Now Reading
Πώς να καταπολεμήσεις το καθημερινό στρες τρώγοντας

Πώς να καταπολεμήσεις το καθημερινό στρες τρώγοντας

Avatar photo
Πώς να καταπολεμήσεις το καθημερινό στρες τρώγοντας

Ορισμένες τροφές βοηθούν στην αποσυμφόρηση της εγκεφαλικής δραστηριότητας και σε ηρεμούν από το στρες.

Πράγματι υπάρχουν τροφές που βοηθούν τον εγκέφαλο να χαλαρώσει και να εναντιωθεί στο στρες. Αυτό επιβεβαιώνει στη Vogue η ψυχολόγος Lourdes Ramón, ειδικός στην ενεργειακή διατροφή. Το να δώσεις λίγη ανάπαυση στην εγκεφαλική δραστηριότητα είναι μια αρκετά διαδεδομένη επιθυμία στην εποχή του multitasking, που σε αναγκάζει να ζεις σε ξέφρενους ρυθμούς τις περισσότερες ώρες της ημέρας.

Αν και η χαλάρωση του μυαλού και η επίτευξη αυτής της αποσύνδεσης δεν εξαρτάται μόνο από την κατανάλωση ορισμένων τροφών –όπως θα δούμε, υπάρχουν και κάποιες μη διατροφικές συνήθειες που μπορούν να βοηθήσουν προς αυτόν τον σκοπό– το φαγητό βέβαια εξακολουθεί να είναι καθοριστικός παράγοντας.

Κεντρομόλος ενέργεια VS Φυγόκεντρη ενέργεια

Πώς να καταπολεμήσεις το καθημερινό στρες τρώγοντας

«Ο τρόπος που σκεφτόμαστε και νιώθουμε εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το τι τρώμε», επισημαίνει η Ramón. «Σύμφωνα με τις αρχές της ενεργειακής διατροφής, υπάρχουν τροφές που μας παρέχουν ακραία, φυγόκεντρη, διασπαρμένη, δονούμενη, ταχείας δράσης αλλά επιφανειακή ενέργεια yin που διαστέλλεται. Η κατανάλωση αυτών των τροφών έχει ως αποτέλεσμα την επιτάχυνση της εγκεφαλικής μας δραστηριότητας και την αύξηση των επιπέδων άγχους μας. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι τροφές που μας δίνουν ένα διαφορετικό είδος ενέργειας: κεντρομόλος, που δονείται και δρα πιο αργά».

Τροφές κατά του στρες

Πώς να καταπολεμήσεις το καθημερινό στρες τρώγοντας

Οι τροφές που είναι πλούσιες σε βιταμίνη Β1 εμπλέκονται στο σχηματισμό νευροδιαβιβαστών και προστατεύουν τα νευρικά κύτταρα. Ποιες τροφές  περιέχουν αυτή τη βιταμίνη; Τα όσπρια, τα δημητριακά ολικής αλέσεως, οι ηλιόσποροι, καθώς και οι ξηροί καρποί.
Αυτές που περιέχουν Ωμέγα 3, δηλαδή τα λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός, το σκουμπρί και οι σαρδέλες. Τα βρίσκουμε επίσης σε τροφές όπως οι σπόροι chia και τα καρύδια – ρυθμίζουν τη συνδεσιμότητα των νευρώνων, δηλαδή τις συνδέσεις μεταξύ των νευρώνων, που συνδέονται με συναισθήματα στρες και άγχους.

