Now Reading
Νέα μελέτη δίνει απαντήσεις για το τι πρέπει να τρώνε και τι να αποφεύγουν όσοι έχουν διαβήτη

Νέα μελέτη δίνει απαντήσεις για το τι πρέπει να τρώνε και τι να αποφεύγουν όσοι έχουν διαβήτη

Avatar photo
Τροφές για διαβητικούς

Μια νέα μελέτη με δείγμα  4.000 ατόμων διαπίστωσε ότι μια απλή διατροφική προσαρμογή θα μπορούσε να κάνει μια τεράστια διαφορά για τα άτομα με διαβήτη και ένας γιατρός μας εξηγεί γιατί αυτό το εύρημα είναι τόσο μεγάλο και σημαντικό. 

Όπως λέει και η παροιμία, «Είσαι ό,τι τρως» και αυτή η φράση ισχύει ιδιαίτερα υπό το φως των αποτελεσμάτων μιας μεγάλης νέας μελέτης. Η μελέτη, η οποία διεξήχθη σε 4.000 άτομα από κλινικές που εξυπηρετούν γειτονιές με χαμηλό εισόδημα, εξέτασε τον αντίκτυπο των κουπονιών προϊόντων που δίνονται σε άτομα με ασθένειες που σχετίζονται με τη διατροφή. Οι συμμετέχοντες στη μελέτη είτε είχαν διαβήτη, παχυσαρκία ή υπέρταση. και έλαβαν στον καθένα κουπόνια για φρούτα και λαχανικά με μέσο όρο 63 $ το μήνα για έως και 10 μήνες.

Κατά τη διάρκεια της μελέτης, οι ερευνητές παρακολούθησαν το σάκχαρο του αίματος, την αρτηριακή πίεση και το βάρος και είδαν σημαντικές βελτιώσεις στα επίπεδα A1C και στη διαστολική αρτηριακή πίεση. Η μελέτη διαπίστωσε ότι ενώ η κατανάλωση μιας δίαιτας πλούσιας σε προϊόντα δεν ήταν τόσο αποτελεσματική όσο η φαρμακευτική αγωγή, ήταν περίπου κατά το ήμισυ αποτελεσματική κάτι που είναι μεγάλο δεδομένου ότι αυτή η προσαρμογή του τρόπου ζωής και της διατροφής είναι τόσο απλή.

ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΔΙΑΒΗΤΗΣ

Λοιπόν, θα μπορούσαν τέτοια κουπόνια να είναι το μέλλον της πρόληψης και διαχείρισης ασθενειών που σχετίζονται με τη διατροφή; Ένας γιατρός που ειδικεύεται στις χρόνιες ασθένειες εξηγεί και μας βοήθα να καταλάβουμε τι ισχύει.

Παράγεται ως φάρμακο

Για να είμαστε σαφείς, δεν συνιστάται στους ανθρώπους να σταματήσουν να παίρνουν τα φάρμακά τους εάν αρχίσουν να τρώνε περισσότερα προϊόντα. Ωστόσο, μπορεί να είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να αποτρέψεις καταστάσεις και να εργαστείς για την αντιστροφή ορισμένων συνθηκών. «Για εκείνους τους ανθρώπους που είναι ικανοί και πρόθυμοι να δεσμευτούν σε προοδευτικές αλλαγές στον τρόπο ζωής, είναι πιθανόν να αντιστρέψουν την κατάστασή τους», εξηγεί ο Dr. Ron Hunninghake, MD, γιατρός που ειδικεύεται στις χρόνιες ασθένειες και Chief Medical Officer στο Riordan Κλινική. «Για άλλους που απλώς προσθέτουν επιπλέον προϊόντα και περιορίζουν τα ανθυγιεινά επεξεργασμένα, ζαχαρούχα τρόφιμα, μπορεί να είναι σε θέση να μειώσουν -αλλά όχι να εξαλείψουν– φάρμακα για δείκτες μεταβολικού συνδρόμου, όπως ο διαβήτης. Σίγουρα θα μπορούσε να τους βοηθήσει να αισθανθούν πολύ καλύτερα».

ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΔΙΑΒΗΤΗΣ

Ο Dr. Hunninghake, λέει ότι η δημιουργία κοινοτικών προγραμμάτων υγείας όπως αυτό το πιλοτικό πρόγραμμα κουπονιών θα μπορούσε να έχει σημαντικό αντίκτυπο στη βελτίωση της υγείας των ανθρώπων και της υγείας της κοινότητας. «Για να έχει μακροπρόθεσμο αντίκτυπο, θα πρέπει να είναι ένα βιώσιμο πρόγραμμα. Η διατροφική θεραπεία είναι μια διαδικασία όπως το σαν να μεγαλώνεις έναν κήπο», λέει. «Δεν μπορείτε απλώς να τον φυτέψετε και να κοιτάξετε έξω από το παράθυρο την επόμενη μέρα και να δείτε φυτά. Για την κυτταρική υγεία, δεν χρειάζεστε μόνο θερμίδες, χρειάζεστε τα φυτοθρεπτικά συστατικά στα προϊόντα, τα οποία υποστηρίζουν την κυτταρική λειτουργία. Ένα μακροπρόθεσμο πρόγραμμα όπως Αυτό θα μπορούσε επίσης να λειτουργήσει ως ισχυρή ώθηση για να κάνετε καλύτερες επιλογές τρόπου ζωής. Η ευεξία είναι ένα ταξίδι ζωής».

