Now Reading
Ανακάλυψε τι είναι η χρονοδιατροφή και πώς βελτιώνει τον ύπνο και τα συναισθήματα

Ανακάλυψε τι είναι η χρονοδιατροφή και πώς βελτιώνει τον ύπνο και τα συναισθήματα

Avatar photo
Χρονοδιατροφή

Τρώγοντας ορισμένα τρόφιμα τις σωστές ώρες της ημέρας, κάνεις χρονοδιατροφή, η όποια δείχνει να βελτιώνει τον ύπνο και τα συναισθήματα.

Η χρονοδιατροφή είναι μια δίαιτα που βασίζεται στον ρυθμό του μεταβολισμού μας. Διατυπώθηκε από τον Alain Delabos το 1986 με βάση τις ορμονικές και μεταβολικές αλλαγές στο σώμα, -όπως αναφέρεται στο Vogue Italia- και καθιερώνει ότι για να διατηρήσεις τη φυσική σου κατάσταση και να παραμείνεις υγιείς, δεν είναι απαραίτητο να εγκαταλείψεις ορισμένα τρόφιμα, αλλά να τα λαμβάνεις την κατάλληλη στιγμή. Είναι σημαντικό να γνωρίζεις πώς να τρως για να ρυθμίσεις τις ορμόνες. Και ίσως, λαμβάνοντας υπόψη όσα πάντα λέγονταν για την ευκολία της αποφυγής υδατανθράκων το βράδυ, ορισμένες επιλογές – όπως η προετοιμασία πρωινού με χαμηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και δείπνα χωρίς υδατάνθρακες – δεν είναι η καλύτερη επιλογή για συναισθηματική ευεξία, ούτε για διαχείριση βάρους , δεν είναι όλοι στην πραγματικότητα, οι υδατάνθρακες είναι ζυμαρικά ή ψωμί. Η Helena Rodero, ειδικός στη διατροφή, εξήγησε τα οφέλη της χρονοδιατροφής, δηλαδή πώς να παραγγείλεις την πρόσληψη τροφής για να αξιοποιήσεις στο έπακρο τις ιδιότητές της. Η Rodero, χάρη στην εμπειρία της ως σύμβουλος ενέργειας, διάθεσης και διατροφής, εξηγεί τη βελτίωση που αντιμετωπίζεις όταν αρχίζεις να συμπεριλαμβάνεις ζωικές πρωτεΐνες στο πρωινό και τη σωστή αναλογία υδατανθράκων το βράδυ.

Το φαγητό, εξηγεί η Rodero, μπορεί να μας βοηθήσει να ξεκουραστούμε καλύτερα και να έχουμε περισσότερη ενέργεια εάν τρώμε συγκεκριμένα τρόφιμα σε συγκεκριμένες ώρες της ημέρας. Με άλλα λόγια: για να νιώσεις καλύτερα, δεν είναι μόνο να τρως καλά, αλλά να τρως την κατάλληλη στιγμή για να ρυθμίσεις τις ορμόνες. «Το σώμα μας δεν λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο όλη την ημέρα. Διοικούμαστε από ένα ορμονικό σύστημα που κατευθύνει τις οργανικές διεργασίες. Ως γνωστό παράδειγμα, η μελατονίνη είναι η ορμόνη που ρυθμίζει τον κύκλο ύπνου-εγρήγορσης. Αν προωθήσουμε τη σύνθεσή της το βράδυ, λογικά θα ξεκουραζόμαστε καλύτερα. Και όταν ξυπνάμε, θα πρέπει ιδανικά να νιώθουμε εκείνη την ενεργειακή ώθηση που μερικές φορές μας λείπει. Και στις δύο περιπτώσεις, μπορούμε να κάνουμε το φαγητό τον καλύτερο σύμμαχό μας», εξηγεί η ειδικός. «Όλα αυτά σχετίζονται με το σύστημα ορμονών και νευροδιαβιβαστών: ντοπαμίνη, σεροτονίνη και μελατονίνη».

