Now Reading
Oι βιταμίνες που υποστηρίζουν τη λειτουργία του εγκεφάλου με περισσότερους από έναν τρόπους

Oι βιταμίνες που υποστηρίζουν τη λειτουργία του εγκεφάλου με περισσότερους από έναν τρόπους

Avatar photo
Oι βιταμίνες που υποστηρίζουν τη λειτουργία του εγκεφάλου με περισσότερους από έναν τρόπους

Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία του εγκεφάλου.

Ενώ όλα τα θρεπτικά συστατικά είναι απολύτως απαραίτητα για την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού, υπάρχει μια ζωτικής σημασίας ομάδα βιταμινών που επικεντρώνονται στην υγεία του εγκεφάλου: η οικογένεια των βιταμινών Β, γνωστή και ως σύμπλεγμα Β.

Ο εγκέφαλος χρησιμοποιεί το 20% της συνολικής ενεργειακής δαπάνης του σώματος, καθιστώντας τον το πιο μεταβολικά ενεργό όργανο. Οι βιταμίνες Β διαδραματίζουν τεράστιο ρόλο στον ενεργειακό μεταβολισμό και ρυθμίζονται με ακρίβεια από τους ομοιοστατικούς μηχανισμούς του εγκεφάλου για τη διατήρηση υψηλών συγκεντρώσεων.

Για παράδειγμα, το φυλλικό οξύ (γνωστός και ως βιταμίνη Β9) εμφανίζεται στον εγκέφαλο σε συγκέντρωση 4 φορές υψηλότερη από ό,τι στο αίμα, ενώ οι συγκεντρώσεις βιοτίνης και παντοθενικού οξέος (γνωστοί και ως βιταμίνες Β7 και Β5) είναι 50 φορές υψηλότερες στον εγκέφαλο.

Oι βιταμίνες που υποστηρίζουν τη λειτουργία του εγκεφάλου με περισσότερους από έναν τρόπουςΕνώ οι βιταμίνες Β μπορεί να είναι ιδιαίτερα γνωστές για τη δουλειά που κάνουν για να ενορχηστρώνουν τον ενεργειακό μεταβολισμό (δηλαδή, κερδίζοντας νόμισμα κυτταρικής ενέργειας ATP από τα τρόφιμα που τρώμε κάθε μέρα), είναι επίσης χρήσιμες σε πολλούς άλλους τομείς.

Πώς ενισχύουν την υγεία του κεντρικού νευρικού συστήματος οι βιταμίνες Β

Επηρεάζοντας τα πάντα, από τη μνήμη και τα κυτταρικά σήματα μέχρι τη διάθεση και τον ύπνο, οι βιταμίνες Β είναι αρκετά ολοκληρωμένες στο πεδίο δράσης τους σε όλο το κεντρικό νευρικό σύστημα.

Oι βιταμίνες που υποστηρίζουν τη λειτουργία του εγκεφάλου με περισσότερους από έναν τρόπουςΥπάρχουν τρεις τρόποι με τους οποίους οι βιταμίνες Β συμβάλλουν στην προαγωγή ενός υγιούς εγκεφάλου:

1.Υποστηρίζουν τη γνωστική λειτουργία
Ο εγκέφαλος «τρέχει» κυρίως από γλυκόζη και οι νευρώνες απαιτούν συνεχή παροχή αίματος. Η βιοτίνη βοηθά στη διαχείριση της παροχής και του μεταβολισμού της γλυκόζης στον εγκέφαλο για την ενίσχυση της ομοιόστασης της γλυκόζης.

Τα δύο συνένζυμα φλαβοπρωτεϊνών που προέρχονται από τη ριβοφλαβίνη είναι ζωτικής σημασίας για την παροχή αρκετού οξυγόνου στον εγκέφαλο, ώστε να μπορεί να στέλνει νευρικά σήματα και μηνύματα στο υπόλοιπο σώμα. Χωρίς τις βιταμίνες Β, ο εγκέφαλος απλά δεν θα έπαιρνε το οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται ζωτικής σημασίας.

Oι βιταμίνες που υποστηρίζουν τη λειτουργία του εγκεφάλου με περισσότερους από έναν τρόπουςΜε εξίσου ολοκληρωμένο τρόπο, το παντοθενικό οξύ, η νιασίνη και η θειαμίνη υποστηρίζουν τη συνολική γνωστική λειτουργία προάγοντας τη δομική ακεραιότητα και την απόδοση των εγκεφαλικών κυττάρων. Επιπλέον, η θειαμίνη παρέχει ενέργεια στα νευρικά κύτταρα και βοηθά στην παραγωγή μυελίνης.

Τελευταίο αλλά σίγουρα εξίσου σημαντικό, η βιταμίνη Β6, η νιασίνη και η ριβοφλαβίνη προσφέρουν αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις  ιδιότητες που υποστηρίζουν έναν υγιή εγκέφαλο που λειτουργεί καλά και προάγουν την υγεία ολόκληρου του σώματος.

