Now Reading
Αυτή είναι η ιδανική ηλικιακή διάφορα για ένα ζευγάρι, σύμφωνα με έρευνα

Αυτή είναι η ιδανική ηλικιακή διάφορα για ένα ζευγάρι, σύμφωνα με έρευνα

Avatar photo

Ίσως για ένα ερωτευμένο ζευγάρι η μεγάλη διάφορα ηλικίας να μην είναι πρόβλημα, όμως μπορεί να δημιουργηθεί στη συνέχεια και στις σημαντικές αποφάσεις ζωής, αυτό δείχνει μία πρόσφατη έρευνα.

Κάθε φορά που ένα διάσημο ζευγάρι με σημαντική ηλικιακή διάφορα έρχεται κοντά, η αντίδραση του κοινού είναι συνήθως αρνητική. Για παράδειγμα, δες τον Λεονάρντο Ντι Κάπριο και την Καμίλα Μορόνε με 22 χρόνια διαφορά ηλικίας ή την Ντέμι Μουρ και τον Άστον Κάτσερ που είχαν 15 χρόνια διαφορά. Ο κόσμος είναι συνήθως επιφυλακτικός ως προς το ότι οι σχέσεις με μεγάλες ηλικιακές διαφορές είναι υγιείς. Είναι πιθανό ότι ένα μεγάλο μέρος αυτής της αντίδρασης προέρχεται από τα κοινωνικά ταμπού. Ωστόσο, αυτή η αμφιβολία δεν είναι εντελώς αβάσιμη. 

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε από το Journal of Population Economics αποκάλυψε ότι οι σύντροφοι που απέχουν περισσότερο ηλικιακά είναι στην πραγματικότητα λιγότερο πιθανό να είναι ικανοποιημένοι με το γάμο τους. Επιπλέον, αποδεικνύεται ότι είναι λιγότερο προσαρμοστικοί και συμβατοί όταν συνεργάζονται σε σημαντικές αλλαγές στη ζωή τους. Οι οικονομικές δυσκολίες, οι ασθένειες, τα παιδιά και άλλα γεγονότα που αλλάζουν τη ζωή τους είναι πιθανό να προκαλέσουν μεγαλύτερη ζημιά στις σχέσεις τους. 

  ζευγαρι σε που χαμογελαει

Αντίθετα, τα παντρεμένα ζευγάρια που είναι πιο κοντά στην ηλικία είναι πιο πιθανό να είναι ικανοποιημένα από τις σχέσεις τους. Τα ζευγάρια που απέχουν κάπου μεταξύ 0-3 ετών είναι πιθανό να διατηρούν τη μεγαλύτερη ικανοποίηση στη σχέση τους. Αυτό αποδίδεται στην ομοιότητα των σταδίων της ζωής τους. 

Προκλήσεις της σχέσης από ένα ηλικιακό χάσμα 

Τα ζευγάρια που βρίσκονται πιο κοντά στην ηλικία μπορούν να σχετίζονται καλύτερα μεταξύ τους και να μοιράζονται μια παρόμοια αίσθηση ηλικιακής σοφίας. Σε συνέντευξή της στο PyschCentral, η σύμβουλος γάμου Brandy Porche σημειώνει ότι «ακόμη και αν η διαφορά ηλικίας είναι μικρή, όπως 4 έως 5 χρόνια, μπορούν να παρατηρηθούν διαφορετικά επίπεδα ωριμότητας». Αν υπάρχει μεγάλη διαφορά στη συναισθηματική ωριμότητα των δύο συντρόφων, αυτό μπορεί να βάλει τη σχέση σε μπελάδες.  

Ο ένας σύντροφος μπορεί να αναλάβει περισσότερες ευθύνες στη σχέση, ενώ ο άλλος μπορεί να προκαλέσει απογοήτευση και συγκρούσεις λόγω ανώριμης συμπεριφοράς. Και ενώ η μεγαλύτερη διαφορά ηλικίας δεν σημαίνει απαραίτητα και σοφότερη, υπάρχουν κάποιες πρακτικές διαφορές που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε σύγκρουση των συντρόφων. 

Όταν οι σύντροφοι βρίσκονται σε διαφορετικές φάσεις της ζωής, είναι πιο πιθανό να έχουν διαφορετικές προτεραιότητες. Ως αποτέλεσμα, η συμβατότητά τους μειώνεται. Η διχόνοια μπορεί να προκύψει καθώς ο ένας σύντροφος φτάνει νωρίτερα σε μεταγενέστερα στάδια της ζωής του. Πράγματα όπως το να έχουν διαφορετικούς στόχους ή διαφωνίες σχετικά με το πότε θα κάνουν παιδιά μπορεί να επιβαρύνουν τη σχέση.  

  ζευγαρι αγκαλισμενο μπροστα απο ενα αυτοκινητο

Η ηλικία είναι πραγματικά μόνο ένας αριθμός 

Ωστόσο, πρέπει να τονιστεί ότι αυτές οι μελέτες δείχνουν απλώς γενικότερα μοτίβα. Μπορούμε να αξιολογήσουμε πραγματικά τη συμβατότητα ενός ζευγαριού μόνο εξετάζοντάς το σε ατομικό επίπεδο. Είναι αλήθεια ότι οι ηλικιακές διαφορές μπορούν να κάνουν μια σχέση πιο δύσκολη. Όμως, μιλώντας για τη δυναμική του ζευγαριού στο PsychCentral, η πιστοποιημένη ψυχοθεραπεύτρια Lee Phillips δήλωσε: «Αυτό στο οποίο καταλήγει είναι ότι όλοι οι σύντροφοι θέλουν να νιώθουν ότι τους βλέπουν και τους ακούνε. Αν μπορούν να επικυρώσουν και να δείξουν ενσυναίσθηση, αυτό φέρνει θεραπεία και ισορροπία στη σχέση». 

