Now Reading
Οι ψυχολογικοί λόγοι που επηρεάζουν τους ανθρώπους και τους οδηγούν στην απιστία

Οι ψυχολογικοί λόγοι που επηρεάζουν τους ανθρώπους και τους οδηγούν στην απιστία

Avatar photo

Η απιστία μπορεί δυνητικά να καταστρέψει τις σχέσεις και να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο βλέπει κανείς τον εαυτό του και τις σχέσεις γενικότερα.

Σχεδόν όλοι όσοι ρωτάτε γι’ αυτό θα έχουν μια έντονη άποψη για την απιστία. Και μάλιστα για καλό λόγο. Πολλοί έχουν ψάξει στο διαδίκτυο για ψυχολογικά στοιχεία και παράγοντες που μιλούν σχετικά με την απιστία για να απαλύνουν την προδοσία και τον πόνο που βιώσαν. 

Υπάρχει κάτι στην απιστία που χτυπάει μια χορδή μέσα μας. Πονάει να σε πληγώνει τόσο πολύ κάποιος που αγαπάς πολύ. Είναι ακόμη χειρότερο όταν εμπλέκεται ένας φίλος ή κάποιος γνωστός σου και μπορεί να προκαλέσει πολύ άγχος με απροσδόκητους τρόπους.  Μπορεί να αναζητάς απαντήσεις στο γιατί ο σύντροφός σου σε απατά ή γιατί οι άνθρωποι γενικά απατούν. Δυστυχώς, η συμβατική σκέψη και οι συνήθεις ανταπαντήσεις που πιθανώς έχεις ακούσει στο παρελθόν δεν ευσταθούν όταν εξετάζουμε την ψυχολογία πίσω από την απιστία.

Ψυχολογικοί παράγοντες σχετικά με την απιστία 

Μπορεί να μην γνωρίζεις όλες τις αιτίες της απιστίας, αλλά στη συνέχεια θα διαβάσεις μία λίστα με σημαντικά γεγονότα σχετικά με την απιστία.

  1. Ένα άτομο που έχει απατήσει στο παρελθόν μπορεί να αλλάξει

Ένα άτομο που έχει κάνει λάθος μπορεί να αναλογιστεί τις κακές αποφάσεις που πήρε και να αποφασίσει να μην επαναλάβει τη συμπεριφορά του στο μέλλον.   Ωστόσο, αυτό δεν ισχύει για τους «συνήθεις υπόπτους». Οι άνθρωποι που έχουν μια επαναλαμβανόμενη συμπεριφορά εξαπάτησης συνεχίζουν να εξαπατούν, εκτός αν βρουν έναν τρόπο να σπάσουν τον κύκλο. Αυτό βεβαία προϋποθέτει την αποκάλυψη και την επίλυση βαθιά ριζωμένων ζητημάτων.

  1. Η επεξεργασία της απιστίας μπορεί να ενισχύσει μια σχέση

Όσο σπαρακτική και καταστροφική και αν είναι η απιστία, τα ζευγάρια που ψάχνουν βαθιά και κάνουν τη δουλειά για να αποκαταστήσουν τη σχέση τους συχνά αναφέρουν ότι η σχέση τους έχει δυναμώσει και η οικειότητά τους έχει εκτοξευθεί στα ύψη.  Το αν θα επιλέξεις να δουλέψεις πάνω στη σχέση σου εξαρτάται από σένα. Μερικές προσωπικές ερωτήσεις θα μπορούσαν να σας βοηθήσουν να αποκαταστήσεις ό,τι χάθηκε.

Είναι δυνατόν να τα καταφέρεις να περάσεις στην άλλη πλευρά της απιστίας. Ωστόσο, θα χρειαστεί ειλικρίνεια, υπευθυνότητα και προθυμία για αλλαγή. Στο τέλος, η συγχώρεση είναι δυνατή, αλλά είναι μια επιλογή.