φαγητο

Τι να τρως το πρωί για ενέργεια και καλή διάθεση

Το πρωί πρέπει να παράγουμε ντοπαμίνη, είναι η ορμόνη της ευχαρίστησης αλλά και η ορμόνη που βοηθά στην παροχή της ενέργειας που απαιτείται για την ημέρα, εξηγεί η Rodero. «Η ντοπαμίνη αρχίζει να απελευθερώνεται όταν ξυπνάμε και είναι υπεύθυνη για την τόνωση της ημέρας. Παράγεται στον εγκέφαλό μας από το αμινοξύ L-Τυροσίνη. Οι φυσικές πηγές αυτού του αμινοξέος βρίσκονται σε τροφές πλούσιες σε ζωικές πρωτεΐνες όπως κρέας, αυγά και ψάρια αλλά και στα γαλακτοκομικά προϊόντα». Δεν πρέπει λοιπόν να ξεχνάμε να τα συμπεριλάβουμε στο πρωινό μας. Στη μέση της ημέρας θα πρέπει να τρώμε ξανά αυτές τις τροφές για να διατηρήσουμε τα βέλτιστα επίπεδα ντοπαμίνης.

cupcake

Σνακ και βραδινό με τροφές που βοηθούν στη δημιουργία μελατονίνης

Δεδομένου ότι η μελατονίνη είναι απαραίτητη για καλό ύπνο και συντίθεται από τρυπτοφάνη, η Rodero συνιστά να τρως τροφές πλούσιες σε αυτό το απαραίτητο αμινοξύ το απόγευμα. «Το σνακ και το φαγητό με καλές πηγές τρυπτοφάνης είναι μια εξαιρετική ιδέα γιατί προάγει τη σύνθεση μελατονίνης και αυξάνει τη συγκέντρωσή της στον εγκέφαλο – και τα επίπεδα τρυπτοφάνης στο αίμα αυξάνονται όταν συνδυάζονται με σάκχαρα. Κάσιους, γαλακτοκομικά προϊόντα, κοτόπουλο και γαλοπούλα είναι ίσως τα πιο σημαντικά πηγές τροφίμων αυτού του απαραίτητου αμινοξέος και όταν συνδυάζονται με υγιείς υδατάνθρακες, όσπρια, φρούτα και λαχανικά, γίνονται ο καλύτερος σύμμαχος μιας δίαιτας που προάγει την καλή ξεκούραση και καλή διάθεση. Άλλες πιθανές πηγές υδατανθράκων είναι το αλεύρι ολικής αλέσεως», προσθέτει η Rodero . Επίσης – και εδώ είναι τα καλά νέα – εάν προωθούμε τη σύνθεση της μελατονίνης, προάγουμε επίσης τη σύνθεση της ορμόνης της διάθεσης σεροτονίνη. Και αυτό δεν μεταφράζεται μόνο σε ξεκούραση αλλά και σε καλή διάθεση. Όλη αυτή η θεωρία συνεπάγεται, για παράδειγμα, τσιμπολόγημα ενός γαλακτοκομικού προϊόντος με φρούτα ή ξηρούς καρπούς με φρούτα. Και τρως λαχανικά με όσπρια, γαλακτοκομικά προϊόντα ή άπαχο κρέας, τελειώνοντας με τουλάχιστον 70% σοκολάτα κακάο.

