Now Reading
Ίσως ήρθε η στιγμή να ανταλλάξουμε το γάλα με το νερό για καλύτερη ενυδάτωση

Ίσως ήρθε η στιγμή να ανταλλάξουμε το γάλα με το νερό για καλύτερη ενυδάτωση

Avatar photo

Είναι το γάλα είναι πιο ενυδατικό από το νερό; Μήπως τώρα είναι η καλύτερη στιγμή για να ανταλλάξεις το νερό με το γάλα; Το γάλα, που εξυμνείται για την περιεκτικότητά του σε ασβέστιο και πρωτεΐνες, είναι επίσης εξαιρετικό για την ενυδάτωση.

Θέλεις να παραμείνεις ενυδατωμένη, αλλά δεν μπορείς να πίνεις σκέτο νερό όλη μέρα; Η λήψη των γενικά συνιστώμενων οκτώ περίπου ποτηριών νερού την ημέρα μπορεί να μοιάζει με αγγαρεία, αλλά το συνηθισμένο H2O δεν είναι η μόνη σας επιλογή. Άλλα ενυδατικά υγρά και τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε νερό μπορούν να σας βοηθήσουν να ικανοποιήσετε τη δίψα σας και να βοηθήσετε τον οργανισμό σας να καλύψει τις ημερήσιες ανάγκες του σε νερό, προσφέροντας παράλληλα κάποια γευστική ποικιλία. 

 

Ενώ δεν μπορείς να αντικαταστήσεις πλήρως το νερό με κάποιο άλλο ρόφημα, μπορείς οπωσδήποτε να το αναμείξεις και να επωφεληθείς από την περιεκτικότητα σε νερό από άλλες πηγές κατά τη διάρκεια της ημέρας. Μάλιστα υπάρχει ένα ρόφημα που ίσως εκπλαγείς όταν μάθεις ότι είναι αρκετά ενυδατικό και πιθανότατα υπάρχει στο ψυγείο σου αυτή τη στιγμή: το γάλα. 

 

Αυτή η προσθήκη στον καφέ και το συνοδευτικό των δημητριακών δεν είναι γνωστή μόνο για τη θρεπτική της αξία, αλλά και για τις ενυδατικές της ιδιότητες. Στην πραγματικότητα, υπάρχουν κάποια επιστημονικά στοιχεία που δείχνουν ότι το γάλα είναι ακόμη πιο ενυδατικό και από το νερό από μόνο του. Συμφώνα με τις υπάρχουσες έρευνες το γάλα ξεπερνά το νερό στον τομέα της ενυδάτωσης.   

Ναι, το γάλα είναι ενυδατικό, σύμφωνα με έρευνα 

Οι φήμες είναι αληθινές: Το γάλα είναι μια εξαιρετική πηγή ενυδάτωσης. Μια μελέτη του  «The American Journal of Clinical Nutrition» συνέκρινε τις επιδράσεις μιας ποικιλίας ποτών – αποβουτυρωμένο γάλα, πλήρες γάλα, κόλα, κόλα διαίτης, ζεστό τσάι, παγωμένο τσάι, καφές, μπύρα, χυμός πορτοκαλιού, ανθρακούχο νερό και ένα αθλητικό ποτό – στις ισορροπίες των υγρών των συμμετεχόντων και στη συνέχεια συνέκρινε τα αποτελέσματα με το άψυχο νερό. 

Τα ευρήματα έδειξαν ότι τόσο το αποβουτυρωμένο γάλα όσο και το πλήρες γάλα είναι πιο ενυδατικά από το σκέτο νερό, καθώς όταν οι συμμετέχοντες έπιναν γάλα ήταν σε θέση να συγκρατούν τα υγρά για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα από ό,τι όταν έπιναν νερό. 

Μεταγενέστερες μελέτες έχουν βρει συγκρίσιμα αποτελέσματα. Για παράδειγμα, μια μελέτη στο Nutrients διαπίστωσε ότι τα ροφήματα που περιέχουν γάλα υπερτερούν του νερού ως προς την ικανότητά τους να διατηρούν τα υγρά μετά την κατάποση. Στην πραγματικότητα, το γάλα βρέθηκε να έχει σημαντικά υψηλότερες επιδράσεις στη σωματική ενυδάτωση από ό,τι το νερό. 

Το γάλα αποτελείται περίπου κατά 90% από νερό, που σημαίνει ότι μπορεί να αποτελέσει μια καλή πηγή ενυδάτωσης, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες όπου οι άνθρωποι κινδυνεύουν περισσότερο από αφυδάτωση. Περιέχει επίσης τα απαραίτητα μέταλλα νάτριο και κάλιο, και τους ηλεκτρολύτες που απαιτούνται για την αντικατάσταση όσων ιδρώνουμε. 

 

Τι κάνει το γάλα τόσο ενυδατικό; 

Το γάλα περιέχει βασικά θρεπτικά συστατικά, συμπεριλαμβανομένων των ηλεκτρολυτών. 