  1. Το 54,5% των ζευγαριών χωρίζουν εξαιτίας της παραδοχής της απιστίας

Από τα 441 άτομα που συμμετείχαν στην έρευνα του Health Testing Center για την απιστία το 2021, το 54,5% ανέφερε ότι χώρισαν αμέσως μετά την αποκάλυψη μιας σχέσης. Επιπλέον, το 15,6% αυτών των ερωτηθέντων δήλωσε ότι εξακολουθούσαν να έχουν σχέση, ενώ το 30% αποκάλυψε ότι χώρισαν παρά τις προσπάθειές τους να παραμείνουν μαζί.

  1. Μερικές φορές οι άνθρωποι απατούν, ακόμη και όταν είναι «ευτυχισμένοι»

Δεν χρειάζεται να είσαι δυστυχισμένη στη σχέση σου για να απατήσεις. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με αυτό που πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι είναι η αιτία της απιστίας, αλλά ακόμη και οι ευτυχισμένοι άνθρωποι σε ευτυχισμένες σχέσεις απατούν. Η απιστία του συντρόφου σου μπορεί να πηγάζει από πολλούς λόγους, όπως το να έχει κυρίαρχα χαρακτηριστικά πολυγαμίας. Αυτά τα κορυφαία χαρακτηριστικά για την πολυγαμία είναι και η ειλικρίνεια, η ευελιξία και η προσαρμοστικότητα, η μη συμμόρφωση με την παράδοση, η ενσυναίσθηση και η υπομονή.  

  1. Η απιστία μπορεί «απλά να συμβεί»

Είναι ασφαλώς πιθανό ένα μονογαμικό άτομο να απατήσει τον σύντροφό του. Η απιστία μπορεί να «απλά να συμβεί».  Αυτό μπορεί να οφείλεται σε εξωτερικούς στρεσογόνους παράγοντες ή σε μεταβλητές που δημιουργούν ένα περιβάλλον που ευνοεί την απιστία. Υπάρχουν παραδείγματα περιλαμβάνουν ζευγάρια που δεν περνούν αρκετό χρόνο μαζί ή δεν δίνουν αρκετή προσοχή ο ένας στον άλλον.

  1. Το 47% των ανθρώπων που παραδέχονται την απιστία νιώθουν ενοχές

Παρόλο που δεν αλλάζει το γεγονός ότι ο σύντροφός σου μπορεί να σε έχει απατήσει, μπορεί να σου προσφέρει κάποια παρηγοριά το γεγονός ότι το σημαντικό για σένα πρόσωπο αισθάνθηκε άσχημα που σε εξαπάτησε.

  1. Ορισμένοι απατούν για να πάρουν εκδίκηση

Αυτός είναι ένας παθητικός-επιθετικός τρόπος για να εκδικηθείς. Φαίνεται λιγότερο συγκρουσιακός, αλλά εξακολουθεί να είναι οδυνηρός. Οι άνθρωποι που απατούν για να εκδικηθούν το κάνουν επειδή ο σύντροφός τους, τους είχε απατήσει στο παρελθόν ή ήθελαν να εκδικηθούν. Αυτό μπορεί να συνεπάγεται πληγές και διαφωνίες του παρελθόντος. Οι άνθρωποι που απατούν ως μορφή εκδίκησης συχνά αισθάνονται δικαιολογημένοι για αυτό.

8. Ο/ Η ένοχος έχει χαμηλή αυτοεκτίμηση

Αυτό είναι ατυχές, επειδή η απιστία μπορεί να προκαλέσει στα θύματά της προβλήματα αυτοεκτίμησης, προσθέτοντας έτσι στις ανασφάλειες των συντρόφων τους. Οι άνθρωποι που απατούν μερικές φορές έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση. Μπορεί να απατούν επειδή αισθάνονται ότι έχουν κάτι να αποδείξουν ή δεν μπορούν να πιστέψουν ότι κατάφεραν να αρπάξουν έναν τόσο απίστευτο σύντροφο.

  9. Εκείνος/η που απάτα μπορεί να προσπαθεί να επιβάλει την κυριαρχία του

Οι άνθρωποι που νιώθουν ότι δεν έχουν τον έλεγχο και θέλουν να επιβάλλουν τη θέση τους μπορεί να καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι η απιστία είναι η καλύτερη επιλογή. Μπορεί να ακούγεται παράξενο, αλλά βγάζει νόημα όταν το δεις πιο προσεκτικά.