ΧρονοδιατροφήΜαύρη σοκολάτα και λιπαρά ψάρια

Η Helena Rodero μας υπενθυμίζει επίσης τη σημασία του μαγνησίου για την ορμονική ρύθμιση, ειδικά όταν πρόκειται για την προώθηση της ξεκούρασης. «Συνήθως δεν πληρούμε τις ελάχιστες απαιτήσεις. Αυτό το συμπλήρωμα πρέπει να συμπεριλαμβάνεται στη διατροφή μας σε καθημερινή βάση. Φυσικές πηγές είναι τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά (σέσκουλο, σπανάκι), οι ξηροί καρποί (αμύγδαλα), τα όσπρια (ρεβίθια, λευκά φασόλια) και σοκολάτα Ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει για τα ωμέγα 3 (ιδιαίτερα το DHA), καθώς αποτελούν θεμελιώδες μέρος της μεμβράνης των νευρώνων εξασφαλίζοντας την ευελιξία τους να επικοινωνούν μεταξύ τους», εξηγεί. Για να αυξήσεις την πρόσληψή του, η καλύτερη πηγή ωμέγα-3 DHA είναι τα λιπαρά ψάρια. «Είχα αρκετές περιπτώσεις αϋπνίας που βελτιώθηκαν όταν αυξήσαμε την πρόσληψη DHA. Είναι εκπληκτικό ότι αυτές οι βελτιώσεις μπορούν να επιτευχθούν μόνο με τη διατροφή», καταλήγει ο ειδικός.

Διάβασε επίσης:

Μεταβολική δίαιτα ή αλλιώς πώς να κάνεις τον μεταβολισμό σου να τρέχει με 1000

καθένας μας έχει διαφορετικό μεταβολικό ρυθμό. Είναι αλήθεια ότι η γενετική επηρεάζει τη μεταβολική μας λειτουργία, αλλά στην πραγματικότητα είναι ένας συνδυασμός πολλών παραγόντων: αυτό που μας έχει δώσει η φύση, φυσικά, αλλά και η διατροφή. Δεδομένου αυτού, υπάρχουν πολλοί παράγοντες που επηρεάζουν τη λειτουργικότητα του μεταβολισμού μας.

Ακούμε παντού για το πώς μπορούμε να επιταχύνουμε το μεταβολισμό μας και, όπως είναι φυσικό, καθημερινά εμφανίζονται νέες δίαιτες και μόδες. Φυσικά, τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά. Ο μεταβολισμός, όπως και πολλοί από τους εσωτερικούς μηχανισμούς του σώματός μας, είναι μια ευαίσθητη και επισφαλής δομή που χρειάζεται μεγάλη προσοχή. Μην εμπιστεύεστε πολύ εύκολες λύσεις -όπως οι δίαιτες γιο-γιο- οι οποίες μπορεί να ανακατέψουν και να επιβραδύνουν το μεταβολικό σύστημα. Δεν είναι τυχαίο ότι η Vogue υιοθετεί μια ολιστική προσέγγιση στην κατανόηση του τρόπου υποστήριξης και μεγιστοποίησης του μεταβολισμού.Οι 2 σε 1 ασκήσεις που σε απαλλάσσουν αποτελεσματικά από το επίμονο λίπος στο στομάχι

 Πώς λειτουργεί ο μεταβολισμός; 

Ο μεταβολισμός είναι ο μηχανισμός που μετατρέπει αυτό που τρώμε σε ενέργεια. Με άλλα λόγια, είναι ο τρόπος με τον οποίο καίμε τις θερμίδες που καταναλώνουμε. Είναι ενεργός 24 ώρες το 24ωρο: καίει θερμίδες όταν βρισκόμαστε σε κίνηση, αλλά και όταν είμαστε σε ηρεμία, μετατρέποντάς τες σε καύσιμα για να μπορεί το σώμα μας να αναπνέει, να κυκλοφορεί το αίμα, να εκτελεί λειτουργίες επιδιόρθωσης, με λίγα λόγια να μπορεί να επιβιώνει

Δες εδώ τι είναι η μεταβολική δίαιτα

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τα 11 «κόκκινα» πρώιμα σημάδια που δείχνουν πως δεν θα είστε μαζί
 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
-A



Ακολούθησε το TheIssue.gr στο Google News και μάθε πρώτη όλα τα νέα!







OPINION POST

Dnews

theissue.gr

OPINION POST

Copyright © 2022 – 2024 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by OPINION POST