Now Reading
Με μια απλή πράξη υπολόγισε πόσο νερό την ημέρα πρέπει να πίνεις

Με μια απλή πράξη υπολόγισε πόσο νερό την ημέρα πρέπει να πίνεις

Avatar photo

Ανάμεσα σε πολλά πράγματα που κάνουμε για να παραμείνουμε υγιείς, η κατανάλωση νερού μπορεί να είναι η πιο υποτιμημένη πρακτική.

Πολλοί από εμάς φροντίζουμε να τρώμε θρεπτικές τροφές και να παίρνουμε καθημερινά τα λαχανικά και τα φρούτα μας, αλλά και να βρίσκουμε χρόνο να κινούμε το σώμα μας και να γυμναζόμαστε. Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να κοιμόμαστε καλά και να αποσυμπιέζουμε το άγχος μας με γιόγκα ή με διαλογισμό. Ωστόσο, πολλοί από εμάς δεν φροντίζουμε να πίνουμε νερό κατά τη διάρκεια των πολυάσχολων ημερών μας. Η αλήθεια είναι ότι χάνουμε πολλά όταν δεν καταναλώνουμε αρκετό νερό.

Το νερό δεν είναι απαραίτητο μόνο για να λειτουργεί το σώμα μας σε βέλτιστο επίπεδο, αλλά το να παραμένουμε ενυδατωμένοι μας κρατάει ζωντανούς. Το νερό βοηθά στη μεταφορά των αποβλήτων μακριά από τα κύτταρα, λιπαίνει τις αρθρώσεις μας και ρυθμίζει τη θερμοκρασία του σώματος. Το να βρίσκεστε σε κατάσταση αφυδάτωσης είναι πιο συνηθισμένο απ’ ό,τι νομίζετε και μπορεί να συμβάλλει στη δυσκοιλιότητα, τις πέτρες στα νεφρά, τις αλλαγές στη διάθεση, τους πονοκεφάλους και την πιο αργή λειτουργία του εγκεφάλου.

Ένας πολύ εύκολος τρόπος να υπολογίσεις πόσα λίτρα νερό πρέπει να πίνεις την ημέρα είναι να διαιρέσεις το βάρος σου με τον αριθμό 30. Αν για παράδειγμα, είσαι 60 κιλά, πρέπει να πίνεις δύο λίτρα νερό την ημέρα, ενώ αν είσαι 80 κιλά, πρέπει να πίνεις 2,6 λίτρα, την ημέρα.

Ποιους επηρεάζει περισσότερο η αφυδάτωση

Η αφυδάτωση επηρεάζει τους πάντες σε οποιαδήποτε ηλικία, αλλά έχει ιδιαίτερα ανησυχητικές επιπτώσεις για τους ηλικιωμένους. Μερικές φορές ο εντοπισμός του κατά πόσον λαμβάνετε αρκετό νερό μπορεί να είναι δύσκολος, καθώς τα σημάδια αφυδάτωσης είναι εύκολο να διαφύγουν, ειδικά στους ηλικιωμένους. Δυστυχώς για τους ηλικιωμένους, μπορεί να μην αισθάνονται πάντα διψασμένοι, οπότε πρέπει να εξετάζουν άλλα σημάδια.

Τα σημάδια αφυδάτωσης περιλαμβάνουν σύγχυση, κούραση, ζάλη, χαμηλή αρτηριακή πίεση και αποπροσανατολισμό. Οι άνθρωποι μπορεί επίσης να παρατηρήσουν σκουρόχρωμα ή/και έντονα μυρωδάτα ούρα ή να έχουν ξηρό στόμα, χείλη, μάτια ή δέρμα. Η ούρηση λιγότερες από τέσσερις φορές την ημέρα είναι ένα άλλο σημάδι ότι δεν προσλαμβάνετε αρκετά υγρά, σημειώνει η Εθνική Υπηρεσία Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου.

Σύμφωνα με το WebMD, μόλις αφυδατωθούν, οι ηλικιωμένοι είναι πιο επιρρεπείς σε άλλες επιπλοκές. Αυτές περιλαμβάνουν προβλήματα με τη μνήμη, κακή συγκέντρωση, αργούς χρόνους αντίδρασης, αδυναμία που μπορεί να προκαλέσει πτώσεις, πληγές πίεσης, δερματικές παθήσεις, λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος και νεφρικά προβλήματα.

Πώς να διασφαλίσεις ότι πίνεις αρκετό νερό

Οι ηλικιωμένοι μπορεί να χάσουν την αίσθηση της δίψας, οπότε μπορεί να μην αισθάνονται ποτέ διψασμένοι μέχρι να είναι πολύ αργά και να είναι ήδη αφυδατωμένοι. Επιπλέον, πολλοί ηλικιωμένοι έχουν χρόνια προβλήματα υγείας που μπορεί επίσης να επηρεάσουν την ικανότητά τους να πίνουν αρκετά. Αυτά τα προβλήματα περιλαμβάνουν διαβήτη, προβλήματα μνήμης, άνοια και νεφροπάθεια. Πολλοί ηλικιωμένοι αντιμετωπίζουν ακράτεια και προσπαθούν σκόπιμα να πίνουν λιγότερο για να αποφύγουν τα ατυχήματα.

Οι άνθρωποι στα 60 τους πρέπει να πίνουν τουλάχιστον 6 έως 8 ποτήρια νερό κάθε μέρα (μέσω WebMD). Αν και πολλοί ηλικιωμένοι δεν θέλουν να πίνουν ένα ολόκληρο ποτήρι με τη μία, μπορούν να έχουν ένα μπουκάλι νερό δίπλα τους και να πίνουν αρκετές γουλιές κατά τη διάρκεια της ημέρας. Η χρήση καλαμάκι μπορεί να το κάνει αυτό πιο εύκολο. Ένα άλλο τέχνασμα είναι να καταναλώνετε περισσότερο νερό, κατά προτίμηση ένα γεμάτο ποτήρι, όταν παίρνετε καθημερινά χάπια ή βιταμίνες.

Ωστόσο, δεν χρειάζεται όλο το νερό να προέρχεται από την κατανάλωση. Οι τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε νερό, όπως η σούπα, ο ζωμός, το γιαούρτι και τα φρούτα, μπορούν να βοηθήσουν στην αναπλήρωση των υγρών.

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Dnews

News4Health

pelop.gr

theissue.gr

Copyright © 2022 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by 1bit.gr

News4Health

Dnews    News4Health    pelop.gr    theissue.gr   

Copyright © 2022 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by 1bit.gr

Scroll To Top