Το παραβατικό μέλος της σχέσης μπορεί να απατήσει για να «αποκαταστήσει την ισορροπία» στη σχέση του, αν ο σύντροφός του απάτησε στο παρελθόν. Ένας άλλος τρόπος να το δούμε είναι όταν κάποιος απατά επειδή είναι η μόνη πτυχή της ζωής του που νιώθει ότι έχει τον έλεγχο.

10.Κάποιοι απατούν για να «νιώσουν κάτι»

Ακούγεται απερίσκεπτο και σπαρακτικό, αλλά έτσι αισθάνεται ο άνθρωπος που δέχεται την απιστία.  Μερικοί άνθρωποι απατούν επειδή αυτό προσθέτει ενθουσιασμό στη ζωή τους. Συνήθως πρόκειται για ανθρώπους που έχουν έντονη επιθυμία για καινοτομία.   Όσο θλιβερό κι αν ακούγεται, κάποιοι «βαριούνται» στις σχέσεις τους και αναζητούν τον ενθουσιασμό έξω από τα όρια της μονογαμίας.

11. Μπορεί να σε απατήσουν ακόμα και αν έχετε εξαιρετική σεξουαλική ζωή

Δυστυχώς, το να έχεις μια υπέροχη σεξουαλική ζωή δεν αποτελεί εγγύηση για μια σχέση. Ορισμένοι μπορεί να αναζητούν καινοτομία και ποικιλία πέρα από αυτό που υπάρχει στην κρεβατοκάμαρά τους, οπότε εγκαταλείπουν τους συντρόφους τους. Άλλοι μπορεί να απατούν λόγω έλλειψης δέσμευσης προς τους συντρόφους τους.

Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι μια σχέση αποτελείται από περισσότερα πράγματα από το σεξ και η απιστία μπορεί να συμβεί και για άλλους λόγους.

 

12.Από την άλλη πλευρά, οι σεξουαλικές επιθυμίες που δεν ικανοποιούνται μπορεί να είναι λόγος απιστίας

Μερικοί άνθρωποι μπορεί να αισθάνονται ότι οι σεξουαλικές τους επιθυμίες δεν ικανοποιούνται ή ότι ο σύντροφός τους δεν είναι πρόθυμος να ακούσει τα σεξουαλικά τους αιτήματα, οπότε αποφασίζουν να απομακρυνθούν.

Πρέπει να σημειωθεί ότι ορισμένοι άνθρωποι μπορεί να μην επικοινωνούν τις σεξουαλικές τους επιθυμίες στους συντρόφους τους για διάφορους λόγους. Μπορεί να φοβούνται να γνωστοποιήσουν τις σεξουαλικές τους επιθυμίες στους συντρόφους τους από φόβο μήπως κριθούν ή μήπως οι σύντροφοί τους δεν είναι δεκτικοί και ανοιχτοί στις πιο προσωπικές τους επιθυμίες. Δυστυχώς, όταν κάποιος αποφασίζει να απατήσει, καθώς πιστεύει ότι μπορεί να διατηρήσει τη σχέση του, ενώ μπορεί να ικανοποιήσει τις σεξουαλικές του ανάγκες έξω από αυτήν.

13.Οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να απατήσουν για συναισθηματικούς λόγους

Οι γυναίκες έχουν μεγαλύτερη τάση να απατούν τους συντρόφους τους για συναισθηματικούς λόγους απ’ ό,τι οι άνδρες και όχι αποκλειστικά για σωματικούς λόγους ή για άμεση ικανοποίηση. Επιπλέον, έχουν ισχυρότερο συναισθηματικό δεσμό με τους συντρόφους τους και είναι πιο επιρρεπείς στο να έχουν σχέσεις λόγω μοναξιάς.  Όταν οι γυναίκες απατούν, αναφέρουν ότι αυτό οφείλεται στο ότι αισθάνονται δυστυχισμένες στην τρέχουσα σχέση τους, ενώ οι άνδρες μπορεί να είναι ευτυχισμένοι στις πρωταρχικές τους σχέσεις και να εξακολουθούν να απατούν.

