Now Reading
Τα 7 έλαια που μπορούν να ενισχύσουν τη μνήμη και να αποτρέψουν την άνοια όσο κοιμάσαι

Τα 7 έλαια που μπορούν να ενισχύσουν τη μνήμη και να αποτρέψουν την άνοια όσο κοιμάσαι

Avatar photo
εΛΑΙΑ

Γνωρίζουμε πως η μυρωδιά ορισμένων αρωμάτων μας φέρνει στον νου σημαντικές αναμνήσεις.

Στην ψυχοθεραπεία πολλές φορές οι θεραπευτές συνιστούν να μυρίζουμε έλαια για την ψυχική μας ηρεμία και γαλήνη και μάλιστα πριν τον ύπνο. Τα αρωματικά έλαια είναι αποδεδειγμένο πως βοηθούν σε πολλά ψυχοσωματικά θέματα και μας καταπραΰνουν. Μια πρόσφατη μελέτη που διεξήχθη από το UCI Center for the Neurobiology of Learning & Memory διαπίστωσε ότι το να παρασυρόμαστε ενώ μυρίζουμε ορισμένα φυσικά έλαια θα μπορούσε να βοηθήσει στην τόνωση της μνήμης μας.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, στο Irvine, διαπίστωσε ότι οι συμμετέχοντες που διατηρούσαν συγκεκριμένα αρώματα στα υπνοδωμάτια τους, για 2 ώρες κάθε βράδυ για 6 μήνες, είχαν καλύτερες αναμνήσεις σε σύγκριση με αυτούς που δεν το έκαναν. Οι νευροεπιστήμονες βρήκαν αύξηση 226% στη γνωστική ικανότητα σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου, σύμφωνα με δελτίο τύπου της UCI. Οι συγγραφείς της μελέτης, η οποία δημοσιεύτηκε στο Frontiers in Neuroscience, λένε ότι τα ευρήματα τους θα μπορούσαν να δημιουργήσουν μια σαφή σύνδεση μεταξύ της όσφρησης και της μνήμης, η οποία θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για μια μη επεμβατική μέθοδο ενίσχυσης της μνήμης και πιθανώς αποτροπής της άνοιας.
Οι ερευνητές εξέτασαν 46 άτομα ηλικίας μεταξύ 60 και 85 ετών που δεν είχαν προβλήματα με τη μνήμη τους.

Τα 7 έλαια που μπορούν να ενισχύσουν τη μνήμη και να αποτρέψουν την άνοια όσο κοιμάσαι

Στη συνέχεια, στα άτομα δόθηκαν 7 μπουκαλάκια, το καθένα από τα οποία περιείχε διαφορετικό φυσικό λάδι, μαζί με έναν διαχύτη. Περίπου στα μισά από την ομάδα (20 άτομα) δόθηκαν μπουκαλάκια με αιθέρια έλαια «πλήρους αντοχής», τα οποία μύριζαν: λεβάντα, τριαντάφυλλο, πορτοκάλι, ευκάλυπτο, λεμόνι, μέντα και δεντρολίβανο. Στους υπόλοιπους 23 συμμετέχοντες, την ομάδα ελέγχου, έλαβαν τα έλαια σε μικρές ποσότητες. Κάθε βράδυ πριν πάνε για ύπνο, οι συμμετέχοντες έβαζαν μια διαφορετική μυρωδιά στον διαχύτη τους η οποία ενεργοποιούνταν για 2 ώρες καθώς κοιμόντουσαν.

