Now Reading
Η σκέψη που θα σε βοηθήσει να ελέγξεις το άγχος που έχεις για το μέλλον

Η σκέψη που θα σε βοηθήσει να ελέγξεις το άγχος που έχεις για το μέλλον

Avatar photo
Η σκέψη που θα σε βοηθήσει να ελέγξεις το άγχος σου για το μέλλον

Μερικές φορές αρκεί να βάλεις τα πράγματα στη θέση τους για να ηρεμήσεις.

Το να υποφέρεις από άγχος για το μέλλον ή να περιμένεις καταστάσεις που πιστεύεις ότι κάτι κακό θα συμβεί – συμβαίνει σε όλους. Αλλά το γεγονός ότι αυτό είναι ολοένα και πιο διαδεδομένο δεν σημαίνει ότι πρέπει να ομαλοποιήσεις αυτό το συναίσθημα, το οποίο μπορεί να εξαντλεί την ενέργειά σου και να σε εμποδίζει να ζεις την παρούσα στιγμή. Η προσπάθεια να ελέγξεις αυτές τις αρνητικές σκέψεις για γεγονότα που μπορεί –ή μπορεί να μην συμβούν ποτέ– δεν είναι εύκολο, αλλά, θα σου επισημάνουμε μια φράση που βοηθά να ελέγξεις αυτό το μείγμα άγχους και φόβου για το μέλλον.

«Τα περισσότερα από τα άσχημα πράγματα που σκέφτεσαι δεν συμβαίνουν…»

Η σκέψη που θα σε βοηθήσει να ελέγξεις το άγχος σου για το μέλλονΚαταστρέφουν την ενέργειά σου και προκαλούν άγχος. Όπως εξήγησε στη Vogue η ψυχολόγος Brenda de la Peña , Διευθύνουσα Σύμβουλος της μεξικανικής διαδικτυακής πλατφόρμας ψυχολογίας Combrensión : «Το 90% των ανησυχιών μας δεν πραγματοποιούνται ποτέ, αλλά τα βάσανα που τις συνοδεύουν είναι πολύ αληθινά. Κανείς δεν νοιάζεται. Μαθαίνει να χρησιμοποιεί το μυαλό καλά, και η γονεϊκότητα που βασίζεται στον έλεγχο ή η αυταρχική γονική μέριμνα, μας αφήνει να ζούμε σε μια συνεχή και απογοητευτική ψευδαίσθηση ελέγχου. Η πιο συνηθισμένη έκφανσή της είναι η σχεδόν συνεχής παρουσία ενοχλητικών σκέψεων. Αυτές οι σκέψεις εμφανίζονται χωρίς κανέναν έλεγχο του συνειδητού νου και κάνουν μια ροή, ή κατάσταση ροής, αδύνατη». Βάλε τα πράγματα στη θέση τους και σκέψου ότι έχεις πολύ λίγα (ή τίποτα!) να κερδίσεις, πιστεύοντας ότι κάτι θα πάει στραβά.

Η σκέψη που θα σε βοηθήσει να ελέγξεις το άγχος σου για το μέλλον

Το «What if» σε εμποδίζει να απολαύσεις το παρόν

Οι εικασίες για πράγματα που μπορεί να συμβούν στο μέλλον μπορεί να είναι ένα μεμονωμένο γεγονός, αλλά όταν η κλασική σκέψη «τι θα γινόταν αν» επαναλαμβάνεται συνεχώς, δημιουργεί ένα μοτίβο υπερβολικής σκέψης που σε εμποδίζει να απολαύσεις το μόνο πράγμα που έχεις: το παρόν. Όπως εξηγεί ο ψυχολόγος José Elías «Για να απολαύσεις το παρόν, πρέπει να ζεις την κάθε στιγμή συνειδητά, ή τουλάχιστον για όσο περισσότερο γίνεται. Αλλά δυστυχώς, τις περισσότερες φορές είμαστε βυθισμένοι στις σκέψεις μας, μακριά από το σώμα μας, και αυτή η σωματική-ψυχολογική διάσπαση μας εμποδίζει να απολαύσουμε χαρούμενα γεγονότα. Καθιστά επίσης απτή τη δημοφιλή παροιμία: “Ζούμε μετανιώνοντας για το παρελθόν, ανησυχώντας για το μέλλον, χωρίς να απολαμβάνουμε το παρόν”. Κι όμως, το παρόν είναι το μόνο που έχουμε».