Πώς να καταπολεμήσεις το καθημερινό στρες τρώγονταςΤροφές εξίσου σημαντικές για την καταπολέμηση του στρες είναι αυτές που περιέχουν τρυπτοφάνη, ένα πρόδρομο αμινοξύ της σεροτονίνης, απαραίτητο για τη βελτίωση της διάθεσης . Βρίσκεται στη σόγια, τα φιστίκια, το ρύζι, τα αυγά, τις μπανάνες και τα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Τα φωσφολιπίδια, όπως η λεκιθίνη, βοηθούν επίσης στην ηρεμία της εγκεφαλικής δραστηριότητας. Εκτός από την κατασκευή των περιβλημάτων που περιβάλλουν τους νευρώνες, περιέχουν χολίνη, ένα βασικό θρεπτικό συστατικό, φυσιολογικό πρόδρομο της ακετυλοχολίνης, μια ουσία απαραίτητη για εγκεφαλικές διεργασίες, όπως η μνήμη. Μπορείς να πάρεις φωσφολιπίδια μέσω τροφών όπως τα αυγά, το γάλα, το φύτρο σιταριού και τα αμύγδαλα.

Πώς να καταπολεμήσεις το καθημερινό στρες τρώγονταςΣυνήθειες που δεν απαιτούν σκέψη

Χωρίς να μειώνεται η σημασία της διατροφής για την ψυχική υγεία, θα πρέπει να σημειωθεί ότι ορισμένες καλές καθημερινές πρακτικές μη διατροφικού χαρακτήρα μπορούν επίσης να βοηθήσουν στη χαλάρωση του εγκεφάλου. Γενικά, είναι σημαντικό να θυμάσαι να αφιερώνεις καθημερινά χρόνο στη φροντίδα του εαυτού σου, κάνοντας δραστηριότητες που σου αρέσουν και σου δίνουν ευχαρίστηση.

Διάβασε επίσης:

Τα 7 έλαια που μπορούν να ενισχύσουν τη μνήμη και να αποτρέψουν την άνοια όσο κοιμάσαι

Στην ψυχοθεραπεία πολλές φορές οι θεραπευτές συνιστούν να μυρίζουμε έλαια για την ψυχική μας ηρεμία και γαλήνη και μάλιστα πριν τον ύπνο. Τα αρωματικά έλαια είναι αποδεδειγμένο πως βοηθούν σε πολλά ψυχοσωματικά θέματα και μας καταπραΰνουν. Μια πρόσφατη μελέτη που διεξήχθη από το UCI Center for the Neurobiology of Learning & Memory διαπίστωσε ότι το να παρασυρόμαστε ενώ μυρίζουμε ορισμένα φυσικά έλαια θα μπορούσε να βοηθήσει στην τόνωση της μνήμης μας.

εΛΑΙΑΗ μελέτη, που δημοσιεύθηκε από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, στο Irvine, διαπίστωσε ότι οι συμμετέχοντες που διατηρούσαν συγκεκριμένα αρώματα στα υπνοδωμάτια τους, για 2 ώρες κάθε βράδυ για 6 μήνες, είχαν καλύτερες αναμνήσεις σε σύγκριση με αυτούς που δεν το έκαναν. Οι νευροεπιστήμονες βρήκαν αύξηση 226% στη γνωστική ικανότητα σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου, σύμφωνα με δελτίο τύπου της UCI. Οι συγγραφείς της μελέτης, η οποία δημοσιεύτηκε στο Frontiers in Neuroscience, λένε ότι τα ευρήματα τους θα μπορούσαν να δημιουργήσουν μια σαφή σύνδεση μεταξύ της όσφρησης και της μνήμης, η οποία θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για μια μη επεμβατική μέθοδο ενίσχυσης της μνήμης και πιθανώς αποτροπής της άνοιας.
Οι ερευνητές εξέτασαν 46 άτομα ηλικίας μεταξύ 60 και 85 ετών που δεν είχαν προβλήματα με τη μνήμη τους.

Δες εδώ τα έλαια

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Αυτός είναι ο ιδανικός χρόνος ξεκούρασης μεταξύ των σετ σε μια προπόνηση με βάρη
 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Αυτοί είναι 8 τρόποι για να δημιουργήσεις μια πιο υγιή σχέση με το φαγητόDnews

pelop.gr

theissue.gr

Copyright © 2022 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by 1bit.gr

News4Health

Dnews       pelop.gr       theissue.gr   

Copyright © 2022 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by 1bit.gr