοδοτηθεί από τις αντιδράσεις και τις εκφράσεις σου.

τσακωμόςΑυτά είναι τα 6 σωματικά σημάδια που δείχνουν ότι πρέπει να απομακρυνθείς από έναν καβγά σύμφωνα με έναν ειδικό στη γλώσσα του σώματος

1. Ένα βλέμμα περιφρόνησης

«Η μία γωνία των χειλιών ανεβαίνει λίγο, όπως σε ένα μειδίαμα, και υποδηλώνει ηθική ανωτερότητα», λέει η Cobb. Όταν κάποιος αισθάνεται ότι ξέρει περισσότερα από εσένα ή ότι είναι πάνω από εσένα, δεν είναι πιθανό να ακούσει ή να σεβαστεί αυτά που έχεις να πεις.

2. Τα μάτια λάμπουν, το κάτω βλέφαρο και τα χείλη σφίγγουν και τα φρύδια είναι σε ευθεία γραμμή

Ακόμα και αν κάποιος προσπαθεί να κρύψει το θυμό του, η Cobb λέει ότι μπορείς να διαβάσεις ανεπαίσθητα σημάδια στο πρόσωπο του. «Τα φρύδια κατεβαίνουν λίγο προς τα κάτω και σχηματίζουν μια ευθεία γραμμή και τα μάτια μπορεί να λάμπουν και το κάτω βλέφαρο και τα χείλη να σφίγγουν», εξηγεί. «Μέρος μιας υγιούς συζήτησης είναι να εκφράζετε όλα τα συναισθήματα με εποικοδομητικό τρόπο, γι’ αυτό πρέπει να είστε προσεκτικοί όταν βλέπετε σημάδια θυμού, αλλά κάποιος προσπαθεί να προσποιηθεί ότι δεν είναι θυμωμένος».

δείξιμο με δάκτυλο3. Δείξιμο με το δάχτυλο

Το να δείχνεις με το δάχτυλο για να τονίσεις μια λέξη ή ένα συναίσθημα, είτε είναι στραμμένο κάπου στο βάθος είτε στο πρόσωπο σου, είναι μια χειρονομία που μπορεί να σηματοδοτήσει αυξανόμενα επίπεδα θυμού. «Το δάχτυλο που δείχνει, είναι ένας τρόπος επίδειξης επιθετικότητας… μπορεί να κάνει τους ανθρώπους να αμυνθούν», λέει η Cobb. Αυτό μπορεί να ξεκινήσει έναν κύκλο επικοινωνίας που δεν είναι τόσο αποτελεσματικός για την καθοδήγηση μιας αποτελεσματικής και συναισθηματικά ασφαλούς συζήτησης.

4. Γυρίσματα των ματιών

Το κύλισμα των ματιών θα πρέπει να διαβάζεται σε συνάρτηση με τα συμφραζόμενα, καθώς μπορεί να υποδηλώνει τόσο ενόχληση όσο και κούραση. Είναι μια χειρονομία που θεωρείται παγκοσμίως αγενής, και κάποιος που το κάνει, πιθανότατα ξέρει ότι μπορείς να το δεις. «Είναι αρκετά προφανές όταν γυρνάτε τα μάτια σας, και αυτό είναι κάτι που η πλειοψηφία των γονέων διδάσκει στα παιδιά τους να μην το κάνουν», λέει η Cobb.

ζευγάρι τσακώνεται5. Καμπουριασμένοι ώμοι

Οι πεσμένοι ώμοι σηματοδοτούν εξάντληση και το να τσακώνεσαι όταν είσαι κουρασμένη δεν είναι παραγωγικό.

6. Γυρίζει τους γοφούς, τα πόδια ή τους ώμους μακριά από εσένα για να αποσυνδεθεί από τη διαφωνία

Οι ανεπαίσθητες μετατοπίσεις μακριά από εσένα μπορεί να υποδηλώνουν ότι ένα άτομο προσπαθεί να αποσυνδεθεί. Δεν χρειάζεται να είναι μια μεγάλη, προφανής στροφή με την πλάτη του στραμμένη προς εσένα, λέει η Cobb. Πρόσεξε την κατεύθυνση προς την οποία δείχνουν οι γοφοί, τα πόδια και οι ώμοι του συνομιλητή σου επειδή, γενικά, κοιτάμε προς το πρόσωπο στο οποίο ακούμε ή μιλάμε. «Αυτές οι ενέργειες σηματοδοτούν ότι κάποιος έχει τελειώσει με τη συζήτηση και προσπαθεί να δημιουργήσει φυσικό χώρο ή να βρει διέξοδο», προσθέτει.

ζευγάρι τσακωμένοΔιαβάζοντας αυτά τα 6 σωματικά σημάδια, προσπάθησε την επόμενη φορά να αποφύγεις μια διαφωνία που ξεκίνησε από το πουθενά και θα καταλήξει στο πουθενά.

Διάβασε επίσης:

Έτσι σε χειραγωγούν και δεν το καταλαβαίνεις

Η ψυχολογική χειραγώγηση είναι η άσκηση τοξικής επιρροής σε κάποιον μέσω ψυχικής και συναισθηματικής εκμετάλλευσης, με στόχο τον έλεγχο και τον εξαναγκασμό του θύματος σε μειονεκτική θέση. Ο χειραγωγός χρησιμοποιεί έμμεσες, παραπλανητικές ή κρυφές μεθοδεύσεις για να εξυπηρετήσει τα δικά του συμφέροντα σε βάρος του θύματος.

κορίτσι που περπατάει σε δάσοςΗ ψυχολογική χειραγώγηση είναι επιζήμια και μπορεί να είναι διακριτική, γεγονός που καθιστά την αναγνώρισή της δύσκολη. Αλλά είναι σημαντικό να κατανοήσουμε τι συμβαίνει και να βρούμε τρόπους για να το καταπολεμήσουμε. Όταν μπορείτε να αναγνωρίσετε τους τρόπους της ψυχολογικής χειραγώγησης και πώς μοιάζουν, τότε ίσως θα είναι πιο εύκολο να τους αντιμετωπίσετε.

Διάβασε εδώ τη συνέχεια.

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ημικρανία κορίτσι


Dnews

News4Health

pelop.gr

theissue.gr

Copyright © 2022 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by 1bit.gr

News4Health

Dnews    News4Health    pelop.grtheissue.gr   

Copyright © 2022 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by 1bit.gr

Scroll To Top