2.Παρέχουν υποστήριξη της διάθεσης
Με πολλούς τρόπους, είμαστε σε θέση να ρυθμίζουμε τα συναισθήματά μας και να περιηγούμαστε στα συναισθήματά μας χάρη στην ποικιλόμορφη οικογένεια των βιταμινών Β. Οι περισσότερες βιταμίνες Β—συμπεριλαμβανομένης της θειαμίνης, του παντοθενικού οξέος, του φυλλικού οξέος και των βιταμινών Β6 και Β12—συμμετέχουν στην παραγωγή νευροδιαβιβαστών.Οι νευροδιαβιβαστές βοηθούν τους νευρώνες να επικοινωνούν μεταξύ τους και επηρεάζουν τη συνολική μας διάθεση και τη συναισθηματική υγεία.

Μερικοί από τους νευροδιαβιβαστές που βοηθούν στη σύνθεση οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β:

  • Η σεροτονίνη ρυθμίζει τη διάθεση και την ευτυχία.
  • Η νορεπινεφρίνη προετοιμάζει τον εγκέφαλο για δράση και βελτιώνει την ενέργεια και την προσοχή.
  • Η ντοπαμίνη επηρεάζει τη διάθεση και τα συναισθήματα ανταμοιβής και κινήτρων.
  • Το γάμμα-αμινοβουτυρικό οξύ (γνωστός και ως GABA) προσκολλάται σε μια πρωτεΐνη στον εγκέφαλο (υποδοχέας GABA) για να παράγει ένα ηρεμιστικό αποτέλεσμα και μειώνει ορισμένες δραστηριότητες του νευρικού συστήματος για να προκαλέσει μια πιο χαλαρή κατάσταση.

Oι βιταμίνες που υποστηρίζουν τη λειτουργία του εγκεφάλου με περισσότερους από έναν τρόπους3.Προωθούν έναν τον υγιή ύπνο
Αποδεικνύεται ότι αυτές οι απαραίτητες υδατοδιαλυτές βιταμίνες του συμπλέγματος Β όχι μόνο προάγουν μια σταθερή διάθεση, αλλά επίσης βοηθούν να χαλαρώσεις μετά από μια κουραστική μέρα, ώστε να μπορείς να έχεις ξεκούραστο ύπνο κάθε βράδυ.

Οι βιταμίνες Β, όπως η Β6, βοηθούν επίσης στη μετατροπή των νευροδιαβιβαστών σε μελατονίνη, μια ενδογενή ορμόνη που ρυθμίζει τον κιρκάδιο ρυθμό και το χρονοδιάγραμμα του ύπνου. Επιπλέον, η νιασίνη προάγει μια υγιή αρχιτεκτονική ύπνου – δηλαδή, τη δομική οργάνωση διαφορετικών κύκλων και σταδίων ύπνου— ενώ η βιοτίνη βοηθά στη ρύθμιση της δραστηριότητας του θυρεοειδούς και των επινεφριδίων για να σταθεροποιήσει τη διάθεσή σου και να προάγει τον ποιοτικό ύπνο.

Αυτές οι 10 τροφές πλούσιες σε μελατονίνη και τρυπτοφάνη θα σε βοηθήσουν να κοιμάσαι καλύτεραΔιάβασε επίσης:

Πώς να καταπολεμήσεις το καθημερινό στρες τρώγοντας

Πράγματι υπάρχουν τροφές που βοηθούν τον εγκέφαλο να χαλαρώσει και να εναντιωθεί στο στρες. Αυτό επιβεβαιώνει στη Vogue η ψυχολόγος Lourdes Ramón, ειδικός στην ενεργειακή διατροφή. Το να δώσεις λίγη ανάπαυση στην εγκεφαλική δραστηριότητα είναι μια αρκετά διαδεδομένη επιθυμία στην εποχή του multitasking, που σε αναγκάζει να ζεις σε ξέφρενους ρυθμούς τις περισσότερες ώρες της ημέρας.

Πώς να καταπολεμήσεις το καθημερινό στρες τρώγονταςΑν και η χαλάρωση του μυαλού και η επίτευξη αυτής της αποσύνδεσης δεν εξαρτάται μόνο από την κατανάλωση ορισμένων τροφών –όπως θα δούμε, υπάρχουν και κάποιες μη διατροφικές συνήθειες που μπορούν να βοηθήσουν προς αυτόν τον σκοπό– το φαγητό βέβαια εξακολουθεί να είναι καθοριστικός παράγοντας.

Δες εδώ πώς να καταπολεμήσεις το στρες

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Για δυνατά και πυκνά οστά βάλε αυτές τις 6 φυτικές πρωτεΐνες στη διατροφή σου
 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
4 γρήγοροι τρόποι για να διαχειριστείς τα έντονα και μεγάλα συναισθήματα



Ακολούθησε το TheIssue.gr στο Google News και μάθε πρώτη όλα τα νέα!







OPINION POST

Dnews

theissue.gr

OPINION POST

Copyright © 2022 – 2024 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by OPINION POST