Η σκέψη που θα σε βοηθήσει να ελέγξεις το άγχος σου για το μέλλονΑνησυχείς για ένα ναι ή ένα όχι

Το να ανησυχείς σημαίνει ότι ανησυχείς για κάτι εκ των προτέρων. Και όπως εξηγεί η ψυχολόγος Pilar Guerra Escudero , η ανησυχία οδηγεί σε αδράνεια. Αντιθέτως, «Η ικανότητα αντιμετώπισης απρόβλεπτων γεγονότων είναι μια ικανότητα που απολαμβάνουν ορισμένοι άνθρωποι –προικισμένοι με προσαρμοστικές δεξιότητες– που διαχειρίζονται τις συγκρούσεις καθώς προκύπτουν. Η ανησυχία είναι ακριβώς το αντίθετο και συνδέεται με ανησυχία, ανησυχία και φόβο για κάτι που θεωρούμε αρνητικό. Αν και η θεωρία δεν είναι πάντα εύκολο να εφαρμοστεί στην πράξη, όταν οι αρνητικές σκέψεις για το μέλλον με εμποδίζουν να σκεφτώ το παρόν. Όταν επιλέγουμε να φροντίζουμε τον εαυτό μας, οι συζητήσεις για μελλοντικές πιθανότητες δημιουργούν πολύ πιο θετικά συναισθήματα, γιατί νιώθουμε τη δύναμη να λύσουμε τα προβλήματα της καθημερινότητάς μας. Όταν αναλαμβάνουμε δράση, οι ανησυχίες τείνουν να εξαφανίζονται. Η δράση είναι το καλύτερο αντίδοτο σε μια ανήσυχη διάθεση».

Η σκέψη που θα σε βοηθήσει να ελέγξεις το άγχος σου για το μέλλονΔιάβασε επίσης:

Πώς να βάλεις τέλος σε αυτό που σε εμποδίζει να είσαι ευτυχισμένη

Για σχεδόν μια δεκαετία, μέσω της εργασίας της ως ερευνήτριας ψυχικής υγείας στο Πανεπιστήμιο του Cambridge προσπάθησε να βρει λύσεις για το πώς τα άτομα μπορούν να γίνουν ανθεκτικά και να ξεπεράσουν εμπόδια όπως το άγχος και η κατάθλιψη.

Πώς να εξαλείψεις αυτό που σε εμποδίζει να είσαι ευτυχισμένηΑυτή η έρευνα – συμπεριλαμβανομένης της ανάλυσης δεδομένων που συλλέχθηκαν από περισσότερα από 30.000 άτομα και εκατοντάδων συνεντεύξεων με ανθρώπους που γνώρισε στη ραδιοφωνική της εκπομπή και στα σεμινάρια της– της επέτρεψε να καταλάβει ότι υπάρχουν 10 αρνητικές διαθέσεις ή σκέψεις που κρατούν τους ανθρώπους πίσω στη ζωή τους και τους αποτρέπουν από το να είναι ευτυχισμένοι , συμπεριλαμβανομένης της αναποφασιστικότητας, της αναβλητικότητας, της έλλειψης αυτοελέγχου, του άγχους και της απόρριψης.

Δες εδώ πώς να βάλεις τέλος

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Όλα όσα σου λέει το σώμα σου όταν νιώθεις ή ακούς τους καρδιακούς σου παλμούς
 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τα οφέλη του σουσαμιούDnews

pelop.gr

theissue.gr

Copyright © 2022 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by 1bit.gr

News4Health

Dnews       pelop.gr       theissue.gr   

Copyright © 2022 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by 1bit.gr