Τροφές για διαβητικούςΓιατί τα φρούτα και τα λαχανικά κάνουν τέτοια διαφορά όσον αφορά την πρόληψη και τη διαχείριση της νόσου

Γνωρίζουμε ότι μια διατροφή πλούσια σε προϊόντα είναι εξαιρετική για την πρόληψη ασθενειών και την υγεία μας γενικότερα. «Η υγιεινή διατροφή γενικά, αλλά τα φρούτα και τα λαχανικά ειδικότερα, είναι το κλειδί για την πρόληψη και τη διαχείριση ασθενειών», λέει ο Dr. Hunninghake. «Τα φυτοθρεπτικά συστατικά των προϊόντων συμβάλλουν στον έλεγχο του μεταβολικού συνδρόμου, το οποίο είναι η βασική αιτία μιας μεγάλης ποικιλίας ασθενειών, συμπεριλαμβανομένων των καρδιαγγειακών παθήσεων, του εγκεφαλικού, του διαβήτη, της άνοιας, των προβλημάτων ψυχικής υγείας και ακόμη και του καρκίνου. Η λίστα μπορεί να συνεχιστεί και να συνεχιστεί».

ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΔΙΑΒΗΤΗΣ
Αλλά πόσα ακριβώς προϊόντα πρέπει να στοχεύσουμε να φάμε; Ο κανόνας «πέντε την ημέρα» παραμένει καλός, λέει ο Dr. Hunninghake. «Το USDA εισήγαγε ένα πρόγραμμα που ονομάζεται 5ADay στις αρχές της δεκαετίας του 1990 και παραμένει μια καλή καθοδήγηση σήμερα», εξηγεί. «Συνιστώ τουλάχιστον πέντε μερίδες προϊόντων καθημερινά και ότι οι άνθρωποι στοχεύουν σε πέντε διαφορετικά χρώματα στο πιάτο σας. Το πρόγραμμα είχε μετρήσιμα οφέλη και είναι ένα καλό μέρος για να ξεκινήσουν άτομα που θέλουν να βελτιώσουν την υγεία τους».

Η καλύτερη ώρα για να φας πρωινό
Με λίγα λόγια, εάν θέλεις να βελτιώσεις την υγεία σου, το φαγητό μπορεί πραγματικά να είναι «φάρμακο», ειδικά εάν φορτώνεις το πιάτο με τρόφιμα πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και λαχανικά και τα τρως αυτά αντί για επεξεργασμένα, ζαχαρούχα τρόφιμα και βλαβερά για την καρδιά κόκκινα κρέατα.

Διάβασε επίσης:

Αυτή είναι η ιδανική ώρα για πρωινό που διατηρεί σε καλά επίπεδα το σάκχαρο στο αίμα

ν και η ιδέα ότι το πρωινό είναι το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας θεωρείται κάτι σαν παρανόηση, οι ειδικοί συμφωνούν ότι το να ξεκινάς τη μέρα σου με ένα γεύμα είναι Αν μια καλή ιδέα. «Το πρωινό είναι σημαντικό, καθώς εκκινεί το μεταβολισμό μετά από μια νύχτα νηστείας και παρέχει ενέργεια για την επόμενη μέρα», λέει η Trista Best, MPH, RD, LD, εγγεγραμμένη διαιτολόγος με την Balance One Supplements. «Αποτρέπει επίσης την υπερκατανάλωση τροφής αργότερα μέσα στην ημέρα μειώνοντας την πείνα και τις λιγούρες». Όσον αφορά τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα, υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι το πρωινό μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο. Για παράδειγμα, μια μικρή μελέτη του 2017 σε περίπου 50 άτομα έδειξε ότι η κατανάλωση πρωινού μπορεί να βελτιώσει τις ικανότητες καύσης λίπους ενός ατόμου και να βοηθήσει στην πρόληψη καταστάσεων όπως ο διαβήτης τύπου 2. Οι ειδικοί μοιράζονται την καλύτερη ώρα για να φας πρωινό για ισορροπημένο σάκχαρο όλη την ημέρα.

Η διατροφή που θα σε ανακουφίσει από τους πόνους περιόδου και άλλα δυσάρεστα συμπτώματα

Γιατί είναι σημαντικό το πρωινό

Το πρωινό μπορεί να μην είναι πιο σημαντικό από το δείπνο. Ωστόσο, αυτό παίζει ρόλο στο γιατί η κατανάλωση πρωινού είναι σημαντική. Η Best μοιράζεται ότι η κατανάλωση τακτικών γευμάτων, συμπεριλαμβανομένου του πρωινού, είναι απαραίτητη για την ισορροπία του σακχάρου στο αίμα. «Η κατανάλωση τακτικών γευμάτων… βοηθά στη διατήρηση μιας σταθερής παροχής γλυκόζης στο σώμα», λέει η Best. «Οι σταθερές ώρες γευμάτων αποτρέπουν τις παρατεταμένες περιόδους νηστείας, οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν σε διακυμάνσεις στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα».

Δες εδώ την καλύτερη ώρα για πρωινό 

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ζευγάρι τσακωμένο
 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Αυτοί είναι 8 τρόποι για να δημιουργήσεις μια πιο υγιή σχέση με το φαγητόDnews

pelop.gr

theissue.gr

Copyright © 2022 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by 1bit.gr

News4Health

Dnews       pelop.gr       theissue.gr   

Copyright © 2022 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by 1bit.gr