Μην ξεγράφεις λοιπόν κάποιον μόνο και μόνο επειδή δεν εμπίπτει στην ηλικιακή διαφορά των 0-3 ετών. Αν προκύψουν διαφορές λόγω ηλικίας, η επιτυχία σας ως ζευγάρι θα εξαρτηθεί από την ικανότητά σας να τις ξεπεράσετε μαζί.  

  

Επικεντρώσου σε σημαντικές λεπτομέρειες αντί να εστιάζεις στην ηλικία 

Αντί να εστιάζεις σε αυθαίρετα χαρακτηριστικά που σας φέρνουν κοντά, θα πρέπει να εστιάσεις σε μια πιο εσωτερική συμβατότητα. Βρείτε τη σύνδεσή σας στις αξίες, τις φιλοσοφίες και τις κοινές σας εμπειρίες. Μέσω του σεβασμού, της ειλικρίνειας, της επικοινωνίας και των υγιών ορίων, τα ζευγάρια με μεγάλη διαφορά ηλικίας, νεαρής ηλικίας ή ένα μείγμα και των δύο μπορούν να δημιουργήσουν μια υγιή και διαρκή σχέση. Αυτό ισχύει για οποιονδήποτε βρίσκεται σε μια υγιή σχέση, ανεξάρτητα από τη διαφορά ηλικίας τους και από το αν αυτή εμπίπτει στο χρονικό διάστημα που συνιστάται από την έρευνα. Είναι σημαντικό να έχεις ανοιχτό μυαλό όταν βγαίνεις με κάποιον ή είσαι παντρεμένη ή αν είσαι διαθέσιμη και ψάχνεις για αγάπη. 

Διάβασε επίσης

Να πεις «I do» ή όχι; Ψυχολόγος εξηγεί 11 λόγους που οι άνθρωποι δεν θέλουν πια να παντρεύονται

Τα τελευταία χρόνια όλο και παρατηρείται πως οι νέοι άνθρωποι δύσκολα παντρεύονται. Μάλιστα το πιθανότερο είναι να έχουν αποκτήσει μωρό και να είναι άγαμοι. Ποιοι είναι οι λόγοι που λιγοστεύουν όλο και περισσότερο οι γάμοι; Γιατί το να μείνεις ελεύθερη σε κάνει πιο ευτυχισμένη;

Σε αυτά και άλλα ερωτήματα απάντησε ο Βρετανός ψυχολόγος σχέσεων κι εγκεκριμένο μέλος της Βρετανικής Ψυχολογικής Εταιρείας, Dr Max Blumberg, στη dailymail.co.ukκι εξήγησε ότι ο γάμος πλέον δεν προσφέρει αυτό που συνήθιζε.

βέρες

Τι έχει αλλάξει

Σύμφωνα με τα στοιχεία από το Γραφείο Εθνικής Στατιστικής της Αγγλίας, δείχνουν ότι το 2021 ήταν η πρώτη καταγεγραμμένη χρονιά που περισσότερα παιδιά γεννήθηκαν εκτός γάμου παρά σε αυτό. Ακολουθεί μια μακροπρόθεσμη τάση μείωσης των ποσοστών γάμου και αύξησης του αριθμού των ζευγαριών που συμβιώνουν τις τελευταίες δεκαετίες.

Ο Dr Blumberg λέει: «Η κοινωνία σας απαιτούσε να παντρευτείτε, ακόμα κι αν τα οφέλη από αυτό δεν ήταν μεγάλα. Για τις γυναίκες ειδικά, δεν υπήρχε κοινωνική κινητικότητα χωρίς να παντρευτούν, οπότε ακόμη και ένας κακός γάμος είχε οφέλη. Αλλά τώρα έχει αλλάξει και το κόστος του γάμου, είναι συχνά υψηλότερο από το κόστος του να παραμείνει κάποιος ελεύθερος» και συνεχίζει λέγοντας: «Ένας γάμος μπορεί να σημαίνει συμβιβασμό, ώστε να έχετε λιγότερα χρήματα, λιγότερη καριέρα και λιγότερη ελευθερία. Έτσι για πολλούς έχει λιγότερη αξία να παντρευτούν από το να παραμείνουν ελεύθεροι».

Οι 11 λόγοι γιατί ο παραδοσιακός θεσμός είναι στο δρόμο προς την έξοδο

1. Οι παραδοσιακοί λόγοι γάμου δεν έχουν πλέον σημασία

Παραδοσιακά, οι γυναίκες χρειάζονταν την οικονομική σταθερότητα και την κοινωνική αποδοχή κάνοντας έναν γάμο. Ακόμη και μέχρι τη δεκαετία του 1960 ή αργότερα, άνδρες και γυναίκες είχαν ρόλους. Αλλά οι σύγχρονες κοινωνικές δομές το καθιστούν όλο και λιγότερο σημαντικό και οι ζωές των γυναικών είναι πλέον πολύ πιο ευέλικτες. Εργάζονται, κάνουν καριέρα, κάνουν μωρά και φροντίζουν το σπίτι – είτε είναι παντρεμένοι είτε όχι. Οι άνδρες γίνονται επίσης πιο ευέλικτοι στους ρόλους τους αλλά όχι με τον ίδιο ρυθμό με τις γυναίκες.

Διάβασε τη συνέχεια ΕΔΩ 

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
πρωινό για παιδιά
 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
κοσμήματα


Dnews

News4Health

pelop.gr

theissue.gr

Copyright © 2022 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by 1bit.gr

News4Health

Dnews    News4Health    pelop.grtheissue.gr   

Copyright © 2022 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by 1bit.gr

Scroll To Top