Now Reading
Λήψη αποφάσεων VS Συναισθήματα: Πώς να διαχειριστείς τα 2 αυτά άκρα

Λήψη αποφάσεων VS Συναισθήματα: Πώς να διαχειριστείς τα 2 αυτά άκρα

Avatar photo
-α

Η απόφαση μιας επιλογής δεν είναι πάντα σύμφωνη με τα συναισθήματά σου και, αν και μπορεί να είναι άβολο ή δικαιολογία για αναβλητικότητα, πρέπει να μάθεις να διαχειρίζεσαι την αμφιθυμία.

Η λήψη αποφάσεων μπορεί να είναι μια κάπως περίπλοκη εργασία για μερικούς, ειδικά όταν η απόφαση μιας επιλογής συγκρούεται με το πιο συναισθηματικό μας κομμάτι. Οι πεποιθήσεις και τα συναισθήματα του καθενός δεν είναι πάντα σε αρμονία με αυτό που πρέπει να επιλέξουμε. Μια αντίφαση που δυσκολεύει τις σημαντικές αποφάσεις παρατείνει, και σε πολλές περιπτώσεις, αφήνει ελεύθερο τον έλεγχο στην αναποφασιστικότητα.

Το να είμαστε ανήμπορες κάποιες φορές ή γεμάτες απογοήτευση είναι μερικές από τις πιο συνηθισμένες αντιδράσεις, εκτός από το να υποτιμούμε τα συναισθήματά μας στη διαδικασία. Ο Unai Aso, ψυχολόγος της Unobravo Ισπανίας, μας βοηθά να κατανοήσουμε γιατί συμβαίνουν αυτού του είδους οι καταστάσεις και μας προσφέρει συμβουλές για να τις αντιμετωπίσουμε με τον καλύτερο τρόπο.

-α

Πώς μας επηρεάζουν οι αποφάσεις που έρχονται σε σύγκρουση με τα συναισθήματά μας

Όταν το να διαλέξουμε έρχεται σε αντίθεση με τις σκέψεις ή τα συναισθήματά μας, είναι σύνηθες να βιώνουμε μια συγκεκριμένη εσωτερική σύγκρουση , σύμφωνα με τον ψυχολόγο. «Αυτό συμβαίνει συνήθως όταν οι διαθέσιμες εναλλακτικές περιλαμβάνουν αρνητικές συναισθηματικές συνέπειες », προσθέτει. Επιπλέον, δημιουργεί ένα αίσθημα αμφιθυμίας, το οποίο δυσχεραίνει τη λήψη αποφάσεων. «Σε μια μετα-ανάλυση που πραγματοποιήθηκε από τους Rahimi et al. (2019) παρατηρήθηκε ότι η συναισθηματική ασυμφωνία συνήθως οδηγεί σε αύξηση του χρόνου λήψης αποφάσεων και σε υψηλότερο επίπεδο στρες και άγχους», λέει. Μια σύγκρουση μεταξύ λογικής και συναισθήματος που βρίσκεται πίσω από το μπλοκάρισμα ή την καθυστέρηση στη λήψη αποφάσεων.

Αποφάσεις που ευθυγραμμίζονται με τις αξίες και τους μακροπρόθεσμους στόχους μας, αν και μπορεί να είναι δυσάρεστες ή συναισθηματικά άβολες όταν τις αντιμετωπίζουμε, μακροπρόθεσμα, μπορούν να μεταφραστούν σε μεγαλύτερη προσωπική ευημερία ή ικανοποίηση. Σύμφωνα με τον Aso, «αυτό οφείλεται στη συμφωνία μεταξύ πράξεων και προσωπικών αξιών. Δηλαδή, οι άνθρωποι που επιδιώκουν συνεπείς στόχους καταβάλλουν μεγαλύτερη προσπάθεια με την πάροδο του χρόνου για να τους επιτύχουν και, ως εκ τούτου, είναι πιο πιθανό να τους επιτύχουν».

Λήψη αποφάσεων VS Συναισθήματα: Πώς να διαχειριστείς τα 2 αυτά άκρα

Αν και η επίτευξη αυτών των στόχων μπορεί να προωθήσει την αυτό-αποτελεσματικότητα και την αυτοεπικύρωση, αυτές οι αποφάσεις μπορεί να προκαλέσουν άγχος ή αισθήματα ενοχής ή/και λύπης βραχυπρόθεσμα. «Σε μια μελέτη (Sweeny et al., 2010) φάνηκε πώς η αναμονή για δύσκολες αποφάσεις μπορεί να προκαλέσει αυξημένα επίπεδα κορτιζόλης , μιας ορμόνης που σχετίζεται με το στρες, κάτι που μακροπρόθεσμα μπορεί να δημιουργήσει σωματικά και ψυχικά προβλήματα», λέει ο εκπρόσωπος της Unobravo.