14. Μερικοί άνθρωποι που απατούν ελπίζουν να πιαστούν

Μερικοί άνθρωποι δεν έχουν το θάρρος να αποδεχτούν ότι μία σχέση έχει τελειώσει οπότε απατούν με την ελπίδα να πιαστούν, ώστε ο σύντροφός τους να τους χωρίσει.  Πρόκειται ουσιαστικά για μια «στρατηγική εξόδου». Επιπλέον, ορισμένοι δεν ενοχλούνται και πολύ από το να είναι διακριτικοί δημοσίως όταν κυκλοφορούν με τον ερωτικό τους σύντροφο.

15.Όσοι έχουν ομολογήσει ότι απάτησαν μπορεί να είχαν απώτερα κίνητρα

Εκείνοι που αποκάλυψαν ότι έχουν απατήσει το έκαναν επειδή ήθελαν να πληγώσουν τον σύντροφό τους παρά να είναι ειλικρινείς. Αυτό υποδηλώνει η αποκάλυψη ότι η απιστία οφειλόταν μάλλον σε θυμό ή παραμέληση.

16. Όσοι έχουν εξομολογηθεί ότι απάτησαν είναι πιο πιθανό να έχουν σοβαρή σχέση με τον σύντροφο της απιστίας

Είναι λογικό, έτσι δεν είναι; Προτιμάς να εξομολογηθείς και να καταστρέψεις αυτό που έχεις, ενώ έχεις μια εναλλακτική λύση, τον/την σύντροφο της σχέσης σου.  Το να σκέφτεσαι και να αναπτύσσεις μια νέα σχέση πριν χωρίσεις με τον τωρινό σου σύντροφο είναι γνωστό ως «διακλάδωση μαϊμού». Και όσοι έχουν εξομολογηθεί ότι απάτησαν είναι πιο πιθανό να έχουν χρησιμοποιήσει αυτή την τεχνική.

17. Οι άνδρες και οι γυναίκες μπορεί να βλέπουν διαφορετικά την απιστία

Σύμφωνα με την Kelly Campbell, Ph.D., οι άνδρες και οι γυναίκες μπορεί να βλέπουν την απιστία διαφορετικά. Η σωματική απιστία αναστατώνει τους άνδρες, ενώ οι γυναίκες εκτιμούν τη συναισθηματική αποκάλυψη.  

Σκέψεις επάνω στο ζήτημα της απιστίας

Αν κάτι γνωρίζουμε σίγουρα, η απιστία δεν είναι άσπρο και μαύρο. Υπάρχουν πολλοί ψυχολογικοί λόγοι για τους οποίους οι άνθρωποι απατούν. Αν και είναι αδύνατο να «προφυλάξει»  κανείς τις σχέσεις του από τις απιστίες, πρέπει να ενισχύσεις τον συναισθηματικό δεσμό που έχεις με τον σύντροφό σου και να είσαι ανοιχτή και ειλικρινής.  

Μπορεί να νομίζεις ότι πρέπει να παρακολουθείς όποιον κοιτάζει το σύντροφό σου. Καλύτερα θα ήταν να επικεντρωθείς στο να παραμείνεις αφοσιωμένη στο σύντροφό σου και όχι στο να «κρατάς τους άλλους έξω». Η απιστία δεν είναι ποτέ δικό σου λάθος. Και θα πρέπει να αναλάβεις την ευθύνη μόνο για τις αποφάσεις που έχεις πάρει.

Σκέψου την ψυχική αγωνία που θα μπορούσες να προκαλέσεις στον σύντροφό σου, όπως άγχος ή κατάθλιψη. Είναι σημαντικό να σκεφτείς την επίδραση που μπορεί να έχει η συμπεριφορά σου στον αγαπημένο σου. 

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
προσευχή στον ήλιο

Dnews

News4Health

pelop.gr

theissue.gr

Copyright © 2022 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by 1bit.gr

News4Health

Dnews    News4Health    pelop.grtheissue.gr   

Copyright © 2022 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by 1bit.gr

Scroll To Top