Υπάρχουν μερικοί λόγοι για τους οποίους το γάλα είναι τόσο ενυδατικό, ο πρώτος είναι απλά ότι δεν είναι νερό. Εντάξει, αυτό ακούγεται εντελώς ανάποδο, αλλά να γιατί είναι σημαντικό: Το απλό νερό δεν περιέχει θερμίδες ή πολλά θρεπτικά συστατικά. Μπορεί να είναι μια πολύ μικρή πηγή μερικών μετάλλων, αλλά αυτό εξαρτάται από τον τύπο του νερού. Συγκριτικά, το γάλα είναι πλούσιο σε νερό και γεμάτο θρεπτικά συστατικά που ενισχύουν την ενυδάτωση. Είναι υψηλότερο σε θερμίδες και προσφέρει μια ισορροπία υδατανθράκων, λιπαρών, πρωτεϊνών, βιταμινών και μετάλλων. Όταν πίνεις ένα τόσο πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά ρόφημα, το σώμα χρειάζεται φυσικά περισσότερο χρόνο για να το επεξεργαστεί όσο περισσότερο χρόνο χρειάζεται το σώμα για να απορροφήσει και να επεξεργαστεί τα υγρά, τόσο περισσότερο τα διατηρεί. 

Το γάλα μπορεί στην πραγματικότητα να είναι μια πολύ ενυδατική επιλογή ροφήματος, περισσότερο από το απλό νερό, χάρη στην περιεκτικότητά του σε ηλεκτρολύτες και μπορεί να προσφέρει ποικίλες ποσότητες νατρίου, καλίου και ασβεστίου, οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν το σώμα να απορροφήσει το νερό πιο αποτελεσματικά, οδηγώντας σε καλύτερα επίπεδα ενυδάτωσης. 

Η σημασία των ηλεκτρολυτών στην ενυδάτωση δεν είναι κάτι καινούργιο. Οι ηλεκτρολύτες είναι βασικά μέταλλα που είναι υπεύθυνα για τη ρύθμιση της ισορροπίας των υγρών στο σώμα. Δεν προσθέτουν από μόνοι τους ενυδάτωση, αλλά βοηθούν το σώμα σας να μεγιστοποιήσει την αποτελεσματικότητα των υγρών σας, ώστε να είμαστε σωστά ενυδατωμένοι και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Οι ηλεκτρολύτες στο γάλα είναι ιδιαίτερα χρήσιμοι μετά από μια έντονη προπόνηση. Όταν ιδρώνεις , χάνεις ηλεκτρολύτες, οπότε η κατανάλωση γάλακτος είναι ένας καλός τρόπος για να αναπληρώσεις ό,τι έχετε χάσει. 

  

Είναι τα μη γαλακτοκομικά, φυτικά γάλατα το ίδιο ενυδατικά; 

Οι άνθρωποι αποφεύγουν το αγελαδινό γάλα για διάφορους λόγους: vegan τρόπος ζωής, αλλεργίες, δυσανεξία, προσωπική γευστική προτίμηση και ο κατάλογος συνεχίζεται. Μερικά από τα πιο δημοφιλή γάλατα φυτικής προέλευσης είναι το γάλα αμυγδάλου, το γάλα σόγιας και το γάλα βρώμης. Αλλά διαθέτουν οι μη γαλακτοκομικές επιλογές όπως το γάλα αμυγδάλου ή το γάλα βρώμης την ίδια ενυδατική δύναμη με το αγελαδινό γάλα; Η απάντηση είναι ναι, σε κάποιο βαθμό. 

Οι μη γαλακτοκομικές εναλλακτικές λύσεις έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νερό, αλλά δεν προσφέρουν πάντα τόσα πολλά θρεπτικά συστατικά. 

Γενικά, τα εναλλακτικά μη γαλακτοκομικά γάλατα τείνουν επίσης να περιέχουν υψηλότερα ποσοστά νερού, γεγονός που κατά κάποιο τρόπο δίνει στο φυτικό γάλα το πάνω χέρι όσον αφορά την ενυδάτωση. Για παράδειγμα, το γάλα σόγιας περιέχει περίπου 92% νερό, το γάλα βρώμης περίπου 91% και το γάλα αμυγδάλου περίπου 97%. Αυτό συμβαίνει σε σύγκριση με το άπαχο αποβουτυρωμένο αγελαδινό γάλα, το οποίο περιέχει περίπου 90 %, και το πλήρες αγελαδινό γάλα, το οποίο περιέχει περίπου 87%. 

 

Ωστόσο, όπως αναφέρθηκε, η περιεκτικότητα σε νερό δεν είναι η μόνη ένδειξη για το πόσο ενυδατικό είναι κάτι η θρεπτική του σύσταση είναι επίσης σημαντική. Το γάλα είναι μια εξαιρετική πηγή ηλεκτρολυτών που προάγουν την ενυδάτωση, υδατανθράκων, πρωτεϊνών και λιπαρών. Τα φυτικά γάλατα μπορούν σίγουρα να περιέχουν επίσης αυτά τα θρεπτικά συστατικά, αλλά για να επιτύχεις συγκρίσιμα αποτελέσματα ενυδάτωσης, πρέπει να κάνεις τη δέουσα προσπάθεια για να επιλέξετε ένα μη γαλακτοκομικό υποκατάστατο που είναι εμπλουτισμένο με τις ίδιες θρεπτικές ιδιότητες με το αγελαδινό γάλα. 

