Now Reading
Αν δυσκολεύεσαι να πάρεις μια μεγάλη απόφαση κάνε αυτή την ερώτηση στον εαυτό σου

Αν δυσκολεύεσαι να πάρεις μια μεγάλη απόφαση κάνε αυτή την ερώτηση στον εαυτό σου

Avatar photo
κοπέλα κάθεται σε λίμνη

Όταν έχουμε ένα δίλλημα τότε ένα ερώτημα πρέπει να κάνουμε στον εαυτό μας.

Πολλές φορές «κολλάμε» στο να πάρουμε μια μεγάλη απόφαση. Ίσως να αφορά πώς να αντιμετωπίσουμε ένα επιχειρηματικό πρόβλημα, ίσως να μην ξέρουμε τι να κάνουμε με έναν πολλά υποσχόμενο υπάλληλο ή να φταίει το ότι βρισκόμαστε ανάμεσα σε 2 επιλογές σε ένα προσωπικό θέμα.

Οι νευροψυχολόγοι μας λένε ότι υπάρχουν καλά νέα. Υπάρχει μια απλή ερώτηση που μπορούμε να κάνουμε στον εαυτό μας και που μπορεί να μας καθοδηγήσει στην αναποφασιστικότητα, να ξεπεράσουμε την παράλυση της ανάλυσης και τελικά να μας βοηθήσει να κάνουμε καλύτερες και πιο τολμηρές επιλογές. Το ερώτημα είναι πολύ απλό: «ποιο είναι το χειρότερο που θα μπορούσε να συμβεί;»

κοπέλα προβληματισμένη σε γραφείοΚαι ενώ μερικές από εμάς πιθανότατα θέτουμε στον εαυτό μας αυτή την ερώτηση όταν αντιμετωπίζουμε δύσκολες επιλογές, αυτό δεν είναι αρκετό. Αντίθετα, είναι θέμα κατανόησης των συναισθηματικών και ψυχικών διεργασιών που οδηγούν στην αναποφασιστικότητα και γιατί η εστίαση σε αυτό το ερώτημα λειτουργεί.

Η Denise K. Shull, μια κορυφαία coach με μεταπτυχιακό στη νευροψυχανάλυση από το Πανεπιστήμιο του Σικάγο, έχει συνεργαστεί με εμπόρους που διαχειρίζονται χαρτοφυλάκια πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων και με ελίτ επαγγελματίες αθλητές που αγωνίζονται στο Major League Baseball, στο NFL και στους Ολυμπιακούς Αγώνες ανέφερε στο inc.com: «Η θεωρία πίσω από το γιατί αυτή η ερώτηση λειτουργεί τόσο καλά σε ένα δομημένο πλαίσιο είναι ότι τα ανθρώπινα συναισθήματα είναι προγνωστικά και όχι αντιδραστικά. Ο εγκέφαλος μας προσπαθεί πάντα να προβλέψει τι θα συμβεί στη συνέχεια. Πάρτε, για παράδειγμα, να πιάσετε ένα φλιτζάνι καφέ. Εάν δεν είστε σίγουροι αν είναι ζεστό ή κρύο, χρειάζεται μια στιγμή για να επεξεργαστεί ο εγκέφαλος σας τη θερμοκρασία. Αλλά αν ξέρετε ότι είναι ένα ζεστό φλιτζάνι καφέ, αισθάνεστε αμέσως τη ζέστη. Δεν είναι μόνο η πρόβλεψη του ίδιου του πράγματος, αλλά η πρόβλεψη του πώς αυτό το πράγμα θα μας κάνει να νιώσουμε».

κοπέλα πιάνει το κεφάλι της

Η αυτοπεποίθηση είναι ουσιαστικά μια πρόβλεψη ότι ό,τι κι αν κάνουμε θα πετύχει, ενώ ο φόβος είναι η πεποίθηση ότι δεν θα γίνει. Όταν αναλύουμε τη συμπεριφορά και τη λήψη αποφάσεων των ανθρώπων με βάση αυτές τις προβλέψεις, ανοίγουμε μια ευρύτερη κατανόηση των ενεργειών και των κινήτρων τους. Η Shull ανέφερε ένα περιστατικό χαρακτηριστικά: «Ένας pitcher του μπέιζμπολ της Major League μου είπε για την αδυναμία του να δεσμευτεί να μάθει μια νέα μπαλιά, μια τεχνική που θα μπορούσε να βελτιώσει το παιχνίδι του. Ποιο ήταν το χειρότερο που μπορούσε να του συμβεί; Συνειδητοποίησε ότι φοβόταν ότι μπορεί να μην την μάθαινε ή να μην ήταν καλός σε αυτή, και ότι θα ντρεπόταν αν προσπαθούσε να την κάνει σε ένα παιχνίδι. Το αποτέλεσμα είναι ότι υπενθύμισε στον εαυτό του ότι στην πραγματικότητα δεν χρειαζόταν να δοκιμάσει τη νέα μπαλιά σε ένα παιχνίδι, μέχρι να είχε αναπτύξει εμπιστοσύνη στην ικανότητα του να την πετάξει».

κοπέλα κάθεται σε λίμνηΤο συμπέρασμα είναι πως όταν βρίσκεσαι αντιμέτωπη με την αναποφασιστικότητα αναρωτήσου πιο είναι το χειρότερο που μπορεί να συμβεί. Στη συνέχεια αναζήτησε τις ενδείξεις ότι ίσως δεν είναι ο φόβος σου για το αποτέλεσμα που σε εμποδίζει να ενεργήσεις αλλά αντίθετα ο φόβος σου για το πώς μπορείς να αισθανθείς αν τελικά πραγματοποιηθεί το χειρότερο σενάριο. Κάνοντας αυτό τον συνειρμό σκέψεων μπορεί τελικά να σε βοηθήσεις να πάρεις την απόφαση που θέλεις.

Διάβασε επίσης:

Πώς να διαχειριστείς το άγχος σου αποτελεσματικά 5 λεπτά πριν από οποιαδήποτε συνάντηση

Έχεις ένα βήμα ή μια μεγάλη παρουσίαση στο ημερολόγιό σου. Ίσως είναι προγραμματισμένο εβδομάδες πριν ή και μήνες. Παρακολουθείς τις ημέρες να μετρούν αντίστροφα και ανυπομονείς.

Πώς να διαχειριστείς το άγχος σου αποτελεσματικά 5 λεπτά πριν από οποιαδήποτε συνάντησηΟ τρόπος με τον οποίο διαχειρίζεσαι τα τελευταία πέντε λεπτά πριν από αυτό το μεγάλο γεγονός, είναι σημαντικός. Θέλεις εμφανιστείς και να κερδίσεις τις εντυπώσεις, καθώς είναι η στιγμή που θα παρουσιάσεις την δουλειά σου, την ιδέα σου και τον «κόπο» που έχεις καταθέσει σε αυτό.

Διάβασε εδώ πώς να το διαχειριστείς.

 

 

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
2 εγκεκριμένες από διατροφολόγους συνταγές βρώμης για κάθε μέρα και για να χάσεις κιλά γρήγορα
 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πώς να εξαλείψεις αυτό που σε εμποδίζει να είσαι ευτυχισμένηDnews

pelop.gr

theissue.gr

Copyright © 2022 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by 1bit.gr

News4Health

Dnews       pelop.gr       theissue.gr   

Copyright © 2022 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by 1bit.gr