Now Reading
Ρόδι: Το θαυματουργό φάρμακο για την καταπολέμηση του καρκίνου του παχέος εντέρου

Ρόδι: Το θαυματουργό φάρμακο για την καταπολέμηση του καρκίνου του παχέος εντέρου

Avatar photo

Ερευνητές διερεύνησαν τις επιδράσεις ενός μεταβολίτη, την ουρολιθίνη που παράγεται από τις πολυφαινόλες του ροδιού.

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι ο τρίτος πιο συχνά διαγνωσμένος καρκίνος παγκοσμίως. Σε έρευνες που έχουν γίνει ανακάλυψαν έναν μεταβολίτη, την ουρολιθίνη Α (UroA), που παράγεται από τις πολυφαινόλες του ροδιού και ο οποίος αλληλεπιδρά με τα βακτήρια του στομάχου προς όφελος των πασχόντων από φλεγμονώδεις νόσους του εντέρου.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι το ελλαγικό οξύ που περιέχεται στο ρόδι, είναι αυτό το οποίο αλληλεπιδρά με στελέχη βακτηρίων του στομάχου απελευθερώνοντας την ουρολιθίνη Α κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας. Διαπίστωσαν ότι, σε μοντέλα ποντικών, ο μεταβολίτης περιορίζει την ανάπτυξη του όγκου και δρα συνεργικά με την ανοσοθεραπεία και σημείωσαν ότι απαιτείται περαιτέρω έρευνα για την καλύτερη κατανόηση των υποκείμενων μηχανισμών και για να δουν αν τα ευρήματα μπορούν να αναπαραχθούν σε ανθρώπους.

Ενίσχυση της ανοσολογικής απόκρισης

«Τα ευρήματά μας είναι ιδιαίτερα συναρπαστικά επειδή η εστίαση δεν είναι στο καρκινικό κύτταρο, αλλά στο ανοσοποιητικό σύστημα, τη φυσική άμυνα κατά του καρκίνου», δήλωσε ο Dr Dominic Denk, ιατρός στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Φρανκφούρτης, στη Γερμανία, και πρώτος συγγραφέας της παρούσας μελέτης. «Σε αυτό το σημείο εξακολουθούν να λείπουν αξιόπιστες θεραπευτικές προσεγγίσεις στην πραγματικότητα των ασθενών με καρκίνο του παχέος εντέρου. Βελτιώνοντας ενδεχομένως τη συνδυαστική θεραπεία με τις υπάρχουσες ανοσοθεραπείες, η μελέτη ανοίγει ουσιαστικές δυνατότητες για περαιτέρω εφαρμογή στην κλινική. Ελπίζουμε να τη χρησιμοποιήσουμε για τη βιώσιμη βελτίωση της θεραπείας του καρκίνου του παχέος εντέρου, αλλά και άλλων καρκίνων», πρόσθεσε.

Ουρολιθίνη, ο μαγικός μεταβολίτης

«Η ουρολιθίνη είναι ένας μεταβολίτης των ελλαγιταννινών που είναι ένας τύπος πολυφαινόλης. Οι πολυφαινόλες είναι γνωστό ότι έχουν αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Οι ελλαγιταννίνες βρίσκονται κυρίως στα ρόδια, αλλά και στις φράουλες, στα σμέουρα και στους ξηρούς καρπούς, κυρίως στα καρύδια», δήλωσε ο Dr. Thomas M. Holland, ιατρός-επιστήμονας στο Rush Institute for Healthy Aging, Rush University Medical Center, ο οποίος δε συμμετείχε στη μελέτη.

«Επιπλέον, αυτά τα τρόφιμα περιέχουν πληθώρα θρεπτικών και βιοενεργών συστατικών που είναι ευρέως ευεργετικά για τη συνολική υγεία. Τούτου λεχθέντος, οι ελλαγιτανίνες μετατρέπονται σε ουρολιθίνη από τα βακτήρια του εντέρου. Έτσι, πρέπει να έχει κανείς ένα άθικτο και κατάλληλα ποικιλόμορφο μικροβίωμα του εντέρου για να μπορέσει να πραγματοποιηθεί αυτή η μετατροπή», πρόσθεσε.

Ένα ελπιδοφόρο μήνυμα

Οι ερευνητές σημείωσαν ότι ενώ η μελέτη τους παρήγαγε ελπιδοφόρα αποτελέσματα, οι ακριβείς υποκείμενοι μηχανισμοί παραμένουν άγνωστοι. Ο Dr Holland πρόσθεσε ότι, καθώς η μελέτη διεξήχθη σε ποντίκια, μένει να δούμε αν τα αποτελέσματα μεταφέρονται στους ανθρώπους. «Σε αυτό το σημείο ξεκινούν πολλές μελέτες και, όπως λένε οι συγγραφείς, η μελέτη δίνει ενδιαφέροντα και συναρπαστικά αποτελέσματα που χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης», σημείωσε.

Όταν ρωτήθηκε σχετικά με τις επιπτώσεις της μελέτης, ο Dr Jing Chen, διευθυντής του Κέντρου Έρευνας Μεταβολομικής Καρκίνου στο Ιατρικό Πανεπιστήμιο του Σικάγο, που δεν συμμετείχε στη μελέτη, δήλωσε: «Οι συγγραφείς πρότειναν ότι η ουρολιθίνη θα μπορούσε να εξεταστεί ως συμπλήρωμα διατροφής για την ενίσχυση της ανοσίας κατά του όγκου για την ανοσοθεραπεία για τη θεραπεία του καρκίνου του παχέος εντέρου». Μένει να δούμε σύντομα την εξέλιξη αυτών των ερευνών.

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Dnews

News4Health

pelop.gr

theissue.gr

Copyright © 2022 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by 1bit.gr

News4Health

Dnews    News4Health    pelop.gr    theissue.gr   

Copyright © 2022 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by 1bit.gr

Scroll To Top