 Οι πιθανές ενυδατικές επιδράσεις του φυτικού γάλακτος δεν έχουν μελετηθεί στον βαθμό που έχει μελετηθεί το αγελαδινό γάλα. Γνωρίζουμε ότι το μη γαλακτοκομικό γάλα αποτελείται κυρίως από νερό και σίγουρα συμβάλλει στην καθημερινή ενυδάτωση, αλλά δεν ξέρουμε ακόμα αν είναι τόσο αποτελεσματικό στο να βοηθάει το σώμα σας να απορροφήσει, να διανείμει και να συγκρατήσει το νερό όσο το αγελαδινό γάλα. 

Ωστόσο, το νερό εξακολουθεί να είναι το υπ’ αριθμόν ένα ενυδατικό μέσο. 

Το γάλα είναι καλό για ενυδάτωση, αλλά το νερό είναι καλύτερη επιλογή καθαρά για ενυδάτωση, προσθέτοντας ότι το νερό είναι συνήθως η πιο έξυπνη επιλογή για όσους πάσχουν από διαβήτη ή ο γιατρός τους έχει συνταγογραφήσει χαμηλότερη θερμιδική πρόσληψη, καθώς το γάλα μπορεί να είναι πλούσιο σε θερμίδες και υδατάνθρακες. 

Τελικά, το γάλα είναι ένα αποτελεσματικό ενυδατικό μέσο και είναι υπέροχο να γνωρίζουμε ότι το γάλα που προσθέτουμε στα δημητριακά, ή ρίχνουμε στον καφέ ή που πίνουμε μπορεί από μόνο του να συμβάλλει στην υγιεινή, καθημερινή ενυδάτωση. Αλλά το γάλα δεν μπορεί να αντικαταστήσει το νερό εντελώς. Αν πρόκειται να αναπληρώσεις με γάλα αντί για νερό, προτίμησε το μετά από μια μεγάλη προπόνηση ή μια κουραστική μέρα πεζοπορίας. Διαφορετικά, το νερό δεν μπορεί να ξεπεραστεί! 

Γνώρισε το μαγικό ρόφημα Cascara που προστατεύει τον εγκέφαλο και σε βοηθά να χάσεις βάρος

Οαγαπημένος καφές αλλά και το τσάι είναι γνωστό πως έχουν πολλά οφέλη για την υγεία μας. Τον τελευταίο καιρό κυκλοφορεί ένα νέο είδος ροφήματος που ολοένα κερδίζει το ενδιαφέρον του κόσμου. Είναι ένα μείγμα, γνωστό ως cascara, που παρέχει ενεργειακή ώθηση, προστατεύοντας ταυτόχρονα τον εγκέφαλο μας καθώς γερνάμε αλλά βοηθάει και την απώλεια του βάρους.

Η cascara είναι ένα τσάι από κεράσι καφέ και καθώς φαίνεται μπορεί να είναι το κλειδί για μια καλύτερη υγεία. Η καφεΐνη που προέρχεται από αυτό το τσάι πιστεύεται πως έχει νευροπροστατευτικές ιδιότητες που συμπεριλαμβάνουν την πιθανή πρόληψη ή και μείωση του ρυθμού της εξέλιξης της άνοιας. Σύμφωνα με το «Woman’s World», το ρόφημα αυτό είναι πολύ ευεργετικό για την υγεία μας.

Λίγα λόγια για την cascara

H cascara προέρχεται από τους φλοιούς του καρπού που περιβάλλουν τους κόκκους του καφέ, αλλά η παρασκευή του μοιάζει με αυτή του τσαγιού, αυτός είναι και ο λόγος που την ονομάζουν και τσάι από κεράσι καφέ. Η γεύση του είναι πιο λουλουδάτη σε σχέση με τον παραδοσιακό καφέ που ξέρουμε.  Το συγκεκριμένο ρόφημα είναι κοινό στις χώρες που καλλιεργείται ο καφές όπως είναι η Βολιβία, η Υεμένη και η Σομαλία. Ο καρπός αυτός θεωρείται ένα χαμένο προϊόν στην παραγωγή του καφέ, το οποίο καταναλώνουν στη Βολιβία και την ονομάζουν «σουλτάνα». Λέγεται πως είναι ο «καφές του φτωχού», επίσης πιστεύεται πως την  cascara την κατανάλωναν στην Υεμένη πολύ πριν γνωρίσουμε τον καφέ.

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


Dnews

News4Health

pelop.gr

theissue.gr

Copyright © 2022 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by 1bit.gr

News4Health

Dnews    News4Health    pelop.grtheissue.gr   

Copyright © 2022 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by 1bit.gr

Scroll To Top