Η επιστήμη μίλησε: Πόσο καιρό είσαι σε σχέση; Δες πόσα χρόνια θα πρέπει να περιμένεις πριν παντρευτείς!
Μεγαλώνοντας, θα έχεις ακούσει κι εσύ διάφορες απόψεις γύρω από τα δεσμά του γάμου και τους λόγους για τους οποίους γίνεται. Παράλληλα, είναι πιθανό να έχεις ακούσει θεωρίες σύμφωνα με τις οποίες η σχέσηθα πρέπει να έχει «μεστώσει» πριν παντρευτείς ή ότι η ηλικία και οι επιθυμίες σου παίζουν καθοριστικό ρόλο στην έγγαμη ζωή.
Ίσως, σε νεότερες ηλικίες, αυτές οι εικασίες να μη σου φαίνονταν αληθινές – ωστόσο, με την πάροδο του χρόνου, μπορεί να έχεις κατανοήσει κι εσύ πως ο γάμος δεν είναι απλώς μια τελετή, αλλά μια ολόκληρη ζωή στο πλευρό του άντρα που έχεις διαλέξει.
Μετά από πόσα χρόνια σχέσης πρέπει να παντρευτείς;
Κανένας γάμος και καμία σχέση δεν μπορεί να μείνει αναλλοίωτη στον χρόνο. Ουσιαστικά, και οι δύο σύντροφοι μεγαλώνουν, ωριμάζουν και εξελίσσονται μέσα από τον δεσμό – κι αυτή είναι η φυσική πορεία των πραγμάτων.
Έχεις αναρωτηθεί, όμως, ποτέ αν είσαι πραγματικά έτοιμη για γάμο; Και αν εσύ νιώθεις έτοιμη, μήπως έχει σημασία ο χρόνος που έχεις ήδη μοιραστεί με τον μέλλοντα σύζυγό σου;
Αναλυτικότερα λοιπόν, επιστήμονες, έχουν κάνει σχετική έρευναγύρω από αυτό το ερώτημα και κατέληξαν σε κάποια σπουδαία συμπεράσματα.
Αρχικά, σημειώνονται τρία βασικά στοιχεία:
1. Αν βρίσκεσαι σε σχέση με τον ίδιο σύντροφο για περισσότερα από τρία χρόνια και προχωρήσεις σε γάμο, οι πιθανότητες διαζυγίου μειώνονται κατά 50%.
2. Αν αισθάνεσαι πως γνωρίζεις τον άντρα δίπλα σου «πολύ καλά» οι πιθανότητες για χωρισμό, μειώνονται και πάλι κατά 50%.
3. Αν ωστόσο, προχωράς στα δεσμά με σκοπό να ανανεώσεις τη σχέση σου, κάτι τέτοιο μπορεί να αποβεί μοιραίο.
Με την πάροδο του χρόνου και λόγω της καθημερινότητας αλλά και τις απαιτήσεις των ανθρώπων, το να βρεις τον ιδανικό, γίνεται όλο και δυσκολότερο. Ωστόσο, και να έχεις βρει τον «έναν», ο γάμος μπορεί να επηρεαστεί από πολλούς παράγοντες: από τις ηλικίες των συντρόφων, το χρονικό διάστημα που είσαι σε σχέση, τι επιθυμίες, το οικογενειακό περιβάλλον, οι στόχοι ζωής και το κυριότερο- το πώς βλέπεις το γάμο.
Εκ πρώτοις, γίνεται κατανοητό, πως για να προχωρήσεις σε αυτή την καθοριστική δέσμευση θα πρέπει να έχεις περάσει χρόνο με τον άνθρωπό σου – τόσο- ώστε να τον γνωρίζεις εις βάθος και να ξέρεις να «χειρίζεσαι» όλες του τις πλευρές- και αυτό θα πρέπει να είναι αμοιβαίο.
Ουσιαστικά, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστημίου Emory προέκυψαν τα εξής στοιχεία:
• Όταν η σχέση πριν το γάμο, έχει διάρκεια 1 έως 2 έτη τότε οι πιθανότητες διαζυγίου μειώνονται κατά 20%.
• Όταν έχουν προηγηθεί 3 και πλέον χρόνια συνύπαρξης και σχέσης – τότε οι πιθανότητες μειώνονται κατά 50%
Πριν διαλέξεις νυφικό πρέπει να κατανοήσεις πως ο γάμος δεν διορθώνει τη σχέση, αντίθετα μπορεί να εντείνει τα προβλήματα. Ταυτόχρονα, θα πρέπει να είσαι σίγουρη πως πλάι στο σύντροφό σου θα είσαι πράγματι ευτυχισμένη και φυσικά, η συγκατοίκηση πριν από το γάμο, μπορεί να σταθεί ως πειραματική περίοδος για την έγγαμη ζωή!