Mην αφήνεις τα συναισθήματα να παρεμποδίζουν τις αποφάσεις σου

Μερικές φορές είναι δύσκολο να δούμε πέρα ​​από τα συναισθήματα και το να αφήνουμε τον εαυτό μας να καθοδηγείται από αυτά είναι ένας εύκολος δρόμος (ειδικά για να αποφύγουμε τη λήψη αποφάσεων που μας κάνουν να νιώθουμε άβολα). Ο ψυχολόγος λέει ότι μια από τις πιο χρησιμοποιούμενες τεχνικές στη διαβούλευση για να μάθεις να γνωρίζεις τι είναι πραγματικά προτεραιότητα είναι η αποσαφήνιση των αξιών ή η θέσπιση στόχων. «Η αποσαφήνιση των αξιών μας μας βοηθά να κατανοήσουμε τι είναι πραγματικά σημαντικό για εμάς μακροπρόθεσμα, κάτι που μπορεί να καθοδηγήσει τις αποφάσεις μας με πιο αντικειμενικό και χρήσιμο τρόπο», επισημαίνει στη Vogue. «Όσον αφορά τον καθορισμό στόχων, αυτοί πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο συγκεκριμένοι και μετρήσιμοι, ώστε να συμβάλλουν επίσης στη βελτίωση της απόδοσης και στη λήψη αποφάσεων. Στο τέλος, οι στόχοι λειτουργούν ως άγκυρα που μας κρατά συγκεντρωμένους σε αυτό που είναι προτεραιότητα, ακόμα και όταν τα συναισθήματα προσπαθούν να μας εκτρέψουν. Ο φόβος να κάνετε λάθη ή η πιθανότητα να μετανιώσετε είναι άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν τη λήψη μιας απόφασης. Η αναμονή αυτού του συναισθήματος μπορεί να οδηγήσει σε παράλυση λήψης αποφάσεων, όπου οι άνθρωποι αποφεύγουν να λαμβάνουν σημαντικές αποφάσεις για να μην αντιμετωπίσουν πιθανή λύπη», εξηγεί.

Διάβασε επίσης: Η σκέψη που θα σε βοηθήσει να ελέγξεις το άγχος που έχεις για το μέλλον

Λήψη αποφάσεων VS Συναισθήματα: Πώς να διαχειριστείς τα 2 αυτά άκρα

Βήματα για να ξεκαθαρίσουμε τις ιδέες και τα συναισθήματά μας

Για να σταματήσουμε τον φόβο ή τη λύπη, εκτός από το να αντιμετωπίζουμε αποφάσεις που έρχονται σε σύγκρουση με τα συναισθήματά μας, ο ψυχολόγος μας παρέχει μερικές στρατηγικές που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε:

1. Αναγνώριση και επισήμανση συναισθημάτων. Η αναγνώριση και η ονομασία των συναισθημάτων μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της έντασής τους και στη διαχείρισή τους καλύτερα.

2. Ανάλυση αποφάσεων ή αξιολόγηση υπέρ και κατά. Δηλαδή, κάνε μια λεπτομερή λίστα με τα οφέλη και τα μειονεκτήματα κάθε επιλογής για να διευκρινίσεις τις πιο «ορθολογικές» πτυχές της απόφασης.

3. Η διαβούλευση με άλλα έμπιστα άτομα μπορεί επίσης να προσφέρει πρόσθετες προοπτικές και να μειώσει τη συναισθηματική επιβάρυνση.

4. Βάλε την προοπτική κάνοντας πράξη. Αυτό περιλαμβάνει το να φανταζόμαστε πώς θα νιώθουμε μακροπρόθεσμα με κάθε απόφαση, κάτι που μπορεί να βοηθήσει στην αποκέντρωση από τα άμεσα συναισθήματα και τη συναισθηματική επιβάρυνση που αυτό συνεπάγεται.

5. Εξασκήσου στη λήψη αποφάσεων που βασίζονται σε αξίες. Δηλαδή, επικεντρώσου στην ευθυγράμμιση των αποφάσεων με προσωπικές αξίες και μακροπρόθεσμους στόχους.

Λήψη αποφάσεων VS Συναισθήματα: Πώς να διαχειριστείς τα 2 αυτά άκρα

Εκτός από την τήρηση αυτών των τεχνικών, ένα θεμελιώδες μέρος της διαδικασίας είναι να μην ακυρωθούν τα συναισθήματα που μας δυσκολεύουν να λάβουμε μια απόφαση . «Το απλό γεγονός της αναγνώρισης των συναισθημάτων και της αποδοχής τους μπορεί να μας κάνει να πάρουμε πιο ισορροπημένες και ικανοποιητικές αποφάσεις», λέει ο Aso. «Επιπλέον, η προσπάθεια να είμαστε συμπονετικοί για τις αποφάσεις που παίρνουμε βοηθά επίσης, με την έννοια ότι μπορεί να μειώσει την αυτοκριτική και μας επιτρέπει να κάνουμε μια πιο δίκαιη και ολοκληρωμένη αξιολόγηση των επιλογών που έχουμε».

Διάβασε επίσης: Αν δυσκολεύεσαι να πάρεις μια μεγάλη απόφαση κάνε αυτή την ερώτηση στον εαυτό σου

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
-α
 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πανεύκολη και πεντανόστιμη τυρόπιτα χωρίς φύλλο στο air fryer



Ακολούθησε το TheIssue.gr στο Google News και μάθε πρώτη όλα τα νέα!


Site Footer
Dnews
theissue.gr

Site Footer