«Κάνοντας τη δυνατότητα στους ανθρώπους να αισθάνονται τις οσμές ενώ κοιμούνται, εξαλείψαμε την ανάγκη να αφιερώνουμε χρόνο για αυτό κατά τις ώρες που ήταν ξύπνιοι», εξήγησε η επικεφαλής ερευνήτρια Cynthia Woo στο New York Post. Μόλις ολοκληρώθηκε η μελέτη, σε όλους τους συμμετέχοντες χορηγήθηκε μια σειρά από τεστ, συμπεριλαμβανομένου του Rey Auditory Verbal Learning Test, το οποίο αξιολογεί τη λεκτική μάθηση και τη μνήμη σύμφωνα με την ικανότητα του ατόμου να ανακαλεί λέξεις από μια λίστα. Οι εικόνες που τραβήχτηκαν από τους εγκεφάλους των συμμετεχόντων μετά τη μελέτη διαπίστωσαν ότι όσοι είχαν λάβει ολόκληρα τα μπουκαλάκια με τα έλαια είχαν καλύτερη λειτουργία σε μια εγκεφαλική οδό που ονομάζεται αριστερό uncinate fasciculus, που είναι γνωστό ότι επιδεινώνεται με την ηλικία.

Τα 7 έλαια που μπορούν να ενισχύσουν τη μνήμη και να αποτρέψουν την άνοια όσο κοιμάσαι

«Η πραγματικότητα είναι ότι πάνω από την ηλικία των 60 ετών, η οσφρητική αίσθηση και η γνώση αρχίζουν να πέφτουν», δήλωσε ο Michael Leon, καθηγητής νευροβιολογίας και συμπεριφοράς και συνεργάτης του CNLM. «Αλλά δεν είναι ρεαλιστικό να πιστεύουμε ότι τα άτομα με γνωστική εξασθένηση θα μπορούσαν να ανοίγουν, να μυρίζουν και να κλείνουν 80 μπουκάλια με οσμές καθημερινά. Αυτό θα ήταν δύσκολο ακόμη και για όσους δεν έχουν άνοια». Οι συμμετέχοντες ανέφεραν επίσης ότι κοιμούνται καλύτερα.

Οι ερευνητές σημείωσαν ότι οι επιστήμονες είχαν προηγουμένως επίγνωση του αντίκτυπου που μπορεί να έχουν οι μυρωδιές σε νευρολογικές και ψυχιατρικές ασθένειες, όπως το Αλτσχάιμερ, το Πάρκινσον, τη σχιζοφρένεια και τον αλκοολισμό.
«Οι ερευνητές έχουν διαπιστώσει προηγουμένως ότι η έκθεση ατόμων με μέτρια άνοια σε έως και 40 διαφορετικές οσμές 2 φορές την ημέρα σε μια χρονική περίοδο ενίσχυε τη μνήμη και τις γλωσσικές τους δεξιότητες, ανακούφισε την κατάθλιψη και βελτίωσε τις οσφρητικές τους ικανότητες», σημειώνει το δελτίο τύπου της UCI.

Τα 7 έλαια που μπορούν να ενισχύσουν τη μνήμη και να αποτρέψουν την άνοια όσο κοιμάσαι

Διάβασε επίσης:

Τεϊόδεντρο: Το ευεργετικό έλαιό του μπορεί να καταπολεμήσει ακμή και πιτυρίδα

Το δέρμα και το τριχωτό της κεφαλής σας μπορεί να επωφεληθούν από αυτό το αντιφλεγμονώδες βότανο, λένε οι δερματολόγοι και οι αισθητικοί. Τα οφέλη από το έλαιο τεϊόδεντρου μπορούν να αποβούν σωτήρια για την φροντίδα του δέρματος και των μαλλιών.

γυναικα που ανακατεύει ελαιο

Το θέμα είναι να γνωρίζεις πότε θα δεις τα αποτελέσματα του και πότε θα να χρησιμοποιείς.

Εδώ θα διαβάσεις για τα οφέλη.

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Ορμόνη της πείνας» ή γκρελίνη: Τι πρέπει να γνωρίζεις
 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τα καθημερινά ζαχαρούχα ποτά μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο καρκίνου του ήπατος, θανάτου από χρόνια ηπατική νόσο Dnews

pelop.gr

theissue.gr

Copyright © 2022 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by 1bit.gr

News4Health

Dnews       pelop.gr       theissue.gr   

Copyright © 2022 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by 1bit.gr