Now Reading
Πώς να φας τις πατάτες για καλή πέψη και για την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού σου

Πώς να φας τις πατάτες για καλή πέψη και για την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού σου

Avatar photo
-α

Ο μοναδικός τρόπος για να φας πατάτες χωρίς να αυξήσεις τον γλυκαιμικό δείκτη.

Ας μην κρυβόμαστε, οι πατάτες μας αρέσουν πολύ και είναι μια από τις μεγάλες αδυναμίες μας! Όμως το ερώτημα είναι πώς μπορούμε να τις τρώμε χωρίς τύψεις και παράλληλα να πάρουμε τις θρεπτικές τους ουσίες. Υπάρχει ένας μοναδικός τρόπος να τις φας που όχι μόνο θα τις απολάυσεις αλλά θα σε βοηθήσουν στην πέψη και θα βοηθήσουν στην καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού σου.

Και αυτός είναι να τις φας κρύες βραστές, που είναι μία από τις καλύτερες τροφές για την υγεία του εντέρου, σύμφωνα με τους ειδικούς. Ο λόγος για τον οποίο οι κρύες πατάτες είναι τόσο χρήσιμες για τη διατήρηση ενός υγιούς περιβάλλοντος στο έντερο είναι ο τύπος αμύλου που περιέχουν, ένα άμυλο που είναι ανθεκτικό στην πέψη.

Πώς να φας τις πατάτες για καλή πέψη και για την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού σου

«Το ανθεκτικό άμυλο είναι σημαντικό για την υποστήριξη πολλών πτυχών της υγείας και της ευεξίας μας, από την εντερική λειτουργία, πέψη και απορρόφηση θρεπτικών συστατικών, μέχρι την αποτελεσματική λειτουργία του ανοσοποιητικού », λέει ο Maz Packham, διατροφολόγος και ιδρυτής της Nourishful Nutrition. Αυτό σημαίνει ότι περνά από το λεπτό έντερο στο παχύ έντερο –ή κόλον– άθικτο και χωρίς να διασπάται από το σώμα. Τα διατροφικά του οφέλη στη συνέχεια χρησιμοποιούνται από τα βακτηριακά μικρόβια του παχέος εντέρου.

Ανθεκτικό άμυλο και καλά βακτήρια

Όταν μαγειρεύονται οι πατάτες, το ανθεκτικό άμυλο γίνεται ενεργό, δηλαδή επεξεργάζεται από τον οργανισμό με έναν εντελώς διαφορετικό τρόπο: μετατρέπεται σε γλυκόζη και στη συνέχεια απορροφάται. Η ανατροπή; Εάν οι πατάτες μαγειρευτούν και στη συνέχεια κρυώσουν, το ενεργό άμυλο μετατρέπεται ξανά σε ανθεκτικό άμυλο, σε μια διαδικασία γνωστή ως αναδρομική διάσπαση. Όταν αυτό το άμυλο φτάσει στο παχύ έντερο αρχίζει να ζυμώνεται, βοηθώντας στη δημιουργία μεγάλης ποσότητας καλών βακτηρίων. Εκτός από την αύξηση του αριθμού των βακτηρίων, λειτουργεί και ως πρεβιοτικό, θρέφοντας τα υπάρχοντα βακτήρια: «Τα πρεβιοτικά τρόφιμα είναι σημαντικά για τη θρέψη και την υποστήριξη της ανάπτυξης ωφέλιμων βακτηρίων στο έντερο, όπως οι γαλακτοβάκιλλοι και τα bifidobacteria», εξηγεί ο Packham στη Vogue. «Όταν αναλογιστείτε ότι τα ανθεκτικά άμυλα και οι ζυμωμένες ίνες τρέφουν το 90% των κυττάρων (σε σύγκριση με τα περισσότερα άλλα τρόφιμα που τρέφουν το υπόλοιπο 10%), καταλαβαίνετε γιατί είναι εξαιρετικά ωφέλιμο να τα συμπεριλάβετε στη διατροφή σας».

Πώς να φας τις πατάτες για καλή πέψη και για την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού σου

Διάβασε επίσης: Σπαράγγια: Το ανοιξιάτικο λαχανικό που έχει περισσότερα οφέλη από μια πολυβιταμίνη

Άλλα οφέλη για τον οργανισμό

Εκτός από τη βελτίωση της υγείας του περιβάλλοντος του παχέος εντέρου, το ανθεκτικό άμυλο επηρεάζει το σώμα με άλλους τρόπους. Μόλις αφομοιωθεί από βακτήρια, το άμυλο σχηματίζει ενώσεις που περιλαμβάνουν αέρια και λιπαρά οξέα βραχείας αλυσίδας, όπως το βουτυρικό, το οποίο είναι μια εξαιρετική πηγή ενέργειας για τα κύτταρα του παχέος εντέρου. Η διατήρηση της υγείας του παχέος εντέρου δεν είναι μόνο σημαντική για τη βελτίωση της πέψης και των πεπτικών καταστάσεων όπως η δυσκοιλιότητα, αλλά μπορεί επίσης να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου, της τέταρτης κύριας αιτίας θανάτου από καρκίνο παγκοσμίως. Τα λιπαρά οξέα που δεν χρησιμοποιούνται απευθείας από τα κύτταρα του παχέος εντέρου ταξιδεύουν στη συνέχεια στο υπόλοιπο σώμα, όπου παίζουν σημαντικό αντιφλεγμονώδες ρόλο. Αν αναρωτιέσαι πώς να καταναλώσεις τις κρύες πατάτες, ο απλούστερος τρόπος είναι σε σαλάτα με πολλούς τρόπους: με ελαιόλαδο, μπαχαρικά και αρωματικά βότανα και με ποικιλία συστατικών, όπως πράσινα φασόλια, λωρίδες κοτόπουλου, βραστά αυγά, νιφάδες παρμεζάνας, τόνο ή σκουμπρί.

Διάβασε επίσης: Να γιατί πρέπει να καταναλώνεις φρούτα μαζί με ξηρούς καρπούς

 

-α

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ζάχαρη Λευκή VS Ζάχαρη Καρύδας: Μύθοι και αλήθειες για το ποια είναι η πιο υγιεινή
 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
-a



Ακολούθησε το TheIssue.gr στο Google News και μάθε πρώτη όλα τα νέα!







OPINION POST

Dnews

theissue.gr

OPINION POST

Copyright © 2022 – 2024 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by OPINION POST